:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRIDGE TOO FAR, A
BRIDGE TOO FAR, A
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2003-06-23
FILM
D-day is een succes, de geallieerden hebben vaste voet gekregen in Frankrijk. Operatie Market Garden wordt op touw gezet om enkele bruggen in Nederland te veroveren en zo zeer snel te kunnen oprukken naar het Ruhr-gebied en daar de Duitse oorlogsindustrie lam te leggen. Amerikaanse, Engelse en Poolse eenheden gingen hiervoor ingezet worden. Door de afhankelijkheid van de verschillende eenheden ten opzichte van elkaar, het slechte weer en een gebrekkige communicatie door onder andere defecte radio’s werd Operation Market Garden één van de grootste tegenslagen voor de geallieerden.

Kosten noch moeite werden gespaard om van A Bridge Too Far een zo accuraat mogelijke film te maken. Al veroorloofde men zich veranderingen aan gebeurtenissen om die filmisch beter te kunnen inpassen. Maar voor het grote deel probeert men zo getrouw mogelijk te volgen wat er geweten is over deze enkele bloedige dagen in september 1944. Het meest indrukwekkende moment in de film is de luchtlanding, wanneer de lucht gevuld is met vliegtuigen en parachutes en je er echt middenin zit door gebruik van camera’s in de vliegtuigen, op de grond en bij de parachutisten. Taferelen waarbij je onomwonden soldaten aan flarden ziet schieten kom je hier niet tegen. Meestal gebeurt er een ontploffing en zie je daarna de lijken liggen en niet zoals bij Saving Private Ryan waar je effectief de lichaamsdelen in het rond ziet vliegen. En het echt originele aan deze film is dat het eens gaat over een tegenslag en de onmacht om de opdracht tot een goed einde te brengen.

BEELD EN GELUID
De kleuren zijn sprankelend en de detailweergave ligt hoog. Een minpuntje zijn de constant opduikende vuiltjes en beschadigingen, maar deze vallen niet zo op dat ze storend gaan werken. Vergeet niet dat deze film al meer dan 25 jaar oud is en dan mag je dit als een geslaagde transfer bekijken. Geluidstechnisch kan hier niet de vergelijking opgaan van recente producties, maar wederom zeer geslaagd voor deze niet meer jonge film. Zuivere klank die soms wat magertjes overkomt doordat hij niet genoeg ondersteuning krijgt van de lage tonen, maar we zijn daarin de laatste jaren soms wat teveel verwend.

EXTRA'S
- Originele bioscooptrailer (3 min.)

- Documentaire "Heroes from the sky" (43 min.): Een blik op de verfilming van A Bridge Too Far.

- Featurette "A distant battle - Memories of operation Market Garden" (17 min.): De soldaten die er midden inzaten geven hun commentaar.

- Interview met Richard Attenborough (18 min.): Een kijk op de film met anekdotes van regisseur Richard Attenborough.

- Extra geluidstrack: Een schat aan informatie over de verfilming. Technische problemen, hoe men dingen in beeld bracht, de acteerprestaties en zoveel meer. Zeer interessant om naar te luisteren voor wie meer over de film te weten wil komen.

- Photo Gallery

CONCLUSIE
Liefhebbers van het genre zullen deze film wel al in hun collectie hebben. Al de anderen lopen zo snel mogelijk naar hun dichtstbijzijnde verkooppunt. Een historisch moment in de Tweede Wereldoorlog dat indien het geslaagd was de oorlog met enkele maanden had ingekort.


cover
Studio: MGM

Regie: Richard Attenborough
Met: Dirk Bogarde, James Caan, Michel Caine, Sean Connery, Elliott Gould, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977

Leeftijd:
12

Speelduur:
169 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013396


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Deens, Noors, Zweeds, Grieks, Hongaars, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Extra geluidstrack
Disc 2:
• Originele bioscooptrailer
• Documentaire "Heroes from the sky"
• Featurette "A distant battle - Memories of operation Market Garden"
• Interview met Richard Attenborough
• Photo gallery

Andere recente releases van deze maatschappij