:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORTH
WORTH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-02-16
FILM
Hoewel de aanslag op de Twin Towers het grootste trauma uit de Amerikaanse geschiedenis alsook een gedroomd filmonderwerp is, zijn er al bij al toch maar weinig titels die dieper ingingen op dit drama. De bekendste zijn World Trade Center, Zero Dark Thirty, het veel te melige Extremly Loud & Incredibly Close en (zonder twijfel de beste van de hoop) United 93. Regisseuse Sara Colangelo, die doorbrak met The Kindergarten Teacher, probeert daar via Worth haar steentje aan toe bij te dragen. Niet met al te veel succes, want hoewel de film doorgaans de opgestoken duimen van de critici kreeg, werd de film na een korte bioscoopcarrière zonder al te veel franjes op Netflix gedropt.




Jammer, al was het maar om Michael Keaton aan het werk te zien als de perfectionistische jurist Ken Feinberg, die duidelijk werkethiek en emoties weet te scheiden en luidop droomt van een mooie carrière bij het Hooggerechtshof in Washington, een selfmade-man die steeds in de weer is en als het eventjes kan de koptelefoon opzet om naar zijn geliefde operastukken te luisteren. Dat doet hij ook op de trein. Terwijl hij volop te zitten genieten van een aria en de krant, raakt iedereen rondom hem in de trein in paniek en zien we door het raam een enorme rookpluim in de achtergrond die veroorzaakt is door één van de vliegtuigen die door de Twin Towers is gecrasht. Terwijl Amerika in diepe rouw en twijfel is, wordt hij door de overheid opgetrommeld om een fonds op te richten dat de slachtoffers moet gaan vergoeden. Het is meer dan zo maar wat liefdadigheid, maar eerder een economische noodzaak, want de vliegtuigmaatschappij wil een wet laten goedkeuren waardoor slachtoffers of hun nabestaanden niet bij hen kunnen aankloppen voor een schadeclaim omdat ze anders failliet dreigen te gaan, waardoor de economie plat komt te liggen.




Feinberg krijgt de opdracht om met zijn fonds minstens 80 percent van de gedupeerden achter zich te krijgen, maar dat is moeilijker dan het lijkt, wat veel te maken heeft met de sociale ongelijkheid. In zijn lessen had de jurist het vaak over de waarde van een mensenleven, wat betekent dat volgens bepaalde statistieken niet iedereen evenveel waard is. In centen uitgedrukt stelt het leven van een CEO heel wat meer voor dan dat van een brandweerman. Het is een theorie die Feinberg niet uitgelegd krijgt bij de meer dan 5000 families die hij over de streep moet zien te trekken, en zoals te verwachten viel botst hij op hevige weerstand, vooral bij Charles Wolf (Stanley Tucci), die via zijn website Fix The Fund hamert op gerechtigheid en het daarmee Feinberg behoorlijk moeilijk wil maken.




Worth duurt bijna twee uur, en ook al had Sara Colangelo beter een paar zaken weggelaten (bijvoorbeeld het verhaal van de brandweerman die twee buitenechtelijke kinderen heeft en waarvan de moeder ook haar deel van de claim opeist), kijkt de film ondanks zijn complex scenario, dat veelal bestaat uit ingewikkelde juristentaal, toch behoorlijk lekker weg. Dat is vooral aan klasbak Michael Keaton te danken, die zich in het eerste deel gedraagt als een gedreven jurist die met geen komma van de opgelegde regels wil afwijken, om dan later in het tweede deel Tom Hanks-gewijs de held te worden. Sara Colangelo maakt er wel een menselijke film van, maar ze ontwijkt gelukkig het melige. Het enige wat de film een beetje nekt, is de saaiheid van de decors, want je zit bijna 120 minuten opgesloten in karakterloze, hypermoderne kantoorgebouwen waarin de aangestelde juristen de woedende aanklagers moeten zien te bedaren. Worth is dus eerder een praatfilm, maar wel met ijzersterke acteerprestaties, waardoor het soms te langdradige scenario je alsnog bij de nekt grijpt.




BEELD EN GELUID
Deze film kwam bij ons op dvd en Blu-ray uit bij The Searchers. Hoewel het kleurenpalet er vrij grauw uitziet, is dit een meer dan behoorlijke transfer die wel wat verfijnde detaillering mist, maar geen enkel mankement heeft. De geluidsband is een iewat karakterloze DTS-HD MA 5.1 omdat dit toch eerder een praatfilm is, maar negatieve opmerkingen kun je er niet over geven vandaar een neutrale 7 op 10.

EXTRA'S
We hebben het ondertussen al zo'n honderd keer geschreven, maar dit is een uitgave van The Searchers en dus tref je hier geen extra's op.

CONCLUSIE
Worth vertelt het verhaal van de allesbehalve sympathieke jurist Ken Feinberg die de opdracht krijgt om de families van de slachtoffers van 9/11 achter zich te krijgen, zodanig dat ze niet individueel bij de luchtvaartmaatschappij gaan aankloppen voor een schadeclaim. De film wordt vooral gedragen door een alweer fantastisch acterende Michael Keaton.



cover



Studio: The Searchers

Regie: Sara Colangelo
Met: Michael Keaton, Amy Ryan, Stanley Tucci,Tate Donovan, Shunori Ramanathan, Talia Balsam, Laura Benanti, Chris Tardio, Ato Blankson-Wood

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
9

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461878243


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij