:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAMBA
SAMBA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-06
FILM
Het duo Olivier Nakache en Eric Toledano zal eeuwig en altijd bekend blijven voor hun monstersucces Intouchableseen leuke komedie, maar ook net iets te veel over het paard getild, als je het ons vraagt. In ieder geval was het wel de film die zorgde voor de blitzcarrière van Omar Sy, en met hem opnieuw in de hoofdrol te steken, wilden de twee regisseurs via Samba de truc overdoen, maar dat lukte deze keer alleen maar in Frankrijk. Ze wilden een maatschappelijk probleem aanpakken, maar het dan wel verpakken in een feelgood-tragikomedie. Dit keer gaat het over de vluchtelingenproblematiek, een thema waar je serieus de vingers aan kan verbranden, maar het resultaat is verbluffend goed, en dat komt vooral door de chemie tussen Omar Sy en Charlotte Gainsbourg. Dat Tahar Rahim en Iza Higelin eveneens de affiche delen, is leuk meegenomen, maar keer op keer staan ze toch op de zijlijn.
Het verhaal is gebaseerd op het boek Samba Pour La France van Delphine Coulin. Wie een broertje dood heeft aan de samba, hoeft niets te vrezen, want Samba is de naam van ons hoofdpersonage (Omar Sy). Genaamd naar de dans, maar de jongeman kan niet op de dansvloer staan zonder in schaamte te vallen. Het zijn wel niet de enige bekommernissen in zijn leven. De man is weggevlucht van een burgeroorlog en verblijft in Parijs, waar hij als hulpje in een restaurant werkt. Zijn ambitie is om kok te worden maar de nodige papieren steken een stok in de wielen. Als hij voor de zoveelste maal voor de rechtbank verschijnt, wordt hij als illegaal bestempeld en moet hij het land verlaten. Althans, zo staat het vermeld op papier, want als hij zich gedeisd houdt en drukke plekken zoals de stations vermijdt, bestaat de kans dat hij nooit wordt opgepakt door de politie en verder clandestien kan verblijven in Frankrijk.

Een mens zou voor minder de moed zien zakken, en Samba klopt aan bij de vreemdelingendienst, waar net Alice (Charlotte Gainsbourg) is beginnen te werken. Ze krijgt de raad van haar collega Manu (Izïa Higelin) om steeds de afstand te bewaren en nooit telefoonnummers uit te wisselen. Maar de lichtjes neurotische Alice (je zou zweren dat ze zo is weggelopen uit de set van Antichrist van Lars von Trier) lapt de goede raad aan haar geile laars. Veel kan haar collega er niet tegen inbrengen, want zelf gaat ze op de hort met de Braziliaan Walid (Tahar Rahim).
Olivier Nakache en Eric Toledano vermijden de moeilijkheden van het thema niet, hoewel ze er steeds met een humoristische boog omheen gaan, en dat lukt, zelfs als de politie hun op de hielen zit en waarbij de kijker niet gespaard wordt van een paar gewelddadige scènes die hard binnenkomen. De grote voorsprong die Samba heeft met andere films die de vluchtelingthematiek aansnijden, is dat het onderwerp er niet te geforceerd ingelepeld wordt. Samba heeft een niet te mis verstane boodschap, maar de makers gaan ervan uit dat de bioscoopbezoeker een film wil zien om zich te amuseren, een combinatie die zelden lukt zonder plat op de bek te gaan, maar Olivier Nakache en Eric Toledano hebben de gouden formule gevonden, hoewel deze film een pak minder zou geweest zijn zonder het fantastische spel van Omar Sy en Charlotte Gainsbourg.

BEELD EN GELUID
Bij ons was Samba eerder een kleine titel, maar bij onze zuiderburen was dit een gigantische hit uit de Gaumont-catalogus, en dus kwam hij hier zowel op dvd als Blu-ray uit bij Belga. En laat ons daar zeer blij om wezen, want wederom is dit een piekfijne transfer geworden waar je niks kan op aanmerken. De details zijn piekfijn en de vele buitenopnames in hartje Parijs maken er een prachtig kleurfestijn van. De geluidsband is een Franse DTS-HD MA 5.1 die het vooral moet hebben van stadsgeluiden en een leuke soundtrack waar je o.a. Bob Marley op terug kan vinden.
EXTRA’S
De extra’s zijn leuk meegenomen maar niet meer dan een verplicht nummertje om de Blu-ray wat meer gestalte te geven. Er is een traditionele The Making Of Samba die uit de gewoonlijke interviews bestaat en waar iedereen zijn personage voorstelt. Er zijn wat verwijderde scènes en er is ook een kort bonusfilmpje Take The Lead waarin men stilstaat bij de dansscène in de film. Het meest interessante filmpje is Behind The Music Of Samba: Ludovico Einaudiwaarin we iets meer vernemen over de klassieke componist Ludovico Einaudi die ook al met Olivier Nakache en Éric Toledano samenwerkte in Intouchables, maar ook in Insidious van James Wan.

CONCLUSIE
Op een luchtige, maar daarom niet minder effectieve wijze, gaan Olivier Nakache en Éric Toledano dieper in op de vluchtelingenproblematiek door de miserie te verpakken in een feelgoodmovie. Het resultaat is meer dan geslaagd en dat hebben de makers vooral te danken aan Omar Sy en de altijd briljante Charlotte Gainsbourg.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Olivier Nakache, Eric Toledano
Met: Charlotte Gainsbourg, Omar Sy, Tahar Rahim, Izia Higelin, Isaka Sawadogo, Hélène Vincent, Liya Kebede

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370826992


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• The Making Of Samba
• Deleted Scenes
• Take The Lead
• Behind The Music Of Samba: Ludovico Einaudi

Andere recente releases van deze maatschappij