:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOSTBUSTERS - ULTIMATE COLLECTION
GHOSTBUSTERS - ULTIMATE COLLECTION (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-04-07
FILM
Het zijn zware en vooral dure tijden voor dvd-verzamelaars. Nog voor de officiële releasedatum van deze Ghostbusters Ultimate Collection was deze bij de meeste webshops al uitverkocht, en scalpers vragen gemakkelijk het dubbele of driedubbele van de introductieprijs. Wie bovendien gesteld is op Nederlandse ondertiteling moet bovendien uitwijken naar de Duitse versie, waar tenminste de 3 UHD's deze ondertiteling hebben.
De Ghostbusters-trilogie vertelt het verhaal van het viertal Peter Venkman (Bill Murray), Ray Stantz (Dan Aykroyd), Egon Spengler (Harold Ramis) en Winston Zeddmore (Ernie Hudson), die aan de bak komen doordat ze tegen (flinke) betaling de mensen van hun bovennatuurlijke kwelduivers verlossen. Naast het origineel uit 1984 werd er in 1989 een sequel gedraaid die grotendeels dezelfde grappen herhaalde. De dood van hoofdrolspeler Harold Ramis gooide roet in het eten voor een sequel. In 2016 kwam er een boertige vrouwen-variant, Ghostbusters: Answer The Call uit die zó slecht was dat Sony het een meerwaarde vond om deze niét in deze box op te nemen. In 2021 tenslotte verscheen Ghostbusters: Afterlife die wél de prent was waar de fans op zaten te wachten, waarin de fakkel werd doorgegeven aan de volgende generatie.

BEELD EN GELUID

Alles wat daarover gezegd moet worden, staat in de individuele releases, dus ik verwijs u met veel plezier naar daar.
EXTRA'S
Waren de bonusmaterialen op de losse releases redelijk schaars, dan wordt dit op de bonusdisks meer dan ruimschoots gecompenseerd. Al het bonusmateriaal dat ooit op een vroegere versie stond, is toegevoegd, en d'r is nog wat extra aan toegevoegd ook.

De extra's die al bij de drie individuele releases te vinden waren, kan u bij de respectievelijke besprekingen terugvinden, dus we zullen ons hier beperken tot het bonusmateriaal dat op de twee bonusschijven staat.

De eerste bonusschijf is exclusief gewijd aan Ghostbusters en vangt aan met de Ghostbusters - Preview Cut (1:54:26), een ruwe eerdere montage van de eerste film, zij het in VHS-kwaliteit, waarin het met het tempo nog niet overal even strak zit. Voor de filmhistorische waarde kan deze tellen, en deze is ook voorzien van een audiocommentaar door Joe Medjuck en Sheldon Kahn. Dan volgt Reitman Squared (7:35) waarin vader en zoon Reitman bepaalde scènes uit de film becommentariëren. 8 screen tests "Dana's Lost Auditions" (1:05:52) bevatten try-outs voor de rol van Dana door een handvol andere actrices, waaronder Denise Crosby, Kelly McGillis en Kelly LeBrock. Nog nieuw is de lijvige en recente documentaire Ghostbusters: Behind Closed Doors (1:28:15) van Reelz, die minstens zo interessant is als de film zelf. Daarna krijg je de Ghostbusters - 1987 TV version (1:41:49), nóg een andere versie van de film, versneden naar 1.33:1 met een beetje een alternatieve, gekuiste cut. Dan komt de Ghostbusters TV commercial (0:27) gevolgd door een reeks outtakes (4:44) hiervoor. De Scene Cemetery (12:01) is goed voor 16 verwijderde scènes. Daarna volgen zeven documentaires "Dailies" (1:37:17) die feitelijk een soort van B-roll vormen. We krijgen achtereenvolgens Dana Interview (4:17),  Dana's Apartment (31:16), Headquarters (5:22), Ballroom (12:12), Central Park (5:11), Keymaster (25:22) en Mayor's Office (8:10), waarbij je de crew door hebt beeld ziet lopen. In de 1984 ShoWest Exhibitor Reel (12:11) spreken Bill Murray en Dan Aykroyd het publiek van een filmfestival in Las Vegas toe terwijl ze reclame maken voor hun film. In A Moment With The Stars (15:11) worden de acteurs anno 1984 aan een spervuur van vragen over faits divers onderworpen.
Dan volgen er enkele features die al op zowat elke vorige versie van Ghostbusters terug te vinden waren. De 1984-featurette (9:37) bevat wat promotionele praat die werd geschoten ten tijde van de oorspronkelijke cinemarelase. De Cast and Crew-featurette (10:56) bevat wat stukjes waarin de cast de bedenking maakt hoe de film hun carrière heeft beïnvloed, en in de derde, SFX Team (15:25), vertellen de digitale artiesten over hun ervaringen met het maken van de film. De drie documentaires laten zich goed bekijken en bevatten niet te veel zelfverheerlijking zoals we bij dit soort filmpjes wel eens voorgeschoteld krijgen. Alhoewel de TV-versie is toegevoegd. krijgen we nog wat Alternate TV Version Takes (1:23) in gedateerde kwaliteit, en dan volgt de documentaire Who You Gonna Call: A Ghostbusters Retrospective (24:04), voornamelijk een interview met Ivan Reitman en Dan Aykroyd uit 2014. Ook de documentaire Ecto-1: Resurrecting the Classic Car (15:41), waarin het concept van de origineel door Dan Aykroyd bedachte verbouwde lijkwagen uit de doeken wordt gedaan, is pure vintage. Ruth Oliver’s Library Ghost Scream Test (1:26) bevat enkele testopnames van de dame die als spook in de eerste film de Ghostbusters de bibliotheek uitjaagt. Er zijn drie Multi-Angle Explorations (5:22): Spook Central Exploding (2:49), She's a Dog (2:00) en Crossing the Streams (1:23) die ruwe opnames met het eindresultaat vergelijken, en drie Storyboards Comparisons: Slimer (2:13), Dogs Drag Dana (2:09) en Atop Spook Central (2:04) voor wie graag de conceptuele schetsen ziet. Er volgen nog zes fotogalerijen en uiteraard kan de videoclip (4:18) van Ray Parker jr.'s grootste (en enige) hit "Ghostbusters" niet ontbreken. Historisch gezien volgen er ter volledigheid vier trailers (6:19) en een compleet achterhaald promofilmje (2:15) waarin regisseur Ivan Reitman een compleet nieuw product tracht aan te prijzen, namelijk de dvd. Those were the days... Al wat er missing in action is, is wat promo voor een videospelletje, maar dat kunnen we missen als kiespijn, en een mogelijkheid om de extra's tijdens de film zelf af te spelen, maar ook daarvan is de impact beperkt.
Op de tweede schijf wordt de aandacht verdeeld tussen Ghostbusters II en Ghostbusters: Afterlife. Ook deze schijf start op met de vervolgdocumentaire Reitman Squared (7:14) waarin vader en zoon Reitman het nu over de sequel hebben. Er is een impressionante bibliotheek met 26 verwijderde scenes "Scene Cemetery" (18:42), waarna er een Randy Edelman Ghostbusters II Music Commentary (2:39) volgt, waarin de componist zijn soundtrack mag aanprijzen. Waar u wellicht op te wachten zat echter, is de Ghostbusters II - 1992 Television Version (1:37:27), de alternatieve, gekuiste cut voor televisie, en dit in 1.33:1. De cast van de film maakt overigens een doortocht in de legendarische talkshow van Oprah Winfrey in The Oprah Winfrey Show: Cast of Ghostbusters II (43:17) in juni 1989. Het originele perspakket Ghostbusters II Original EPK (41:37) is ook present, en dit is vooral een beetje (of redelijk veel) promopraat. Time Is But a Window: Ghostbusters II and Beyond (16:16) is een vervolginterview met Ivan Reitman en Dan Aykroyd over de sequel en een mogelijk vervolg waarin in 2014 nog geen sprake was, en het ietwat enerverende nummer van Bobby Brown "On Our Own" staat er als videoclip (4:35) op. Ook Ghostbusters II bevat vier trailers (7:50).

Het bonusmateriaal voor Ghostbusters: Afterlife is veel magerder. Er is een korte documentaire Jason's Sneak Peek from Set (2:06), en drie trailers. Hiertegen valt te argumenteren dat het gros van de bonusfeatures in dit geval op de schijf van de film zelf staan.

De set bevat ook nog een mooi Engelstalig boek met een rijk geillustreerd scenario van de eerste film, en dit van meer dan 200 bladzijden. Enige nadeel van deze set is dat het bonusmateriaal niet Nederlands ondertiteld is, maar er zijn tegenwoordig nog maar zelden releases die haast encyclopedisch voorzien zijn van bonusmateriaal als deze. Mochten we een 11/10 mogen geven, we zouden het doen.

CONCLUSIE

Gesteld dat u hem nog kan vinden en bereid bent om er een klein fortuin voor neer te tellen, is deze Ghostbusters Ultimate Edition inderdaad wat de naam zegt: Ultimate. Elk morzeltje film dat ooit in deze franchise is geschoten, is aanwezig op de set, en Sony heeft het juiste ding gedaan om elke verwijzing naar de crap-film uit 2016 chirurgisch uit deze set te verwijderen.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Ivan Reitman, Jason Reitman
Met: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis, Ernie Hudson, Annie Potts, Peter MacNichol, Wilhelm von Homburg, Max von Sydow, Carrie Coon, Paul Rudd, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Logan Kim, Celeste O'Connor

Film:
9-7-9/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1984-1989-2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
340 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521759114


Beeldformaat:
2.35:1 / 2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1 (1-2)
Engels DTS-HD MA 2.0 (1-2)
Frans DTS-HD MA 5.1 (1,3)
Frans Dolby Digital 5.1 (2)
Frans audiodescriptief Dolby Digital 5.1 (3)
Duits DTS-HD MA 5.1 (1,3)
Duits Dolby Surround 2.0 (2)
Italiaans Dolby Digital 5.1 (1)
Italiaans Dolby Surround 2.0 (2)
Spaans Dolby Digital 5.1 (1)
Spaans Dolby Surround 2.0 (2)
Pools Dolby Digital 5.1 (1)
Tsjechisch Dolby Digital 5.1 (1)
Hongaars Dolby Digital 5.1 (1)
Hongaars Dolby Surround 2.0 (2)
Thais Dolby Digital 5.1 (1)
Turks Dolby Digital 5.1 (3)

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans (1-2), Spaans (1-2), Latijns-Amerikaans Spaans (1-2), Portugees (1-2), Deens (1-2), Fins (1-2), Noors (1-2), Zweeds (1-2), IJslands (1-2), Grieks (1-2), Kroatisch (1-2), Pools (1-2), Tsjechisch (1-2), Slovaaks (1-2), Hongaars (1-2), Roemeens (1-2), Russisch (2), Chinees (Mandarijn trad.) (1-2), Chinees (Mandarijn simp.) (1-2), Koreaans (1-2), Thais (1-2), Arabisch, Turks, Engels CC (1-2)
Extra's:
Ghostbusters:
• Audiocommentaartrack door Ivan Reitman, Harold Ramis en Joe Medjuck
• Audiocommentaartrack door podcasters Troy Benjamin, Chris Steward, Ashley Victoria Robinson, Ghostbusters prop replica expert Sean Bishop en moderator Ghost Corps' Eric Reich
• Picture-in-Picture feature "Slimer Mode"
• Tekstcommentaar "Tricks and Trivia" 1999
Ghostbusters II:
• Audiocommentaartrack door Ivan Reitman, Dan Aykroyds en Joe Medjuck
Ghostbusters Afterlife:
UHD:
• Cross-promotionele trailers
Blu-ray:
• Documentaire "Summoning the Spirit: Making Ghostbusters: Afterlife"
• Documentaire "The Gearhead’s Guide To Ghostbusters Gadgets"
• Documentaire "Spectral Effects: The Ghosts of Afterlife"
• Documentaire "Bringing Ecto-1 Back to Life"
• Documentaire "We Got One! Easter Eggs Revealed"
• Documentaire "Ghostbusters: A Look Back"
• Documentaire "A Look Ahead"
• Verwijderde scène "Is It Ever Too Late?"
• Cross-promotionele trailers
Bonus disk 1:
Ghostbusters:
• Ghostbusters - Preview Cut
• Audiocommentaar op de Preview Cut door Joe Medjuck en Sheldon Kahn
• Documentaire "Reitman Squared"
• 8 screen tests "Dana's Lost Auditions"
• Documentaire "Ghostbusters: Behind Closed Doors"
• Ghostbusters - 1987 TV version
• Ghostbusters TV commercial
• Ghostbusters TV commercial - Outtakes
• 16 verwijderde scenes "Scene Cemetery"
• 7 documentaires "Dailies"
- Dana Interview
- Dana's Apartment
- Headquarters
- Ballroom
- Central Park
- Keymaster
- Mayor's Office
• Documentaire "1984 ShoWest Exhibitor Reel"
• Documentaire "A Moment With the Stars"
• Documentaire "1984"
• Documentaire "SFX Team"
• Documentaire "Cast and Crew"
• Alternate TV Version Takes
• Documentaire "Who You Gonna Call: A Ghostbusters Retrospective"
• Documentaire "Ecto-1: Resurrecting the Classic Car"
• Documentaire "Ruth Oliver's Library Ghost Scream Test"
• 3 Multi-Angle Explorations:
- Spook Central Exploding
- She's a Dog
- Crossing the Streams
• 3 Storyboards Comparisons:
- Slimer
- Dogs Drag Dana
- Atop Spook Central
• 6 fotogalerijen
• Videoclip Ray Parker jr. "Ghostbusters"
• 4 trailers
• Ivan Reitman DVD Promo
Bonus disk 2:
Ghostbusters II:
• Documentaire "Reitman Squared"
• 26 verwijderde scenes "Scene Cemetery"
• "Randy Edelman Ghostbusters II Music Commentary"
• Ghostbusters II - 1992 Television Version
• Documentaire "The Oprah Winfrey Show: Cast of Ghostbusters II"
• Documentaire "Ghostbusters II Original EPK"
• Documentaire "Time Is But a Window: Ghostbusters II and Beyond"
• Videoclip Bobby Brown "On Our Own"
• 4 trailers
Ghostbusters Afterlife:
• Documentaire "Jason's Sneak Peek from Set"
• 3 trailers
Boek "Making Ghostbusters"

Andere recente releases van deze maatschappij