:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIBEL
SIBEL
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-12
FILM
Sibel (Damla Sönmez) is een doofstomme dochter van de burgemeester (Emin Gürsoy) van een klein Turks dorpje aan de Zwarte Zee. Het respect dat de lokale bevolking voor deze man heeft is enorm. Men duidt hem aan als de eerste man van het dorp, en als weduwnaar is hij bij menig vrouw een gedroomde huwelijkskandidaat. Maar de man heeft daar geen zin meer in, en bekommert zich om zowel Sibel als zijn andere dochter Fatma (Elit Iscan), die ondanks haar jonge leeftijd ten huwelijk gevraagd wordt. De vader voedt zijn dochters uiterst streng op. Vooral Fatma, die bijvoorbeeld uitgescholden wordt als haar hoofddoek niet genoeg het huid van haar hoofd bedekt. Voor Sibel is hij wat zachter. Zij mag als enige van het dorp de straat op zonder hoofddoek onder het mom dat ze gehandicapt is en toch niet weet wat ze doet. Communiceren doet ze met fluitsignalen die alleen haar familie en een paar dorpelingen begrijpen.
Sibel wordt verstoten door de andere vrouwen omdat ze als doofstomme ongeluk zou brengen, maar net als iedere andere vrouw wil ze ook wat geluk en denkt dat te vinden als ze er bijna in slaagt om een wolf die in het nabije bos vertoeft te overmeesteren. Dagelijks gaat ze met een jachtgeweer het bos in en legt ze allerlei vallen aan waarmee ze hoopt het dier te kunnen vangen. De wolf komt nooit in zicht, wel sukkelt een veel oudere man in één van de putten waarmee hij een enorme lelijke wonde oploopt. Sebil besluit hem te verzorgen, en ontdekt dat Ali (Erkan Kolçak Köstendil) op de vlucht is omdat hij niet wil dienen als soldaat. De deserteur wordt gezocht door de politie, die hem als een terrorist beschouwt. De twee verschoppelingen raken van elkaar in de ban en er ontstaat een geheime liefde.
Sibel is de derde film die geregisseerd is door het Turks-Franse filmmakersechtpaar Çağla Zencirci en Guillaume Giovanetti en de kijker meesleurt naar een archaïsche wereld die wordt rechtgehouden door de hypocrisie van tradities en waarden in een wereld waarin de mannen het voor het zeggen hebben. Sibel en Ali lijken ondanks hun problemen de enige te zijn die de wereld door een rationele bril zien, maar de gevolgen daarvan zijn niet in te schatten. Sibel is wereldcinema met een feministische en vooral rebelse inslag die perfect gedragen wordt door de prima acterende Damla Sönmez die in Turkije een populaire actrice is, en ook te zien is in een paar hitseries op televisie. Ook al mag ze alleen maar fluiten, word je meegezogen in haar eigen wereldje waarin ze vecht voor haar geluk, en keer op keer moet opboksen tegen roddels. Kleine cinema die een grote indruk nalaat.
BEELD EN GELUID
Deze dvd verscheen bij 375 Media, een voor ons compleet onbekende Duitse maatschappij die zich vooral inlaat met arthouse. Het lijkt misschien wat overdreven maar als je bepaalde titels in je collectie wil, dan moet je soms ver zoeken. De film speelt zich bijna compleet af in de bosgebieden aan de Zwarte Zee en de transfer is meer dan behoorlijk. Niet dat je veel keuze hebt, want een Blu-ray bestaat niet van deze kleine parel. Veel donkere scènes zijn er niet, dus dat is een meevaller. De geluidsband is een Turkse Dolby Digital 5.1 (ook als Duitse nasynchronisatie in Dolby Digital) die alleen maar voorzien is van Duitse ondertitels en waarin veel gefloten wordt.

EXTRA’S

De fans zullen zich tevreden moeten stellen met een trailer.

CONCLUSIE
Sibel is een heerlijk stukje obscure Turkse arthousecinema dat smeekt om bekeken te worden.cover
Studio: 375 Media

Regie: Cagla Zencirci, Guillaume Giovanetti
Met: Damla Sönmez, Emin Gursoy, Elit İşcan, Meral Çetinkaya

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Duitsland

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4015698026832


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Turks Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij