:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRUITE, LA
TRUITE, LA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-27
FILM
Voor heel wat filmliefbehebbers behoort Joseph Losey tot één van de allergrootste cineasten. De Amerikaan begon als verslaggever bij Variety. Naast het maken van een heleboel Broadway-producties, waardoor hij bevriend raakte met Bertolt Brecht, had de man veel belangstelling voor de film, en ging daarom in de leer bij de Rus Sergey Eisenstein die één van zijn grootste voorbeelden was. Alles liep volgens plan tot hij in 1952 door het McCarthyisme op de gevreesde zwarte lijst belandde, en daarom naar Engeland trok. Het was in zijn Europese periode dat zijn grootste successen volgden, en dan in het bijzonder met de Harold Pinter-verfilmingen The Servant, Accident en The Go-Between. Losey, die vooral de chouchou was van de Franse critici, trok op het einde van de jaren '70 naar Frankrijk om er zijn meesterwerk Mr. Klein met Alain Delon te maken. Nadien maakte hij in 1982 nog La Truite, dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Roger Vailland, maar buiten de Franse grenzen nauwelijks succes genoot.

Frédérique (Isabelle Huppert) is een jonge vrouw die samen met haar vader een forelkwekerij runt. De jonge rosse valt wel in de smaak bij het mannenvolk, maar ze ziet hen nauwelijks staan. Net zoals een forel is ze van nature koud, ongrijpbaar, provoceert ze graag de mannen, maar eens ze haar hebben opgemerkt, stuurt ze hun wandelen. Frédérique trouwt met de jonge Galuchat (Jacques Spiesser), die homoseksueel is en die sterk aan de fles hangt. In het boerengehucht waar Frédérique woont is de bowlinghal de uitgesproken plaats waar alles gebeurt. Saint-Genis (Daniel Olbrychski) is een jonge zakenman die gefascineerd raakt door de provocerende onschuld van Frédérique, en hij nodigt haar uit om hem te vergezellen op een zakenreis naar Japan. Eens ze daar is, veroorzaakt de jonge dame er meteen problemen.

La Truite is een onderhoudende Franse film die zich probeert te situeren tussen toegankelijke arthouse en schandaalcinema, hoewel dat laatste altijd binnen de perken van het fatsoen blijft. Het is vooral moeilijk om vat te krijgen op de personages die nooit volledig in hun kaarten laten kijken, waardoor je je als kijker als een voyeur in een rariteitenkabinet voelt. Gelukkig wordt dat opgevangen door schitterende vertolkingen met voorop Isabelle Huppert, die net een pak verdiende veren in de kont kreeg voor haar vertolking in Coup De Torchon van Bertrand Tavernier. Jammer genoeg doet Losey veel te weinig met Jeanne Moreau; ook al schittert ze altijd. Het zou ons niet verbazen mocht Sofia Coppola deze film hebben gezien, want het deel dat zich in Tokyo afspeelt, lijkt heel wat op dat van Lost In Translation. Tijdens de trip in Japan zien we een hele hoop flashbacks die tonen waarom de getraumatiseerde Frédérique zo’n koude kikker is geworden, terwijl we ons op cinematografisch vlak in de aangename buurt van de broertjes Taviani bevinden.

BEELKD EN GELUID
Deze Franse obscure film is op Blu-ray uitgebracht door het Franse Gaumont en is voorzien van Franse ondertiteling. Het ontbreken van andere talen is misschien wel een struikelblok, maar wel krijg je een adembenbemende transfer met een prachtige fotografie die qua stijl niets met de jaren '80 te maken heeft, maar mooi aansluit bij de klassieke stijl van Losey. De kleuren zijn heel natuurlijk en tot in de puntjes nauwkeurig. De geluidsband is een opgepoetste DTS-HD MA 2.0 die weinig effecten heeft, maar wel veel dialogen heeft en wat obscure '80’s-pop.

EXTRA’S
De enige extra die je hier, op een trailer na, vindt is een twintig minuten durend interview met de regie-assistent Frederic Bourboulon die ook meewerkte aan Coup De Torchon.

CONCLUSIE

In het obscure La Truite laat meester Joseph Losey Isabelle Huppert schitteren als een genadeloze en ijskoude tang die de mannen rond hun vingers windt en hun dan als een baksteen laat vallen. Franse topklasse, ook al is het een Amerikaan die achter de camera staat.coverStudio: Gaumont

Regie: Joseph Losey
Met: Isabelle Huppert, Jean-Pierre Cassel, Daniel Olbrychski, Jacques Spiesser, IJeanne Moreau, sao Yamagata

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1982

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3607483300305


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Interview Met Regie-assistent Frédéric Bourboulon
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij