:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LINEUP, THE
LINEUP, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-24
FILM
The Lineup maakt deel uit van de Columbia Noir #1-box, waartoe ook Escape In The FogThe Undercover ManDrive A Crooked Road5 Against The House en The Garment Jungle behoren.

The Lineup is een ietwat ongelukkig gekozen titel voor één van de meest spannende misdaadfilms die in het begin van de jaren '50 zijn gedraaid. Ook Josh Olson van Trailers From Hell steekt zijn liefde voor deze titel niet onder stoelen of banken, net als Christopher Nolan, die de film zelfs als één van zijn grootste invloeden ziet.
Iedere Amerikaan die in de jaren '50 een televisietoestel had, wist waarover het verhaal ging, want naast een blijspel op de radio was The Lineup eveneens een televisieserie die zes seizoenen liep. Het was Don Siegel die van Columbia Pictures de pilot en verschillende afleveringen mocht regisseren, alsook de filmversie uit 1954. Siegel trok zich van de serie niet al te veel aan, en hij wilde zijn film vooral concentreren op de twee huurmoordenaars, die gespeeld werden door Eli Wallach en Robert Keith. Columbia stond er echter op dat hij ook de karakters van de serie in zijn film verwerkte, zodat de fans niet in de kou zouden blijven staan.

De film draait over een roekeloze bende die nietsvermoedende Amerikaanse toeristen die uit Azië komen gebruiken om drugs te smokkelen. In de prullaria die ze kopen zit een grote hoeveelheid heroïne verstopt, en eens ze terug in Amerika zijn, worden ze opgewacht door twee psychopathische moordenaars. Als de slachtoffers niet willen meewerken, wordt er niet geaarzeld om de toeristen om het hoekje te leggen. De laatste opdracht lijkt de moeilijkste, want de drugs zitten verstopt in een pop die eigendom is van een kind.
Het is duidelijk dat dit een film is die gemaakt werd door een man die ooit een groot regisseur zou worden en San Francisco als zijn eigen broekzak kent. Niet alleen was er de achtervolgingsscéne, die voor die tijd ontzettend spectaculair was, ook diende ze als voorbeeld van wat later Steve McQueen zou doen in Bullit. Ook voor Siegel zelf was dit een meer dan perfecte vingeroefening, want tien jaar later maakte hij in diezelfde stad Dirty Harry. The Lineup zit vol actie en heeft misdadigers aan boord die je niet vlug in een film uit de jaren '50 zou verwachten. De film duurt amper tachtig minuten, maar iedere seconde zit je wel op het puntje van je stoel.

BEELD EN GELUID
De film is in zwart-wit en is op en top gerestaureerd, wat je vooral enorm goed merkt in de close-up’s en in de vele buitenopnames. Ook al is de film ondertussen bijna zeventig jaar oud oogt die geen beetje gedateerd, zeker niet in de versie op deze Indicator-release. De geluidsband is een LPCM Mono 1.0 waar maar weinig ruis in te bespeuren valt en die volledig gerestaureerd is.
EXTRA'S
Ook bij deze film moet je het bonusmateriaal niet alleen in het boekje gaan opsnorren, maar is er ook heel wat op het schijfje te vinden. Allereerst zijn er twee audiocommentaren, eentje met auteur James Ellroy en een ander met filmhistoricus David Del Valle. In The influence of noir licht Christopher Nolan in een zevental minuten toe waarom de film noir zo’n impact op hem heeft gemaakt. Het is wel compleet “toevallig” dat hij alleen maar titels aanhaalt die zijn uitgebracht door Powerhouse/Indicator. Mensen die kicken op toeristische plaatjes van San Francisco zullen zeker en vast wel The Streets Of San Francisco weten te appreciëren, waarin alle buitenopnames in een overzichtsfilmpje worden gegoten, en waarbij je te weten komt om welk gebouw het gaat. Verder kun je drie afleveringen van het radiospel horen, en is er naast een trailer en een fotogalerij ook nog met Tricky Dicks een kort filmpje waar je je mee kan amuseren (of mee kan ergeren) aan de dolle fratsen van The Three Stooges.

CONCLUSIE
The Lineup is zo’n film die bij het grote publiek niet zo’n grote naam heeft, maar in cinefiele middens (in dit geval bijvoorbeeld Christopher Nolan) toch een enorm grote aanhang heeft. De film is ontzettend spannend en zit boordevol wreedaardige misdadigers die van The Lineup één van de meest gewelddadige misdaadfilms uit de jaren '50 maken. Aanrader!coverStudio: Indicator / Powerhouse

Regie: Don Siegel
Met: Eli Wallach, Robert Keith, Warner Anderson,Mary LaRoche

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1958

Leeftijd:
12

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060697921205


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met auteur James Ellroy
• Audiocommentaar met filmhistoricus David Del Valle
• The influence of noir
• The streets of San Francisco
• Three episodes of The Lineup-radio series
• Tricky Dicks
• Fotogalerij
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij