:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TITANE
TITANE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-24
FILM
Aan excentrieke titels is er in Cannes meestal geen gebrek, toch was de editie van 2021 er eentje om in te kaderen. De mondkapjes en social distancing waren nog wel de kernwoorden op de Croisette, maar voor de rest stond het filmfestijn in het teken van het schandaal. Veel had met Paul Verhoeven te maken, die via Benedetta opnieuw de lesbische non een plaats in het filmlandschap schonk, maar ook de Gouden Palm was geen onbesproken winnaar. Niet zozeer omdat regisseuse Julia Ducournau na Jane Campion pas de tweede vrouw was die in Cannes een hoofdprijs haalde, ook het onderwerp vormde voer voor discussie.
Titane is pas de tweede film van Julia Ducournau, maar het mag duidelijk zijn dat de Française weet wat ze wil, en dat is het maken van body horror, maar dan wel met een boodschap. Dat kon je al zien in haar debuut Raw, wat een variant is op kannibalisme, maar manifesteert zich nog meer in de mindfuck die Titane is. De invloeden van David Cronenberg zijn overduidelijk aanwezig, maar ze doet er gelukkig wel haar eigen ding mee.

Titane vertelt het verhaal van Alexia. In een soort van flashback zien we hoe het allemaal begon en waarom de film Titane heet. Als kutkinderen echt bestaan, dan is het deze Alexia wel. In de auto zit ze tot de grote verveling van haar vader liedjes te neuriën, en als ze een standje krijgt, wrikt ze de veiligheidsgordel los en begint ze brutaal in de zetel van de bestuurder te stompen. Het gedrag van het kind leidt tot een zwaar verkeersongeluk. De vader komt er met de schrik vanaf, maar het kind krijgt een constructie van titanium staven op het hoofd gezet zodat ze het evenwicht kan bewaren.
Er zit niet alleen metaal in haar hoofd, maar ze heeft er ook een grote liefde voor. We zijn ondertussen een paar jaar later en de jonge Alexia (Agathe Rousselle) verdient de kost als danseres op shows waar autofanaten opgefokte wagens komen bewonderen. Alexia wordt wel achtervolgd door opdringerige fans die een handtekening, of in het slechtste geval een tongkus willen, maar zelf doet ze het voor de liefde van de auto’s. Het was een concept dat we al zagen in Crash van David Cronenberg, maar Julia Ducournau gaat nog verder en laat haar protagoniste bezwangeren van een auto. U leest het goed, maar dat is niet het enige. Alexia ligt met zichzelf in de knoop. Seksueel weet ze niet aan welke kant ze staat, maar ook psychologisch slaan de stoppen door, want de vrouw wordt één van de meest gezochte seriemoordenaars uit Frankrijk. Alles loopt fout tot op het moment dat Alexia in een toilet in een metro een alles veranderende beslissing neemt die niemand ziet aankomen en van Titane een compleet andere film maakt.

Er zitten wel een hele resem gewelddadige scènes in Titane verwerkt die bij bepaalde mensen op de maag zullen werken, toch gaat Julia Ducournau verder dan horror. Wie horror alleen maar kijkt voor het bloed, zal geen zak aan Titane vinden, want de rode draad doorheen deze film is het uitschakelen van het geslacht dat je via je geboorte kreeg. Dit biologische toeval bepaalt immers niet je persoonlijkheid. Meer zelfs: persoonlijkheid en gender hebben niks met elkaar te maken. Althans niet voor mensen als Alexia.
Titane is een vrij ongemakkelijke film, maar dat is nou net wat Julia Ducournau wil met haar tweede langspeler, en daar slaagt ze glansrijk in, hoewel dat evenzeer te danken is aan Agathe Rousselle, die een voortreffelijke hoofdrol neerzet, en vooral een personage in het leven roept dat je nooit meer zal vergeten.

BEELD EN GELUID
Het gaat steeds de betere kant op met de releases van Source1Media, zeker wat hun Blu-raysegment betreft. Deze kleine maatschappij richt zijn pijlen vooral op het horrorpubliek, waardoor bijvoorbeeld een fysieke release van de Vlaamse indie-horrorfilm Duyster mogelijk was. Het label heeft dus perfect haar segment begrepen en nog meer dat een fysieke release meer is dan "een film op een schijfje" en dat het overgebleven publiek vraagt naar een kwaliteitsvolle release. Over de beeldkwaliteit van deze Blu-ray valt dan ook niks verkeerds te zeggen. De kleuren ogen vrij spectaculair, en de detaillering is meer dan voldoende om van een gave release te kunnen spreken. Ook qua geluid valt het schijfje op. Naast een DTS-HD MA 5.1-geluidsband wordt de film ook in Auro 3D gepresenteerd, dat ontwerpen is door het ondertussen failliet verklaarde Belgische bedrijf Auro Technologies. Auro-3D is een audiotechnologie die vergelijkbaar is met Dolby Atmos en DTS:X. Het verschil met Auro-3D is (althans volgens de informatiegegevens op het net) dat het extra hoogtekanalen gebruikt om een meer meeslepende soundstage te bieden dan een traditionele 5.1 of 7.1 surround-opstelling, zonder de ruimte te vullen met talloze luidsprekers Voor wie dit allemaal wat te technisch klinkt, kun je het allemaal in één woord samenvatten en dat is "overdonderend". Dat valt vooral op bij een film als Titane die bol staat van geluidseffecten en een hippe soundtrack met elektronische muziek.
EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
In haar met een Gouden Palm bekroonde tweede langspeler zoekt Julia Ducournau opnieuw de stijl op van de body horror, en verbindt ze deze stijl met genderdysforie, waardoor Titane, mede door hoofdrolspeelster Agathe Rousselle diepe indruk nalaat.coverStudio: Source 1 Media

Regie: Julia Ducournau
Met: Vincent Lindon, Garance Marillier, Agathe Rousselle, Myriem Akheddiou, Bertrand Bonello, Dominique Frot

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717662586828


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Frans DTS-Auro 3D 13.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij