:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOUSEAU - LIVE IN HET SPORTPALEIS
CLOUSEAU - LIVE IN HET SPORTPALEIS
Bespreking door: Yves - Geplaatst op: 2003-07-11
CONCERT
In december 2002 speelde Clouseau een tiental keer het Sportpaleis te Antwerpen plat met hun ‘En Dans’-concerten. In totaal waren 175.000 mensen getuige van deze triomftocht van Vlaanderens populairste en meest succesvolle band. Om al deze mensen (en diegenen die geen ticket konden bemachtigen) de kans te geven nog eens de sfeer van die concerten te beleven, werd beslist om er ook een dvd rond te maken. Gedurende 2 avonden werden er langs alle mogelijke hoeken opnames gemaakt en deze werden dan tot één concert gemonteerd. Maar liefst 24 nummers lang geven Koen en Kris het beste van zichzelf. Alle grote hits passeren de revue in een aanstekelijke mix van klassiekers (zoals ‘Louise’ of ‘Daar gaat ze’) en het meest recente werk. Beiden worden met evenveel enthousiasme ontvangen door zowel jong als oud. Vanaf de opener ‘Swentibold’ tot aan het allerlaatste bisnummer ‘Nobelprijs’, is het publiek als in trance en worden de teksten woord voor woord meegezongen. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van de show wordt bereikt met het uitschuiven van een meterslange loopbrug vanaf het podium naar een eilandje midden in het publiek: Clouseau op armafstand, het publiek is door het dolle heen…

Natuurlijk konden deze zaalconcerten qua showelement niet tippen aan peperdure monsterproducties à la Rolling Stones, U2 en andere Michael Jacksons, maar dat was ook niet de bedoeling. De muziek, de sfeer en de onmiskenbare aantrekkingskracht van Koen Wauters zijn ingrediënten die ruimschoots volstaan voor een zeer gekruid en geslaagd concert. Tot voor deze release was de dvd van Marco Borsato de meest verkochte muziekdvd in België. Maar van Clouseau in het Sportpaleis zijn er ondertussen reeds dubbel zoveel exemplaren verkocht. Welke Belgische groep doet hen dit na?

BEELD EN GELUID
Volgens Kris Wauters (tevens producer van het geheel) werd er voor de soundtrack enkel gebruik gemaakt van de concert-opnames en werd er achteraf geen enkel stuk muziek opnieuw ingespeeld. Dat zegt natuurlijk veel over de kwaliteit van zowel de opname als van de muzikanten. Het is tekenend voor de hedendaagse muziekindustrie dat zelfs een topgroep als Clouseau alle gewicht in de schaal moet leggen om de platenfirma te overtuigen een dvd op de markt te brengen. Daarenboven was het een voorwaarde van de broertjes om de beeld- en geluidskwaliteit zo optimaal mogelijk op disc te zetten. Ze kregen uiteindelijk toch toestemming om high-definition camera’s te gebruiken en naast een Dolby Digital 5.1 ook een DTS 5.1-soundtrack toe te voegen. Gelukkig waren deze inspanningen niet tevergeefs. Het typische aan concertgeluiden, zoals gejuich van publiek en diepe bassen, is volop aanwezig en de kijker zit echt in het midden van het gebeuren. Koen is in topvorm en zijn stem klinkt dan ook fantastisch. Tussen de soundtracks zit er weinig verschil, alleen dompelt de DTS je nog iets meer onder in de concertambiance. Maar beiden zorgen ze ervoor dat je je voeten nauwelijks kan stilhouden.

Ook een pluspunt is het anamorfische beeld in 1.85:1 ratio, iets wat jammer genoeg een rariteit is bij muziekdvd’s. De print is volledig vrij van pixels of andere digitale imperfecties. Technisch gezien een bijna volmaakte dvd.

EXTRA’S
Op de disc staan enkele extra’s, maar deze zullen alleen de echte Clouseau-freaks ten volle bekoren.

Koen en Kris over Clouseau:
De broers praten ongeveer 12 minuten over de geschiedenis van de groep, maar die is genoegzaam bekend. Het gesprek is zonder enige toevoeging van archiefbeelden en valt daarom veel te licht uit. Een gemiste kans om een waardevolle docu te maken over de band.

Backstage footage:
De backstage-beelden tonen kort de voorbereidingen en de laatste seconden voor de artiesten het podium bestijgen. Op zich wel interessant, maar ook hier had het veel uitgebreider mogen zijn.

De brug - kies zelf je camerastandpunt:
Terwijl Koen ‘Verlangen’ zingt, wordt er een brug uitgeschoven. Zeven camera’s filmden dit en de kijker kan zelf bepalen vanuit welke hoek hij dit wil zien.

CONCLUSIE
De die-hard fans van Clouseau zullen deze bespreking niet nodig hebben om hun exemplaar aan te schaffen, want zij weten immers waar de groep voor staat. De muziek en het plezier stonden voorop tijdens de concerten en dit geldt zeker ook voor de dvd. Jammer genoeg vallen de extra’s wat magertjes uit. Niettemin: kom erbij … en dans!


cover
Studio: Capitole Belgium

Regie: Peter Bosmans
Met: Koen Wauters, Kris Wauters, Eric Melaerts, Hans Francken, Herman Cambré

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0724349038493


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams DTS 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Backstage-beelden
• Koen en Kris over Clouseau
• De Brug: kies een camerastandpunt

Andere recente releases van deze maatschappij