:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Universal >> PERSBERICHT: LAUREL & HARDY: TALKIES 1-3
PERSBERICHT: LAUREL & HARDY: TALKIES 1-3
Bron: Universal - Datum: 2004-02-26 - Geplaatst door: Werner
Unieke reeks collector’s items voor verzamelaars van de gulle lach.
De eerste van drie lachsalvo’s...


"I'm Mr. Hardy, and this is my friend, Mr. Laurel."

Another nice mess!
Als het op de gulle, warme, universele lach aankomt, op humor die in de vier windstreken even fel gesmaakt wordt, dan steken een paar komieken met kop en schouders boven de rest uit: Charlie Chaplin, Rowan “Mr. Bean” Atkinson in een recenter verleden en, voor een dubbele dosis dolle pret, de legendarische Stan Laurel en Oliver Hardy.

And another, and another...
Het is dan ook met gepaste trots dat Universal Pictures Benelux de groots opgezette dvd-release aankondigt van een hele reeks klassiekers van het tijdloze komische duo. Van stomme tot gesproken films, van kortfilms tot langspeelfilms. De release gebeurt in drie thematische golven en de losse dubbel-dvd’s verschijnen ook telkens in een luxe verzamelbox.

11 maart 2004: Talkies 1, 2 en 3
Drie losse dubbel-dvd’s met gesproken kortfilms uit de periode 1929-1935

6 mei 2004: Features 1-4
Vier losse dubbel-dvd’s met langspeelfilms uit de periode 1931-1940

15 juli 2004: Silents Vol. 1 & Vol. 2
Twee losse dubbel-dvd’s met stomme kortfilms uit de jaren 1926-1929.

Duo door dik en dun
De Dikke en de Dunne. Stan en Ollie. The Boys. Officieus: Stan Laurel en Oliver Hardy. Officieel: Arthur Stanley Jefferson (1890-1965) en Norvell Hardy (1892-1957). Een Engelsman en een Amerikaan. Beiden bebolhoed. Een dunne, hypergevoelige naïeveling met briljante invallen en een extravagante haardos en een dikke, eigenwijze regelneef met een vierkant snorretje. Ze maken deel uit van ons collectieve zwart-witgeheugen. Een zeldzame keer met de hand ingekleurd. Ze behoren tot een vervlogen era van de filmgeschiedenis. En toch blijkt en blijft hun humor, hun samenspel, hun menselijke warmte van alle tijden. Tijdloos geniaal, heerlijk ongecompliceerd en altijd doeltreffend. Van ongebreidelde slapstick, via raak geobserveerde situatiehumor tot de soms ontroerende vriendschapsmomenten, Stan en Ollie weten zowel de lachspieren te bewerken als de gevoelige snaren te betokkelen.

Over hun films werd soms smalend gezegd dat niemand ze naar waarde schatte behalve het publiek. Wel, dat publiek heeft uiteindelijk gelijk gekregen en Laurel & Hardy zijn al lang vereeuwigd in de galerij der grote komieken. Aan u en uw publiek om ze te herontdekken op deze unieke reeks dvd’s.

Hal Roach
Filmpionier Hal Roach was de eerste om het specifieke talent van de twee komieken samen te brengen in zijn films. "Er zijn veel redenen waarom Laurel en Hardy zo’n fantastisch komisch team vormden," zei-ie ooit, "maar de hoofdreden is dat ze elkaar wederzijds weerwerk konden bieden. Individueel gezien waren het zeker briljante komieken, maar als je ze samenbracht, konden ze elkaars talent pas echt laten schitteren. Hun samenspel was perfect.”

Stan Laurel
Stan Laurel, de zoon van een Brits showman, groeide op in het wereldje van de Engelse music halls. In 1910 reisde hij voor het eerst af naar Amerika met het gezelschap van Fred Karno, een komisch musicalensemble waartoe ook Charlie Chaplin behoorde. Laurel bleef in de States hangen, belandde in het vaudevillecircuit en vertolkte af en toe een filmrolletje.

Oliver Hardy
Oliver Hardy week af van het militaire pad dat voor hem was uitgestippeld en opende zowaar een bioscoop in een stadje in Georgia. Zijn liefde voor de film voerde hem achtereenvolgens naar Jacksonville, Florida en Hollywood, waar Hal Roach hem in 1926 aan Stan Laurel koppelde. Nauwelijks een jaar later werden ze overal ingehaald als hét komische duo bij uitstek. The rest, zoals ze zeggen, is history.

Talkies 1 (1929-1930)
In het vroege voorjaar van 1929 kwam de eerste geluidsfilm van Laurel en Hardy in de bioscopen. Unaccustomed As We Are, een film van 20 minuten volgestouwd met grappen in woord, beeld en geluidseffecten, was een onmiddellijk succes. Op deze dubbel-dvd staan alle ‘gesproken films’ die Laurel en Hardy in 1929 en 1930 voor de beroemde Hal Roach Studios hebben gemaakt. Bevat ook: Perfect Day, Blotto en Another Fine Mess.

Talkies 2 (1931-1932)
Laurel en Hardy waren in de jaren dertig, tijdens de Grote Depressie, op het toppunt van hun roem. In 1932 kreeg het duo ook officiële erkenning, toen The Music Box bekroond werd met een Oscar voor de beste korte comedy. Naast dit meesterwerkje van de komische kortfilm bevat deze dubbel-dvd nog elf andere pareltjes, zoals Laughing Gravy en Helpmates.

Talkies 3 (1932-1935)
Laurel en Hardy schitteren in 15 hilarische kortfilmklassiekers, waaronder Thicker Than Water, hun laatste voor de Hal Roach Studios. Roach ging zich steeds meer toeleggen op de productie van langspeelfilms, tot grote spijt van Stan Laurel, die vond dat films van 20 minuten beter pasten bij de komische stijl van het duo. Ook op deze dubbelaar: Busy Bodies, Them Thar Hills en Towed in the hole.

Releasegegevens:
RELEASEDATA: koopDVD 11 maart 2004
GENRE: komedie
REGIE: Hal Roach en anderen
CAST: Stan Laurel, Oliver Hardy
SPEELDUUR: Bijna 5 uur per dubbel-dvd
ONDERTITELING: Nederlands, Frans
BEELD: 4:3
AUDIO: Engels, Dolby Digital 2.0
MENU: Nederlands
PRESENTATIE: Drie losse dubbel-dvd’s met fraaie zilveren look in vijfde kleur
Luxebox met de drie dubbel-dvd’s
"Here's another nice mess you've gotten me into!"