:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: LORD OF WAR S.E.
PERSBERICHT: LORD OF WAR S.E.
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-02-09 - Geplaatst door: Werner
LORD OF WAR SPECIAL 2-DISC STEELBOOK EDITION
Where There's A Will There's A Weapon
Vanaf 14 maart 2006 verkrijgbaar op dubbeldvd

"Clever, kritisch en moreel uitgeslapen entertainment�" - *** Focus Knack
"Nicolas Cage is hilarisch als criminele antiheld en de film heeft een hoog rock-'n-rollgehalte." - ***1/2 CHÉ
"Stijlvolle, clevere en wrange komedie..." - Deng
"IJzersterk tragikomisch drama" - Het Nieuwsblad
"Niccols scenario en dialogen snijden als een mes�" - De Morgen

Lord Of War vertelt de onstuitbare opgang van een wapenhandelaar in de criminele milieus overal ter wereld. Een verhaal over oorlogen en machtsstrijd. Over liefde en verraad. En over de FBI-agent die hem op de hielen zit en gezworen heeft hem ten val te brengen... Yuri Orlov (Nicolas Cage) is een wapenhandelaar, die de hele wereld rondreist om zijn handel te verkopen. Hij komt daarbij in de gevaarlijkste oorlogsgebieden. Het beroep van Yuri zorgt ervoor dat hij vele vijanden heeft. Zo moet hij uit de handen blijven van de meedogenloze Interpol-agent Jack Valentine (Ethan Hawke), zijn concurrenten en zelfs sommige van zijn klanten zijn hem niet goed gezind. Yuri's klanten bestaan dan ook vaak uit de meest beruchte dictators ter wereld. Wat volgt is een keiharde confrontatie met zijn vijanden, familie en vrienden...

Lord Of War is een bijtende satire met gevatte dialogen. Enkele voorbeelden om u het water in de mond te brengen:
"There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?"

- Can you bring me the gun of Rambo?
- Part One, Two, or Three?
- I've only seen Part One.

"In the most AIDS-infested region of the globe - where 1 in 4 is infected - Andy's idea of a joke was to put a young Iman and a young Naomi in my bed - and no condom within a hundred miles."

"Selling a gun for the first time is a lot like having sex for the first time. You're excited but you don't really know what the hell you're doing. And some way, one way or another, it's over too fast."

"I supplied guns to every army but the Salvation Army."

Features:
Regie: Andrew Niccol (The Terminal, S1mOne, The Truman Show)
Cast: Nicolas Cage (National Treasure, The Rock, Gone In Sixty Seconds), Ethan Hawke (Assault On Precinct 13, Taking Lives, Training Day), Jared Leto (Alexander, Panic Room, Fight Club)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen [1.78:1]
Geluid: Dolby Digital 5.1 + DTS Engels Gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 117 Minuten
Leeftijd: 16, geweld, drugs, sex en grof taalgebruik

Extra's (disc 2):
• Behind The Scenes
• Trailers & TV Commercials:
- UK Trailer
- U.S TV Spot: Make it a double
- U.S TV Spot: Cat and Mouse
- U.S TV Spot: Secret
- U.S TV Spot: Cutdown
- U.S TV Spot: Chase
- NL TV Spot
- UK TV Spot
• Deleted Scenes
• Interviews Cast & Crew
1. Nicolas Cage "Yuri Orlov" & Norman Golightly - Producer
2. Jared Leto "Vitaly Orlov"
3. Ethan Hawk "Jack Valentine"
4. Bridget Moynahan "Ava Fontaine"
5. Philippe Rousselet - Producer
6. Nicolas Cage "Yuri Orlov"
7. Easter egg: Van interview Nicolas Cage alleen interviewster in beeld
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also Or Soon Available: Trailers van The Aviator, Assault On Precinct 13, A Sound Of Thunder, Unleashed, Dominion Prequel To The Exorcist
• Speelduur extra's: 79 Minuten

Liner notes:
Internationale wapenhandel is al jaren onderwerp van felle discussies in de media, maar geen enkele speelfilm durfde het aan het onderwerp op zo'n scherpe, aanstekelijke manier aan te pakken als Lord Of War. Het thema kwam eerder aan bod in Deal Of The Century (William Friedkin, 1983) en Buffalo Soldiers (Gregor Jordan, 2001), maar Andrew Niccols vlijmscherpe en meeslepende film gaat verder waar die films ophielden.

Voor zijn scenario's en speelfilms neemt Andrew Niccol graag actuele en complexe onderwerpen, zoals genetische manipulatie (Gattaca), reality-televisie (The Truman Show) en de digitale filmrevolutie (S1m0ne). Voor Lord Of War deed hij jarenlang onderzoek naar internationale wapenhandel. Daardoor komt de film akelig dicht in de buurt van de werkelijkheid. Niccol: "Bijna alle gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op ware feiten. Militaire helikopters die verkocht worden als reddingsmateriaal, wapenhandelaars die de namen en registratie van hun schepen veranderen op zee, een beruchte Amerikaanse wapenhandelaar die onder dubieuze omstandigheden wordt vrijgelaten uit de gevangenis, de plundering van Russisch wapentuig vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Allemaal waar gebeurd."

Lord Of War draait geen doekjes om de Amerikaanse rol in de internationale wapenhandel. Het maakte de financiering er niet makkelijker op. Tot overmaat van ramp brak een week nadat Niccol het script had aangeboden aan potentiële financiers de oorlog in Irak uit. Het resultaat was dat geen enkele Amerikaanse studio zijn vingers wilde branden aan het gevoelige onderwerp. Lord Of War werd daarom geheel gefinancierd met buitenlands geld.

Wie wel vanaf het eerste moment in de film geloofde, was hoofdrolspeler Nicolas Cage: "Weinig mensen hebben het lef om de zaken zo scherp te stellen als Andrew [Niccol] dat deed. Dat is een van de redenen waarom ik de film wilde doen. Het leek op niets dat ik eerder had gezien: een uniek en origineel verhaal dat het publiek een blik gunt in de realiteit van wapenhandel."

Nicolas Cage is perfect in de rol van Yuri Orlov. Dat vond Andrew Niccol ook: "Nicolas is misschien de enige acteur die een wapenhandelaar als Orlov zowel geloofwaardig als sympathiek kon maken."

Cage, die eveneens als een van de producenten optrad, was vanaf het begin aan boord. Ook Jared Leto en Ethan Hawke zeiden meteen 'ja' toen hen een rol werd aangeboden in Lord Of War. Met een sterke cast en een budget van 50 miljoen dollar begon de film op 2 augustus 2004 met de opnamen in New York. Na negen dagen verhuisde de productie naar Kaapstad, Zuid-Afrika waar de crew in totaal tien weken verbleef. De laatste draaidagen vonden plaats in Tsjechië, waar opnames plaatsvonden op een voormalige militaire basis van de Sovjet-Unie.

Op 16 september ging de film in de Verenigde Staten in première. Belangrijke kranten en tijdschriften als Variety, Hollywood Reporter, The New Yorker en Chicago Sun-Times publiceerden lovende recensies. Opvallend was dat iedereen een andere film leek te hebben gezien: een satire, een actiethriller, een politiek drama, een zwarte komedie en een karakterstudie. In de Chicago Reader kwam de vermaarde criticus Jonathan Rosenbaum er niet uit: "Lord Of War is een bijtende satire die zich voordoet als een actie-avonturenfilm. Of misschien is het Hollywood escapisme vermomd als een satire." Die ambiguïteit is nu juist precies de kracht van Andrew Niccol, die ook in The Truman Show en Gattaca zijn boodschap overbracht zonder prekerig te zijn. Recensent David Denby sloeg in The New Yorker de spijker op de kop: "Niccol is te slim om tegen ons te preken, maar zijn boosheid en verdriet zijn altijd zichtbaar, zelfs wanneer hij ons een geweldige show geeft."