:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: DOMINION - PREQUEL TO THE EXORCIST
PERSBERICHT: DOMINION - PREQUEL TO THE EXORCIST
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-02-23 - Geplaatst door: Werner
DOMINION PREQUEL TO THE EXORCIST SPECIAL 2-DISC EDITION
Before The Legend You Know, Is The Story Of How Evil Began.
De versie die u eigenlijk niet mocht zien...
Vanaf 21 maart 2006 verkrijgbaar op dubbel dvd

Paul Schrader (I>Cat People, American Gigolo en schrijver van o.a. Taxi Driver), maakte met deze Exorcist-prequel een sfeervolle, doordachte horrorfilm. Studio Morgan Creek wilde echter iets anders en liet de film opnieuw maken door Renny Harlin (Die Hard 2). Voor het eerst in de filmgeschiedenis maakten twee regisseurs met hetzelfde verhaal twee heel verschillende films. Dit is de oorspronkelijke Exorcist-prequel, de versie die u eigenlijk niet mocht zien...

Na de Tweede Wereldoorlog komt priester Merrin naar Afrika om de gruwelen van de nazi's te vergeten. Als archeoloog helpt hij bij de opgraving van een eeuwenoude kerk. Onder de kerk ontdekt Merrin een gewelf, de schuilplaats van de demon Pazuzu. Merrins geloof wordt op de proef gesteld wanneer de demon bezit neemt van een klein jongetje...

Regie: Paul Schrader (Cat People, American Gigolo en schrijver van Taxi Driver)
Cast: Stellan Starsgard (Exorcist: The Beginning, Ronin, King Arthur), Gabriel Mann (Don't Come Knocking, The Bourne Supremacy, A Lot Like Love), Clara Bellar (Artificial Intelligence: AI, The Pharmacist, Kill The Poor), Antione Kamerling (All Stars, Ik Ook Van jou, Mindhunters)

Features:
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen [2.00:1]
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Thriller
Speelduur: 111 Minuten
Leeftijd: 16, grof taalgebruik en geweld

Extra's:
Disc 1:
• Commentary Track Director Paul Schrader
Disc 2:
• Deleted Scenes
1. On the March
2. House of Saint Michael
3. Cigarette
4. Classroom Song
5. Finest Painter,
6. Church in Ruins
• Trailer & TV Spot
• Film Clips
• Interview Cast & Crew
1. Stellan Skarsgård "Father Merrin"
2. Paul Schrader - Director
3. James G.Robinson - Producer
• Behind the Scenes
• Brussels International Festival of Fantastic Film Footage
1. Panel Discussion Cast & Crew
2. Behind the Scenes at the BIFFF
• Photo Gallery
• Also or Soon Available
Trailers van Exorcist The Beginning, White Noise, The Grudge, Lord Of War, Man-Thing
Speelduur extra's: 78 Minuten

Liner Notes
Nadat het opnieuw uitgebrachte Exorcist in 2000 een wereldwijd succes was geworden, haalde productiemaatschappij Morgan Creek de plannen voor een prequel uit de kast... Een scenario lag er al, maar een regisseur moest nog gekozen worden. Nadat John Frankenheimer wegens ziekte afhaakte, viel de keuze op Paul Schrader. Schrader tekende eerder voor de scenario's van Taxi Driver en Raging Bull en had als regisseur films als The Comfort Of Strangers en American Gigolo op zijn naam staan. Hij leek niet de meest voor de hand liggende keuze om een horrorfilm te draaien voor een breed publiek.

Voor Schrader zelf was het een buitenkans. Zoals hij uitlegde in een interview: "Ik ben gewend vijf of zes jaar aan een film te werken voordat ik 'm daadwerkelijk van de grond krijg. Nu lag er een groot, chique project klaar om verfilmd te worden. Ik kon meteen aan de slag. Dat was te aantrekkelijk om te laten schieten." Daarnaast gaf Schrader nog een motivatie om in het project te stappen: "Eindelijk had ik de kans om op een groot canvas te werken, in Marokko en Rome, met duur speelgoed. De locaties gaven me de mogelijkheid om de film een ouderwets, episch gevoel te geven."

Schrader voelde zich ook aangetrokken tot het thema van de film: het universele kwaad dat de verschillen tussen religies ontstijgt. Maar de regisseur had vanaf het begin in de gaten dat zijn Exorcist-prequel geen doorsnee horrorfilm kon worden: "Een van de leukste vondsten in het scenario was de bezetenheid van dat mismaakte jongetje, dat onder invloed van de duivel geneest en er ineens heel mooi uit gaat zien. Dat is geen mechanisme uit het horrorgenre en mensen die zeggen dat Dominion geen echte griezelfilm is, hebben dan ook een sterk punt."

Wat vervolgens gebeurde met de prequel van The Exorcist is legendarisch. Schrader toonde zijn film in 2003 aan de producenten van Morgan Creek, die schrokken van het resultaat en stuurden de regisseur meteen de laan uit. Hoewel Schrader naar eigen zeggen bereid was geweest om delen van zijn film opnieuw te draaien, ging Morgan Creek voor een meer radicale aanpak. Op aanraden van regisseur Renny Harlin, bekend van publiekstrekkers als Die Hard 2 en Cliffhanger, werd het scenario nogmaals herschreven, waarna Harlin de hele film opnieuw draaide.

Schrader was als de dood dat zijn versie eeuwig op de plank zou blijven liggen. "Een film die op de planken blijft liggen, achtervolgt je tot in het graf", aldus Schrader. "Dat mijn film nog bestaat, komt door twee ontwikkelingen: het internet en DVD. Ik heb persoonlijk op allerlei fansites de geruchten rond mijn eigen prequel warm gehouden en tegen Morgan Creek gezegd dat ze mijn film vooral niet moesten weggooien, want op DVD zou hij zeker geld opbrengen. Daar hadden ze wel oren naar."

Nadat Renny Harlin's Exorcist: The Beginning in 2004 in première was gegaan, werden de fans steeds nieuwsgieriger naar Schraders versie. In het voorjaar van 2005 ging de versie van Schrader's prequel, onder de titel Dominion: Prequel To The Exorcist, dan eindelijk in première tijdens het Brussels International Festival of Fantastic Film. Het verschil tussen de twee films had niet groter kunnen zijn. Harlins film, door Schrader treffend omschreven als "platte exploitatie", zit vol bloederige horrorclichés, terwijl Schraders Dominion het vooral van ideeën en psychologie moet hebben.

Twee heel verschillende films, met nagenoeg hetzelfde scenario: zoiets is een unicum in de filmhistorie. Hoewel beide films hun sterke en zwakke punten hebben, hebben ze allebei bestaansrecht. Of zoals de Amerikaanse criticus Roger Ebert het verwoordde: "Ik geef de voorkeur aan de versie van Schrader, maar weet je wat? Nu beide versies bestaan en beschikbaar zijn, maken ze elkaar een stuk interessanter."