:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Lumière >> PERSBERICHT: HENNING MANKELL-VERFILMINGEN
PERSBERICHT: HENNING MANKELL-VERFILMINGEN
Bron: Lumière - Datum: 2006-05-29 - Geplaatst door: Werner
HENNING MANKELL EINDELIJK VERFILMD!!
Lumière koopt koffer vol uitstekende detectiveverfilmingen.

Mankell's WALLANDER
televisieserie (13 x 90 min.)
vanaf oktober 2006

"Afgelopen jaren waren de boeken van Henning Mankell een vast item in mijn vakantie valies. Naast de fascinatie voor film heb ik een tweede grote hobby: kasten vol met detectiveboeken. Prominent op het rek staan alle boeken van Mankell, de succesrijke Zweedse schrijver. Ik heb mij altijd afgevraagd of Mankell verfilmbaar was. Nu blijkt dat ze erin geslaagd zijn in zijn eigen land, Zweden. Mankell's laatste boek De Terugkeer Van De Dansleraar werd verfilmd als een buitengewoon boeiende miniserie. Die brengen wij nu op DVD uit, naar aanleiding van de komst van Mankell naar Nederland. Maar de kers op de taart is ongetwijfeld de nieuwe dertiendelige serie: "Mankell's Wallander". De reeks vangt aan met een verfilming van zijn nieuwste boek Voor De Vorst en wordt gevolgd door twaalf nieuwe verhalen rond inspecteur Wallander en zijn dochter Linda die Mankell speciaal voor deze reeks schreef. Het resultaat is een bijzonder geslaagde filmische vertaling van het literaire universum van Henning Mankell. Het is van Morse en Frost geleden dat we nog zo geboeid zijn geweest door crimi's. We zijn dus bijzonder trots op deze aankoop. Canvas zal de dertiendelige serie vanaf de herfst van 2006 uitzenden en Lumière brengt ze uit op DVD." - Jan De Clercq voor Lumière, uitgever.

Uitgeverij De Geus brengt nu de complete Wallander-reeks uit in paperback (9 boeken). Om dit extra in de verf te zetten halen ze hiervoor Henning Mankell op zaterdag 27 mei naar Breda. Hij komt er een lezing geven over zijn werk. Meer info op www.degeus.nl

DE TERUGKEER VAN DE DANSLERAAR

Lumière brengt de verfilming van De Terugkeer Van De Dansleraar op DVD uit. Dit boek van Mankell kreeg de prijs van de "Beste Thriller van 2005". Het resultaat is een spannende miniserie van 2 x 90 min. Het verhaal van de film valt buiten de Wallander-reeks maar heeft alle troeven van de serie: spannend – flitsend gefilmd en laat ons kennis maken met het Zweden van vandaag. De DVD zal vanaf 30 mei overal verkrijgbaar zijn.

Synopsis
Stefan Lindman een 37-jarige politie-inspecteur gaat na de dood van zijn vader op zoek naar zijn gepensioneerde ex-collega en mentor, Herbert Molin. Hij reist af naar het Noord-Zweedse plaatsje Härjedalen. Bij aankomst blijkt Molin in zijn afgelegen boerderij op een brutale manier vermoord te zijn. Stefan besluit op eigen houtje de moord te onderzoeken. Hoewel hij er officieel niets te zoeken heeft, tolereert de lokale politie zijn aanwezigheid. Op de plaats van de moord worden bloederige sporen aangetroffen. Het blijken de basispassen van de tango te zijn. Maar er is nog meer vreemds aan de hand. Stefan vindt het verborgen dagboek van Molin waaruit blijkt dat hij een Nazi-verleden heeft.

Regisseur : Stephan Apelgren
Met: Jonas Karlsson, Göran Graffman, Peter Kneip en Lia Boysen
Herkomst: Zweden 2004
Speelduur: miniserie 2 x 90 min.
Releasedatum: 30/5/2006



HENNING MANKELL'S WALLANDER

De serie Henning Mankell's Wallander bestaat uit 13 afleveringen van telkens 90 min. De volledige serie zal in het najaar op Canvas te zien zijn en wordt door Lumière op DVD uitgebracht. De 1ste aflevering is een verfilming van Mankells boek Voor De Vorst dat nu eind mei bij De Geus verschijnt. De 12 volgende zijn nieuwe verhalen rond de melancholieke en ietwat cynische inspecteur Kurt Wallander. Het zijn stuk voor stuk originele verhalen geschreven door Henning Mankell. Ze werden verwerkt tot film door enkele zeer gekende Zweedse scenarioschrijvers. Het is het grootste Scandinavische filmproject ooit met een budget van ongeveer 20 miljoen euro. De verhalen spelen zich net als de boeken af in het provinciestadje Ystad, in het zuiden van Zweden. Kurt is een hard werkende inspecteur die vertrouwt op instinct en ervaring. Hij gebruikt soms onconventionele en zelfs illegale middelen om zaken op te lossen. Net als zijn geestelijke vader heeft hij een voorliefde voor Italiaanse opera's. In de TV-reeks komt zijn dochter Linda die zopas is afgestudeerd, het politiecorps in Ystad vervoegen. Dit is niet altijd naar de zin van Kurt Wallander maar geeft een extra dimensie en spanning aan de vader-dochter relatie. Linda zoekt naar een professionele erkenning en wil de relatie met haar vader verbeteren.

Voor De Vorst en Mastermind, respectievelijk de 1ste en de 6de aflevering, liepen met veel succes in de Zweedse bioscopen. Bovendien viel Mastermind twee keer in de prijzen op het jongste filmfestival van Cognac 2006. De film kreeg de Prix Spécial du Jury en de Prix Policier. Lumière overweegt voor Mastermind een festival exposure in de Benelux en een beperkte bioscooprelease.

Henning Mankell's Wallander is een Yellow Bird productie maar het Zweedse TV4, ARD/Degeto Film, Canal+ Television, Swedish Film Industry en Film in Skåne werkten ook mee aan het project.

Over de auteur Henning Mankell
Henning Mankell werd op 3 februari 1948 geboren in Stockholm. Zijn jeugd bracht hij door in het ijskoude Harjedalen in Noord-Zweden. Zijn vader, een rechter, voedde hem en zijn zus op. "Mijn moeder deed wat veel mannen doen. Ze verliet het gezin. Het gezin Mankell woonde in een appartement boven de rechtszaal. 'Sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in de werking van het juridische systeem.' Hij leerde dat verbeelding een instrument kan zijn om creativiteit te ontwikkelen én te overleven."

De middelbare school inspireerde Mankell slechts matig. Op zijn zestiende besloot hij te gaan varen. Zijn vader, hoewel teleurgesteld, kon begrip opbrengen voor de rusteloze geest van zijn zoon. Twee jaar lang werkte de schrijver op een Zweeds schip. Achteraf beschouwt hij deze tijd als 'de echte universiteit van het leven'. Daarna woonde hij nog twee jaar in Parijs en in 1968 keerde hij terug naar Zweden. Henning Mankell, 20 jaar oud, wilde toneelschrijver worden. Zijn eerste theaterstuk droeg de titel The Amusement Park en had de Zweedse koloniale belangen in Zuid Amerika als thema. Niet lang daarna begon hij aan zijn eerste roman. Zijn vader, Ivar Mankell, stierf in 1972 kort voor de publicatie van The Stone Blaster. Henning Mankell was 24. Ook nu nog is hij trots op dit boek. "Het gaat over een oude man die terugkijkt op zijn leven en de Zweedse samenleving." Dit boek is nog steeds verkrijgbaar in Zweden, maar het is niet vertaald.

In 1972 gaat Henning Mankell voor het eerst naar Afrika, dit zal een stempel drukken op zijn latere werk. In de jaren tachtig pendelt hij heen en weer tussen Zweden en Afrika. Dit doet hij tot op heden nog steeds. In Mozambique steunde hij de totstandkoming van theaters. Zijn liefde voor Afrika klinkt door in bijna al zijn boeken. In Zweden werkt hij in allerlei theaters als regisseur evenals in Maputo bij het enige professionele theatergezelschap in Mozambique.

Henning Mankell trouwde in 1998 met Eva Bergman - regisseur. Ze is zijn derde vrouw en de dochter van Ingmar Bergman. Mankell is een buiten gewoon geëngageerde schrijver begaan met het lot Afrika. Hij schrijft regelmatig opiniestukken in Duitse kranten over Afrika en Aids. Zijn boeken zijn ondertussen in 34 talen vertaald. De totale oplage van zijn boeken reikt naar de dertig miljoen waarvan 1 miljoen alleen reeds werd verkocht in Nederland en Vlaanderen. Hij schreef reeds 40 romans, een kwart gaat over misdaad.


Recent nieuws van dezelfde bron