:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: BEOWULF & GRENDEL
PERSBERICHT: BEOWULF & GRENDEL
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-07-06 - Geplaatst door: Werner
BEOWULF & GRENDEL SPECIAL EDITION
Beneath the Legend Lies the Tale

Synopsis:
Wanneer het bloeddorstige monster Grendel als wraak op de dood van zijn vader de inwoners van de stad Heorot een voor een begint af te slachten, roept de dronken en wanhopige koning Hrothgar de hulp van Beowulf in. Beowulf vertrekt met een groep krijgers naar het zuiden van Zweden om het wezen op te jagen en te doden, maar stuit daar op Grendels machtige moeder, waarna een epische strijd tussen goed en kwaad losbarst.

Beowulf & Grendel is gebaseerd op een van de eerste Europese literaire werken, dat diende als inspiratiemateriaal voor professor John Ronald Reul Tolkien toen deze besloot zijn eigen magnus opus, The Lord Of The Rings, te schrijven. Regisseur Sturla Gunnarsson - die eerder onder andere ook al verantwoordelijk was voor afleveringen van The Twilight Zone en Alfred Hitchcock Presents - creëerde van Beowulf een visueel spektakel met filosofische inslag dat zowel fans van fantasy als mythologische vertellingen en actie zal kunnen bekoren.

Achtergrond:
Beowulf is het oudste epische gedicht uit de oud-Engelse taal. Deskundigen dateren het manuscript tussen 650 en 1000 na Christus. Het verhaal zelf is echter veel ouder en stamt uit de Noorse overleveringen. In essentie is het een heldenverhaal, over de heidense krijger Beowulf die de strijd aan gaat met de moorddadige trol Grendel, die het hof van de Deense koning Hrothgar teistert.

Eén van de belangrijkste onderzoeken naar de literaire kwaliteiten van Beowulf werd in 1936 gedaan door J.R.R. Tolkien, de schrijver van The Lord Of The Rings. Tolkien betoogde in zijn artikel Beowulf: The Monster And The Critics dat historici de fantastische elementen uit de legende ten onrechte links lieten liggen. Volgens hem was Beowulf niet louter als historische bron interessant, maar juist ook vanwege de trol Grendel, Grendels moeder en de draak. In zijn optiek vormen ze de belangrijkste elementen in het verhaal.

Het is overduidelijk dat Tolkien zich bij het schrijven van zijn eigen magnum opus heeft laten beïnvloeden door Anglo-Saksische heldenverhalen zoals Beowulf. Sterker nog: volgens velen zou dit legendarische verhaal in de obscuriteit zijn weggezakt als Tolkien niet de aandacht had gevestigd op het fantastische verhaal dat schuilgaat onder de honderden moeilijke dichtregels.

Het is dan ook toepasselijk dat Beowulf na het succes van The Lord Of The Rings ineens ontdekt wordt door filmmakers. Er bestond al een korte tekenfilmversie uit 1998 en een goedkope SF-film met de titel Beowulf 1999, maar een serieuze verfilming van de legende bleef uit. Tot 2005, toen Sturla Gunnarsson het verhaal verfilmde met sterren Gerard Butler (Dracula 2000, The Phantom of the Opera), Stellan Skarsgård (Dogville, Pirates Of The Carribean 3) en Sarah Polley (eXistenZ, Dawn Of The Dead).

Het verhaal, gefilmd in een woest kustlandschap van IJsland, toont een bruut en gewelddadig Noord-Europa waarin de heerschappij van de oude heidense goden langzaam maar zeker plaatsmaakt voor één god, de christelijke. In deze veranderende tijden is Beowulf een man die twijfelt aan zijn levenswijze. Ergens in de film zegt hij: "This is my life, a bloody madness." De twijfel wordt nog eens versterkt omdat hij zich afvraagt of zijn strijd tegen Grendel wel gerechtvaardigd is. Het is een nieuwe, humanistische interpretatie, die het heldenverhaal ontdoet van alle mythologie en doordrenkt in bloed, zweet, zieke grappen en angst voor duisternis.

Het idee om de film te maken ontstond in 1998 tijdens een gesprek tussen Sturla Gunnarsson en scenarioschrijver Andrew Berzins. Beide mannen ontdekten dat ze in Beowulf een verhaal hadden gevonden dat veel zegt over de huidige wereld. Berzins schreef het scenario ten tijde van de massaslachtingen in Kosovo en die gebeurtenissen hebben zijn werk beïnvloed. Berzins: "Dit verhaal gaat over het nut van gewelddadige oplossingen voor conflicten, over wraakgevoelens en over de noodzaak die veel volkeren voelen om hun omgeving te vrijwaren van mensen die anders zijn dan jij."

Voor een film waarin de personages belangrijker zijn dan het spektakel en de actie, zijn karakteracteurs nodig. Stellan Skarsgård speelt koning Hrothgar, Sarah Polley de heks Selam en voor de rol van Beowulf werd acteur Gerard Butler aangetrokken. Gunnarsson: "Gerard is charismatisch en complex. Een subtiele acteur die bovendien goed met een zwaard overweg kan. Aan het einde van de heidense periode in Europa krijg je te maken met een veranderende moraal en een nieuw systeem van waarden. Gerard laat die veranderingen heel mooi zien in zijn spel. Hij bracht diepgang en nuance in een personage dat eeuwenlang tweedimensionaal is gebleven."

Specificaties:
Cast: Stellan Skarsgård (Ronin, King Arthur, Exorcist: The Beginning), Gerard Butler (Reign Of Fire, Timeline, The Phantom Of The Opera), Sarah Polley (Dawn Of The Dead, Go, The I Inside)
Beeld: 16:9 Anamorphic widescreen (2.35:1)
Dolby Digital 5.1 Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: actie / avontuur
Speelduur: 100 minuten
Leeftijd: 16, angst en geweld
DVD release: 25/07/2006

Extra's:
• Featurettes
• Behind the scenes
• Interviews cast & crew
• Trailer
• Fotogallerij
• Liner notes
• Exclusief interview met Sturla Gunnarsson
Speelduur extra's: 52 minuten

Wat de pers schrijft:
"Visueel ... is deze film een ware traktatie. Volledig gefilmd in verafgelegen gebied in IJsland, is het een gallerij van spookachtig mooie locaties, en regisseur Sturla Gunnarsson gebruikt [die] deprimerende bovennatuurlijkheid om ons te distantiëren van alles wat bekend is en een verloren heldhaftig tijdperk te evokeren." - William Arnold, The Seattle Times

"Gunnarsson, die veel heeft gewerkt voor documentaires en televisieproducties ... is geen flashy regisseur, maar hier past zijn onopzichtige, directe stijl perfect bij de ruwe, praktische aanpak van zijn zwaar metaal hanterende personages." - Geoff Pevere, The Toronto Star

"Gemeen, bruut en kort, en zeker veel plezieriger dan Beowulf te bestuderen in de les Britse Literatuur." - Jim Slotek, JAM! Movie