:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: 16 BLOCKS
PERSBERICHT: 16 BLOCKS
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-08-17 - Geplaatst door: Werner
16 BLOCKS
Van de regisseur van Lethal Weapon en Superman

Jack Mosley (Bruce Willis) is een ervaren agent die met een alcoholprobleem worstelt. Op een dag wordt hem na zijn gewoonlijke shift echter nog een opdracht in de schoot geworpen: hij moet kruimeldief Eddie (een rol van de succesvolle rapper Mos Def) uit de cel halen en hem naar een hoorzitting op het gerechtshof brengen. Onderweg stopt Jack in een bar, maar toch weet hij net op tijd een moordpoging op Eddie te verijdelen. Even later krijgt het duo bezoek van Jacks ex-partner, Frank (Dave Morse), die van plan is Eddie te laten executeren voor deze kan getuigen tegen een corrupte flik. Jack is Frank echter te snel af, maar hij en Eddie hebben een volledige zestien woonblokken te gaan voor ze tijdig op hun plaats van bestemming kunnen geraken.

Bruce Willis, de ster uit onder andere de Die Hard-films, Unbreakable en 12 Monkeys, bundelt zijn krachten met regisseur Richard Donner, de man achter de Lethal Weapon-reeks en filmjuweeltjes als Superman en The Omen, voor deze atypische, realistische real time actiefilm. Snedige dialogen worden afgewisseld met actiescènes terwijl Jack en Eddie proberen corrupte agenten te ontwijken om er zo voor te zorgen dat Eddie kan getuigen in de rechtbank.

Achtergrondinformatie
16 Blocks heeft zijn uitgangspunt gemeen met The Gauntlet (1977), waarin een aan lager wal geraakte politieman (Clint Eastwood) een kwekkende getuige naar de rechtbank moet brengen, gedwarsboomd door een corrupte politiemacht. De uitwerking is echter wezenlijk anders: waar The Gauntlet zich grotendeels afspeelde in het woestijnlandschap tussen Las Vegas en Phoenix, beperkt 16 Blocks zich tot de benauwde, broeierige straten van New York. Bovendien is 16 Blocks bijna in real time, wat onder andere de fans van 24 zeker zal aanspreken.

Het idee voor 16 Blocks kwam van scenarioschrijver Richard Wenk, die het voorlegde aan regisseur Richard Donner, bekend van zulke kaskraker als Superman, The Omen en de Lethal Weapon-films. Donner: "Richard vertelde mij het verhaal en meteen dacht ik bij mijzelf: ik wil deze film maken!" Wat Donner aansprak in het scenario was dat de personages in 16 Blocks in anderhalf uur tijd niet alleen maar rennen en kogels ontwijken, maar ook een belangrijke ontwikkeling doormaken. Sinds Lethal Weapon 4 uit 1998 regisseerde hij enkel nog Timeline, hoewel deze vakman ook nog de productie verzorgde van onder andere X-Men. Het lijkt er dus op dat Donner echt heeft gewacht tot hij een scenario vond dat hij de moeite waard achtte.

Voor Jack Mosley (Bruce Willis) houdt dat in dat hij zijn eigenwaarde weer terugvindt. Voor hij aan het scenario begon, sprak Wenk met verschillende rechercheurs uit New York om het verhaal zo realistisch mogelijk te kunnen maken. Wenk: "De rode draad uit die gesprekken was dat politiemensen een grens hebben die ze niet willen overschrijden. Ze weten niet altijd precies waar die grens ligt, maar zodra je hem tegenkomt, kun je er niet overheen." Mosley ging er wel overheen en sindsdien wordt hij verteerd door een schuldgevoel. Bruce Willis: "Jack is op de vlucht voor zichzelf. Hij was ooit een goede politieman die behoorlijk wat boeven achter de tralies kreeg. Maar nu probeert hij alleen nog maar dat vervelende stemmetje in zijn achterhoofd te onderdrukken dat zegt: jij hebt iets verkeerds gedaan."

Ter voorbereiding op zijn rol liep Willis enkele nachten mee met een New Yorkse rechercheur. Om de afgeleefde en alcoholistische Mosley te spelen kreeg Willis bovendien hulp van de make up-afdeling. Voor close-ups werd Willis voor een ventilator geplaatst die menthol in zijn ogen blies, waardoor zijn ogen er waterig en bloeddoorlopen uitzagen.

De rol van crimineel Eddie Bunker (vernoemd naar ex-bankovervaller en schrijver/acteur Edward Bunker) ging naar Mos Def, die in de jaren negentig aan zijn carrière als rapper werkte en tegelijk regelmatig optrad in films en tv-series. Sinds zijn rol in Spike Lee's Bamboozled (2000) en Monster's Ball (2001) wordt Mos Def alom gewaardeerd als een groot acteertalent. Hij speelde sindsdien onder andere in The Italian Job (2003), The Woodsman (2004) en The Hitchhiker's Guide To The Galaxy (2005).

De corrupte inspecteur Frank Nugent tenslotte, wordt gespeeld door David Morse. De forse karakteracteur met de melancholische blik is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol in de tv-serie Hack, waarin hij als taxichauffeur verwikkeld raakt bij het oplossen van misdaadzaken. In 16 Blocks speelt hij de corrupte politieman niet als een eendimensionale schurk, maar als een man die overtuigd is van de juistheid van zijn handelingen. Morse: "Nugent heeft een hoge pet op van zichzelf. Hij gaat zo ver als hij moet gaan om de klus geklaard te krijgen. Soms vallen er slachtoffers, soms niet. Dat hoort gewoon bij zijn werk."

De opnames van 16 Blocks gingen in april 2005 van start in Toronto, Canada. Na negen weken draaien volgden twee weken opnames in New York. Volgens cameraman Glenn MacPherson was de grootste uitdaging om de film eruit te laten zien alsof het allemaal in twee uur tijd afspeelde, "terwijl we de film feitelijk in 55 dagen opnamen, in twee verschillende steden, in zonneschijn, regen en zelfs hagelbuien!"

16 Blocks ging begin 2006 in première in de Verenigde Staten en later in het jaar in de rest van de wereld. De Amerikaanse kritieken waren positief, waarbij met name het acteerwerk van Willis, Mos Def en David Morse en het vakmanschap van regisseur Richard Donner werd geprezen.

Specificaties
Cast: Bruce Willis (Sin City, Hostage, Die Hard), Mos Def (The Italian Job, The Hitchhiker's Guide To The Galaxy), David Morse (The Green Mile, The Rock)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Actie
Speelduur: 98 Minuten
Leeftijd: 12, grof taalgebruik en geweld
Website: www.16blocksthemovie.net
DVD release: 12/09/2006

Extra's:
• Ook of Binnenkort Beschikbar
• 16 Blocks Alternatief Einde
• Behind The Scenes
• Interview Met Cast & Crew
• Trailer
• Filmclips
• Photo Gallery
• Liner Notes
Speelduur Extra's: 58 Minuten

Wat de pers schrijft:

"16 Blocks verhoogt wel degelijk de standaard voor het traditioneel stedelijk poltiedrama en wordt aangedreven door actie, maar substantieel gemaakt door personages die zich op kruispunten bevinden... Glen Macphersons gebruik van brede lenzen en een gedesatureerd kleurenschema is uitzonderlijk goed gekozen, en Klaus Badelt, die ooit gekend was voor zijn muzikaal bombast, levert een van zijn meest gedempte en subtielste soundtracks af." - Robert Koehler, Variety

"Mos Def, gesteund door Wenks script, gaat een andere richting uit en portretteert Eddie niet als een brutale opschepper die gevangen wordt door zijn eigen opgeblazen machoposes, maar als een gevoelige, zachte kerel wiens eeuwig optimisme hem toelaat gegrond te blijven door het geloof in zijn eigen mogelijkheden. Dat deze kleine crimineel met een waslijst vol weinig betekenende misdaden erover fantaseert een bakkerij te openen (die zich zelfs in verjaardagstaarten specialiseert), zal voor sommige kijkers onwaarschijnlijk lijken, maar Mos Def verkoopt ons de droom volledig." - Matt Brunson, Creative Loafing

"Richard Donner ... stelt niet teleur met het vigoreus in beeld brengen van de verschillende schietpartijen, achtervolgingen met de auto en explosies en dat te balanceren met rustigere momenten waarin aandacht wordt besteed aan persoonlijkheidsdetails." - Laure Clifford, Reeling Reviews

"Rock muziek legt de nadruk op de beat, jazz legt de nadruk uit de beat. 16 Blocks is jazz muziek: het is een actiefilm, maar de hoogtepunten kunnen gevonden worden in de punctuatie, in de rustige momenten tussen achtervolgingen en schietpartijen. Schrijver Richard Wenk heeft verwoesting gelegd in woorden, niet in de donderklappen van schietwapens ... De Oscaruitreiking is op zondag, en als ik je zou moeten vertellen om iets te kiezen, zou ik 16 Blocks kiezen. Wie heeft dozijnen opgeblazen speeches van winnaars nodig wanneer geweldige speeches van de twee losers in 16 Blocks zoveel beter zijn?" - Michael Clawson, West Valley View