:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2006
PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2006
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2006-10-24 - Geplaatst door: Werner
MAN ABOUT TOWN special edition
Welkom in de diepte van een oppervlakkige stad

Op het eerste gezicht lijkt Jack Giamoro (Ben Affleck) het gemaakt te hebben: hij staat aan het hoofd van een bedrijf dat hij zelf mee uit de grond heeft gestampt en is manager van scenaristen die het in Hollywood gemaakt hebben. De laatste tijd heeft Jack het echter moeilijk om nieuwe topauteurs te strikken en bovendien is de passie al geruime tijd uit zijn huwelijk met ex-topmodel Nina (een rol van Rebecca Romijn, die daadwerkelijk een ex-topmodel is) verdwenen. Jack vermoedt zelfs dat zijn vrouw een geheime affaire heeft. Hij wist in het verleden al zijn werknemers te overtuigen allerlei zelfontplooiingscursussen te volgen en begint nu zonder hen aan een cursus dagboekschrijven.

Nadat Jack zijn belangrijkste klant, Phil (Adam Goldberg), bezoekt omdat deze al een poosje niets van zichzelf heeft laten weten, biecht Nina op dat ze op regelmatige basis met die beroemdheid naar bed is geweest. Ondanks haar smeekbede om haar te vergeven, is haar man in alle staten. Hij neemt onmiddellijk de nodige stappen om haar het huis uit te zetten en beslist ook dat hij van Phil af wilt. Daarbij stuit hij echter onmiddellijk op verzet van zijn collega's, die hun carrière duidelijk belangrijker vinden dan vriendschap of emoties. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, weet de talentloze schrijfster Barbie Ling (Bai Ling) Jacks dagboek te stelen. Barbie koestert een wrok jegens de manager omdat haar eigen scripts stuk voor stuk werden afgewezen door diens kantoor en dreigt ermee alle persoonlijke en zakelijke geheimen openbaar te maken. Aangezien dit de ondergang van de hele zaak zou betekenen, voelt Jack zich alsof hij tot het uiterste wordt gedreven. Rode draad doorheen alles zijn de sessies met leraar Primkin (een alweer geweldige bijrol van John Cleese), die Jack probeert te overtuigen zich gevoeliger en minder gesloten op te stellen.

Op deze Special Edition vind je bovendien meer dan twee uur extra's terug, waaronder een volledige documentaire, interviews met de acteurs, en meer!

Liner notes
In Man About Town staat het oppervlakkige leven binnen Hollywood centraal. De film is verder niet alleen een inzichtvolle studie over de problemen van een maatschappij die teveel gericht is op presteren en carrière maken, maar belicht ook het instituut huwelijk en concepten als trouw en bedrog op een erg volwassen manier. Grappige situaties worden afgewisseld met scènes die heel wat mensenkennis verraden, waaruit blijkt dat scenarist en regisseur Mike Binder het onderwerp erg serieus neemt en niet nodeloos minimaliseert.

Binder is een rijzende ster tussen de onafhankelijke filmmakers in Hollywood. Hij begon zijn carrière als stand-up komiek in zijn geboortestad Detroit, maar verhuisde eind jaren zeventig naar Los Angeles, waar hij aan de bak kwam als schrijver voor komische series. Zijn ambitie was echter vooral filmscenarist worden. In 1990 werd zijn eerste scenario, Coupe de Ville, verfilmd door Joe Roth. Binder was echter teleurgesteld met het eindresultaat en besloot voortaan alleen nog zelf zijn scenario’s te verfilmen. Aanvankelijk wilde hij nog een uitzondering maken voor Steven Spielberg, die lange tijd interesse toonde in Man About Town, maar uiteindelijk nam hij ook dit project toch zelf voor zijn rekening.

"Ik schrijf over wat ik ken," zei Binder ooit in een interview. En Binder kent Hollywood, waar Man About Town zich afspeelt. Behalve filmmaker is Binder namelijk ook een gerespecteerd karakteracteur, die in het nabije verleden al rollen heeft gespeeld in Spielbergs Minority Report (2002), de politieke thriller The Contender (2000) en in bijna al zijn eigen films. Volgens hoofdrolspeler Ben Affleck is Man About Town dan ook "een satire van binnenuit, vanuit het perspectief van hoe het werkelijk is."

Man About Town is de tweede film die Binder maakt zonder ondersteuning van een grote filmstudio. Zijn vorige film, The Upside Of Anger (2005), schreef hij speciaal voor actrice Joan Allen, met wie hij samenwerkte aan The Contender. Filmstudio’s toonden interesse in het project, maar wilden het geld alleen op tafel leggen als Binder ermee akkoord ging de rol van Allen aan een andere, bekendere actrice over te laten. Binder weigerde en probeert sindsdien zijn filmprojecten zonder veel hulp van de studio’s van de grond te krijgen.

Dat lukt hem onder andere doordat acteurs graag met hem werken. Hij trekt toptalent aan, niet met vette salarissen maar met goed uitgewerkte rollen. Binder koestert oprechte sympathie voor zijn personages en weet perfect hoe hij acteurs moet regisseren.. Het bewijs kan gevonden worden in Man About Town, waarin Ben Affleck een van de beste rollen uit zijn carrière speelt. Nooit eerder zagen we een dergelijke gelaagdheid in zijn vertolking. Afflecks personage, Jack Giamoro, is krachtig en kwaad van buiten, maar kwetsbaar en verdrietig van binnen. Affleck brengt het overtuigend over. Daarnaast vergt de rol een delicate balans tussen drama en komedie, iets waar Affleck eveneens goed mee weg komt.

Ook ex-fotomodel Rebecca Romijn werd onder regie van Binder aangezet tot een verrassend sterke rol als Jacks overspelige echtgenote Nina. Wat Romijn aanspreekt, is de oprechtheid waarmee de film de huwelijksproblemen van Jack en Nina uit de doeken doet. Romijn: "Ook al speelt de film zich af in een wereld die veel mensen niet kennen – de wereld van Hollywood – gaat de film toch over kwesties waar heel veel getrouwde mensen mee te maken hebben: hoe moeilijk het soms is om een huwelijk te laten werken."

Getuigden Binders eerste films (Crossing The Bridge, Indian Summer) van een zekere nostalgie, sinds The Sex Monster (1999) lijkt hij vooral geïnteresseerd te zijn in de valkuilen van het huwelijk. "Ik schrijf over wat ik ken," zei Binder, die al meer dan twintig jaar getrouwd is met dezelfde vrouw en twee kinderen heeft. In zijn tv-serie The Mind Of A Married Man speelde hij de rol van een columnist die geplaagd wordt door seksuele fantasieën over andere vrouwen. In zowel The Upside Of Anger als in Man About Town stelt hij dan weer de bedrogen partner centraal. Inmiddels lijkt Binder dit onderwerp voldoende te hebben uitgespit; in zijn nieuwste, Empty City met Adam Sandler, staat de verwerking van 9/11 centraal.

De vorige film die Binder zonder de invloed van de grote filmmaatschappijen maakte, het reeds vermelde The Upside Of Anger, was een geweldige film, die uitstekend werd ontvangen door zowel pers als publiek. Met Man About Town gooit hij het over een andere boeg, en belicht hij gelijkaardige thema’s op een heel andere manier, wat opnieuw toont wat voor een goede regisseur deze man wel is. Het is dus alvast uitkijken geblazen naar Empty City, maar eerst is er deze Man About Town!

Specificaties
Regisseur: Mike Binder (The Upside Of Anger, Minority Report, The Contender)
Cast: Ben Affleck (Paycheck, Daredevil, The Sum Of All Fears), Rebecca Romijn
(X-Men, Godsend, The Punisher), John Cleese (Die Another Day, Life Of Brian, Rat Race)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Komedie/Speelfilm
Speelduur: 95 Minuten
Leeftijd: 16, seks en grof taalgebruik
DVD release: 24/10/2006

Extra's:
• Also or Soon Available
• Sex In Hollywood (Docu)
• Trailers
• Film Clips
• Interviews Met de Cast
• Behind The Scenes
• Photo Gallery
• Liner Notes
Speelduur: 128 MinutenASK THE DUST special edition
Een film van Oscarwinnaar Robert Towne (Chinatown)

Arturo Bandini (Colin Farrell) is een beginnende auteur die vijf maanden geleden naar het Los Angeles van 1933 verhuisde om daar vanuit een klein hotelkamertje het ultieme Amerikaans liefdesverhaal te schrijven. Bandini droomt van roem, luxe en glamoureuze vrouwen, maar kampt met zijn eigen gebrek aan ervaring op liefdesvlak. Enige amoureuze escapade is hem vreemd en bovendien is hij bijna blut. De Verenigde Staten zijn in een diepe recessie gezonken en de schrijver heeft nog zo weinig geld dat hij ervoor moet kiezen koffie te drinken in plaats van het door hem veel meer begeerde biertje.

In de bar ontmoet Bandini de Mexicaanse Camilla Lopez (Salma Hayek), die prompt de nodige fouten maakt bij de bediening. De twee beledigen elkaar uitgebreid, maar desondanks zoekt de schrijver daarna toch toenadering tot de felle Camilla, die wel Amerikaanse wilt worden maar niet eens blijkt te kunnen lezen. Hoewel hij van een gesofistikeerde dame droomde, beginnen beiden hun gevoelens voor elkaar te exploreren. Een mogelijke relatie zal echter niet gemakkelijk zijn, want nog meer dan de Italiaanse afkomst van de auteur zal Camilla's nationaliteit een groot struikelblok blijven voor de maatschappij. Ondertussen wordt ook Bandini's relatie met de vreemde personages die het hotel bevolken belicht, terwijl de stad in al zijn pracht maar ook verval continu op de achtergrond waart, alsof het Los Angeles uit de jaren dertig een personage op zich is...

Deze Special Edition wordt alweer een erg mooie uitgave, met tal van extra's die meer inzicht verschaffen in het tot stand komen van deze film!

Liner notes
Ask The Dust is gebaseerd op het semi-autobiografische boek van John Fante uit 1939, waarin Fante's alter ego Arturo Bandini een armoedig schrijversbestaan leidt in het Los Angeles van de depressie en tegelijk een haat-liefdeverhouding onderhoudt met serveerster Camilla Lopez. Het boek is het tweede uit een serie van vier over Bandini en gaat over een gedoemde relatie, maar ook over hoop, ambitie, geloof en over klassenverschillen. Allemaal tegen de achtergrond van een uitdijend Los Angeles, waar iedereen naartoe gaat om fortuin te zoeken.

Toen het boek in 1939 werd uitgegeven, was het geen succes. Uitgever Stackpole was verwikkeld in een dure rechtszaak en kon het zich niet veroorloven reclame te maken voor Fante's roman. Door de jaren heen vergaarde Fante echter een trouwe schare fans, waaronder schrijver-dichter Charles Bukowksi ("Fante was mijn god") en scenarioschrijver en filmmaker Robert Towne, die Ask The Dust tot de grootste Amerikaanse romans aller tijden rekent. De reputatie die het boek inmiddels had opgebouwd leidde in de vroege jaren tachtig tot een heruitgave, die Ask The Dust bij een groter publiek onder de aandacht bracht.

Fante, die enkele jaren later overleed, was blij met de late erkenning. Toen Robert Towne hem begin jaren zeventig een bezoek bracht om te praten over een eventuele verfilming, vond hij nog een "argwanende, boze man die vond dat hem onrecht was aangedaan door critici en de tijd en dat zijn werk onterecht was genegeerd." Aldus Towne in een interview.

Robert Towne, in 1971 nog een onbekende schrijver, stootte op Ask the Dust tijdens zijn zoektocht naar achtergrondinformatie over de stad Los Angeles, ter voorbereiding op het schrijven van Chinatown. Naar eigen zeggen was hij zo ondersteboven van het boek, dat hij het werk aan Chinatown uitstelde om met Fante te praten over een verfilming. De oude schrijver trad Towne zoals reeds vermeld met wantrouwen tegemoet, maar gaf uiteindelijk toestemming.

Towne was echter verplicht eerst Chinatown af te maken, won een Oscar en raakte bedolven onder de aanbiedingen. Van een verfilming van Ask The Dust was nog niets terechtgekomen toen Fante in 1983 overleed. Towne, gebroken door schuldgevoel, begon aan het scenario, dat hij begin jaren negentig afrondde. Maar zelfs met Johnny Depp aan boord als hoofdrolspeler kreeg hij het project destijds niet van de grond. Over het leuren met projecten zei Towne in 2006: "Het vreet zoveel energie en tijd dat je op een gegeven ogenblik zo moe bent dat het lijkt alsof je de film al hebt gemaakt. En dat alleen maar om het geld bij elkaar te krijgen!"

Uiteindelijk kreeg Towne de film ruim dertig jaar na zijn eerste ontmoeting met Fante van de grond. De aanwezigheid van twee enorme sterren, Colin Farrell en Salma Hayek, garandeerde de interesse van het grote publiek. Met de twee hoofdrolspelers aan boord en de financiën rond, kon de productie van start gaan.

Omdat de plekken die Fante in het boek zo treffend beschrijft, niet meer bestaan, of er inmiddels dramatisch anders uitzien, moest Towne op zoek naar andere locaties om de film op te nemen. Hij vond ze in Zuid-Afrika, waar het down town Los Angeles van de jaren dertig accuraat werd gerecreëerd door ontwerper Dennis Gassner. De prachtige fotografie van Caleb Deschanel (The Black Stallion, The Natural), met diens strakke composities en effectief gebruik van schaduwen en Gassners bekwaamheid zorgen ervoor dat de Bunker Hill en omgeving haast een personage op zich vormt. Deze film is dan ook doordrongen van sfeer, waardoor de achtergrond haast even interessant is als het verhaal zelf. De zonderlinge personages uit Bandini's entourage kruiden de film nog meer. Zo speelt veteraan Donald Sutherland speelt Arturo's schijnbaar krankzinnige en mompelende buur, Hellfrick, wiens grootste levensdoel momenteel het roven van melk uit een truck blijkt te zijn. Verder is er nog de zwaarmoedige maar opdringerige Vera (Idina Menzel), die fantaseert over Bandini en hoopt dat hij in tegenstelling tot haar man voorbij haar lelijke littekens kan zien en een barman die er een vreemde relatie met Camilla op nahoudt.

Ask The Dust ging op twee februari 2006 in première tijdens het Santa Barbara Film Festival en kreeg grotendeels positieve recensies van Amerikaanse critici. De Chicago Reader sloeg de spijker op zijn kop en noemde de film "sexy, sensueel, romantisch en nostalgisch". Een treffende omschrijving voor een film die geboren is uit bewondering voor de roman en de schrijver en liefde voor Los Angeles. Ask The Dust is niet enkel een liefdesverhaal, maar een karakterstudie, een vertelsel over volwassenwording en de passie voor literatuur en een ode aan Los Angeles.

Specificaties
Regisseur: Robert Towne (Chinatown, Days of Thunder, Mission: Impossible II)
Cast: Colin Farrell (The New World, Alexander, Miami Vice), Salma Hayek (Frida, After The Sunset, Desperado), Donald Sutherland (Virus, A Time To Kill, The Italian Job)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Speelfilm
Speelduur: 113 Minuten
Leeftijd: Alle leeftijden
DVD release: 24/10/2006

Extra's:
• Also or Soon Available
• Making Of
• Behind The Scene
• Interviews Cast & Crew
• Trailer & TV Spot
• Film Clips
• Photo Gallery
• Liner Notes
Speelduur: 71 Minuten

Wat de pers schrijft:
"Het Los Angeles van 1933 ... wordt met de liefdevolle aandacht gerecreëerd die men zou verwachten van een regisseur die een geromantiseerd idee heeft van de stad zoals deze zeven decennia geleden bestond. Cinematograaf Caleb Deschanels bijna-perfecte omkadering van elk beeld zorgt ervoor dat Ask The Dust een prachtige film is om naar te kijken... Deze film verdient het minstens overwogen te worden voor de categorie Beste Cinematografie tijdens de Oscars van dit jaar." - James Berardinelli, Reelviews

"Wat me onder de indruk bracht in Ask the Dust, was de manier waarop hij tijd en plaats evokeert. De cinematograaf Caleb Deschanel creërt het Los Angeles ten tijde van de Depressie met dezelfde liefde waarmee de King Kong-versie uit 2005 het New York uit dezelfde periode prees, en hoewel de ene een kleinere film is over een schrijver en de andere een episch vertelsel is over een aap, zijn de stadslandschappen zo beeldend dat ze een eigen persoonlijkheid krijgen." - Roger Ebert, Chicago Sun-Times

"Een stylistische triomf, waarbij de tekortkomingen in het verhaal en de personages meer dan gecompenseerd worden door prachtige beelden, een beklijvende soundtrack en drie sterke vertolkingen." - Edward Havens, FilmjerkDAN BROWN: HET BERNINI MYSTERIE ONTRAFELD & THE DA VINCI FILES
Een Zoektocht Naar de Waarheid

De thema's uit twee van de best verkopende boeken van de laatste jaren worden kritisch bekeken in deze reeks intrigerende documentaires. Auteur Dan Brown is al geruime tijd een van de belangrijkste auteurs op het gebied van fact fiction ter wereld. Deze Amerikaan genoot een opleiding aan een van de meest prestigieuze kostscholen van de Verenigde Staten en werd naar eeuwige roem gekatapulteerd toen zijn The Da Vinci Code werd uitgebracht. Ook de voorganger van die instant klassieker, Angels And Demons (bij ons bekend als Het Bernini Mysterie), deed het uitzonderlijk goed. Beide boeken deden de wereldbevolking nadenken over zaken die door de katholieke gemeenschap als waar worden aanzien. Daarom kunnen we niet over simpele misdaadthrillers praten, maar over boeken die een belangrijke invloed hebben gehad op heel wat domeinen.

Een verfilming, een door Brown gewonnen rechtzaak en tal van vertalingen later, brengt House of Knowledge een aantal documentaires uit die meer inzicht bieden in de thema's die in Browns boeken onderzocht worden:
• De bereidheid van de Katholieke Kerk om haar geheimen ten alle kosten te beschermen.
• Het eeuwige conflict tussen wetenschap en geloof.
• Het bestaan van geheime genootschappen.
• De waarheid achter het verhaal van Jezus en diens bloedlijn.

Het onderscheid tussen feit en fictie zal wellicht nooit meer hetzelfde zijn!

De titels zijn:
• The Da Vinci FIles, met daarin 3 dvd's:
- Beyond The Da Vinci Code
- Leonardo da Vinci, en
- Opus Dei & The Da Vinci Code

• Het Bernini Mysterie Ontrafeld: Vrijmetselaars & Illuminati, met daarin 2 dvd's:
- Illuminati (Secrets Of Angels & Demons), en
- Vrijmetselaars (Secrets Of Masons)

HET BERNINI MYSTERIE ONTRAFELD: VRIJMETSELAARS & ILLUMINATI

Het Bernini Mysterie (Angels & Demons) is de voorganger van het extreem populaire The Da Vinci Code. Professor Robert Langdon - die ook het hoofdpersonage is in de opvolger - wordt betrokken bij de moordzaak rond de briljante wetenschapper Leonardo Vetra. Diens lichaam werd immers teruggevonden met uitgeplukte ogen en... een brandmerk op zijn borst, dat het symbool van de Illuminati voorstelt. De Illuminati vormen het machtigste geheim genootschap ter wereld, en laat Langdon nu net expert zijn op dat gebied... Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid, wordt de academicus geconfronteerd met een dodelijk wetenschappelijk experiment, de eeuwenoude vete tussen de Illuminati en de Katholieke Kerk, het Vaticaan en meer.

Bij het schrijven van zijn boek, maakte Brown gebruik van allerlei wetenswaardigheden en echt bestaande organisaties. De tweedelige documentaire Het Bernini Mysterie Ontrafeld probeert uit te zoeken waar de feiten ophouden en de fictie begint. Is de realiteit vreemder dan de fictie of heeft Brown de grenzen van de waarheid veel verder overschreden dan hij je wil laten denken?

ILLUMINATI (SECRETS OF ANGELS & DEMONS)

De Illuminati werden gesticht in 1776 door een aantal vrijmetselaars en de voormalige jezuïet Adam Weishaupt. Het doel van dit geheim genootschap was het propageren van de rede.Volgens de Illuminati hield de godsdienst en de angst voor een boetedoening na de dood de mensheid tegen om verder te evolueren. Zij zagen de mens niet als inherent slecht; het is volgens hen de invloed van de staat, de religie en van slechte voorbeelden die ervoor zorgt dat de goede inborst van mensen wordt aangetast. Het waren de Illuminati die aan de oorsprong lagen van de ideeën van Karl Marx en Friedrich Engels en daardoor geboorte gaven aan het communisme.

In Illuminiati (Secrets of Angels & Demons) wordt nagegaan of de Illuminati nog steeds zoveel invloed uitoefenen als Dan Brown beweert in zijn boek, Angels & Demons (in het Nederlands dus vertaald als Het Bernini Mysterie). Deze film traceert ook de geschiedenis van de beroemde astronoom Galileo Galilei en de beeldhouwer Gianlorenzo Bernini. Beiden zouden op het zachtst gezegd een tumultueuze relatie hebben gehad met de Katholieke Kerk, maar waren ze ook leiders van de Illuminati, zoals Brown schrijft?

Illuminati duikt diep onder in de geheimzinnige (onder)wereld van de Katholieke Kerk en stelt zich vragen bij de rituelen van de Vaticaanse kardinaals, het bestaan van de beenderen van Sint Petrus en de vreemde dood van Johannes Paulus I. Dit is een geweldige en niet te missen extra bij het boek van Brown, maar is ook als op zichzelf staande documentaire meer dan de moeite waard. Indringend, spannend en meer dan eens verbijsterend.

Extra's:
• Behind the Scenes
• Trailer

VRIJMETSELAARS (SECRETS OF MASONS)

De vrijmetselarij ontstond in 1717, toen in Londen de eerste loge werd gesticht. Deze geheime orde propageert de gelijkwaardigheid (maar niet gelijkheid) van alle mensen en het recht om zelfstandig te zoeken naar de waarheid. Doorheen de jaren zou het aantal vrijmetselaars gegroeid zijn tot 5 miljoen, waarvan mannen het grootste deel vormen.

Het waren vrijmetselaars die de Verenigde Staten stichtten, en veel symboliek van de vrijmetselarij is nu nog terug te vinden in de Amerikaanse cultuur of het stadsbeeld in dat land - of het nu om dollarbriefjes, regeringsgebouwen of zelfs de blauwdruk van Washington D.C. gaat. De vrijmetselarij is al jaren doorgedrongen tot de allerhoogste politieke niveaus en ook in België weten we dat verschillende politici in ons land ingewijde vrijmetselaars zijn. De invloedrijkste vrijmetselaar zou momenteel George W. Bush zijn.

Vrijmetselaars (Secrets Of Masons) onderzoekt de door Dan Brown naar voren gebrachte connectie tussen de vrijmetselaars en de Illuminati en dringt diep door tot in de loges van deze geheimzinnige organisatie. Een documentaire die heel wat oogjes in verbazing zal doen opengaan!

Extra's:
• Het Dan Brown fenomeen
• God, Religie, Conspiracy
• Feit of fictie? 2 01

Features (beide dvd's)
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: 2.0 Dolby Digital Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Speelduur 96 min. + 24 min. Bonus features

THE DA VINCI FILES

In de bestseller The Da Vinci Code van Dan Brown ontdekt professor Robert Langdon, die wordt beschuldigd van de moord op de curator van het Louvre, dat die curator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen Langdon lijkt te kunnen ontcijferen. De symbolen verwijzen naar de werken van Leonardo da Vonci en gaandeweg begint de professor te vermoeden dat de christelijke groepering Opus Dei betrokken is bij misdaad. De drie dvd's in deze box onderzoeken de waarheid achter The Da Vinci Code tot in de kleinste details.

BEYOND THE DA VINCI CODE

Beyond The Da Vinci Code is een boeiende documentaire van het History Channel waarin een aantal controversiële revisionistische ideeën die door Dan Brown naar voren zijn gebracht nader worden bekeken. Zo beweert Brown dat Jezus was getrouwd met Magdalena, dat hun nakomelingen nog steeds beschermd worden door een geheim genootschap uit de middeleeuwen en dat de Kerk zijn volgelingen dus al twee millennia lang om de tuin leidt. De waarheid zou door kunstenaar Leonardo da Vinci verwerkt zijn in diens kunstwerken. Verschillende gevestigde geleerden praten in deze documentaire uitvoerig over het gnosticisme en de revisionistische hypothesen die de gekende kerkelijke leer in vraag stellen. Een geweldig startpunt voor wie meer van dit onderwerp wil weten!

Features:
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 89 minuten

LEONARDO DA VINCI

De geniale Leonardo di ser Piero da Vinci werd geboren in 1452. Vinci bevond zich in wat tegenwoordig de provincie Florence is en Leonardo werd in die stad schildersgezel bij de vermaarde Andrea del Verrocchio. De jongeman had echter zoveel talent dat het niet alleen bij schilderen bleef: hij werd ook schrijver, architect, ingenieur, uitvinder, astronoom, filosoof, beeldhouwer, natuurkundige en scheikundige. Leonardo's op de wetenschap gebaseerde ideeën en methoden waren in die tijd erg controversieel. Toch aanvaarde hij heel wat kerkelijke opdrachten, en daarin ligt nu net het meest fascinerende. Omdat hij onmogelijk overal openlijk kon verkondigen wat hij dacht te weten, verwerkte heel wat van zijn bevindingen of hypothesen in zijn kunstwerken. Deze documentaire belicht het leven van deze 'Uomo universale' en zijn kunstwerken (zoals de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal), dagboeken, aantekeningen en schetsen. Leonardo da Vinci toont als geen andere prent over deze man hoe hij deze visionair ver vooruit was op zijn tijd en wist te anticiperen op de ontwikkelingen die de techniek in de toekomst zou doormaken.

Features
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 45 Minuten
Leeftijd: Alle leeftijden

OPUS DEI & THE DA VINCI CODE

Het Prelatuur van het Heilig Kruis en Opus Dei werd in 1928 gesticht door Jozefmaria Escrivá, die in 2002 dankzij een versnelde procedure door Paus Johannes Paulus II heilig werd verklaard. Overigens vormt deze organisatie sinds 1982 een persoonlijk prelaat van de paus. Volgens Opus Dei (dat letterlijk 'Werk van God' betekent) wordt elke mens geroepen tot heiligheid. Daarom proberen de leden zo goed mogelijk te leven, gaan ze dagelijks naar de kerk, biechten ze regelmatig en lezen ze vaak in de Bijbel en andere katholieke geschriften. Deelnemen aan de politiek is volgens Opus Dei een recht, en de organisatie kwam reeds meerdere malen in opspraak omdat vele van haar leden hoge posities bekleden binnen verschillende regeringen. Ook onze eigen Koningin Fabiola is trouwens een gekend lid van Opus Dei.

Recentelijk kwam Opus Dei in de belangstelling te staan dankzij The Da Vinci Code, waarin de monnik Silas in opdracht van de kerkleiding moorden begaat. In werkelijkheid heeft Opus Dei geen monniken en erkent de kerk slechts 85000 leden (in plaats van de door Dan Brown geciteerde miljoenen). Brown zelf heeft reeds verklaard dat hij slechts fictie schrijft, maar zijn boek is er wel in geslaagd onderzoekers te motiveren om de waarheid achter de organisatie uit te spitten. Opus Dei werd immers al vaak een sekte genoemd en de organisatie zou zich bezighouden met heel wat dubieuze praktijken, zoals hersenspoeling, zelfkastijding, beïnvloeding van de nationale en internationale politiek, en meer.

Opus Dei & The Da Vinci Code werpt een kritische maar eerlijke blik op de organisatie en laat zowel leden als ex-leden van deze vermeende cultus aan het woord. Zonder enig moment sensationalistisch te zijn, toont deze documentaire de waarheid achter Opus Dei.

Features
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Surround 5.1 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Documentaire
Speelduur: 119 Minuten

DVD release: 24/10/2006TELEVISIESERIES OKTOBER
DVD release: 17/10/2006
Dutch Filmworks brengt alweer vijf topseries uit

In oktober brengt Dutch Filmworks alweer vijf topseries uit, waaronder het vervolg van twee reeksen en twee nieuwe series! Agatha Christie: Poirot Serie 4 bestaat uit 3 televisiefilms, waarin David Suchet opnieuw imponeert als de ultieme Hercule Poirot. De Avonturen Van Pinocchio is een schitterende miniserie voor groot en klein, die heel trouw blijft aan zijn bronmateriaal. Deze serie zal daardoor zowel jong als oud kunnen aanspreken. Octopus #5 biedt bijna negen uur van dit fantastisch Italiaans maffia-epos, dat een realistisch en rauw beeld schetst van de uitputtende strijd tegen de georganiseerde misdaag in Italië. Octopus #6 vormt een nieuw begin. Inspecteur David Licata is nu niet meer alleen in zijn strijd tegen de maffia, maar wordt een van de leiders in de organisatie die tegen de georganiseerde misdaad vecht. De Robinhood Boxset bevat drie klassieke avonturen van deze Engelse schelm, hier gespeeld door de onovertroffen Richard Greene, die voor kenners nog steeds als een van de beste Robin Hoods aller tijden geldt.

AGATHA CHRISTIE: POIROT SERIE 4

Synopsis
De Belgische inspecteur Hercule Poirot verscheen al in de allereerste roman van Agatha Christie. Het laatste boek over deze lichtjes zelfingenomen maar geniale inspecteur bewaarde de schrijfster in een koffer, waarna het op haar vraag pas na haar overlijden gepubliceerd. In de tussenliggende jaren werd Poirot dankzij De Moord op Roger Ackroyd een waar begrip. Dat de televisieserie over dit fenomeen het niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en Noord Amerika, maar ook in meer dan honderd andere landen, zo goed doet, hoeft dan ook geen verbazing te wekken.

David Suchet bewees in het verleden al uitgebreid zijn kunnen bij de prestigieuze Royal Shakespeare Company en tentallen toneelstukken, televisieseries en films. Hij werd door Rosalind Hicks (de dochter van Agatha Christie) zelf uitgekozen om de rol van Poirot te vertolken en die beslissing bleek al snel de juiste te zijn: de serie is ondertussen toe aan de tweeënzestigste aflevering en het ziet ernaar uit dat men erin zal slagen alle boeken over de rechercheur (een zeventigtal) te verfilmen. Overigens zijn ook Hugh Fraser en Philip Jackson erg overtuigend als Captain Arthur Hastings en Chief Inspector James Japp.

Hercule Poirot heeft nog niet de moderne forensische technieken ter beschikking die tegenwoordig worden vertoond in series als CSI, maar zou daar ook nu waarschijnlijk niet op steunen: hij lost zijn zaken op door zijn mensenkennis en de kunst van het gericht vragen stellen, waarna hij gewoonlijk iedereen bij elkaar brengt om te onthullen wie de moordenaar is.

Op elk van deze drie DVD's krijgen we telkens een televisiefilm, die oorspronkelijk werd vertoond als twee afleveringen: In The ABC Murders (oorspronkelijk Episodes 33 en 34) ontvangt Poirot een anonieme brief, waarin hij wordt uitgedaagd. Zoals de auteur ervan aankondigt, vindt er even later een moord plaats. De rechercheur blijkt niet onmiddellijk in staat te zijn goede aanwijzingen te vinden, en moet constateren dat er nog doden vallen. Telkens laat de moordenaar een exemplaar van The ABC Railway Guide achter... In Death In The Clouds (Episodes 35 en 36) is Poirot nog aan het slapen als een van de passagiers in het vliegtuig waarin hij zich bevindt - Madame Giselle - wordt gedood met een giftig pijltje. Al snel ontdekt de speurder dat Giselle een woekeraarster was en dat heel wat mensen aan boord een mogelijk motief hebben... Wanneer Poirot in One, Two, Buckle My Shoe te horen krijgt dat zijn tandarts is gestorven, gelooft hij niet in de zelfmoordtheorie die zijn partner Japp aanhangt. Onze Belg trekt op onderzoek uit...

Poirot won al vier BAFTA TV Awards (voor Best Costume Design, Best Graphics, Best Make Up en Best Original Television Music) en werd nog eens elf keer genomineerd (onder andere voor Best Drama Series en Best Actor).

Specificaties
Regisseur: Andrew Grieve (Wire In The Blood, Bugs, Horatio Hornblower), Stephan Whittaker (Inspector Morse, Dalziel And Pascoe), Ross Devenish (A Touch Of Frost, Dalziel And Pascoe)
Cast: David Suchet (Oppenheier, Henry VIII, Dracula), Hugh Fraser (The Man In The Iron Mask, Jack The Ripper, Patriot Games), Philip Jackson (High Hopes, The Intended, Hustle), Pauline Moran (The Prisoner Of Zenda, The Woman On Black, The Storyteller)
DVD 1: (Speelduur: 102 minuten) The ABC Murders
DVD 2: (Speelduur: 103 minuten) Death In The Clouds
DVD 3: (Speelduur: 102 minuten) One, Two, Buckle My Shoe
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Miniserie (Detective)
Speelduur: 307 Minuten
Leeftijd: 6, geweld en angst

Wat de pers schrijft:
"Het tempo [in The ABC Murders] is perfect om de groeiende intensiteit te weerspiegelen terwijl de situatie wanhopiger wordt. David Suchet komt perfect over als Poirot, zorgvuldig, smaakvol en superieur, maar niet zonder zijn twijfels. Tel daarbij de sfeer van de Britse achtergrond uit de jaren dertig op, en je hebt een moordmysterie van het beste soort." - DVDReview.com
"Ik zei het al eerder en ik zal het nog eens zeggen: Poirot [in One, Two, Buckle My Shoe] is de acteur die mijn idee van Poirot het dichtst benadert, zelfs tot zijn snor en zijn exacte gedragingen toe. Hij speelt de rol met net genoeg humor om de scherpe kantjes van het drama af te nemen, zonder het belachelijk te maken." - DVD.ciao.co.uk

DE AVONTUREN VAN PINOCCHIO
Een trouwe bewerking van de klassieker.

Synopsis
Gepetto (een geweldige rol van Nino Manfredi) is een kleermaker die altijd een kind heeft gewild. Om toch een klein beetje aan die wens te kunnen voldoen, maakt hij een houten pop, die tot leven wordt gewekt door een fee (Gina Lollobrigida). Zij vertelt dat Pinocchio (de pop, gespeeld door Andrea Ballestri) een echte jongen mag blijven, zolang hij zich niet misdraagt. Precies daar bljkt het schoentje echter te wringen: Pinocchio werkt zich steeds weer in de problemen en als straf wordt hij terug in een houten pop veranderd. Uiteindelijk probeert Pinocchio zijn leven te beteren, maar dat pad verloopt niet over rozen...

The Adventures Of Pinocchio is een schitterende Italiaanse miniserie, die in de jaren zeventig tot ver buiten de landsgrenzen succes oogste. Verwacht niet de brave tekenfilmversie, maar wel een trouwe adaptatie van het oorspronkelijke boek, dat zovele miljoenen wist te inspireren en al lang uitgegroeid is tot een klassieker.

Specificaties:
Regisseur: Luigi Comencini (La Bella Di Roma, La Bohème, Marcellino
Cast: Andrea Ballestri als Pinocchio, Nino Manfredi als Gepetto, Ciccio Ingrassia als de Vos, Gina Lollobrigida als de Fee, Franco Franchi als de Kat
Beeld: 4:3 Full Frame 1.33:1
Geluid: Dolby Digital 2.0 Italiaans Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Miniserie
Speelduur : 320 Minuten
Leeftijd: AL

Wat de pers schrijft:
"Jammer genoeg hebben Engels sprekende mensen de wonderlijke film van Pinocchio uit de jaren zeventig niet gezien..." - Boatdesign.net

ROBIN HOOD BOXSET
Met de beste Robin Hood aller tijden!

Synopsis
De Robin Hood-televisieserie uit de jaren vijftig was zo populair dat het tijdens alle jaargangen erg hoge kijkcijfers haalde. De makers wisten namelijk van in het begin dat ze hun best zouden moeten doen: Errol Flynn was erin geslaagd Robin Hood in het collectieve geheugen te plaatsen en het grote publiek had al een heel duidelijk beeld van wat voor iemand deze vrijbuiter was. Richard Greene wist echter zelfs de meest hartstochtelijke crititci te overtuigen en zette een erg geloofwaardige Robin Hood neer, terwijl Alan Wheatley zich onsterfelijk maakte als de gemene Sheriff of Nottingham. Bovendien was de productie van zelden gezien niveau en oogstten ook de decors en de natuur waarin werd gefilmd veel lof.

Robin Hood: The Movie werd gedistilleerd uit een aantal Robin Hood-afleveringen en introduceert Robin (Richard Greene), die na zijn thuiskomst ontdekt dat zijn land gestolen is door Robert de Lisle, een Franse ridder. Deze staat onder bescherming van de Sheriff van Nottingham (Alan Wheatley) en Robin is genoodzaakt zijn leven als edelman op te geven en naar Sherwood Forest te vluchten, waar hij een bende vormt die het onrecht in de buurt zal proberen te bestrijden. In Quest For The Crown komen Robin en zijn manschappen te weten dat Koning Richard Lionheart is overleden. De avontuurlijke leider twijfelt echter aan dit verhaal en trekt zelf op onderzoek. Hij heeft overigens gelijk: Prins John (Donald Pleasance) en de Sheriff zijn immers van plan de moord in zijn schoenen te schuiven... In Greatest Adventure weet Robin Hood Broeder Tuck uit de klauwen van de Sheriff van Nottingham te houden. Die is immers van plan de extraverte pater uit de weg te ruimen. Tuck en Robin smeden een ijzersterke vriendschap, die hen helpen een aantal gevaren het hoofd te bieden.

Specificaties:
Regisseur: Ralph Smart (Bitter Springs, Never Take No For An Answer, Always A Bride), Daniel Birt (Three Steps In The Dark, Circumstantial Evidence, The Deadly Game), Terence Fisher (Frankenstein Created Woman, Dracula - Prince Of Darkness, Island Of Terror)
Cast: Richard Greene (The Bandits Of Corsica, The Blood Of Fu Manchu, Island Of The Lost), Alan Wheatley (The Duke Wore Jeans, The Shadow Of The Cat, Tomorrow At Ten), Archie Duncan (Sword Of Lancelot, The Horror Of It All, The Man Outside), Bernadette O'Farrell (Lady Godiva Rides Again, The Great Gilbert And Sullivan, The Bridal Path), Leo McKern (A Foreign Field, Good King Wenceslas, Molokai: The Story Of Father Damien), Donald Pleasance (The Eagle Has Landed, Halloween)
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Digital 2.0 Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Miniserie (Avontuur)
Speelduur: 296 Minuten
Leeftijd: 6 en geweld

Wat de pers schrijft:
"Mogelijk zijn de beste versies van de Robin Hood-legende de versies die gemaakt worden voor het kleine scherm... De televisieserie van de BBC die in 1955 startte blijft tot deze dag een van de meest engagerende versies van Robin Hood die we ooit zullen zien ... elk programma is met veel zorg en aandacht voor detail geproduceerd... Richard Green is gewoon Robin Hood. Hij combineert het flamboyante respectloze van Errol Flynn met de eerbaarheid van een welopgevoede Engelse adelman ... Wheatley toont een volledig begrip van wat van hem verwacht wordt als boosaardige schurk, en niemand heeft hem in de gedachten van het publiek ooit weten te benaderen als DE Sheriff van Nottingham ... warm aanbevolen." - Robinhoodtree

OCTOPUS #5 (3 DVD's)
Deel vijf van dit magistrale maffia-epos!

Synopsis:
Deze prestigieuze Italiaanse maffiareeks liep maar liefst 10 seizoenen en vergaarde in die tijd een stabiele schare fans. Regisseur Damiani kreeg de kans om zijn verhaal uitgebreid te vertellen en ook de muziek van Andrea Morricone werd erg enthousiast onthaald. Na de dood van politie inspecteur Corrade Cattani (Michele Placido) belooft onderzoeksrechter Silvia Conti (Patricia Millardet) in dit vierde seizoen van Octopus dat ze diens moordenaars voor de rechtbank zal slepen. In samenwerking met de politie in de VS arresteert ze in New York een maffiabaas. Die noemt de namen van twee bij de moord op Cattani betrokken mannen: Giovanni Linori en Antonio Espinosa. David Licata - de enige overlevende van een aanslag op een politieteam door Linori 15 jaar geleden - wordt door Inspecteur Simon Barth overgehaald om te infiltreren in de Linori Clan. In de Siciliaanse villa van Linori komen mysteries uit het verleden en heden samen...

Specificaties:
Regisseur: Luigi Perelli (Al Fatah - Palestina, L'Ultime Secret, Racket)
Cast: Patricia Millardet (Tir Groupe, Night Sun, Hot Chocolate), Remo Girone
(Mallamore, Marquise, Heaven)
Beeld: 4:3 Full Screen
Geluid: Dolby Digital 2.0 Italiaans Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Thriller
Speelduur: 525 Minuten
Leeftijd: 12, angst en geweld

OCTOPUS #6 (3 DVD's)
Een nieuw begin voor dit prestigieuze maffia-epos

Synopsis:
0ctopus 6 is een nieuw begin. Politie-inspecteur David Licata is niet langer 'alleen' in zijn strijd tegen de maffia, maar is een van de leiders geworden in de organisatie die vecht tegen de georganiseerde misdaad. Ditmaal verplaatst de actie zich van Italië naar Oost Europa, waar Licata onderzoek doet naar de betrekkingen tussen de maffia en ex-KGB undercover agenten. Octopus blijft ook met dit zesde seizoen - een verhaal over macht, corruptie en natuurlijk de maffia - een van de meest succesvolle Italiaanse series ooit.

Specificaties:
Regisseur: Luigi Perelli (Al Fatah - Palestina, L'Ultime Secret, Racket)
Cast: Patricia Millardet (Tir Groupe, Night Sun, Hot Chocolate), Remo Girone
(Mallamore, Marquise, Heaven)
Beeld: 4:3 Full Screen
Geluid: Dolby Digital 2.0 Italiaans Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Thriller
Speelduur: 619 Minuten
Leeftijd: 12, angst en geweld

Wat de pers schrijft:
"La Piovra schetst een beeld van de strijd tegen Italiaanse maffia. De serie werd voornamelijk geroemd doordat het zo'n realistisch en rauw beeld van deze uitputtende strijd betrof. De verhaallijn van de serie verslapte in de loop der jaren niet (zeker wat betreft de eerste vier delen). Zelfs twintig jaar na dato heeft de serie nog niets aan kracht ingeboet. Ennio Morricone tekende voor de muziek. Zijn bijdrage geeft de serie een bijzonder meerwaarde." - Wikepedia