:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: THE BLACK DAHLIA
PERSBERICHT: THE BLACK DAHLIA
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-02-16 - Geplaatst door: Werner
THE BLACK DAHLIA SPECIAL EDITION
Geïnspireerd door de beruchtste onopgeloste moordzaak in de Amerikaanse geschiedenis

Los Angeles, 1947: het verminkte lichaam van de aspirerende actrice Elizabeth Short (Mia Kershner) wordt aangetroffen in een veld. De ingewanden van de jonge vrouw zijn uit haar buikholte gehaald en bovendien heeft iemand haar in stukken gesneden. De pers noemt de misdaad al snel de 'Black Dahlia' moord, naar analogie van Kays ravenzwarte haren en een film die op dat moment in de bioscopen te zien is.

De jonge Dwight 'Bucky' Bleichert (Josh Hartnett) en zijn partner Lee Blanchard (Aaron Eckhart) worden belast met de zaak. Beiden zijn goede vrienden geworden nadat ze door de adjunct openbare aanklager tegenover elkaar werden geplaatst in de ring om het image van het politiekorps te verbeteren. Beiden vormen samen met Lees knappe, honingblonde vriendin, Kay Lake (Scarlett Johansson), een onafscheidbaar trio. Kay heeft al herhaaldelijk geïnsinueerd dat ze zich aangetrokken voelt tot Dwight, maar deze blijft haar avances negeren.

Lee en Bucky geraken gefascineerd door de zwart-wit filmpjes waar Elizabeths audities in te zien zijn, en Lee begint zelfs een ongezonde obsessie te ontwikkelen voor het oplossen van de mysterieuze moord. Dwight trekt alleen op onderzoek uit. In een grauwe lesbische bar ontmoet hij femme fatale Madeleine Linscott (tweevoudig Oscarwinnares Hilary Swank), die het slachtoffer heeft gekend en al gauw haar klauwen in hem zet. Bucky zal gevangen worden in een web van verraad, geheimen, bedrog en manipulatie. Onderweg zal hij zijn onschuld verliezen...

The Black Dahlia is een film van regisseur Brian De Palma, die in het verleden ook tekende voor de Hollywoodklassiekers The Untouchables en Scarface. Deze film noir wordt dan ook gekenmerkt door De Palma's geweldige sfeerschepping. Daarvoor werd de regisseur overigens bijgestaan door de Oscarwinnende productieontwerper Dante Ferretti en de eveneens door de Academy bekroonde cinematograaf Vilmos Zsigmond, die er samen in slagen de sfeer uit het boek van James Ellroy (L.A. Confidential) waarop The Black Dahlia gebaseerd is te herscheppen. Pikant detail: Ellroy haalde de inspiratie voor zijn bestseller uit de échte Black Dahlia moord, die vooralsnog onopgelost blijft.

Vilmos Zsigmond heeft in 2007 een Oscarnominatie ontvangen voor The Black Dahlia.

Liner notes
Politieagenten Dwight 'Bucky' Bleichert (Josh Hartnett) en Lee Blanchard (Aaron Eckhart) ontmoeten elkaar tijdens de Zoot Suit Riots, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ontketend in Los Angeles door militairen die alle mannen van Latijnse afkomst met een specifiek soort kostuum aan afranselden.

Bucky en Lee zijn allebei ex-boksers en worden door de adjunct openbare aanklager uitgekozen om onder de namen Fire en Ice tegen elkaar uit te komen in een boksmatch. Zo wil het politiekorps de eigen tanende populariteit weer verbeteren. Dwight en Lee worden al snel hechte vrienden, die allebei vaak optrekken met Lees knappe vriendin, Kay Lake (Scarlett Johansson). Kay wordt verliefd op Bucky, maar blijft haar uit loyaliteit voor zijn collega subtiel afwijzen. Nadat het zwaar verminkte lijk van Elizabeth Short (Mia Kershner) wordt teruggevonden in een veld nabij de plaats waar beide agenten op uitkijk staan, worden de twee vrienden gefascineerd door de zwart-wit filmpjes waarin Elizabeths audities te zien zijn. Vooral Lee wordt steeds meer geobsedeerd met het oplossen van de misdaad. Zijn agressieve uitspattingen zetten de liefdesdriehoek tussen hem, Dwight en Kay zwaar onder druk, waardoor Bucky vaak alleen op onderzoek gaat.

In een ongure lesbische nachtclub ontmoet Bucky de zelfverzekerde, erg directe Madeleine Linscott (Hilary Swank). Madeleine heeft het slachtoffer nog gekend en bekent later zelfs ooit met Elizabeth te hebben geslapen. De agent en Madeleine beginnen een ontstuimge relatie, en het duurt niet lang voor Bucky Madeleines krankzinnige ouders leert kennen. Langzaam maar zeker glijdt de jonge politieman af in een persoonlijke hel, waarin hij niemand meer kan vertrouwen. De corruptie en leugens die hem omringen nemen steeds groteskere proporties aan, en het zal dan ook niet gemakkelijk worden om het complexe mysterie te kunnen ontrafelen.

Het boek waarop deze film gebaseerd is, werd geïnspireerd door de befaamdste onopgeloste moordzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Elizabeth Short werd slechts 22 en in haar korte leven speelde ze niet een keer in een film. Toch is deze aspirerende actrice een Hollywoodlegende. Na haar gruwelijke dood leerden de mensen haar kennen als de Black Dahlia. Die bijnaam kreeg ze hoogstwaarschijnlijk van een overijverige journalist, geïnspireerd door de destijds populaire film The Blue Dahlia met Alan Ladd en Veronica Lake. De kleur werd gewoon veranderd omdat Elizabeth ravenzwarte haren had.

Short werd op 9 januari 1947 voor het laatst in levende lijve gezien. Zes dagen later, op 15 januari, werd haar levenloze lichaam gevonden op een braakliggend terrein in Los Angeles. Ze was in tweeën gesneden, haar organen waren verwijderd en haar mond was van oor tot oor opengesneden in een zieke, clowneske grijns. De foto's van het plaats delict waren zo gruwelijk dat de politie ze verborgen hield voor het publiek. De pers raakte niet uitgeschreven over de weerzinwekkende moord, de lezers geraakten niet uitgelezen. Maandenlang bepaalde de geruchtmakende zaak de krantenkoppen. De moordenaar is nooit gepakt. Door het mysterie rondom haar dood, dat zo uit een groezelige detectiveroman geplukt had kunnen worden, werd Elizabeth Short een legende in Hollywood.

Eén van de mensen die een obsessie ontwikkelden voor de zaak was schrijver James Ellroy. Toen hij elf jaar was, kreeg hij een boek met waargebeurde moordzaken, waarin ook de moord op Short was opgenomen. Nog geen jaar eerder was Ellroys moeder gewurgd in een brute, nooit opgeloste seksmoord. Over de moord op zijn moeder praatte Ellroy niet, maar hij ontwikkelde wel een fascinatie voor de Black Dahlia moord.

Als jongetje las hij alles wat hij kon vinden over de zaak. Als volwassen man speelde hij (inmiddels was hij al een gevierd schrijver) met het idee om de zaak als uitgangspunt te nemen voor een roman. Pas na zes boeken durfde hij het aan. Zijn boek, The Black Dahlia, werd gepubliceerd in 1987 en was het eerste deel van wat zijn 'L.A. Quartet' zou worden, samen met The Big Nowhere, L.A. Confidential en White Jazz.

Plannen voor een verfilming van de succesvolle roman waren er allang. Nog voor Ellroy zijn boek klaar had, waren de filmrechten al verkocht. Toch duurde het twintig jaar voordat de film er kwam. Oorspronkelijk zou David Fincher (Se7en, The Game) het boek verfilmen, maar zijn idee voor een drie uur durende zwart-wit film leek hem uiteindelijk niet haalbaar. Toen Fincher voor de eer bedankte, werd Brian De Palma aangetrokken. Vanwege zijn visuele filmstijl en voorliefde voor duistere thema's (Body Double, Obsession) een voor de hand liggende keuze.

Aan scenarioschrijver Josh Friedman (Chain Reaction, War Of The Worlds en binnenkort de op de Terminator films gebaseerde reeks The Sarah Connor Chronicles) de taak om van de lijvige roman en het complexe plot een filmscenario te schrijven. De Palma was niet bang voor de complexiteit van Ellroys boek: "Ik hou van gecompliceerde films waar je een paar keer naar moet kijken om te begrijpen hoe ze precies in elkaar steken. Wij proberen de verhaalstructuur van Ellroys roman vast te houden, en als dat ingewikkeld is en de kijker moet een beetje zijn best doen, nou, dan is dat maar zo."

Oorspronkelijk zou Mark Wahlberg de rol van Lee Blanchard spelen, maar toen de film eenmaal van start ging, had hij andere contractuele verplichtingen. Aaron Eckhart nam zijn rol over. De rest van de cast bestaat uit topnamen uit Hollywood als Josh Hartnett, Scarlett Johansson en Hilary Swank, en karakteracteurs als Mike Starr, Fiona Shaw en Gregg Henry.

De opnames vonden plaats in Los Angeles en in Sofia, Bulgarije. Niet dat je dat ziet: 'production designer' Dante Ferretti (Gangs Of New York, The Aviator) en kostuumontwerpster Jenny Beavan creëren zo'n overtuigende jaren '40 sfeer dat de opnamen naadloos in elkaar overlopen. Cameraman Vilmos Zsigmond houdt de film bovendien dynamisch met zijn constante camerabewegingen. Zijn spel met licht en duisternis en zijn strakke kadrering roept dan weer de sfeer op van de echte film noir uit de jaren ‘40.

Een paar leuke details: de stem van de man die Elizabeth tijdens haar audities interviewt, is die van Brian de Palma zelf en de autopsiefoto die te zien is in de film is écht die van Elizabeth Short!

Specificaties
Regisseur: Brian De Palma (Scarface, The Untouchables, Carlito's Way, Mission: Impossible)
Cast: Scarlett Johansson (Lost In Translation, The Island, The Prestige), Josh Hartnett (Black Hawk Down, Pearl Harbor, Lucky Number Slevin), Aaron Eckhart (Erin Brockovich, Conversations With Other Women, Thank You For Smoking), Hilary Swank (Million Dollar Baby, Boys Don't Cry, Insomnia)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Thriller
Speelduur: 112 minuten
Leeftijd: 16, geweld, grof taalgebruik en seks

Extra's:
• Trailer
• Film clips
• A look inside
• Interviews cast & crew
• Behind the scenes
• Photo Gallery
• Liner notes
• Also Or Soon Available
Speelduur extra's: 52 minuten