:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: BATTLE OF THE BRAVE
PERSBERICHT: BATTLE OF THE BRAVE
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-02-20 - Geplaatst door: Werner
BATTLE OF THE BRAVE
Rise. Unite. Fight.

Canada, 1779. De jonge France (Isabel Richer) bezoekt priester Thomas Blondeau (Gérard Depardieu) op diens sterfbed. Blondeau wil voor hij overlijdt zijn spijt betuigen. Hij is namelijk van mening dat hij de moeder van France, Marie-Loup Carignan (Noemie Godin-Vigneau), in het verleden een groot onrecht heeft aangedaan.

We keren twintig jaar terug in de tijd. De Franse en Indiaanse Oorlog is al enkele jaren aan de gang. Het lijkt erop dat de Britten langzaam maar zeker hun vierde koloniale oorlog met de Fransen aan het winnen zijn. Na een reeks nederlagen voor de Engelsen is officier James Wolfe (Jason Isaacs) ten tonele verschenen. Hij is erin geslaagd om Louisbourg te veroveren en broedt op een plan om verder op te rukken zodat hij ook Québec zal kunnen binnenvallen.

In dit bedreigde Nieuw-Frankrijk keert avonturier François Le Gardeur terug naar zijn thuis. Zijn vader is net gestorven, maar François ontmoet al snel de jonge weduwe Marie-Loup op de plaatselijke markt en geraakt onmiddellijk onder de indruk van haar. Marie-Loup trad al op haar veertiende in het huwelijk en heeft daar een dochtertje, France (Juliette Goselin), aan overgehouden. De twee beginnen een passionele liefdesrelatie, maar wanneer François naar Versailles wordt gestuurd om daar met Madame Pompadour te gaan praten, ziet hij zich genoodzaakt naar Europa te vertrekken. Hij stuurt Marie-Loup een brief, die ze zelf wegens haar ongeletterdheid niet kan lezen. Blondeau - de priester die ze inschakelt - vertelt haar echter dat François haar niet wil zien.

Ondertussen besluit de Engelse Eerste Minister, William Pitt (Tim Roth), die Benjamin Franklin (Star Trek-icoon Colm Meaney) op bezoek heeft, om generaal James Wolfe in te schakelen. François zal niet enkel tegen de Britten zelf ten strijde moeten trekken, hij zal ook moeten afrekenen met corruptie, landverraad en jaloezie. Terwijl hij weg is, proberen ook andere mannen het hart van Marie-Loup voor zich te winnen...

Battle Of The Brave is met 30 miljoen dollar de grootste filmproductie die ooit in Québec werd opgenomen. Er werd een internationale cast aangeworven om dit liefdesverhaal, dat plaatsheeft tijdens een belangrijk keerpunt in de geschiedenis, recht te doen. Er werd ook een grootse orkestrale soundtrack en een aftitelingsong van Céline Dion besteld. Deze film won de Directors Guild of America Craft Award for Outstanding Achievement in Production Design - Feature Film. Er werden ook nog eens een Genie Award en tien extra nominaties in de wacht gesleept.

Liner Notes
De Frans en Indiaanse Oorlog begon twee jaar voor de Zevenjarige Oorlog, toen een Britse expeditie onder leiding van luitenant-generaal Edward Braddock in 1754 een militaire campagne startte tegen de Fransen en hun Indiaanse bondgenoten. Zowel de Britten als de Fransen hadden namelijk verschillende handelsposten en forten in het gebied opgericht, en beide volkeren beweerden de rechtmatige landeigenaars te zijn. De Amerikaanse Indianen werden daarbij buiten beschouwing gelaten omwille van de lucratieve pelshandel en visrijke wateren. Bovendien waren de Britse kolonisten bezorgd om de invloed van de katholieke kerk in Noord-Amerika. Nieuw-Frankrijk werd immers bestuurd door Franse gouverneurs en missionarissen en andere geestelijken die onder het gezag van de paus stonden. Dit was een bedreiging voor de protestantse Engelsen.

Braddock werd echter in een hinderlaag gelokt nabij Monongahela en ook de volgende jaren verliepen zeer slecht voor de Britse troepen. In tegenstelling tot de Indiaanse krijgers, waren hun soldaten niet vertrouwd met de Noord-Amerikaanse bossen. De generaals trokken zich na elke nederlaag zo snel mogelijk terug in hun forten, waarvan de bekendste belegering overigens wordt getoond in The Last Of The Mohicans.

Het oorlogstij begon te keren toen generaal James Wolfe een agressieve campagne begon waarbij hij de vestingstad Louisburg veroverde. Uiteindelijk kon het Britse leger onder zijn leiding de Fransen verslaan in de Slag om Québec. In 1760 gaven de Fransen zich over, waarna hun koloniën (met uitzondering van de eilandjes Saint Pierre en Miquelon) in 1763 definitief aan de Britten werden toegewezen. Canada kwam volledig in handen van de Britten, terwijl meer zuidelijk Louisiana aan Spanje werd toegewezen ter compensatie voor het verlies van Florida.

Regisseur Jean Beaudin greep deze belangrijke periode in de Canadese geschiedenis aan om als achtergrond te gebruiken voor een sterk liefdesverhaal, waarin beide geliefden al vanaf de eerste ontmoeting gedoemd lijken te zijn. Met een budget van 30 miljoen dollar was dit de duurste filmproductie ooit in Québec. De gemiddelde Hollywoodproductie kost heel wat meer, maar toch wisten de makers een hele rits bekende acteurs te strikken. Dat de meest geroemde acteurs de kleinere rollen invullen, is logisch, aangezien de film vooral draait rond de lotgevallen van enkele Canadezen en de Britten vooral ten tonele worden gevoerd om de historische achtergrond van de prent te schetsen. Overigens is er zowel een Engelstalige als een Franstalige versie van Battle of the Brave beschikbaar, wat de internationale aantrekkingskracht vergrootte en leidde tot verschillende belangrijke nominaties.

Opvallend is ook de muziek van Patrick Doyle. De lijst van nominaties die zijn soundtracks binnenhaalden, is indrukwekkend: Doyle werd twee keer genomineerd voor een Oscar (voor Sense And Sensibility en Hamlet) en een keer voor een Golden Globe, een French Academy of Cinema Award (Est-Ouest), een American Film Institute Award (voor Gosford Park) en een Genie Award (voor deze film). In 1994 kreeg hij van de L.A. Film Critics Association de Best Music Score Award voor Little Princess. Ook nu weer is Doyles muziek sterk aanwezig in de film, en wel op een manier die doet denken aan de prenten uit de jaren vijftig, toen de actie steeds geaccentueerd werd door een orkest.

Battle Of The Brave is een tragisch epos met een dramatische afloop, die vooral liefhebbers van romantische films niet onberoerd zal laten.

Specificaties:
Regisseur: Jean Beaudin (Le Matou, Being At Home With Claude, Le Collectionneur)
Cast: Noémie Godin-Vigneau ((Diva, Nearest To Heaven, Je N'Aime Que Toi), David La Haye (Cosmos, The Red Violin, Ginger Snaps: The Beginning), Juliette Goselin (Familia, Histoire De Famille, Délivrez-Moi), Gérard Depardieu (Cyrano De Bergerac, Jean De Florette, Green Card), Tim Roth (Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Planet Of The Apes), Vincent Perez (Cyrano De Bergerac, Indochine, The Crow: City Of Angels), Jason Isaacs (Black Hawk Down, Harry Potter, Peter Pan), Colm Meaney (The Last Of The Mohicans, Con Air, Star Trek: Deep Space Nine)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Surround 5.1 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Speelfilm
Speelduur: 138 Minuten
Leeftijd: 12, geweld
DVD release: 20/02/2007

Wat de pers schrijft:
"Jean Beaudins film is eerst en vooral een prachtig getimed, onweerstaanbaar uiteengezet liefdesverhaal dat geniet van de aantrekkingskracht van een gedoemd koppel terwijl het beeld baadt in somptueuze, detailrijke omgevingen en dat - in de o zo zeldzame grootse Romantische traditie - doordrongen is met een soundtrack die de angst, het leed en de lichamelijkheid van de protagonisten dreigt te overweldigen." - S. James Wegg, JWR Reviews

UIT HET ARCHIEF