:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: DERDE ESSENTIAL CINEMA-WORP
PERSBERICHT: DERDE ESSENTIAL CINEMA-WORP
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-04-24 - Geplaatst door: Werner
ESSENTIAL CINEMA APRIL 2007
Derde reeks van tien films even imponerend als voorgangers

Na twee vorige succesvolle reeksen van tien dvd's kunnen fans van de betere film hun collectie aanvullen met nog eens negen prenten. Opnieuw werd elke film in het inmiddels herkenbare witte jasje van de Essential Cinema gestoken, zodat ook deze dvd's perfect passen naast, boven of onder de vorige titels, opnieuw werd er voor nieuw artwork gekozen en opnieuw kan je in de hoesjes kleine boekjes met meer informatie vinden. Wie houdt van prijzenwinnende en spraakmakende films, of wie zichzelf graag regelmatig eens laat verrassen door een cinematografisch juweeltje, is bij Essential Cinema dus aan het juiste adres, en dat voor een heel aantrekkelijke prijs!

Deze derde worp bestaat uit de volgende titels:
Beijing Bicycle (Shiqi Sui De Dan Che)
De meesterlijke Chinese klassenstudie
Winnaar van de Zilveren Beer en de prijs voor beste nieuwe talent op het Berlinale (het internationaal filmfestival van Berlijn)
The Boys In Company C
Een van de eerste films over de Vietnamoorlog ooit gemaakt
Genomineerd voor een Golden Globe voor beste acteerdebuut van een man
The Bridge Of San Luis Rey
De verfilming van Thornton Wilders beroemde roman
Winnaar van de Goyaprijs voor beste kostuumontwerp
Inside Deep Throat
De sublieme documentaire
Over de meest succesvolle film aller tijden
The Long Good Friday
De originele en explosieve film
Twee belangrijke prijzen, een nominatie
Rebecca
De absolute klassieker van Hitchcock met Laurence Olivier
Twee Oscars, negen andere Oscarnominaties
The Ryles Of Attraction
Bijtende satire
Een prijs, een nominatie
Their Eyes Were Watching God
De verfilming van de roman van Zora Neale Hurston
Genomineerd voor een Golden Globe. Nog eens 2 prijzen en 17 nominaties
Tommy
De fantastische rockopera van The Who
Genomineerd voor een Oscar. Nog eens 1 prijs en 2 nominaties

BEIJING BICYCLE (Shiqi Sui De Dan Che)

Synopsis
Guei (Cui Lin) is een tiener die net van het platteland naar de grote stad is verhuisd. Hij vindt werk als koerier in een steeds kapitalistischer wordend Peking en krijgt een fiets in bruikleen. Eenmaal hij zestig pakjes heeft afgeleverd, mag hij de fiets houden en zal hij vijftig procent van de opbrengst krijgen. Guei denkt dat hij het heeft gemaakt en stort zich op zijn werk, waardoor hij maar een maand zal nodig hebben om het nodige geld te verdienen. In die periode geraakt Guei niet alleen onder de indruk van de rijkdommen van de stad, zoals chique hotellobby's en tandpasta, maar ook van een naburig stadmeisje. Wanneer hij na een oponthoud ten gevolge van een misverstand in een hotel te laat naar buiten komt, blijkt zijn fiets echter gestolen te zijn. Zijn baas wil hem aanvankelijk ontslaan, maar wanneer hij te horen krijgt dat Guei de fiets heeft gemerkt, besluit hij de zeventienjarige jongen terug aan te nemen als deze laatste erin slaagt zijn voertuig terug te vinden. Guei begint een lange zoektocht, maar ondertussen is de fiets al in handen van een student, Jian (Li Bin), die net dankzij zijn nieuwe aanwinst de bevallige Gin (Zhao Yiwel) heeft kennen. Jian vindt dat hij de fiets nodig heeft om Jian én zijn eigen agressieve vriendenn te behagen en is helemaal niet van plan zijn nieuwste speelgoed terug aan Guei over te dragen.

Beijing Bicycle is een uitstekend geacteerde studie van de Chinese maatschappij, waar de ideologie is veranderd van communistisch naar kapitalistisch. Regisseur Xiaoshuai Wang brengt prachtig in beeld hoe minder begoede mensen moeten leven in Peking, zonder zich te bezondigen aan moraliseren. Hoewel er officieel geen klassen zijn in China, wordt de klassenstrijd heel goed in beeld gebracht. De fiets is al vaker de catalysator voor een filmverhaal geweest. Denk maar aan Butch Cassidy And The Sundance Kid, maar zeker ook aan het neorealistische Ladri Di Biciclette, de Italiaanse Oscargenomineerde film uit 1948 waarbij Beijing Bicycle de mosterd haald. Deze Chinese film toont echter een volledig verschillende cultuur en is daardoor een heel andere prent geworden, die in goede banen werd geleid door de gelauwerde regisseur Xiaoshuai Wang. Beijing Bicycle won de prijs voor nieuw talent en de Zilveren Beer (de grote prijs van de jury) op de Berlinale van 2001. De film was in dat jaar ook genomineerd voor de Gouden Beer en sleepte nog twee nominaties in de wacht: die voor beste buitenlandse film op de Golden Satellite Awards en die voor de beste Aziatische speelfilm op het Signapore International Film Festival.

Specificaties:
Regisseur: Xiaoshuai Wang (The Days, Drifters, Shanghai Dreams)
Cast: Cui Lin (Far From Home, My Bitter Sweet Taiwan, Summer Palace), Bin Li (Cala, My Dog!, Shanghai Dreams, The Painted Veil), Xun Zhou (Balzac And The Little Chinese Seamstress, Perhaps Love, The Banquet), Yuanyuan Gao (Spring Subway, Baby, Love In The City)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Surround 5.1 Mandarijn Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Speelduur: 105 Minuten
Genre: Speelfilm
Leeftijd: 12 Jaar, Geweld

Wat de pers schrijft:
"Van begin tot eind beweegt Beijing Bicycle met de emotionele impact van een stoomwals. Xiaoshuai is afkomstig van de underground Chinese cinema en heeft moeten toekijken hoe al zijn werk ofwel sterk gecensureerd ofwel gewoonweg verbannen werd. Met deze meesterlijke, foutloze film duikt hij op in de voorste rangen van de - ondertussen vele - wereldbekende Chinese filmmakers." - Kevin Thomas, Los Angeles Times
"Het complexe, politiek geladen weefsel van het hedendaagse Chinese leven dat deze opwindende nieuwe filmmaker naar het scherm heeft gebracht is zoals niets wat wij westerlingen ooit tevoren hebben gezien." - Bill Gallo, New TimesTHE BOYS IN COMPANY C

Synopsis
The Boys In Company C volgt vijf jongemannen vanaf hun militaire training in 1967 tot en met hun eerste dienstjaar in 1968. Eenmaal in Vietnam, blijken de soldaten in een ware nachtmerrie terecht te komen. Ze worden geconfronteerd met een corrupte Zuid-Vietnamese bondgenoot, de incompetentie van hun eigen commandant, de zinloosheid van geweld en constant gevaar. Net wanneer hun moraal het helemaal begint te begeven, krijgen ze een uitweg aangereikt: als ze een rivaliserende voetbalploeg kunnen verslaan, mogen de jongemannen de rest van hun legerdienst opvullen met het spelen van exhibitietoernooien achter de linies. Niets is echter zo simpel als het lijkt...

The Boys In Company C was, samen met The Deer Hunter en Coming Home, een van de eerste realistische films die handelden over de Vietnamoorlog. De Amerikanen begonnen maar net vrede te nemen met hun nederlaag in Vietnam en deze film is daar een weerspiegeling van. Mede dankzij een aantal ijzersterke prestaties, waaronder die van R. Lee Ermey (die voor deze prent in het dagelijks leven ook écht een drilsergeant was) en van Andrew Stevens, die zelfs een Golden Globe nominatie op zijn naam mocht schrijven voor deze rol. Wie wil weten waar Full Metal Jacket door geïnspireerd werd, hoeft niet verder te kijken.

Specificaties
Regisseur: Sidney J. Furie (The Boys, The Leather Boys, Hollow Point)
Cast: Stan Shaw (The Great Santini, Harlem Nights, Snake Eyes), Andrew Stevens (The Rebels, Death Hunt, The Terror Within), James Canning (Elvis, The Fog, Common Ground), Michael Lembeck (The In-Laws, The Comeback Kid, The Dream Team), Craig Wasson (A Nightmare On Elm Street 3, Malcolm X, Akeelah And The Bee), Scott Hylands (Death Hunt, Night Heat, The Hamster Cage), James Whitmore Jr. (The Gypsy Warriors, A Force Of One, Purple Hearts), Noble Willingham (Good Morning, Vietnam, City Slickers, Ace Ventura: Pet Detective), R. Lee Ermey (Leaving Las Vegas, Willard, The Texas Chainsaw Massacre)
Beeld: 4:3 Full Frame
Geluid: Dolby Surround 2.0 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Oorlog
Speelduur: 125 Minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweld en angst