:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
PERSBERICHT: KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-05-02 - Geplaatst door: Werner
KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
22 levens samengebracht door een moment dat de wereld nooit zou meer zou vergeten
De verfilming van Thea Beckmans succesvolle jeugdboek

Tijdens de juniorenkampioenschappen voetbal is de jonge voetballer Dolf Vega (Joe Flynn) te egoïstisch en verzuimt hij te passen naar een teamgenoot die de beslissende goal zou kunnen maken. Daardoor verliest Nederland de kwartfinales tegen België, waarop Dolf zwaar teleurgesteld zijn moeder bezoekt op haar werk. Dolfs moeder werkt samen met een aantal andere geleerden aan een prototype van een tijdmachine. 's Nachts, wanneer het laboratorium verlaten is, slaagt de jongen erin zichzelf naar het verleden te transporteren, in de hoop dat hij de jongereninterland kan herspelen. Hij maakt echter een vergissing en eindigt in de dertiende eeuw, waar hij prompt uit de klauwen van een paar bandieten wordt gered door de bevallige Jenne (Stephanie Leonidas). Jenne is samen met achtduizend kinderen onder leiding van de charismatische vader Anselmus (Michael Culkin) onderweg op een kinderkruistocht naar Jeruzalem, waar de ongewapende jongeren hopen te winnen met gebeden. Onderweg stuit de kinderkruistocht op de tegenstand van de stad Spiers en wordt Dolf ervan beschuldigd een ketter te zijn. Het redden van een kind dat dreigt te verdrinken geeft hem wat respijt, maar al snel blijkt dat er iets verkeerd is gegaan met de tijdmachine en beseft de jongen dat hij gevangen is in de middeleeuwen. Dolf blijft de kinderen helpen met zijn moderne kennis, maar beseft gaandeweg dat het echte gevaar tussen de lieden van de kruistocht zelf schuilt. Zijn wantrouwen tegenover vader Anselmus begint te groeien...

Kruistocht In Spijkerbroek is de verfilming van het beroemde jeugdboek van Thea Beckman, dat al sinds 1973 jongeren blijft bekoren en begeesteren. In 1974 won dit werk de Gouden Griffel en de Europese prijs voor beste historische jeugdboek. Twee jaar later sleepte het ook de Prix de la Divulgation historique in de wacht. Ook de film werd reeds gelauwerd ditmaal met de Gouden Film in 2006 (voor 100 000 bezoekers) en de Platina Film in 2007 (voor 400 000 bezoekers). De film wordt nu uitgegeven in een prachtige editie met drie dvd's, die voor de gelegenheid in een bloedmooie boekvorm zijn gestopt. Ook binnenin is het artwork van de bovenste plank, maar ook de inhoud van de schijfjes zelf is indrukwekkend:

Liner notes
Kruistocht In Spijkerbroek vertelt het verhaal van Dolf Vega (Joe Flynn), die zichzelf naar het verleden transporteert om een fout in een belangrijke voetbalwedstrijd goed te maken. Dolf komt echter per ongeluk in de middeleeuwen terecht. Uit experimenten in het labo waar zijn moeder werkt, weet hij dat hij om de 12 of 24 uur een pil moet innemen, maar al snel blijkt dat hij vastzit in het verleden. In het heden probeert Dolfs moeder hem nog terug te brengen, maar haar eerste poging faalt jammerlijk, waarna ze door haar bedrijf op non-actief wordt gezet. Ondertussen sluit Dolf zich aan bij een kinderkruistocht, die geleid wordt door de fanatieke Nicolaas en vader Anselmus (Hollywoodacteur Michael Culkin).

Omdat Dolf geneigd is om wetenschappelijke verklaringen te zoeken voor wat hij meemaakt en twijfel toont over het geloof dat de kruistocht in naam van God gebeurt, wordt hij al vrij snel een ketter genoemd. Eerst weet hij nog een kindje te redden van de verdrinkingsdood en slaagt hij erin de nodige goede aanpassingen door te voeren tijdens de kinderkruistocht, maar na een tijdje krijgt hij het opnieuw aan de stok met vader Anselmus. Dolf begint te twijfelen aan de goede bedoelingen van Anselmus, maar brengt zichzelf daardoor in groot gevaar. In het heden onderneemt Dolfs moeder verwoede pogingen om haar zoon terug te krijgen, maar ook zij stuit daarbij op heel wat obstakels.

Kruistocht In Spijkerbroek is een Nederlandse productie, maar gebruikt voornamelijk Engelstalige acteurs. De oorspronkelijke versie hanteert dan ook de Engelse taal. Deze film is op de dvd echter ook in een in het Nederlands gedubde versie te bekijken.

Het boek van Thea Beckman wordt door jongeren ook nu nog, ruim vierentwintig jaar na datum, heel vaak geciteerd als favoriet jeugdboek. De aantrekkingskracht van het verhaal lijkt dan ook tijdloos te zijn. Een aantal details werden echter wel aangepast. Zo werd de technologie uit de twintigste eeuw vernieuwd naar wat we anno 2006-2007 gewend zijn en draagt Dolf een i-Pod met zich mee. Er zijn overigens wel meer verschillen: in het boek wil Dolf bijvoorbeeld naar de middeleeuwen gaan om daar een riddertoernooi bij te wonen, maar in de film geraakt hij per ongeluk in die tijdperiode terecht. Verder zijn twee personages (Leonardo en Mariecke) vervangen door Jenne, zijn de twee monniken samengebracht in Anselmus, gaat prins Carolus niet dood aan een blindedarmontsteking, stopt het wedervaren van Dolf in Genua en gaat hij een tweede keer terug in de tijd om Jenne op te halen. Door de aanpassingen bleef de film erg consistent en geloofwaardig. Zo komt de kijker ook te weten wat Dolfs moeder allemaal moet doorgaan terwijl hij weg is, terwijl ze in het boek van Thea Beckman amper wordt vernoemd.

Het staat buiten kijf dat Kruistocht In Spijkerbroek een erg geslaagde film is, die er knap uitziet en die in de bioscopen dan ook grote bezoekersaantallen wist aan te trekken. Kruistocht In Spijkerbroek biedt buiten het nodige kijkplezier ook verschillende inzichten in het leven in de middeleeuwen die erg interessant zijn voor kinderen. De kinderkruistochten hebben immers echt plaatsgevonden, al zijn de details vrij vaag. In ieder geval zou het gaan om twee kruistochten - eentje vanuit Marseille en eentje vanuit Duitsland. Een herdersjongen die de naam Nicolaas droeg zou inderdaad de kinderkruistocht vanuit Duitsland hebben geleid, al zou die bestaan hebben uit 20 000 kinderen (de kruistocht vanuit Marseille had 30 000 deelnemers). Het zijn overigens de jongeren die zich bij de Franse groep hadden gevoegd die na een schipbreuk in handen vielen van slavenhandelaars. De Duitse kruisvaarders wist de Alpen over te steken, maar eenmaal in Rome gaf toenmalige paus Innocentius III de kinderen de raad om niet verder te gaan.

Eerdere kruistocht waren vooral anti-Byzantijns van aard, maar de kinderkruistochten hadden als bedoeling Jeruzalem te bevrijden van de islam. Vanzelfsprekend zijn de kinderen - die in beide gevallen onder leiding stonden van een jongen die zich beriep op een visioen van God - nooit in hun opzet geslaagd.

Inhoud
DVD 1:
• De film in de oorspronkelijke Engelse versie, met de optie om Nederlandse ondertitels weer te geven
• De film in Nederlandstalige (gedubde) versie
• Audiocommentaar van regisseur Ben Sombogaart, cinematograaf Reinier van Brummelen en Hubert Pouille (die tekende voor de production design)

DVD 2:
• Making of
• Trailer
• Tv-spots
• Making of special effects
• Radio-interview met Thea Beckman, uitreiking van de Gouden Griffel en fotogallerij

DVD 3:
• Game

Specificaties:
Regisseur: Ben Sombogaart (De Jongen Die Niet Meer Praatte, De Tweeling, Pluk Van De Petteflet)
Cast: Michael Culkin (Candyman, The Fifth Element, The Hours), Jan Decleir (Daens, Karakter, De Zaak Alzheimer), Joe Flynn (Murder In Suburbia, Holby City), Benno Fürmann (Wolfsburg, Ring Of The Nibelungs, Joyeux Noël), Udo Kier (Suspiria, Ace Ventura: Pet Detective, Breaking The Waves), Stephanie Leonidas (Yes, Beneath The Skin, Dracula)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken of Nederlands Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Speelfilm
Speelduur: 125 Minuten
Leeftijd: 9 jaar
Releasedatum: 1 mei 2007

Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur Ben Sombogaart, cinematograaf Reinier van Brummelen en Hubert Pouille (die tekende voor de production design)
• Making of
• Trailer
• Tv-spots
• Making of special effects
• Radio-interview met Thea Beckman, uitreiking van de Gouden Griffel en fotogallerij
• Computergame

UIT HET ARCHIEF