:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: MACBETH S.E.
PERSBERICHT: MACBETH S.E.
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-05-14 - Geplaatst door: Werner
MACBETH SPECIAL 2-DISC COLLECTOR'S EDITION
Een keiharde gangsterfilm van de makers van Romper Stomper en Wolf Creek

"Fair is foul and foul is fair
Hover through the fog and filthy air" - Shakespeare, Macbeth

Na een succesvol verlopen drugsdeal wordt gangster Macbeth gepast beloond door zijn baas, Duncan. Terwijl hij zich kort daarna overgeeft aan drugs en drank, krijgt hij echter bezoek van drie halfnaakte tienermeisjes die hem voorspellen dat hij voor grootsere dingen bestemd is. Aangespoord door zijn waanzinnig ambitieuze echtgenote, doodt Macbeth Duncan en wordt hij de nieuwe leider van diens misdaadimperium. Hij begint een ware heerschappij van terreur, maar blijft geplaagd worden door een verschrikkelijk schuldgevoel. Terwijl hij steeds verder afdaalt in krankzinnigheid, beginnen zijn naasten zich vragen te stellen bij het dronken gedrag dat hij uitgebreid etaleert in zijn chique landhuis. Naarmate de gebeurtenissen escaleren, zal ook Macbeths leven in gevaar komen...

Macbeth is een moderne versie van het wereldvermaarde gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Hoewel het verhaal verplaatst werd naar de hedendaagse onderwereld van Melbourne, werden de oorspronkelijke dialogen - na een klein beetje knipwerk - echter behouden. Het resultaat is een gewelddadige, bloederige actiefilm, die de eloquente dialogen van de grootste toneelschrijver aller tijden combineert met een razend knappe cinematografie en bloedmooie sets. Razend knap, dus. Een film als Macbeth verdient natuurlijk een speciale aanpak, en dat is nu net waar Dutch FilmWorks voor heeft gezorgd: buiten een bonus-dvd vol extra's vind je in het hoesje immers een prachtig kleurenprisma! Dat ook de verpakking er geweldig uitziet, geeft natuurlijk een absolute meerwaarde aan het hele product. Niet te missen!

Liner notes
Met enige goede wil kan acteur Sam Worthington een moedige man genoemd worden. Macbeth mag dan wel een van de bekendste toneelstukken van Shakespeare zijn, toneelspelers bekijken het met gemengde gevoelens. In het verleden werden verschillende producties van Macbeth immers geplaagd door allerlei ongelukken, waardoor heel wat Engelse acteurs ernaar refereren als 'the Scottish play'. Op die manier moeten ze het toneelstuk niet bij zijn eigen naam noemen, waardoor ze ongeluk proberen te vermijden.

Deze film is zeker niet de eerste bewerking van het toneelstuk, dat waarschijnlijk in 1606 of 1607 werd geschreven en de waargebeurde lotgevallen beschrijft van de Schotse koning Macbeth, die in 1040 de macht greep door koning Duncan te doden. Vooraf waren er al een opera van Giuseppi Verdi, een musical van de Haas en Smits, een conceptalbum van de Amerikaanse metalband Jag Panzer (Thane to the Throne), verschillende films (waaronder eentje van Orson Welles en eentje van Roman Polanski) en zelfs televisieseries die het verhaal naar voren brachten. In 1951 werd Macbeth voor het eerst in een (toendertijd) modern misdaadmilieu geplaatst, maar deze versie uit 2006 gaat nog een stapje verder en biedt erg gestileerde actie, knappe kostuums, chique auto's en prachtige sets.

Macbeth was de laatste van de vier grote tragedieën die Shakespeare heeft geschreven. De andere toneelstukken in het rijtje zijn Hamlet, King Lear en Othello. Macbeth is echter nog donkerder dan zijn drie neven en heeft bovendien meer bovennatuurlijke elementen. In deze filmversie is Macbeth zelf minder koninklijk dan hij wel eens wordt beschreven, maar dat wordt gecompenseerd door Victoria Hill, die ook meeschreef aan het filmscenario. Zij zet een menselijkere Lady Macbeth neer door te impliceren dat Macbeths echtgenote nog steeds aan het rouwen is na de dood van haar kindje. Het resultaat is een fascinerende film, die tegelijkertijd heel trouw is aan het bronmateriaal en een verfrissende, gemoderniseerde kijk biedt op een fantastisch stuk van vierhonderd jaar geleden. Een betere manier om de vijfde eeuw van Macbeth in te zetten lijkt moeilijk denkbaar!

Specificaties:
Regisseur: (Loverboy, Romper Stomper, Metal Skin)
Cast: Sam Worthington (Hart's War, Dirty Deeds, The Great Raid), Victoria Hill (Dead End, Modern Love, December Boys), Lachy Hulme (The Crocodile Hunter: Collision Course, The Matrix Revolutions, BoyTown), Gary Sweet (The Tracker, Alexandra's Project, 2:37), Steve Bastoni (Natural Justice: Heat, The Matrix Reloaded, Man-Thing)
Beeld: 16:9 Anamorohic Widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Actie
Speelduur: 105 minuten
Leeftijd: 16, angst en geweld
DVD release: 15/05/2007

Extra's:
• Also or Soon Available
• Interviews Cast & Crew
• Behind the Scenes
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Original Trailer
Speelduur extra's: 41 minuten

Wat de pers schrijft:
"Shakespeare zal het twee duimen omhoog geven! Een prominente, vrij fascinerende poging die nogal verfrissend is in deze tijden van recyclage." - Clint Morris, Moviehole
"Met zijn sterke bezetting, geleid door Sam Worthington, is het resultaar een boeiende en scherp vervaardigde film die gelaagd is met emotionele densiteit." - Urban Cinefile Critics, Urban Cinefile

UIT HET ARCHIEF