:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: FLYBOYS
PERSBERICHT: FLYBOYS
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-08-04 - Geplaatst door: Werner
FLYBOYS
Het waargebeurde verhaal van het allereerste squadron Amerikaanse gevechtspiloten

Flyboys vertelt het waar gebeurde verhaal van de 'Lafayette Escadrille' tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoewel het squadron tot de Franse luchtmacht behoort, bestaat het volledig uit Amerikaanse piloten, en dat terwijl de Verenigde Staten op dat moment nog neutraal zijn. De oorlog tegen de Duitse bezetter die in volle hevigheid woedt op de grond wordt voortgezet in de lucht door het team van Amerikaanse vrijwilligers. Spectaculaire luchtgevechten en heldendom worden verweven met onwrikbaar kameraadschap, verdriet en hoop.

We schrijven april 1916 wanneer de Lafayette Escadrille wordt opgericht. Het squadron bestaat volledig uit Amerikaanse vrijwilligers van uiteenlopend pluimage. Iedereen in het team heeft zo zijn eigen redenen om piloot te worden. Problemen met het gerecht, autoritaire vaders, geld, … ze verzinken in het niets in het strijdtoneel van de Grote Oorlog. De vliegtuigindustrie staat nog in zijn kinderschoenen en is nauwelijks geëvolueerd sinds de technische ontwikkelingen van de Wright-broers in 1903. De piloten hebben dus geen enkele bescherming, geen afgesloten cockpit, laat staan parachutes. Het is in deze vliegende, licht ontvlambare en primitieve schietschijven dat de Lafayette Escadrille het moet opnemen tegen de goed geöliede Duitse vechtmachine.

Blaine Rawlins (James Franco) en zijn squadron worden door de harde maar rechtvaardige kapitein Thenault (Jean Reno) zo goed en kwaad als kan klaargestoomd voor de strijd. De nieuwelingen worden echter al snel in de bikkelharde realiteit gekatapulteerd na een eerste missie met zware verliezen. Ze komen op de harde manier te weten dat een gevechtspiloot een levensverwachting heeft van drie tot zes weken. Ze hebben niets anders dan de spartaanse goede raad van Thenault - "vlieg nooit in een rechte lijn" - hun moed en elkaars vertrouwen om weer levend te landen. Elke kogel, elke looping, elk neergehaald Duits toestel geeft hen de kans de uitzichtloosheid van de Eerste Wereldoorlog te doorbreken.

In de luxe Steelbook edition vindt u bovendien een DVD met extra's én twee historische documentaires die dieper ingaan op de aanleiding van WOI en de gevolgen van de Grote Oorlog die aan meer dan 26 miljoen mensen het leven kostte.

Liner notes
Flyboys is gebaseerd op de Lafayette Escadrille, een squadron van de Franse luchtmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder aan de Lafayette Escadrille was dat het volledig uit Amerikaanse piloten bestond, terwijl de Verenigde Staten neutraal waren op het moment dat het squadron in april 1916 in het leven werd geroepen. De Lafayette Escadrille bestond uit gewone jongens, die op zoek waren naar avontuur. Ze vonden heldendom.

Flyboys is de eerste film ever gevechtspiloten in de Eerste Wereldoorlog in dertig jaar. Producent Dean Devlin: "Films over de Eerste Wereldoorlog worden tegenwoordig bijna niet meer gemaakt. We hadden Un Long Dimanche De Fiançailles in 2004 en Gallipoli meer dan twintig jaar geleden. Beide gingen over de loopgraven, over de luchtgevechten hebben we al tientallen jaren niets meer gezien."

De laatste belangrijke films over dit onderwerp werden in de jaren zeventig gemaakt: Von Richthoven And Brown (Roger Corman, 1971) en Aces High (Jack Gold, 1976). Over de Lafayette Escadrille werden eerder slechts twee films gemaakt: Wings (1927) en Lafayette Escadrille (1958). Beide films werden geregisseerd door William Wyler, die zelf in het beroemde squadron had gevlogen.

Toen producent Dean Devlin (Independence Day, The Patriot) het scenario van Flyboys las, realiseerde hij zich dat geen van die oude films, hoe goed ze ook waren, de ware chaos en paniek verbeeldden die de piloten in de Eerste Wereldoorlog moeten hebben beleefd. "Ik wist dat we met moderne special effects konden laten zien hoe het er werkelijk aan toeging voor die buitengewone en moedige jongens."

De eerste regisseur waar Devlin aan dacht voor Flyboys was zijn goede vriend Tony Bill, de producent en regisseur die in 1973 een Oscar won voor The Sting. Net als Howard Hughes, William Wellman en Howard Hawks, die films maakten over de luchtgevechten in de Eerste Wereldoorlog, is ook Tony Bill een gediplomeerd piloot. Dat was hij al op de verbazingwekkend jonge leeftijd van veertien jaar. Daarnaast is hij een kenner van de Eerste Wereldoorlog met een van de grootste privé-collecties aan boeken over het onderwerp.

Devlin wist dat Bill's passie voor het onderwerp en zijn talent als filmmaker ervoor zouden zorgen dat de ongekende opwinding en gevaren die de gevechtspiloten destijds ondervonden, overgebracht zouden worden op het filmpubliek van nu. Bill: "Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, hadden de meeste mensen nog nooit een vliegtuig gezien. Laat staan erin gevlogen. De techniek was ook nauwelijks ontwikkeld sinds de Wright-broers in 1903 hadden gevlogen. De piloten in de Eerste Wereldoorlog zaten niet in een cockpit, ze hadden geen enkele bescherming. Niet eens parachutes. Een simpel vonkje kon fataal zijn. In feite waren het vliegende, licht ontvlambare doelwitten. Als iemand zich ooit heeft afgevraagd hoe het moet zijn geweest om in zo’n open vliegtuigje rolls en loopings te doen in de lucht, terwijl je van alle kanten beschoten wordt, dan is dit je kans. Er is niets dat je met Flyboys kunt vergelijken. Niemand heeft eerder zo'n film gezien."

Specificaties
Regisseur: Tony Bill
Cast: James Franco (Spider-Man 3, Tristan & Isolde), Martin Henderson (The Ring, Smokin' Aces), Jean Reno (The DaVinci Code, Leon)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescren (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Actie/Speelfilm
Speelduur: 133 minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweld en angst
DVD release: 07/08/2007

Extra's disc 2:
• Interviews with cast & crew
• Behind the Scenes
• Liner Notes
• Photo Gallery
• Tv-spots
• Film clips
• Also or Soon Available
Speelduur extra's: 60 minuten
• Exclusieve documentaires: WO I: De Aanleiding + WO I: De Wereld Als Slagveld
Speelduur: 96 minuten