:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: HOME OF THE BRAVE STEELBOOK
PERSBERICHT: HOME OF THE BRAVE STEELBOOK
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-09-10 - Geplaatst door: Werner
HOME OF THE BRAVE STEELBOOK
De zwaarste strijd wordt op het thuisfront geleverd

Irak-oorlog 2006. Een eenheid van de National Guard krijgt te horen dat het binnenkort wordt afgelost. Maar de euforie van hun nakende terugkeer wordt bruusk de kop ingedrukt wanneer het team het bevel krijgt om een laatste humanitaire missie te begeleiden. Tijdens deze opdracht valt de eenheid in een bloederige hinderlaag waarbij verschillende soldaten het leven laten. Die dag nemen de levens van de overlevenden een dramatische wending. Uiteindelijk keren vier Amerikaanse soldaten naar huis, zwaar getekend door wat ze hebben meegemaakt aan het front. Hun fysieke maar vooral diepe psychische wonden maakt het ze erg moeilijk om de draad van het normale leven in hun thuisstad Spokane weer op te nemen.

Will Marsh (Samuel L. Jackson), dokter aan het front, verdrinkt zijn trauma's in alcohol en vervreemd daardoor meer en meer van zijn vrouw en pacifistische zoon. Vanessa (Jessica Biel) keert terug met een armprothese naar een man die ze niet langer recht in de ogen kan kijken. Tommy (Brian Presley) slaagt er aanvankelijk in om normaal te functioneren, maar kan de beelden van zijn beste vriend die sterft maar niet uit zijn hoofd zetten. En dan is er nog Jamal (Curtis '50 Cent' Jackson) die stilaan alle zin voor relativering verliest en zich daardoor steeds dieper in nesten werkt. De vier zijn nog slechts een schaduw van wie ze vroeger waren, maar ontdekken dat ze meer gemeenschappelijk hebben dan enkel hun oorlogsverleden. Home Of The Brave is een inspirerend verhaal over de strijd naast het slagveld, een verhaal over hoop en de impact die oorlog heeft op mensenlevens.

Home Of The Brave werd geregisseerd door de Oscarwinnende Irwin Winkler (Goodfellas, Raging Bull). Vandaag hebben al meer dan een miljoen soldaten gediend in Irak, maar het is de eerste keer dat een film het verhaal van terugkerende Irak-soldaten vertelt en daarbij de stress in beeld zet die gepaard gaat met de herintegratie in een maatschappij waar de wapens niet spreken. De titelsong 'Brave' van Sheryl Crow werd genomineerd voor een Golden Globe in de categorie 'Best Original Song - Motion Picture'. In de Steelbook-editie van Dutch FilmWorks zit een extra dvd met achtergrondinformatie over de oorlogsmachine in Irak, Saddam Hoessein en een kijkje achter de schermen van de film.

Synopsis
De Oscarwinnende producent Irwin Winkler (Goodfellas, Raging Bull) maakte deze indrukwekkende oorlogsfilm met supersterren Samuel L. Jackson, Curtis '50 Cent' Jackson en Jessica Biel. De film vertelt het verhaal van vier Amerikaanse soldaten die na een lang verblijf in Irak op het punt staan terug te keren naar huis. Tijdens hun laatste missie wordt hun eenheid echter in de val gelokt, waarna een hevig gevecht ontbrandt. In dit bloedbad vallen tientallen doden en de overlevenden zullen nooit meer hetzelfde zijn. Bij thuiskomst moeten zij, lichamelijk en geestelijk getekend, proberen hun normale levens weer op te pakken. Dat blijkt moeilijker dan verwacht... Home Of The Brave is een inspirerend verhaal over hoop, bezieling en de impact die oorlog heeft op mensenlevens...

Liner notes
Home Of The Brave is de eerste speelfilm uit Hollywood die over de oorlog in Irak gaat. Tussen het uitbreken van de oorlog en de release van de film zit meer dan drie jaar. Ter vergelijking: toen de Verenigde Staten in 1941 de oorlog verklaarden aan Duitsland, Italië en Japan duurde het slechts maanden voordat de stroom oorlogsfilms uit Hollywood op gang kwam. De reden voor dit opmerkelijke verschil laat zich raden: Hollywood weet zich geen raad met een oorlog waarvan de rechtvaardigheid met de dag door meer Amerikanen wordt betwijfeld.

Wat dat betreft worstelt de Amerikaanse filmfabriek net zo met Irak als dertig jaar geleden met Vietnam. Toen verschenen de eerste serieuze Hollywoodfilms pas drie jaar na het beëindigen van de oorlog. En vreemd genoeg gingen de meeste films niet eens over de oorlog zelf, maar over de nasleep ervan, aan het thuisfront. Films als Coming Home en The Deer Hunter (en zelfs genrefilms als Rolling Thunder en First Blood) maakten pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof was tussen oorlogsveteranen en de maatschappij waarin ze terugkeerden.

Home Of The Brave begint in de woestijnen van Irak, waar de hoofdpersonages daags voor hun terugkeer naar de V.S. in een hinderlaag lopen die hen voor het leven tekent, geestelijk en lichamelijk. De actie verplaatst zich vervolgens naar het thuisfront, het slaperige stadje Spokane, Washington, waar de veteranen opnieuw moeten zien te overleven terwijl ze zich proberen aan te passen aan het normale leven. Het is een thema dat teruggaat op William Wylers Oscarwinnende melodrama The Best Years Of Our Lives (1946), een film die van grote invloed is geweest op regisseur Irwin Winkler.

Winkler had een lange, succesvolle carrière als filmproducent achter de rug toen hij in 1991 op zestigjarige leeftijd zijn regiedebuut maakte met Guilty By Suspicion, een film over de heksenjacht op communisten in het Hollywood van de jaren vijftig. Met Home Of The Brave boort hij wederom een belangrijk, beladen thema aan: de offers die mannen en vrouwen elke dag opnieuw brengen voor de oorlog in Irak.

Winkler kreeg het idee voor Home Of The Brave twee jaar geleden, toen hij een artikel las over de psychologische en lichamelijke pijn waar veteranen mee te maken hebben. Door zijn film te ontdoen van enige politieke lading en zich te focussen op het menselijke drama, heeft Winkler een film gemaakt die de andere kant van de oorlog in Irak laat zien, de kant die niet elke avond in het journaal te zien is.

Acteur Samuel L. Jackson, die in de film dokter Will Marsh speelt, is het daar mee eens: "De afgelopen twee jaar heb ik veel soldaten ontmoet en met hen gesproken. Maar niemand vertelt hun verhaal. Ik hoop dat een film als Home Of The Brave het publiek aanspreekt, zodat mensen een beter beeld krijgen van wat er aan de hand is."

De opnamen van Home Of The Brave begonnen op 5 maart 2006 in het Marokkaanse Ouarzazate, een stad van 44.000 inwoners, omgeven door bergen, woestijnen en oases. De stad heeft bovendien een van de grootste filmstudio’s in de wereld, Atlas Studios, waardoor het al jaren een gewilde filmlocatie is. Uiteenlopende films als Lawrence Of Arabia, Cleopatra, Babel, Gladiator en Alexander werden in de regio opgenomen.

Voor de diverse actiescènes, zoals die waarin het humanitaire konvooi in een vijandelijke hinderlaag loopt, kregen de filmmakers steun van de Marokkaanse overheid, die militair personeel, humvees en helikopters ter beschikking stelde. Daarnaast werd de crew bijgestaan door militair adviseur Patrick O'Driscoll, die zelf in Irak heeft gediend.

Specificaties:
Regisseur: Irwin Winkler
Cast: Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Snakes On A Plane, Star Wars), Jessica Biel (Next, The Illusionist, The Texas Chainsaw Massacre), Curtis '50 Cent' Jackson (Get Rich Or Die Tryin’, Beef, 50 Cent: The Massacre), Brian Presley (End Game, Borderland, General Hospital)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Actie/Speelfilm
Speelduur: 103 minuten
Leeftijd: 12 jaar, geweld en angst
DVD release: 11/09/2007 (2-disc), 25/09/2007 (vanilla-versie)

Extra's:
• The True Story of the Iraq War
• Saddam Hussein: Butcher of Bagdad
• Schwarzkopf vs Saddam
• Saddam's Bombmaker
• Behind the Scenes
• Trailer
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or Soon Available
Speelduur extra's: 161 minuten

UIT HET ARCHIEF