:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: UNKNOWN
PERSBERICHT: UNKNOWN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-10-11 - Geplaatst door: Werner
UNKNOWN Steelbook
Er zijn de goeie en de slechten, maar wie is wie?

Een telefoon rinkelt. Een man (Jim Caviezel) wordt wakker in een hermetisch afgesloten pakhuis vol chemische producten in het midden van een desolate vlakte. Hij is echter niet alleen. Nog vier andere mannen liggen bewusteloos en gehavend, verspreid in de ruimte; vastgebonden op een stoel, gehandboeid hangend aan een reling of plat op de grond. En niemand die nog weet wat er precies gebeurd is. Ze weten niet hoe ze in het pakhuis terecht zijn gekomen, ze weten zelfs niet meer wie ze zijn. Als ze de schaarse puzzelstukjes bijeen leggen, beseffen ze dat ze in een gijzeling verzeild zijn. Één probleem: niemand weet wie wie gekidnapt heeft. Terwijl de vijf binnen proberen uit te maken wie de goeie en wie de slechte is, sluit de politie buiten de buurt hermetisch af. Het gezelschap binnen moet terugvallen op primitieve instincten en beweegredenen wat aanleiding geeft tot steeds wisselende allianties naargelang er meer over de ware toedracht doorsijpelt.

Unknown is opgebouwd rond de existentiële vraag: wie ben ik? Voeg daarbij de beklemmende situatie in het pakhuis en je krijgt een thriller vol plotwendingen gedragen door een sterk script en een uitstekende cast. Het is van Memento en The Usual Suspects geleden dat een film de kijker nog zo hard het raden gaf naar het einde.

Synopsis
Unknown is een spannende kruising tussen Memento en Reservoir Dogs. Vijf mannen ontwaken in een afgesloten pakhuis. Alle vijf zijn ze hun geheugen kwijt. Wie zijn ze? Waarom zijn ze daar? Na verloop van tijd ontdekken ze dat ze ontvoerders en gijzelaars zijn. Maar wie is ontvoerder en wie is gijzelaar? Terwijl in het pakhuis de spanningen tot een kookpunt stijgen, komt het echte gevaar van buiten...

Tagline:
Ontvoerder. Slachtoffer. Wie is wie?

Liner notes:
Vijf mannen ontwaken, gehavend en bebloed, in een afgesloten pakhuis. Er is geen uitweg. Wie zijn ze? Wat doen ze daar? De mannen weten het niet: ze zijn hun geheugen kwijt. Een rondslingerende krant biedt een aanknopingspunt: twee zakenmannen zijn ontvoerd door een gangsterbende. Maar wie is slachtoffer en wie is dader? Het is geen verrassing dat Unknown succesvol de weg van idee tot speelfilm bewandelde. Het scenario, van debuterend schrijver Matthew Waynee, bevat drie ingrediënten die tot menig succesvolle indy thriller hebben geleid: een fascinerend uitgangspunt, meerdere verrassende plotwendingen en één locatie waar het merendeel van de handelingen zich afspeelt.

Unknown tapt daarmee uit dezelfde vaatjes als Quentin Tarantino's Reservoir Dogs, Bryan Singer's The Usual Suspects en Christopher Nolan's Memento. Maar de film is meer dan een pastiche van drie moderne klassiekers. Unknown is "een studie in primitieve motivaties, elementaire persoonlijkheden en wisselende bondgenootschappen", aldus de krant Washington Post, die de film bovendien de "Treasure Of The Sierra Madre van het postindustriële tijdperk" noemde.

De enige manier waarop de mannen hun ware identiteit kunnen ontdekken, is door hun eigen basale gevoelens en reacties te analyseren. In het personage van Jim Caviezel leidt dat zelfs tot een existentialistisch dilemma: als hij een slechterik zou zijn, kan hij zijn geheugenverlies dan aangrijpen om met schone lei te beginnen?

Niet alleen inhoudelijk, ook qua vorm is Unknown een bijzondere film. Dat is verdienste van regisseur Simon Brand. De van oorsprong Colombiaanse filmmaker begon zijn carrière op 17-jarige leeftijd, toen hij in zijn geboorteland een videoclip opnam voor een lokale rockband. Later zou hij internationaal succes genieten als regisseur van videoclips (voor o.a. Shakira, Enrique Iglesias, Ricky Martin, Westlife en Jessica Simpson) en commercials (voor o.a. Pepsi, Coca Cola en BMW). Hij won talloze prijzen voor zijn clips en reclames, maar die ene droom bleef onvervuld: een speelfilm maken. In 2006 kreeg hij de kans met Unknown.

Niet alleen dat, hij had ook nog eens de beschikking over een droomcast: Jim Caviezel, Barry Pepper, Jeremy Sisto, Greg Kinnear en Joe Pantoliano spelen de mannen in het pakhuis. Een indrukwekkende verzameling karakteracteurs die in de broeierige sfeer van hoogspanning en paranoia garant staat voor knallende dialogen.

Daarnaast is er nog de rol van de mysterieuze man met de laarzen van slangenleer, die op weg is naar het pakhuis. Hij wordt gespeeld door de Zweedse acteur Peter Stormare, die sinds zijn rol in de cultklassieker Fargo een indrukwekkende Hollywood-carrière heeft opgebouwd met het spelen van engerds en weirdo's. De show wordt echter gestolen door Caviezel, over wie Variety naar aanleiding van Unknown opmerkte dat hij "paradoxaal genoeg meer persoonlijkheid laat zien als een moreel ambivalente non-entiteit dan wanneer hij legendarische figuren speelt als Jezus Christus."

Specificaties
Regisseur: Simon Brand
Cast: Jim Caviezel (The Passion Of The Christ, Deja Vu), Greg Kinnear (As Good As It Gets, We Were Soldiers), Barry Pepper (Saving Private Ryan, The Green Mile)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Thriller
Speelduur: 82 minuten
DVD release: 02/10/2007
Release vanilla: 23 oktober 2007
Leeftijd: 12 jaar, geweld, angst

Extra's:
• Journey into the Unknown Original Trailer
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or soon Available
Speelduur: 57 minuten

UIT HET ARCHIEF