:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: RESCUE DAWN
PERSBERICHT: RESCUE DAWN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2007-11-27 - Geplaatst door: Werner
RESCUE DAWN (Steelbook)
Helletocht in de jungle

Rescue Dawn vertelt het markante, waargebeurde verhaal van Dieter Dengler, een in Duitsland geboren U.S. Navy piloot, die tijdens de Vietnamoorlog (1966) wordt neergehaald boven Laos. Maandenlang wordt hij vastgehouden in een gevangenenkamp in de jungle, waar marteling, uithongering en isolering de gangbare praktijken zijn. Samen met twee lotgenoten slaagt hij er uiteindelijk in te ontsnappen. Maar dat betekent niet het einde van de ellende, of zoals Duane (Steve Zahn) uitlegt aan Dieter (Christian Bale): "The jungle is the prison – don’t you get it?"

Rescue Dawn is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly (1997), ook van de hand van regisseur Werner Herzog. Dat Herzog een documentairemaker is, is merkbaar aan Rescue Dawn: de film registreert op een chronologische, realistische en 'low key' manier Dengler's belevenissen. Het feit dat Christian Bale bijna niet lijkt te acteren, maar eerder de situatie ondergaat, versterkt dat gevoel nog eens.

Rescue Dawn is een a-typische Amerikaanse oorlogsfilm. Er bestaat geen 'goed en kwaad', de gevangenbewaarders in het oerwoud worden niet veroordeeld en de relatie tussen Dieter en Duane wordt op een gedurfde manier uitgediept. De echte Dieter Dengler is in Amerika een met decoraties beladen 'All American Hero', maar de film blijft sober en sereen.

We kennen Christian Bale van prachtfilms als Empire Of The Sun (1987), American Psycho (2000), The Machinist (2004) en The Prestige (2006). Voor al zijn rollen in deze films werd Bale genomineerd of won hij awards in de categorie "Best Actor". Ook nu weer geeft Bale het beste van zichzelf. Zijn acteerprestatie in Rescue Dawn wordt in de internationale pers samengevat als: "adembenemend!".

Co-acteur Steve Zahn was eerder te zien naast Penelope Cruz en Salma Hayek in Bandidas (2006). Ook met zijn rol in Employee Of The Month (2004) scoorde hij aardig. Als 'Amerikaanse medegevangene' in Rescue Dawn laat Zahn de luchtige komedies achter zich en bewijst hij zich in een ernstige, intermenselijke rol.

Jeremy Davies neemt in Rescue Dawn de niet-evidente rol van gestoorde keikop op zich en doet dat op een overtuigende, zelfs aandoenlijke, manier. Davies werd meermaals genomineerd als "Favorite Supporting Actor" voor zijn rol in Saving Private Ryan (1998) en won ook in deze categorie op de Kansas City Film Critics Circle Awards (KCFCC Awards). Een andere pareltje waarin hij schitterde was Solaris (2002).

En dan is er nog de muziek! Herzog kiest in deze buitengewone actiefilm niet voor de gangbare avonturenmuziek maar voor de introverte en donkere klanken van Klaus Badelt, klassieke composities en een streepje "Popol Vuh", de Duitse New Age band die eerder al bijdroeg tot de sfeer in Herzog's Aguirre, The Wrath Of God (1972) en Fitzcarraldo (1982).

Niet alleen de film maar ook het verhaal achter Rescue Dawn verdient aandacht. Disc 2 van deze special edition biedt op dat gebied, met een blik achter de schermen, zeker een meerwaarde.

The New York Times: "Rescue Dawn is a marvel: a satisfying genre picture that challenges the viewer’s expectations".

Synopsis
Op 1 februari 1966 vertrekt de Amerikaanse piloot Dieter Dengler (Christian Bale) voor eengeheime missie boven Laos. Zijn vliegtuig wordt neergehaald en Dengler gevangen genomen door vijandelijke troepen, die hem en zijn medegevangenen aan gruwelijke martelingen onderwerpen. Dengler weet dat er maar één weg uit deze hel is: ontsnappen. Maar de jungle blijkt net zo gevaarlijk als het leven in de gevangenis...

Rescue Dawn is het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van Dieter Dengler, over wie regisseur Werner Herzog in 1997 al de documentaire Little Dieter Needs to Fly maakte. Rescue Dawn is een spannend en inspirerend verhaal over een man die vastberaden is te overleven.

Specificaties
Releasedatum Steelbook: 20 november 2007
Releasedatum Vanilla: februari 2008
Regisseur: Werner Herzog
Cast: Christian Bale (Batman Begins, The Prestige, The Machinist), Zach Grenier (Swordfish, Shaft, Fight Club), Steve Zahn (Sahara, Bandidas, Shattered Glass)
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen [1.78:1]
Geluid: Dolby Digital 5.1 + DTS Engels gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Actie/Speelfilm
Speelduur: 121 minuten
Leeftijd: 16, geweld

Extra's:
• Also or Soon Available
• Trailer
• Filmclips
• Interview Cast & Crew
• Behind the Scenes
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or soon Available
Speelduur Extra's: 51 minuten