:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: 9TH COMPANY
PERSBERICHT: 9TH COMPANY
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-03-18 - Geplaatst door: Werner
9TH COMPANY

1988 - Een groep jonge Russische vrijwilligersrekruten wordt gedurende drie maanden klaargestoomd tot volwaardig soldaat om te gaan vechten in Afghanistan. De training is emotioneel en fysisch erg zwaar maar maakt van de mannen, die uit alle geledingen van de sovjetmaatschappij komen, een hecht team dat elkaar door dik en dun steunt.

Dan komt de dag van het échte werk. De vrienden worden ingelijfd in de 9e compagnie, onder het gezag van 'ancien' Luitenant Khokhol (Bondarchuk). Aanvankelijk lijkt hun taak goed mee te vallen: ze moeten 'Hill 3234' bewaken zodat Russische konvooien ongehinderd kunnen passeren. Maar de korte verrassingsaanvallen van de Moedjahedien, de vijand die even plotseling verschijnt als verdwijnt in het Afghaans gebergte, maakt de zenuwen gespannen. En als Hill 3234 op een dag wordt bestormd door honderden Afghaanse guerrillastrijders die het martelaarschap beogen, begint de hel pas echt.

Alvast volgens regisseur Fyodor Bondarchuk was de Russische aanwezigheid in Afghanistan even zinloos als de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam. '9th Company' is dan ook een oorlogsfilm zonder franjes geworden. De soldaten van de 9e compagnie zijn jonge, levenslustige mannen met een verschillende achtergrond, elk met hun eigen motivatie om zich vrijwillig bij het leger aan te sluiten. Ondanks de wetenschap dat elke dag hun laatste kan zijn, is de schok groot telkens een van hun kameraden wegvalt. Slim, dom, mooi of lelijk… het doet er weinig meer toe als een kogel zich in je hoofd boort. Van het ene moment op de andere is het... gedaan.

9th Company is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Tijdens de laatste grootschalige militaire Sovjetoperatie "Magistral", van 7 tot 8 januari 1988, werd Hill 3234 door zo'n 250 tot 500 Moedjahedien bestormd. Van de 39 Russische soldaten vonden er 6 de dood en werden er 28 gewond. De manschappen stonden voortdurend in radiocontact met de basis en kregen alle mogelijke versterking.

In de film blijft er één overlevende over en werden de manschappen ‘vergeten’ door het terugtrekkende Russische leger, een reden waarom veteranen uit die bewuste oorlog toch wel enige kritiek hadden op '9th Company'.

Maar het grote Russische publiek omarmde de film. Zelfs president Vladimir Putin was vóór. Het feit dat de film het zó goed deed, heeft niet alleen te maken met de spectaculaire actiescènes maar ook met de geloofwaardigheid van het verhaal, de uitgewerkte personages en het feit dat dit gewoon een goeie film is.

Regisseur Fyodor Sergeevich Bondarchuk (°9/5/67, Moskou, Rusland) kreeg het filmvak met de papfles ingegoten. Hij is de zoon van Sergei Bondarchuk, een internationaal bekend acteur en regisseur die in 1967 een Oscar won voor zijn verfilming van Leo Tolstoy's boek "War And Peace". Zijn zussen, Natalya Bondarchuk en Alyona Bondarchuk, zijn beide bekende actrices in Rusland. Fyodor zelf is in Rusland, buiten een succesvol acteur en regisseur, een gevierd televisiepresentator.

Bondarchuk kreeg voor 9th Company een naar Russische maatstaven riant budget toegewezen: 9 miljoen dollar. Het bleek de investering waard want de film haalde in eigen land een box-office record van 25 miljoen dollar.

Rusland selecteerde de film in 2006 trouwens als kandidaat voor de Oscars, categorie "Best Foreign Language Film".

Acteur Aleksei Chadov won op het Cinemanila International Film Festival (Filippijnen) de prijs in de categorie "Best Actor". En op de Nika Awards (Moskou) werd 9th Company verkozen tot beste film.

Deze film verdient een DVD met extra's. Op disk 2 vind je o.a. 'Het echte verhaal'.

Liner notes
Jonge soldaten die in een zinloze oorlog belanden en ook mentaal de weg kwijtraken – we kennen ze uit beroemde anti-oorlogsfilms als Apocalypse Now, Platoon en recenter Jarhead Mocht de communistische Sovjet-Unie rond 1990 geen plaats hebben gemaakt voor een min of meer democratisch Rusland, dan zou het met die Amerikaanse voorgangers vergelijkbare 9th Company zeer waarschijnlijk nooit gemaakt zijn. Waren oorlogsfilms eertijds propagandafilms in dienst van de communistische heilsboodschap, debuterend regisseur Fyodor Bondarchuk hoefde er geen doekjes meer om te winden: de oorlog die de Russen tien jaar lang (1979-1989) in Afghanistan hield, werd een even grote mislukking als de Amerikaanse aanwezigheid destijds in Vietnam.

In 9th Company volgen we een groep jonge soldaten die worden gerekruteerd om eind jaren tachtig tegen de Moedjahedien in Afghanistan te vechten. Zoals vele regisseurs voor hem brengt Bondarchuk in zijn ensemble een dwarsdoorsnede van de bevolking samen: er zijn rouwdouwers (o.a. gespeeld door de regisseur zelf) naast gevoeligere naturen, brave huisvaders naast roekeloze waaghalzen. Maar ze ondergaan tijdens hun trainingstijd allemaal dezelfde ontberingen en vernederingen en dat schept een sterke onderlinge band. Uiteindelijk zijn dit mannen die voor elkaar door het vuur zullen gaan. Maar ook jongens die opgeofferd worden aan een onzalig politiek doel. Wanneer de soldaten eindelijk klaar zijn voor de strijd en naar het oorlogsgebied worden getransporteerd, slaat de werkelijkheid hen met verzengende kracht in het gezicht.

9th Company is gebaseerd op ware gebeurtenissen die iets minder desastreus uitpakten dan in de film. Maar soms is een verheviging van de werkelijkheid nodig om je publiek te pakken. En wat dat betreft is Bondarchuk uit het juiste hout gesneden. De zoon van regisseur Sergei Bondarchuk (1920-1994) droeg zijn eerste film niet alleen aan zijn vader op, met zijn oog voor groots en meeslepend spektakel treedt hij bovendien in diens voetsporen. Bondarchuk senior maakte naam met de verfilming van Tolstoi's monumentale roman Oorlog En Vrede (1967) en liet Napoleon zijn finale nederlaag beleven in Waterloo (1970).

Voor Russische begrippen had zijn zoon de beschikking over het astronomische budget van 9 miljoen dollar, maar hoewel iedere cent daarvan op het doek is te zien, gaat het in zijn film toch vooral om de impact die de strijd op het individu heeft. 9th Company maakt daarom niet alleen op visueel vlak een onuitwisbare indruk, hij laat zijn toeschouwers ook intens meeleven met de hoofdrolspelers zelf. Een vooraanstaande Russische filmcriticus signaleerde nog een derde factor in het succesverhaal van de film die binnenslands zo’n 25 miljoen dollar opbracht. ‘Deze film gaat over iedere oorlog waarvan niemand begrijpt waarom je je leven ervoor zou moeten geven. Het publiek herinnert zich Afghanistan, maar het ziet ook de oorlog in Tsetsjenië.’

Met zijn debuut sluit Bondarchuk zich aan bij het handjevol regisseurs dat de Russische filmindustrie de laatste jaren een krachtige impuls heeft gegeven. Was daar midden jaren negentig bedroevend weinig meer van over – wereldstad Moskou bezat op een inwonertal van 12 miljoen slechts tien bioscoopdoeken – dankzij 9th Company en andere recente succesfilms als Night Watch, Day Watch en Turkish Gambit telt het land ook internationaal weer mee. Bondarchuks volgende film wordt een SF-spektakel. Met een budget van zo'n 27 miljoen dollar breekt de regisseur opnieuw een record.

Productinformatie
Details: 2-disc dvd, amaray met slipcase
Distributor: Dutch FilmWorks
Release Date: 18 March 2008
Regie: Fyodor Bondarchuk
Cast: Aleksei Chadov (Day Watch, Night Watch)

Synopsis
In 1987 loopt de oorlog in Afghanistan tegen het einde, maar voor de jongens van de 9e compagnie moet de hel nog beginnen. De zachtmoedige Vorobey, kunstenaar Gioconda, jonge vader Stas en anderen worden tijdens hun brute training in de Fergana Vallei in Oezbekistan, onder leiding van de hardvochtige drilsergeant Dygalo, gevormd tot meedogenloze vechtmachines. Ze worden ook vrienden, maar eenmaal in Afghanistan raken ze verzeild in één van de meest bloedige veldslagen tussen het Russische leger en de Taliban... 9th Company is één van de grootste kassuccessen uit de Russische filmgeschiedenis, een sensationele oorlogsfilm die de vergelijking met Platoon, Full Metal Jacket en Black Hawk Down makkelijk kan doorstaan.

Features:
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Russisch Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Actie
Speelduur: 134 Minuten
Leeftijd: 16 jaar, geweld en angst

Extra's disc 2
• Original Trailer
• The Real Story
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Also or Soon Available
Speelduur: 43 Minuten