:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Disney >> PERSBERICHT: DE ARISTOKATTEN
PERSBERICHT: DE ARISTOKATTEN
Bron: Disney - Datum: 2008-03-31 - Geplaatst door: Werner
DE ARISTOKATTEN SPECIAL EDITION
Vanaf 16 april 2008 te koop op DVD

Walt Disney's 20ste Classic De Aristokatten werd helemaal opgejazzed in een adembenemende Special Edition en volledig digitaal gerestaureerd. De film vertelt het verhaal van een Franse kattenfamilie die onverwacht een pak geld gaat erven. De beslissing van Madame om haar katten erfgenaam te maken, brengt een spannend en tegelijk teder avontuur op gang.

De Aristokatten was al meteen bij de eerste release in 1970 een geweldig succes. De talentvolle stemmen, de prachtige muziek van de Sherman Brothers en het schitterend in beeld gebrachte verhaal, maakten van de film een tijdloze prent, geliefd door generaties kinderen en volwassenen. Voor deze recente versie werd er zelfs beroep gedaan op niemand minder dan Günther Neefs om de stem in te spreken van Thomas O'Malley. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader die de straatkat onweerstaanbaar wist te maken bij de eerste versie.

De twintigste langspeelfilm werd nog goedgekeurd door Walt Disney, maar is de eerste die gemaakt werd na zijn dood (1966). Voor het eerst werd de film niet gebaseerd op een legende of sprookje, maar wel op een waargebeurd verhaal van een Parijse kattenfamilie die een fortuin erfden. De Speciale Editie staat boordevol leuk bonusmateriaal. Zo kan je een nieuw Virtual Kittenspel spelen, een kort bonusfilmpje zien of een niet eerder gebruikt maar hartverwarmend liedje ontdekken. Een film waar de hele familie van gaat spinnen en swingen!

Het verhaal

In Parijs ontmoeten we een moederkat Duchess en haar drie kittens: Marie, Berlioz en Toulouse. Ze zijn de lievelingen van Madame Bonfamille: een rijke gepensioneerde operazangeres en kunnen het goed vinden met het paard Frou Frou en Roquefort de muis. Op een dag laat Madame haar testament opstellen door Monsieur Hautecourt, haar oude vriend en advocaat. Haar butler luistert gewoon mee en schrikt zich een ongeluk als hij hoort dat de katten de erfgenamen worden van Madame. Pas als haar lievelingen sterven zal de butler Edgar aanspraak kunnen maken op al die rijkdom. De anders zo trouwe Edgar twijfelt geen seconde en besluit de katten uit te schakelen. Hij verwerkt slaappillen in de melk van Duchess en haar jongen en ontvoert ze nog diezelfde nacht. Edgar wil de katten verdrinken maar door zijn onhandigheid en de hulp van Napoleon en Lafayette, de honden, verliest hij het mandje met de katten nog voor hij de rivier bereikt. Edgar keert terug naar Parijs.

Terwijl Madame de volgende ochtend de plotse verdwijning van haar katten opmerkt, ontmoeten Duchess en haar drie katjes de avontuurlijke kater Thomas O'Malley. Hij besluit de familie terug naar huis te brengen en krijgt daarbij de hulp van de vrolijke ganzen Abigail en Amelia Giebel. In ganzenpas bereiken ze de rand van de stad waar ze een groepje straatkatten tegen het lijf lopen. Jazz Kat (Scat Cat) trakteert hen samen met Drum Kat, Pingel Kat en Baskat op een 'boogie jam session'. Een verrassing om van te swingen! Ondertussen sluipt Edgar het huis uit, om de laatste bewijzen van zijn snode daad uit te wissen. Zonder dat hij het weet is Roquefort, de kleine muis, hem gevolgd. De toast van Edgar op –zoals hij dacht- "the perfect crime" valt in het water als de poezen, buiten alle verwachtingen, plots weer thuis aankomen. Edgar geeft het niet op en stopt de katten in een zak met bestemming Timboektoe. Roquefort, O'Malley en de bende van Jazz Kat slagen er gelukkig in Duchess en haar kittens te bevrijden. Madame, die heel blij is met de terugkeer van haar geliefde poezen, nodigt O'Malley en zijn vrienden uit om bij hen te blijven wonen. Zij voegt een nieuwe paragraaf toe aan haar testament: alle dakloze katten van Parijs zullen voortaan een thuis krijgen.

Weetjes
De Disney Traditie
Na de dood van Walt Disney in 1966 zetten zijn opvolgers zijn werk verder. Co-producers Winston Hibler en Wolfgang "Woolie" Reitherman, die De Aristokatten regisseerden, kregen de steun en het talent van een team artiesten die reeds 25 jaar lang voor Disney werkten. "Supervising Animator" Frank Thomas zei: "We waren zo getraind in de manier waarop Walt dacht, dat we zelfs zonder zijn aanwezigheid werk leverden waarop hij trots zou zijn geweest." Woolie Reitherman vertelde dat Disney zijn team aanspoorde om zelfstandiger te werken. Hij deed dit reeds vanaf Sleeping Beauty (1959) tot en met The Jungle Book, de laatste tekenfilm waaraan Walt Disney actief meewerkte.

Parijs gezien door het oog van een poes
Onder het waakzame oog van de veteraan "decor-artiest" Al Dempster werden bijna 900 geschilderde achtergronden gemaakt en dit gedurende een periode van 18 maanden. De schilders deden hiervoor beroep op honderden boeken. Het Parijs van de eeuwwisseling moest zo nauwgezet mogelijk nagebootst worden. Eén van de grootste uitdagingen bestond erin de kleuren te kiezen. Deze moesten passen bij de personages en bij de actie. Het was vooral moeilijk door de kleur van de jonge katjes nl. wit, grijs en oranje en ook omdat een groot deel van de film zich in het donker afspeelt.

Muziek
In De Aristokatten vinden we een heel gamma van muziekgenres terug, van Franse orkeststukken tot swingende jazz. George Burns was verantwoordelijk voor de 55 minuten durende achtergrondmuziek. De jazz jam session van de "coolste katten" uit de tekenfilmwereld heet "Ev'rybody wants to be a cat" (geschreven door Floyd Huddleston en Al Rinker). De Sherman Brothers, Richard en Robert, zorgden gedurende meer dan 30 jaar voor schitterende muziek in tal van Disney-films. Ze componeerden ondermeer het internationaal gekende liedje "It's a small world" voor de film Winnie The Pooh, het belangrijkste liedje uit Chitty, Chitty, Bang, Bang, The Jungle Book en het liedje uit Mary Poppins dat een Academy Award won. De drie sensationele liedjes die ze creëerden voor De Aristokatten zijn: de titelsong "The Aristocats", op schitterende wijze gebracht door Maurice Chevalier, die speciaal voor Disney een extra inspanning deed. De twee andere liedjes zijn "She never felt alone" en "Scales and Arpeggios". Terry Gilkyson die "The Bare Necessities" schreef voor Phill Harris' "Baloo" uit The Jungle Book, schreef het "Thomas O'Malley Cat"-lied.

De liedjes uit de Nederlandstalige Versie zijn:
* The Aristocats
* Poot voor poot voor kattepoot
* De kat met de grote K
* Niemand swingt zoals een echte kat

De stemmen
Nederlandstalige versie - Originele versie
Thomas O'Malley - Günther Neefs - Phil Harris
Duchess - Maaike Widdershoven - Eva Gabor
Roquefort - Ewout Eggink - Sterling Holloway
Toulouse - Xavier Werner - Gary Dubin
Berlioz - Wiet De Bruijn - Dean Clark
Marie - Lydia Verhoef - Liz English
Edgar - Sander De Heer - Roddy Maude-Roxby
Napoleon - Wim Van Rooij - Pat Buttram
Lafayette - Jan-Anne Drenth - George Lindsey
Jazzcat - Pim Koopman - Scatman Crothers

Günther Neefs
"Je ogen glanzen als sardientjes". Voor deze zoete en vleiende woorden van Thomas O'Malley valt Duchess meteen in zwijm. Zanger Louis Neefs sprak de stem in van de straatkat bij de eerste versie van De Aristokatten en maakte het personage onweerstaanbaar. Bijna dertig jaar later neemt zijn zoon Günther Neefs de stem van de kater voor zijn rekening.

De Aristokatten op DVD: Technische kenmerken
Talenkeuze: Dolby Digital 5.1: Nederlands / Engels/ Duits; Dolby Surround 2.0: Turks
Ondertitels: Nederlands / Engels / Duits / Turks / Hindi
Beeldformaat: 16 x 9 – 1.78:1
Duur: 75 minuten
Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden
Genre: animatie

Bonusmateriaal
Spellen en activiteiten:
• Disney's Virtual Kitten
• De Aristokatten Spel: Plezier met taal
• Korte bonusfilm
Achter de schermen bij Disney:
• De Sherman Brothers: De aristocraten van de Disney liedjes (de componisten)
• 'De Aristokatten' plakboek: story-boards, ontwerpen
• The Great Cat Family: TV-programma uit 1956 met introductie door Walt Disney
Niet gebruikte scene:
• "She never felt alone"
Muziek
• Disney's liedjesselectie:
- De Aristokatten
- Poot voor Poot
- Kat met de grote K
- Niemand swingt zoals een kat
- Karaoke versie van de film



Recent nieuws van dezelfde bron