:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: SAW IV
PERSBERICHT: SAW IV
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-05-20 - Geplaatst door: Werner
B<>SAW IV
DVD: unrated & uncensored steelbook editie; Blu-ray: PCM 7.1-primeur!

Sadist Jigsaw mag dan dood zijn, zijn gruwelijke spelletjes houden niet op. In deel IV van de Saw-horrorreeks, heeft de filosoofseriemoordenaar weer een aantal ziekelijke beproevingen voor zijn slachtoffers bedacht waarin die onmogelijke keuzes moeten maken tussen wraak en vergiffenis, tussen leven en dood.

Saw IV opent met de autopsie van de overleden 'Jigsaw', John Kramer. In zijn maag blijkt een microcassette verstopt, waarop staat dat ondanks Jigsaw's dood 'The Games have just begun'. Volgende scène: in een mausoleum worden twee mannen wakker. Bij de ene zijn de lippen dichtgenaaid; bij de andere de ogen. De twee staan nog maar aan het begin van de lijdensweg die Jigsaw hen en zijn andere 'spelers' oplegt.

Tobin Bell's acteerprestaties als anti-held Jigsaw worden wel eens vergeleken met die van kannibaal Anthony Hopkins in The Silence Of The Lambs. De man geeft op angstaanjagende manier gestalte aan een seriemoordenaar die wil dat zijn slachtoffers de waarden van het leven leren te appreciëren aan de hand van zijn zieke spelletjes. Op de MTV Movie Awards van 2006 werd hij voor de rol van 'Jigsaw' dan ook terecht gelauwerd als 'Best Villain'. Bell speelt trouwens dikwijls een slechterik, kijk maar naar zijn gastoptredens in series als Seinfeld, Alias, The Sopranos en 24.

Van de vier Saw-films werden de laatste drie geregisseerd door Darren Lynn Bousman. Saw II was Bousman's regiedebuut; hij was toen 26 jaar. Ondanks de vele sequels slaagt Bousman er telkens in de fans aan het scherm te kluisteren met verrassende plotwendingen. Jigsaw blijft dan ook opvallend inventief uit de hoek komen en de films worden steeds extremer en bloediger.

Om Saw II te promoten stond Tobin Bell 2 zakjes bloed af die met rode inkt werden gemengd. De opbrengst van de 1000 posters die ermee werden gedrukt, ging integraal naar het Amerikaanse Rode Kruis. Sindsdien heeft een jaarlijkse Saw Blood Drive al meer dan 38 000 liter bloed opgebracht en zo meer dan 112 500 levens gered.

Voor de liefhebbers: in oktober 2008 staat Saw V op stapel, en het staat al vast dat er ook een 6e film komt…

De steelbook DVD van Saw IV (2 disc) is unrated & uncensored te verkrijgen in de winkel. De Blu-ray editie is niet unrated & uncensored maar bevat PCM 7.1, een absolute primeur voor Dutch Filmworks!

Liner notes
De Saw-reeks is de meest winstgevende en wellicht ook de populairste horrorserie aller tijden. Wat maakt juist deze reeks zo uniek? Eerst en vooral is dat het feit dat de Saw-reeks trouw blijft aan zichzelf. De fans verwachten bepaalde elementen – de gimmicks, de ingenieuze valstrikken en de verrassende plotwendingen – en die krijgen ze ook, keer op keer. Regisseur Darren Lynn Bousman vergelijkt de Saw-films met goocheltrucs. De fans komen kijken in de verwachting dat ze door de film voor de gek worden houden. Daarbij is het cruciaal dat de film de kijkers altijd een paar stappen voor is.

Ook Saw IV heeft weer een verrassende plotwending aan het einde. Het was deze "goocheltruc" die Bousman weer terugbracht als regisseur. In een interview vertelt hij: "Na deel 3 wilde ik absoluut niet meer terugkomen voor een vierde deel. Toen werd me beleefd gevraagd of ik niet toch het scenario wilde lezen. Dat deed ik en toen ik bij pagina 87 kwam, dacht ik: 'Verdomme, ze hebben me te grazen genomen! Ik doe dit nou al drie jaar aan een stuk en toch hebben ze me te pakken!' Toen wist ik dat ik terug moest komen om deel 4 te draaien."

Het zijn niet alleen de "twists & turns' en de martelingen die de kijkers aan de Saw-reeks binden, het is ook de morele filosofie van Jigsaw. Leigh Whanell, die de eerste twee films uit de reeks schreef, zegt het zo: "Jigsaws ziekte heeft ertoe geleid dat hij hard is gaan nadenken over wat het betekent om te leven en hoe dicht we bij de dood staan elk moment van de dag. Maar hij is niet iemand die genoegen neemt met een 'carpe diem' en een reisje naar Europa. Het concept van de waarde van het leven wordt voor hem een springplank om andere persoonlijke morele keuzes te onderzoeken, zoals vergeving versus wraak. Jigsaw blijft dit soort thema’s onderzoeken, die tot zijn spelletjes leiden. En hoewel die spelletjes krankzinnig zijn, is het zijn bedoeling om mensen te helpen. Door zijn filosofische insteek en ziekelijke vorm van altruïsme denk ik dat Jigsaw tamelijk uniek is in het horroruniversum".

Een groot deel van Jigsaws aantrekkingskracht komt op het conto van acteur Tobin Bell, die de gestoorde moordenaar in elk van de afleveringen gestalte gaf. Hij is ook een factor die fans aan de serie bindt. In een essay over hedendaagse horror schreef criticus Luke Thomson: "Tobin Bell's vertolking van Jigsaw is een wonder; hij is de beste realistische horror-antiheld sinds Anthony Hopkins de eerste keer Hannibal Lecter speelde."

De thematische en stilistische consistentie van de Saw-films is ook te danken aan het feit dat er steeds met dezelfde crew wordt gewerkt. Behalve de producenten en regisseur Darren Lynn Bousman keren ook cameraman David Armstrong, production designer David Hackl, editor Kevin Gruetert en componist Charlie Clouser terug voor deel 4. Bousman: "Wat veel mensen niet weten is dat we telkens ook dezelfde figuranten gebruiken. We hebben hetzelfde SWAT-team en ook de verpleegsters in het ziekenhuis zijn in elke aflevering dezelfde. Het is een familie. Daarom voelt het niet als terugkomen voor deel 4, maar verder gaan waar we bij 3 ophielden. Die continuïteit zorgt voor geloofwaardigheid; we proberen niet alles te veranderen. Andere succesvolle filmseries, zoals de Lethal Weapon-films, hadden keer op keer succes omdat ze met hetzelfde team werkten. De films die falen zijn die waarin telkens nieuwe mensen aantreden die proberen om de serie opnieuw uit te vinden."

Tagline
Unrated & Uncensored

Synopsis
Jigsaw en zijn protegé Amanda zijn dood. Maar daarmee zijn hun zieke spelletjes nog niet afgelopen. Twee FBI-agenten helpen rechercheur Hoffman de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken. Wie was Jigsaw? Wat wilde hij? Wat dreef hem tot zijn sadistische daden? Terwijl zij de zaak onderzoeken wordt SWAT-teamleider Rigg ontvoerd. Hij heeft 90 minuten de tijd om zich uit een reeks gruwelijke valstrikken te bevrijden. Zijn beproeving laat een spoor van dood en verderf achter, maar Rigg heeft geen keuze. Als hij het niet redt, zijn de gevolgen nog veel erger...

De Saw-serie is één van de meest besproken horror/thrillerseries ter wereld en wordt door miljoenen mensen bekeken. Ook Saw 4 is een film die je op het puntje van je stoel brengt en daar houdt!

Specificaties
Product: DVD, Blu-ray
Details: DVD: 2 disc steelbook; Blu-ray: 1 disc, PCM 7.1
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 27 mei 2008
Regie: Darren Lynn Bousman
Cast: Tobin Bell: Jigsaw / John Kramer
Costas Mandylor: Hoffman
Scott Patterson: Agent Strahm
Donnie Wahlberg: Eric Mathews
Lyriq Bent: Rigg
Leeftijd: 16 jaar, angst en geweld

DVD:
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.85:1)
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: horror/thriller
Speelduur: 92 minuten

Extra's:
Disc 1:
• Audio commentary by director
• Also or soon available
Disc 2:
• Props of Saw 4
• Daren's Video Diary
• Behind the Scenes
• Deleted Scenes
• TV Spots
• Filmclips
• Traps of Saw 4
• Interviews Cast & Crew
• Photo Galery
• Liner Notes
• Trailers
Speelduur: 124 minuten

Blu-ray:
Beeld: 16:9 Widescreen (2.35:1)
Geluid: Dolby Digital + DTS HD Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: Horror
Speelduur: 92 minuten

Extra's:
• Props of Saw IV
• Darren's Video Diary
• Behind the Scenes
• Deleted Scenes
• Jigsaw's Traps
• Interviews Cast & Crew
• Also or Soon Available
Speelduur extra's: 117 minuten