:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: DIE ZAUBERFLÖTE
PERSBERICHT: DIE ZAUBERFLÖTE
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-06-11 - Geplaatst door: Werner
DIE ZAUBERFLÖTE

Het leven van de gewonde soldaat Tamino wordt tijdens WO I gered door drie verpleegsters. Tamino komt in een fantasiewereld terecht... Hij krijgt de opdracht om Pamina, dochter van de Koningin van de Nacht, te redden uit de klauwen van de geheimzinnige Sarastro. Met behulp van een toverfluit die hem beschermt tegen angst en gevaar, gaat Tamino op tocht. Flierefluiter Papageno vergezelt hem...

The Magic Flute is gebaseerd op de gelijknamige opera van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Die Zauberflöte is een meesterwerk met aria’s die zelfs de grootste operaleek bekend in de oren klinken. Om zo’n klassieker te verfilmen, moet je stevig in je schoenen staan. Ingmar Bergman deed het een eerste keer in 1975 met Trollflöjten. Kenneth Branagh doet het nu opnieuw met The Magic Flute.

De zingende cast is voortreffelijk. De Canadese tenor Joseph Kaiser (°1977) neemt de rol van prins Tamino op zich. Amy Carson (°1983), een Britse diva die al vanaf haar 8ste op de planken staat, is Pamina, dochter van de Koning van de Nacht. Die laatste wordt vertolkt door sopraan Lyubov Petrova uit Rusland, die o.a. het virtuoze Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen aandurft. Die aria bevat F3, de hoogste noot ooit geschreven voor een opera. De rol van de wijze Sarastro is weggelegd voor René Pape, een Duits zwaargewicht, die met zijn diepe bas Het Licht vertegenwoordigt. De Toverfluit van Mozart staat bol van de symboliek en de verwijzingen naar de idealen van de vrijmetselarij. De opera is een toonbeeld van Verlichting, een zoektocht naar waarheid, schoonheid, ware liefde en deugdzaamheid.

Kenneth Branagh verplaatst die strijd tussen Licht en Duisternis in het oude Egypte naar de loopgraven van WO I. Zelfs Papageno, de flierefluitende vogelvanger, krijgt een logische en geloofwaardige plaats. Hij is in The Magic Flute verzorger van de vogels die de soldaten moeten waarschuwen voor gasaanvallen.

Die Zauberflöte was een samenwerking tussen Mozart en theatermanager Emanuel Schikaneder. Die laatste schreef de teksten en was in 1791 zelf de eerste Papageno. Kenneth Branagh deed voor de uitwerking van de dialogen beroep op Stephen Fry. De rol van Papageno werd wijselijk overgelaten aan de Amerikaan Benjamin Jay Davis, die eerder al hoge ogen gooide op Broadway.

De moraal van Die Zauberflöte? Dankzij de liefde en de muziek worden de krachten van het kwaad overwonnen. Een boodschap die Branagh alvast weet over te brengen in The Magic Flute. De film werd erg goed onthaald op het filmfestival van Cannes 2006 en kreeg heel wat positieve kritieken in de internationale pers.

Met de DVD The Magic Flute haal je niet alleen een prachtige operaverfilming in huis. Dutch Filmworks verwent je tevens met twee extra CD’s waarop de volledige soundtrack te horen staat. Absoluut de moeite waard dus!

Premiere op Filmfestival Venetië in 2006, released in cinema’s all over the world.

Synopsis
Kenneth Branagh, die eerder meesterlijke verfilmingen op zijn naam zette van Shakespeare’s Henry V en Hamlet, maakte hiermee een flamboyante filmversie van Mozarts Die Zauberflöte. Branagh verplaatst het verhaal naar de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar de gewonde soldaat Tamino in een fantasie-universum terechtkomt. Daar krijgt hij opdracht om Pamina, de dochter van de Koningin van de Nacht, te redden uit de klauwen van Sarastro. Om zijn taak te vervullen krijgt hij hulp van de komische Papageno én een toverfluit...

The Magic Flute is een wervelende film, vol luisterrijke sets, oogverblindende trucages en prachtige vertolkingen van de beroemde liedjes. Een musical in de traditie van Moulin Rouge. Of zoals de Britse krant The Guardian schreef: “Door de visuele kracht en Branaghs energieke regie is dit een zeldzaamheid geworden: opera waarbij je popcorn kunt eten!”

Features
Gebaseerd op Mozart's meesterwerk "Die Zauberflöte"
Product: DVD (Amaray) + 2 CD's
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 27 mei 2008
Regie: Kenneth Branagh
Cast: Joseph Kaiser, Amy Carson, Benjamin Jay Davis
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.85:1)
Geluid: Dolby Surround 5.1 Engels Gesproken
Nederlands Ondertiteld
Genre: musical
Speelduur: 135 minuten
Leeftijd: 6 jaar, geweld en angst