:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: 30 DAYS OF NIGHT
PERSBERICHT: 30 DAYS OF NIGHT
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2008-06-19 - Geplaatst door: Ann
30 DAYS OF NIGHT
They're coming...

Synopsis
In een klein stadje in Alaska is het éénmaal per jaar 30 dagen lang nacht. Terwijl de bewoners in de greep zijn van de Poolnacht, worden ze bezocht door een horde bloeddorstige, doodsbleke vampiers, onder aanvoering van de ijzingwekkende Marlow (Danny Huston). Eén voor één vallen ze ten prooi aan de vampiers, maar een kleine groep weet aan het bloedbad te ontsnappen, waaronder sheriff Oleson (Josh Hartnett) en zijn ex-vrouw Stella (Melissa George). Geïsoleerd van de buitenwereld moeten ze zien te overleven, terwijl buiten in de ijskoude, donkere nacht de vampiers naar hen op zoek zijn. Een zenuwslopend kat-en-muisspel begint…

Een afgelegen stadje in Alaska. De inwoners maken zich klaar voor een koude en gure maand in complete duisternis. Maar de komst van een angstaanjagende vreemdeling zorgt voor onrust. Samen met de nacht, sluipt een bende onverzadigbare vampiers het stadje binnen. De machteloze burgers worden een na een afgeslacht. Een kat-en-muisspel tussen vampiers en overlevenden begint...

30 Days Of Night is een spannende horrorfilm die je tot het einde in de ban houdt. Een geloofwaardige film ook, met uitstekende acteerprestaties. Josh Hartnett speelt Eben Oleson. Een jonge sheriff die vruchteloos probeert zijn burgers te beschermen tegen de machtige vampieren. Hartnett mocht een MTV Movie Award voor ‘Best Male Performance’ ontvangen voor zijn acteerprestaties in Pearl Harbor (2001, Michael Bay). En in 30 Days Of Night laat de 29-jarige acteur nogmaals zien waarom.

Eben’s ex-vrouw/ex-collega, Stella (Melissa George), mist op de laatste dag van het licht het vliegtuig. Haar frustratie slaat al snel om in ontzetting. Maar temidden van de verschrikking vinden de twee elkaar terug. Een klein lichtpuntje dat uiteindelijk de duisternis zal verdrijven...

30 Days Of Night is gebaseerd op de graphic novels / stripverhalen van Steve Niles. Regisseur David Slade bleef met zijn verfilming dicht bij het oorspronkelijke verhaal. Slade bouwt de suspense psychologisch op. Beetje bij beetje komen we meer te weten over vampierenleider Marlow (Danny Huston) en zijn hongerige bende. Hun make-up is zo realistisch en gruwelijk dat je halverwege de film toch maar even gaat checken of de voordeur goed dicht is.

30 Days Of Night is verkrijgbaar in een Steelbook 2 disc DVD en op Blu-ray. Beide met erg knappe extra’s!

Liner Notes
Hoewel 30 Days Of Night is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel, begon het project ooit als een idee voor een speelfilm. Schrijver Steve Niles leurde ermee langs de studio’s, maar niemand was geïnteresseerd. Dat veranderde nadat hij 30 Days Of Night met tekenaar Ben Templesmith had ontwikkeld tot een driedelige comic book. De reeks was amper gepubliceerd of studio’s begonnen tegen elkaar op te bieden om de filmrechten te verwerven. Uiteindelijk ging producenten Sam Raimi (The Evil Dead, Spider-man) en Robert Tapert ermee aan de haal. Tapert: “We waren meteen enthousiast over 30 Days Of Night omdat het een intensiteit en stijl bevat die ik vroeger zo bewonderde in horrorfilms. Voor Sam en mij is dit een terugkeer naar onze Evil Dead-wortels.”

Als regisseur werd David Slade gevraagd, die met zijn debuutfilm Hard Candy had aangetoond goed overweg te kunnen met psychologische suspense. Slade, een fan van de graphic novel, zou naar eigen zeggen “zijn arm afbijten voor een kans om de film te mogen maken.” Als bewonderaar van het bronmateriaal wilde hij boven alles een getrouwe verfilming maken. Het scenario dat klaar lag – waar behalve Steve Niles ook Stuart Beattie van Pirates Of The Caribbean aan had bijgedragen – liet hij herschrijven door Brian Nelson, de scenarist van Hard Candy. “Ik ben ervan overtuigd dat Brians versie het dichtst bij Steve Niles’ tekst blijft”, aldus Slade in een interview.

Slade zag het maken van 30 Days Of Night als “een ongelooflijke opgave”. Waarom? Omdat er volgens hem maar weinig echt enge vampierfilms bestaan. Twee om precies te zijn: Salem’s Lot en Nosferatu. “De rest vervalt allemaal in dezelfde fouten. Wij gaan ons best doen om een derde enge vampierfilm te maken en één van de manieren om dat te doen is om de materie naturalistisch te benaderen, omdat de graphic novel wel heel erg over the top gaat.” Aldus Slade voorafgaand aan de opnamen.

Volgens tekenaar Ben Templesmith is Slade uiteindelijk toch heel dicht bij de strip gebleven. “Voor zover mogelijk hebben ze het uiterlijk van de film rechtstreeks van de pagina’s genomen. De vampiers zien er precies zo uit als in het boek.” Templesmith noemt de vampiers die hij oorsponkelijk bedacht “eetmachines”. En zo zien ze er ook uit in de film. Om het uiterlijk van de vampiers zo realistisch mogelijk te maken, schakelde Slade de experts van Weta Workshop in, die furore maakte met de make-up effecten voor The Lord Of The Rings trilogie. Zij waren verantwoordelijk voor de akelig realistische make-up, waaronder de angstaanjagende haaientanden die de vampiers op de “eetmachines” van Templesmith doen lijken.

De opnames begonnen in de zomer van 2006 op locatie in Alaska en in Nieuw-Zeeland, waar Weta Workshop is gevestigd. Een dik jaar later, in oktober 2007, ging 30 Days Of Night in première. De film werd positief ontvangen, niet alleen door horrorfans, maar ook door de filmpers. De Washington Post noemde de actiescènes “artful and terrifying”, terwijl de vermaarde criticus Roger Ebert de film “goed gemaakt, mooi gefilmd en geloofwaardig geacteerd” vond. Dat David Slade in zijn opzet was geslaagd om een enge vampierfilm te maken, bleek wel uit de woorden van de recensent van Film Threat: “Goede vampierfilms worden maar weinig gemaakt en ik moet grote moeite doen om er een voor de geest te halen die zoveel indruk maakte als 30 Days Of Night.”
Downloads:

Features
Product: DVD, Blu-ray
Details: Steelbook 2 disc DVD, Blu-ray (beide met extra's)
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 24 juni 2008
Regisseur: David Slade
Cast: Josh Hartnett (Lucky Number Slevin, Black Hawk Down), Melissa George (The Amityville Horror, The Limey), Danny Huston (The Kingdom, Children Of Men)
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (2.35:1) [dvd]; 16:9 Widescreen (2.40:1) Full HD / 1080p [Blu-ray]
Geluid: Dolby Digital 5.1 + DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: horror/actie
Speelduur: 109 minuten [dvd]; 113 minuten [Blu-ray]
Leeftijd: 16 jaar, angst en geweld

Extra's:
• 730 Days of Night Production Diaries
• Creating the World of 30 Days of Night
• TVSpots
• Behind the Scenes
• Interview with Cast & Crew
• Film Clips
• Liner Notes
• Photo Gallery
• Also or Soon Available
Speelduur: 155 minuten [dvd]; 117 minuten [Blu-ray]