:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: TROPA DE ELITE
PERSBERICHT: TROPA DE ELITE
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2009-04-11 - Geplaatst door: Werner
TROPA DE ELITE
Winner Golden Bear Berlin Film Festival 2008

In Tropa De Elite maken we kennis met Captain Nascimente (Wagner Moura), chef van de elite-eenheid van de politie in Rio de Janeiro. Omdat hij binnenkort vader wordt en het wat rustiger aan wil gaan doen, zoekt hij een geschikte opvolger. De jeugdvrienden Neto (Caio Junqueira) en Matias (André Ramiro) zijn uit idealisme politieagent geworden. Maar al snel worden ze geconfronteerd met de verdorvenheid en corruptie binnen het korps. Teleurgesteld besluiten ze zich aan te sluiten bij het elitekorps van Nascimente. Dat krijgt opdracht af te rekenen met de druglords in de favela’s. Want binnnenkort komt de paus op bezoek en de straten in de buurt van zijn verblijfplaats moeten ‘schoon’ zijn…

De film Tropa De Elite won een Gouden Beer op het Festival van Berlijn 2008 en was daarmee de grote winnaar van het festival. Tropa De Elite is de eerste fictiefilm van de Braziliaan José Padilha, regisseur van de meermaals bekroonde documentaire Bus 174, over een waargebeurde buskaping in Rio de Janeiro. Voor zijn eerste langspeelfilm kreeg Padilha financiële steun van producent Harvey Weinstein (ex-Miramax). En dat is eraan te zien. Met een budget van 5 miljoen dollar maakte Padilha een knappe film die technisch erg goed in elkaar steekt en over een snel tempo beschikt. Het script is van de hand van Oscar-genomineerde Bráulio Mantovani (City Of God) en gebaseerd op het gelijknamige boek van socioloog Luiz Eduardo Soares en voormalige special unit officieren Rodrigo Pimentel en André Batista. Dat de Gouden Beer naar Tropa De Elite ging, was een unanieme maar controversiële keuze van de zeskoppige jury. Sommige critici hekelen het geweld in Tropa De Elite. Volgens hen hemelt de film een aantal ‘Hollywoodiaanse Rambo-idealen' op, bijvoorbeeld dat geweld soms aanvaardbaar is ('het doel heiligt de middelen'). Tropa De Elite zou te rechts zijn, foltering banaliseren en te onmenselijk en autoritair zijn. Maar volgens de regisseur hebben die critici zijn film slecht begrepen.

"Ik doe geen morele uitspraken," aldus Padilha. “Ik heb een film gemaakt over keuzes. Er zijn bijna 40.000 militaire politie in de staat Rio en 3 miljoen druggebruikers. De gebruikers hebben geen keuze, maar de politie-agenten wel. Ze verdienen weinig geld, zijn slecht uitgerust en ze riskeren hun leven voor niks. Hun keuzes zijn: corrupt worden, niks doen, of ten strijde trekken. Elk van deze keuzes is shit. " “En,” voegt Padilha eraan toe, "Als ik me goed herinner werden Taxi Driver en Apocalypse Now ook fascistische films genoemd. Dan denk ik dat ik in behoorlijk goed gezelschap ben." Met zijn film wil Padilha Europa aansporen om Brazilië te helpen het debat te openen over de hypocrisie rond drughandel, en drugs legaal te maken. “Enkel op die manier kan de dood van miljoenen mensen vermeden worden.“

Een pittig detail: De film Tropa De Elite werd in Brazilië door piraten gekopieerd en werd al door 11 miljoen mensen bekeken nog voor hij goed en wel op het grote scherm te zien was. Nog eens 2,5 miljoen Brazilianen zagen de film later in de bioscoop.

Volgens de Braziliaanse regering komt geweld door Rio’s Elite Squad enkel voor in films als Tropa De Elite. Amnesty International denkt daar echter anders over.

Synopsis
Rio de Janeiro, 1997. Neto en Matias zijn twee groentjes die uit idealisme bij de politie zijn gegaan. Maar na hun training zien ze niets anders dan corruptie en bureaucratie. Uit frustratie melden ze zich aan bij een eliteteam dat de drugscriminaliteit in de sloppenwijken bestrijdt. Deze mannen gaan niet alleen hard en genadeloos te werk, ze plaatsen zichzelf buiten de wet. Aan de vooravond van het pauselijk bezoek aan de stad krijgt het eliteteam de opdracht om de straten schoon te vegen van drugscriminelen. Vanaf dat moment raken Neto en Matias betrokken bij een bloederige oorlog die zijn weerga niet kent.

Winner Golden Bear Berlin Film Festival 2008
From the Academy Award nominated writer of City Of God.
No rules. No mercy. No way out.

Features

Product: DVD
Details: Single edition Clamshell
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 14 april 2009
Regie: José Padilha (Bus 174)
Cast: Wagner Moura, Caio Junqueira
16:9 anamorphic widescreen [1.85:1]
Audio: Dolby Digital 5.1 & DTS Portugees
Nederlands ondertiteld
Speelduur: 110 minuten
Genre: actie/misdaad
Leeftijd: 16, geweld, angst, Grof taalgebruik