:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: VINYAN
PERSBERICHT: VINYAN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2009-06-24 - Geplaatst door: Werner
VINYAN
Een Belgisch meesterwerk, van de regisseur van Calvaire.

Nadat hun zoontje tijdens hun vakantie in Thailand werd meegesleurd door de vernietigende golven van de Tsunami, gaan Paul (Rufus Sewell) en Janet (Emmanuelle Béart) door een diep dal. Hun zoontje is vrijwel zeker dood, hoewel zijn lichaam nooit is gevonden. Maar dan ziet Janet op televisie een documentaire over weeskinderen in de Birmese jungle. Tussen de kinderen meent ze haar eigen zoontje te herkennen. Hoewel Paul sceptisch is, steunt hij zijn vrouw in haar wens om op zoektocht te gaan naar hun kind. Maar in de duistere, diepe Aziatische jungle wacht hen een nog grotere nachtmerrie…

Regisseur Fabrice du Welz is een van dé Belgische revelaties van de voorbije jaren. Zijn Vinyan is een van de meest ambitieuze films die ooit werden gemaakt in België. Niet alleen door de doorleefde acteerprestaties van de internationale (sterren)cast, maar ook door de onwaarschijnlijk broeierige sfeer die de film uitstraalt. Du Welz was met Vinyan niet aan zijn proefstuk toe. Zijn eerste film, de lugubere horrorfilm Calvaire (2004) won de Joseph Plateau Award voor Beste Belgische Cinematografie, de speciale prijs van de jury op het Gérardmer Film Festival en de Grand Prize of European Fantasy Film op het Amsterdam Fantastic Film Festival. En dat voor een film waar Du Welz aanvankelijk geen Waals geld voor vond "omdat de film De Ardennen in een slecht daglicht zou stellen". De Franse actrice Emmanuelle Béart die in 2004 in de jury van het Filmfestival van Cannes zat, glipte even weg om een zaal verder Calvaire te kunnen zien, en was meteen een grote fan van Du Welz.

Béart moest naar eigen zeggen geen twee keer nadenken toen Fabrice du Welz haar vroeg voor de hoofdrol in zijn tweede film, Vinyan (2008). De andere rollen in de film gingen naar de Brit Rufus Sewell (The Illusionst, met Edward Norton en Jessica Biel) en de Frans/Japanse actrice Julie Dreyfus (Kill Bill: Vol. 1).

Voor Fabrice du Welz was het belangrijk om acteurs te hebben die goed Engels spraken. Niet alleen omdat een Engelse film meer internationale draagkracht heeft, maar ook omdat er buitenlands geld in de film zat. De tsunami verschafte Du Welz dan weer een mooi kader voor het eigenlijke verhaal dat hij wilde vertellen: over kinderen die moorden. Dat gruwelijk thema in de ondraaglijke hitte van de Birmese jungle, de geweldige acteerprestaties, het sublieme camerawerk,… Fabrice du Welz heeft met zijn tweede film bevestigd wat een talent hij in huis heeft!

Wij kijken alvast uit naar de nieuwe van Du Welz, maar geniet eerst maar van dít meesterwerk! Ook verkrijgbaar op Blu-ray met extra's.

Synopsis
Vinyan is de ergste nachtmerrie van ouders. Nadat hun zoontje tijdens hun vakantie in Thailand werd meegesleurd door de vernietigende golven van de Tsunami, gaan Paul en Janet door een diep emotioneel dal. Hun zoontje is vrijwel zeker dood, hoewel zijn lichaam nooit werd gevonden. Maar dan ziet Janet op televisie een documentaire over weeskinderen in de Birmese jungle. Tussen de kinderen meent ze haar eigen zoontje te herkennen. Hoewel Paul sceptisch is, steunt hij zijn vrouw in haar wens om op zoektocht te gaan naar hun kind. Maar in de duistere, diepe Aziatische jungle wacht hen een nog grotere nachtmerrie…

Product: DVD, Blu-ray
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 7 juli 2009
Regie: Fabrice Du Welz
Cast: Emmanuelle Béart, Rufus Sewell (Downloading Nancy, The Holiday, The Illusionist), Julie Dreyfus (Inglourious Basterds, Kill Bill: Vol. 1)
Genre: Thriller

DVD:
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen [1.85:1]
Audio: Dolby Digital 5.1 Engels
Nederlands Ondertiteld
Speelduur: 93 minuten

Bly-ray:
Beeld: 16:9 Widescreen (2.35:1) Full HD / 1080p
Audio: Dolby Digital 5.1 & HD DTS Engels
Nederlands Ondertiteld
Speelduur: 96 minuten

Extra's:
• The making of Vinyan
• Trailers
Speelduur Extra’s: 50 minuten