:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: INTIMATE ENEMIES
PERSBERICHT: INTIMATE ENEMIES
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2009-08-06 - Geplaatst door: Werner
INTIMATE ENEMIES
The scars of war last forever.
Gebaseerd op het gelijknamige bekroonde boek

Luitenant Terrien (Benoît Magimel) is een correcte en idealistische Fransman die de leiding krijgt over een peloton in Algerije. Hij moet een niemand ontziende rebellenleider opsporen en uitschakelen in het grillige Algerijnse gebergte. Terrien is zich bewust van de gruwelen van de oorlog maar probeert in het reine te blijven met zichzelf door geen onschuldige slachtoffers te maken en onnodig geweld te verbieden. “Een immoreel bevel mag je weigeren”, probeert hij zijn collega’s te overtuigen. Sergeant Dougnac (Albert Dupontel), Terrien’s rechterhand, is ervan overtuigd dat Terrien snel zal bijdraaien als hij ziet tot welke daden de vijand in staat is. Maar Terrien en Dougnac zullen beide ondervinden dat niets, noch idealisme, noch realisme bestand is tegen de gruwel van de oorlog.

De Franse regisseur Florent Emilio Siri is de eerste en enige regisseur die ooit het gebruik van napalm door Frankrijk tijdens het Frans-Algerijnse conflict van 1954 - 1962 heeft durven of willen aankaarten. Intimate Enemies (of L’Ennemi Intime) is nochtans niet zozeer een aanklacht. Het is eerder een genuanceerde film die de waarheid niet wil verbloemen en wil laten zien dat er in de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog vreselijke daden zijn gepleegd die nooit vergeten mogen worden. Siri combineert sociale thema’s met actie. Hij begon zijn carrière met de sociale film Une Minute De Silence (1998), gevolgd door de actiefilm Nid de Guêpes (The Nest) en twee succesvolle videogames in de reeks Splinter Cell. Die combinatie trok de aandacht van Bruce Willis, die hem vroeg om de actiethriller Hostage (2005) te regisseren. Hostage was misschien geen megasucces aan de kassa, maar is volgens Willis toch “de art house versie” van de Die Hard-films.

In 2007 maakte Siri dan L’Ennemi Intime (Intimate Ennemies): een keiharde oorlogsfilm over de Frans-Algerijnse oorlog met in de hoofdrollen twee grote namen uit de Franse cinema : Benoît Magimel (Seuls Two, La Pianiste, La Haine) en Albert Dupontel (Paris, Un Long Dimanche, Irréversible). Intimate Enemies is waarschijnlijk een van de meest waarheidsgetrouwe films die ooit zijn gemaakt over de Frans-Algerijnse oorlog. Gebaseerd op het gelijknamige bekroonde boek en een gedurfde kijk in de eigen Franse boezem. Uit op DVD en Blu-ray!

Meer over de Frans-Algerijnse oorlog:
De Frans-Algerijnse oorlog staat bekend om zijn wreedheden, waarbij beide partijen - Frankrijk en het FLN (het Algerijnse bevrijdingsfront) - niet voor elkaar moesten onderdoen. Temidden van de andere onafhankelijkheidsoorlogen was die van Algerije een buitenbeentje. Algerije werd door Frankrijk niet beschouwd als een kolonie (het land was ook nooit onafhankelijk geweest), maar als Frans grondgebied (ook al hadden de meeste Arabieren en Berbers geen stemrecht). Het was een van de redenen waarom Frankrijk het gebied niet graag opgaf. Frankrijk wilde trouwens niet spreken van een oorlog, ondanks het gebruik van napalm en het sturen van duizenden militaire eenheden, waaronder het beruchte vreemdelingenlegioen.

Wat de zaken in Algerije extra complex maakten, was dat vele Algerijnen samen met Frankrijk hadden gestreden tegen de Duitsers in WO II. De Fransen moesten maw enkele jaren later hun vroegere medestanders doden. Andere Algerijnen streden dan weer samen met de Fransen tegen het FLN. Door keiharde repressie slaagden de Fransen erin de Algerijnen lange tijd onder de knoet te houden, maar overwinnen deden ze niet. Beide landen kwamen in een spiraal van keiharde terreur terecht, waarbij foltering en bruut geweld tot de orde van de dag hoorden. Na lange onderhandelingen erkende Frankrijk Algerije op 3 juli 1962 als onafhankelijk land. Maar het duurde nog tot 1999 vooraleer Frankrijk wilde toegeven dat het land in staat van oorlog had verkeerd met Algerije tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd van 1954 tot 1962.

17500 Franse soldaten kwamen om het leven. Aan FLN-kant stierven ongeveer 300 000 strijders. Over het totaal aantal omgekomen Algerijnen loppen de schattingen uiteen van 350 000 (Franse bronnen) tot 1,5 miljoen (Algerijnse bronnen).

Product: DVD, Blu-ray
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 15 augustus 2009
Regie: Florent Emilio Siri (Hostage)
Cast: Benoît Magimel (Seuls Two, La Pianiste, La Haine), Albert Dupontel (Paris, Un Long Dimanche, Irréversible)

Synopsis
Tussen 1954 en 1962 was Frankrijk verwikkeld in een bloedige onafhankelijksoorlog in Algerije, waarbij het Algerijnse Front de Liberation Nationale tegen de Franse koloniale bezetting vocht. Intimate Enemies, gebaseerd op het gelijknamige bekroonde boek over de oorlog, volgt een Frans peloton onder leiding van Lieutenant Terrien, op een missie om een rebellenleider uit te schakelen. Terrien walgt van de martelpraktijken van sommige Franse soldaten, maar zijn rechterhand, Sergeant Dougnac, is ervan overtuigd dat Terrien zijn idealisme zal laten varen, zodra hij met eigen ogen heeft gezien tot welke gruweldaden de vijand in staat is. Na een aantal keiharde confrontaties met de vijand ontdekken Terrien en Dougnac dat idealisme noch realisme tegen de gruwel van oorlog is opgewassen.
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (2.35:1) (dvd) / Full HD / 1080p (Blu-ray)
Audio: Dolby Digital 5.1 (dvd) + DTS-HD (Blu-ray) Frans
Nederlands Ondertiteld
Genre: Oorlog
Speelduur: 106 minuten (dvd), 111 minuten (Blu-ray)
Leeftijd: 16 jaar, angst, geweld