:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: THE READER
PERSBERICHT: THE READER
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2009-08-27 - Geplaatst door: Werner
THE READER
How far would you go to protect a secret?

Een Oscar, Golden Globe en BAFTA voor Kate Winslet

Duitsland, vlak na WO II. De vijftienjarige Michael begint een gepassioneerde maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Hun relatie wordt intenser wanneer ze hun gezamenlijke liefde voor boeken ontdekken. Elke avond leest Michael zijn geliefde Hanna voor uit grote werken. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter… Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen, wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad…

The Reader, gebaseerd op het boek Der Vorleser van Bernhard Schlink, is een van de absolute topfilms van 2008. De film werd internationaal bejubeld en bekroond met een Oscar, een Bafta en een Golden Globe voor hoofdrolspeelster Kate Winslet (Heavenly Creatures, Sense And Sensibility, Hamlet, Titanic, Revolutionary Road). Ook regisseur Stephen Daldry sleepte tal van awards in de wacht met zijn vijfde film, The Reader. Daldry regisseert niet bepaald veel films maar degene die hij maakt, verbazen en beroeren de wereld telkens opnieuw. Zijn tweede film, Billy Elliott (2000), over een kleine jongen die balletdanser wil worden, was Daldry’s eerste grote succes. De film werd genomineerd voor een Oscar, won een Bafta en werd gelauwerd op filmfestivals overal ter wereld. Elke acteur wilde daarna met Daldry werken. In 2002 maakt hij het prachtige The Hours (2002), een meesterlijke film over leven en dood van schrijfster Virgina Woolf, met Julianne Moore, Meryl Streep en Nicole Kidman. Goed voor Oscarwinst voor Nicole Kidman en een Oscarnominatie voor Daldry zelf.

Met The Reader ontving Daldry dus zijn derde Oscarnominatie. Niet slecht op een totaal van 5 films. Het is waarschijnlijk opnieuw even wachten op een nieuwe film van Daldry maar als hij op dit elan bezig blijft, is het het wachten meer dan waard.

Liner notes
Nadat de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink twee jaar na de oorspronkelijke publicatie in 1997 eindelijk in het Engels werd vertaald, duurde het niet lang of het boek nam de eerste plaats in op de bestsellerslijst van de New York Times. Vooral nadat Oprah Winfrey de roman had opgenomen in haar Book Club, schoten de verkoopcijfers de lucht in. In totaal gingen er zo’n 750.000 exemplaren in Amerika over de toonbank. Een eclatant succes voor een roman met een op het eerste gezicht typisch Duits thema: hoe jongere generaties Duitsers met de misdaden van de nazi’s omgaan. Volgens Schlink riep zijn boek echter ook vragen op over het leven in een post-genocidale samenleving die ook relevant zijn buiten het Duitsland van de jaren vijftig en zestig. Bovendien is het natuurlijk ook het verhaal van een heftige eerste liefde. Het Amerikaanse succes van Der Vorleser bevestigde de universele aantrekkingskracht van de thema’s die het boek aansnijdt.

Om die reden was Schlink van meet af aan enthousiast over een Engelstalige verfilming. Hij
verkocht de rechten van zijn boek al in 1998 aan Miramax, waarna ze uiteindelijk in handen kwamen van Anthony Minghella, de regisseur van The English Patient en The Talented Mr. Ripley. Minghella wilde de verfilming zelf doen, maar toen regisseur Stephen Daldry en scenarioschrijver David Hare, die eerder samenwerkten aan de boekverfilming The Hours, hun interesse kenbaar maakten, droeg Minghella het project aan hen over. Niet lang daarna begonnen de opnamen. Hoewel Kate Winslet al ‘ja’ had gezegd tegen de rol van Hanna, was zij vanwege de opnamen van Revolutionary Road niet beschikbaar. De producenten besloten haar te vervangen door Nicole Kidman. Maar toen het tijd werd om haar scènes te draaien, bleek Kidman zwanger en besloot ze van de rol af te zien. Daldry stelde de opnamen vervolgens een paar maanden uit om alsnog met zijn eerste keuze te kunnen werken. Een gouden greep, gezien de prijzen die Winslet met haar rol in de wacht sleepte, waaronder een Golden Globe, een BAFTA en een Oscar. Het was de enige Oscarnominatie die The Reader verzilverde. De andere nominaties waren in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Camerawerk en Beste Scenario.

Volgens Schlink is het grootste verschil tussen boek en film de focus op de hoofdpersonages. In de roman ligt de focus op Michael Berg, in de film meer op Hanna. In een interview zegt hij: “Michael wordt gespeeld door twee verschillende acteurs, waardoor het voor de kijker moeilijker is om je met hem te identificeren.” Over de rol van Winslet is de schrijver, net als de critici, vol lof: “Kate brengt alle nuances van Hanna’s karakter naar boven. Haar vertolking is zowel zachtaardig als wreed, zowel vastberaden als hulpeloos, zowel sensueel als kil. Ze is bang, maar ze bezit ook een eigen soort moed.” Schlink is erg tevreden met de verfilming. Op de vraag of hij van tevoren geen bedenkingen had, antwoordt hij in hetzelfde interview: “Oh nee! Ik ben dol op films en hoopte altijd al dat mijn boek verfilmd zou worden. Toen ik hoorde dat Stephen Daldry de film zou regisseren, was ik erg verheugd. Ik houd van zijn films; hij is een groot filmmaker. Als schrijver kun je niet verwachten dat een film een illustratie bij jouw boek gaat worden. Als je daarop hoopt, kun je de rechten maar beter niet verkopen. Waar je wel op kunt hopen, is dat de regisseur en acteurs iets moois maken op basis van jouw werk. Met The Reader is dat gelukt.”

Synopsis
In Duitsland, vlak na de Tweede Wereldoorlog, begint de 15-jarige Michael een gepassioneerde maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Hun relatie wordt intenser wanneer ze hun gezamenlijke liefde voor boeken ontdekken. Elke avond leest Michael zijn geliefde Hanna voor uit grote werken. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter… Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen, wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad… Een meeslepende verfilming van Bernhard Schlink’s bestseller, over een onmogelijke liefde en over de vraag hoe een nieuwe generatie Duitsers in het reine moest zien te komen met de misdaden van de nazi’s. Voor haar rol als Hanna won Kate Winslet een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA.

Product: 2-disc Special Edition DVD / 1-disc Blu-ray
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 15 september 2009
Regie: Stephen Daldry (The Hours, Billy Elliot)
Cast: Kate Winslet (Revolutionary Road, The Holiday, Little Children, Finding Neverland), Ralph Fiennes (Harry Potter, The Duchess, Red Dragon)

Features dvd:
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (1.78:1)
Audio: Dolby Digital 5.1 & DTS Engels
Nederlands Ondertiteld
Genre: Drama
Speelduur: 119 minuten

Extra’s disc 2:
• Behind the Scenes
• Premiere Interview & Red Carpet
• Interview Cast & Crew Part 1
• Interview Cast & Crew Part 2
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Film Clips
• Trailers
Speelduur Extra’s: 70 minuten

Features Blu-ray
Beeld: 16:9 Widescreen (1.78:1) Full HD / 1080p
Audio: Dolby Digital 5.1 & HD DTS Engels
Nederlands Ondertiteld
Genre: Drama
Speelduur: 124 minuten

Extra’s (speelduur 42 minuten):
• Interview: Cast & Crew Part 1
• Interview: Cast & Crew Part 2
• Premiere Interviews & Red Carpet
• Trailers