:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: GAMER
PERSBERICHT: GAMER
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2010-01-12 - Geplaatst door: Werner
GAMER
Who's Playing You?

De nabije toekomst. Ter dood veroordeelden worden gebruikt als personages in online games, waarbij ze op afstand worden bestuurd door rijke spelers. In de populaire game Slayer moeten gevangenen tegen elkaar strijden tot de dood, waarbij hun lot in handen ligt van spelers die hun meest bloeddorstige fantasieën waarmaken. Kable (Gerard Butler) is de superster van het spel. Hij wordt bestuurd door de jonge gamer Simon, die onverslaanbaar is. Voor Simon is hij slechts een personage in een spel, maar voor de rebellen daarbinnen is Kable de sleutel tot de revolutie. Kable moet zijn buitengewone krachten aanwenden om het spel te ontvluchten en het systeem omver te werpen.

Gamer is de 4e film van Mark Neveldine en Brian Taylor. Dit regisseursduo begon debuteerde in 2006 met de langspeelfilm Crank, een razendsnelle, krachtige film die vaak werd vergeleken met het al even heftige Grand Theft Auto. Na het macabere Pathology (2008) - met Alyssa Milano en Milo Ventimiglia - en Crank: High Voltage (2009) – met de Britse actieheld Jason Statham - gaan Neveldine en Taylor nog verder: in Gamer worden realiteit en computerspel één. De online alter ego’s zijn geen animatiefiguren maar mensen van vlees en bloed. Ze worden door de spelers verplicht om een meedogenloos spel te spelen waarbij politiek incorrect geweld en zwarte humor niet worden geschuwd!

Gerard Butler (King Leonidas uit het fantastische 300), John Leguizamo (The Happening, Righteous Kill) en Michael C. Hall (David Fischer in het alomgeprezen Six Feet Under) vormen de sterke cast in deze unieke en originele film.

Gamer is verkrijgbaar op DVD en Blu-ray in een luxeverpakking.

Liner Notes
Trendwatchers voorspellen het al jaren: films en games zullen in de toekomst samensmelten tot één ding. Games worden inderdaad steeds filmischer, maar de interactiviteit van films laat maar op zich wachten. Totdat het zover is, kunnen we vooruit met het werk van filmmakers Mark Neveldine en Brian Taylor, die hun sporen verdienden met commercials en muziekvideo’s. Neveldine en Taylor maakten met hun debuutfilm Crank (2006) een film die vanwege zijn niet aflatende tempo, hyperactieve visuele stijl en krankzinnige en politiek- ncorrecte geweld aan Grand Theft Auto deed denken. Het was een film voor een nieuwe generatie.

Leken Crank en het vervolg Crank: High Voltage (2009) op computergames, met hun nieuwste film tackelen de heren het onderwerp van games zelf. In de SF-actiefilm Gamer staan games centraal waarin de zogenaamde ‘avatar’ (het online alterego van de speler) geen virtueel karakter is, maar een mens van vlees en bloed, die door een geïmplanteerde chip in zijn hersens “bestuurd” wordt door een speler. Voor de hoofdrol wilden ze Gerard Butler, wiens rol in 300 voor Neveldine en Taylor de doorslag gaf. “Er zijn maar een paar actiehelden op deze planeet en Gerard is de beste”, aldus Taylor.

Butler, op zijn beurt, wilde dolgraag met hen werken. “Ik hou van risico’s” zegt hij. “En ik wil graag dat elke film die ik maak een impact heeft op mensen. Of het nou vanwege een nieuwe manier van filmen is, of omdat er emotie achter zit of omdat het verhaal zo origineel is. Gamer voldoet aan alle drie die criteria. De film bevat alle kenmerken van Neveldine’s en Taylor’s zieke maar geniale geesten.”

Gamer speelt zich af in drie werelden, zo legt Neveldine uit. “Slayers is een grootschalig multiplayer slagveld; Society is een bizar, fetisjistisch sociaal netwerk; en dan is er nog de echte wereld buiten de games. Elke realiteit heeft zijn eigen visuele stijl, van kleur tot camerabewegingen en van special effects tot ontwerp.”

De visuele stijl is wat de films van Neveldine en Taylor kenmerkt. Om hun doel te bereiken gooien ze alles in de strijd: extreme camerastandpunten, splitscreen, razendsnelle montage, stroboscopisch licht, jumpcuts, kleurfilters en nog veel meer. Een tracking shot bewerkstelligen ze meestal met behulp van… rolschaatsen! Neveldine, een fervent skater, gebruikt daarvoor de populaire Red One digitale camera, die in één hand past. Toch zijn Neveldine en Taylor geen pleitbezorgers van digitaal filmen. Taylor in een interview: “We benaderen elk project met een frisse blik. We lezen het script, vragen ons af hoe de film eruit moet zien en kiezen vervolgens het beste gereedschap. We leggen ons nergens op vast. Bij de volgende film kiezen we misschien wel super-8. Wie zal ’t zeggen?”

Een ander kenmerk van hun films is het politiek-incorrecte geweld, dat Neveldine en Taylor steevast serveren met een forse dosis zwarte humor. Ook Gamer zit er vol mee. Op de vraag of ze de film, hun duurste productie tot nu toe, op last van de studio niet moesten afzwakken om een lagere leeftijdskeuring binnen te halen, antwoordt Taylor in een interview: “Als we Gamer moesten afzwakken zodat kinderen ernaar kunnen kijken, zouden we geen film meer overhouden!”

Door hun fans worden Neveldine en Taylor gezien als volstrekt unieke filmmakers met een onnavolgbare stijl en een aanstekelijk voorkeur voor wansmaak. Om eer te bewijzen aan één van hun inspiratiebronnen, is in Gamer, net als in Crank: High Voltage, een cameo weggelegd voor Troma’s Lloyd Kaufman, de maker van cultfilms als The Toxic Avenger en Surf Nazi’s Must Die. Zo’n knipoog zal de meeste mainstream critici ontgaan. Zij lopen dan ook niet echt warm voor de films van Neveldine en Taylor. “A vomitorium of bosoms and bullets” klaagde de New York Times. Fans van Neveldine en Taylor lezen dat als een aanbeveling, zoals ook de website Dread Central: “Gamer is a top of the line action/terror trip with more exploding carcasses than the latest installment of Rambo. It’s fast, mean and dirty as all hell - just the way we like those Neveldine/Taylor films. Those that get the joke will be smiling the whole way through.”

Synopsis

De nabije toekomst. Ter dood veroordeelden worden gebruikt als personages in online games, waarbij ze op afstand worden bestuurd door rijke spelers. In de populaire game Slayer moeten gevangenen tegen elkaar strijden tot de dood, waarbij hun lot in handen ligt van spelers die hun meest bloeddorstige fantasieën waarmaken. Kable (Gerard Butler) is de superster van Slayer. Hij wordt bestuurd door de jonge gamer Simon, die onverslaanbaar is. Voor Simon is hij slechts een personage in een spel, voor de rebellen is Kable echter de sleutel tot de
revolutie. Kable moet zijn buitengewone krachten aanwenden om het spel te ontvluchten en het systeem omver te werpen.

Een spectaculaire actiefilm met Gerard Butler (300, RocknRolla) van de makers van Crank!

Product: DVD, Blu-ray
Details: DVD 1disc in luxeverpakking, Blu-ray 1disc in luxeverpakking
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 26 januari 2010
Regie: Mark Neveldine & Brian Taylor (Crank, Crank: High Voltage)
Cast: Gerard Butler (300, RocknRolla), John Leguizamo (The Happening, Righteous Kill), Alison Lohman (Drag Me To Hell, Beowulf), Michael C. Hall (Dexter), Amber Valletta (Transporter 2, Hitch)
Leeftijd: 16 jaar, grof taalgebruik, geweld

Specs DVD:
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen 1.85:1
Geluid: Dolby Digital & DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Actie
Speelduur: 91 minuten

Extra’s:
• Interviews Cast & Crew
• Behind the Scenes
Speelduur: 43 minuten

Specs Blu-ray:
Beeld: 16:9 Widescreen (1.85:1) Full HD 1080p
Geluid: Dolby Digital 5.1 & HD DTS Engels gesproken
Nederlands ondertiteld
Genre: Actie
Speelduur: 95 minuten

Extra’s:
• Interviews Cast & Crew
• Behind the Scenes
Speelduur: 43 minuten