:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> NIEUWSBERICHT: OMRUILING FOUTIEVE EXEMPLAREN THE FIFTH ELEMENT
NIEUWSBERICHT: OMRUILING FOUTIEVE EXEMPLAREN THE FIFTH ELEMENT
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2010-06-08 - Geplaatst door: Werner
BLU-RAY THE FIFTH ELEMENT

Even de voorgeschiedenis: vlak na de release van deze Luc Besson-klassieker kregen we een verontrustende mail van lezer Jonathan, die ons meldde dat er niet alleen gratuit werd geswitcht tussen de 2.35:1- en de 1.85:1-versie, maar dat ook in sommige scènes niet alleen de tijdcodes nog in beeld stonden, maar ook nog stukken decor en dat er hier en daar nog een microfoon door het beeld zweefde.

Meerdere mensen op Benelux-fora merkten dat op en iemand kreeg zelfs een mailtje van DFW met de volgende laconieke mededeling:
 • Geachte heer/mevrouw,

  Dutch Filmworks heeft de versie van “The Fifth Element” aangekocht vanuit Frankrijk. Dit is de originele master, gemaakt op de manier waarop Luc Besson de film wilde laten zien aan het publiek.

  Sony heeft deze film gereleased in onder andere Amerika. Dit betreft een alternatieve versie van het origineel waarbij Sony de film in eigen beheer heeft bewerkt. Zo hebben zij het beeldformaat aangepast, zodat het niet meer ‘verspringt’. Tevens hebben zij sommige elementen in beeld weggewerkt, zoals een microfoon die in beeld komt.

  De versie die Sony heeft uitgebracht is echter niet de visie die Luc Besson had voor het maken van deze film.

  We willen bij deze benadrukken dat het hier niet om een foutieve versie of een productiefout gaat. U heeft dus de originele versie van The Fifth Element in uw handen, de versie die Luc Besson heeft gemaakt.

  Hopelijk u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

Het probleem is dat Luc Besson nog leeft, want mocht dat niet het geval zijn, dan draaide de brave man zich om in zijn graf. Dit is een workprint, een kladversie van een opstel, een nieuwe wagen waar ze de carrosserie over zijn vergeten te monteren. Het gemor bleef aanhouden en gelukkig verloste DFW ons ditmaal wél met een correcte reactie:
 • In april 2010 heeft Dutch Filmworks een Blu-Ray versie van THE FIFTH ELEMENT op de markt uitgebracht. Helaas is er onlangs geconstateerd dat de rechthebbende Franse partij per abuis een verkeerde ‘work-in-progress’ versie gebruikt heeft. Deze versie was niet bedoeld om als eindproduct op de markt uitgebracht te worden. In een eerder bericht is ten onrechte gemeld dat het zou gaan om de originele Luc Besson versie, hetgeen wij ten zeerste betreuren.

  Dutch Film Works werkt op dit moment hard aan een aangepaste versie, voorzien van correct en foutloos HD materiaal en geluid. De nieuwe Blu-Ray zal voorzien zijn van 2.35:1 beeldformaat, alsmede een 5.1 DTS-HD Master audiotrack. Bovendien zullen alle overige storende elementen (microfoon en tijdscode balk) tevens verwijderd zijn. Naar verwachting zal de nieuwe versie binnen drie weken gereed zijn en geleverd kunnen worden.

OMRUIL ACTIE
U kunt alsnog de correcte versie ontvangen door de foute Blu-Ray om te ruilen bij een Media Markt van uw keuze. Dit is mogelijk vanaf woensdag 9 juni. U heeft echter ook de mogelijkheid de foute Blu-Ray naar onderstaand antwoordnummer te sturen. Na ontvangst van het complete product, zal u de correcte versie zo spoedig mogelijk toegestuurd krijgen.
 • Omruil actie via antwoordnummer
  Uw complete Blu-ray van The Fifth Element kan gratis verstuurd worden naar:

  Dutch Filmworks B.V.
  Antwoordnummer 10950
  4209 ZW SCHELLUINEN
Nogmaals onze excuses voor het ongemak en wij zullen ervoor zorgdragen dat u zo snel mogelijk een correct exemplaar ontvangt.

Hoogachtend,
Dutch Filmworks B.V.

Commentaar van de redactie: hè hè, beter laat dan nooit. D'r gaat al eens wat fout met een transfer waar puristen van gruwen, maar waar het grote kooppubliek niet om geeft. Het uitbrengen van de kladversie van The Fifth Element was echter wel een, liefst niet voor herhaling vatbaar, dieptepunt. We danken Dutch Filmworks voor het erkennen van het probleem en de voorgestelde oplossing. Wie nog een nieuw exemplaar wil kopen, kan het herkennen aan het feit dat de nieuwe versie een DTS-HD MA-track bevat in plaats van een Dolby Digital 5.1-track en uiteraard het 2.35:1-beeldformaat zoals het hoort.