:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dutch FilmWorks >> PERSBERICHT: IN HET KIELZOG VAN DARWIN
PERSBERICHT: IN HET KIELZOG VAN DARWIN
Bron: Dutch FilmWorks - Datum: 2010-11-05 - Geplaatst door: Werner
BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DARWINS VERSTEKELING


In 2009, het officiële Darwin-jaar, ondernam Canvas, in samenwerking met de VPRO en NTR een unieke en avontuurlijke expeditie. In het gezelschap van tientallen wetenschappers traden Darwin’s achterkleindochter Sarah Darwin en journalist Dirk Draulans letterlijk in de voetsporen van Darwin door diens reis met de Beagle over te doen, ditmaal met de clipper Stad Amsterdam. De Stad Amsterdam was in totaal 300 dagen op zee met gemiddeld 50 mensen aan boord; een project van ruim 12 miljoen euro! Wie wilde kon de expeditie live volgen op het internet, radio en televisie. De reis werd dan ook tot in de puntjes gedocumenteerd: duizenden uren beeldmateriaal, talloze foto’s, wetenschappelijke onderzoeken en verhalen om nooit te vergeten.

De 35-delige televisiereeks Beagle, In Het Kielzog Van Darwin is een onderdeel van de crossmediale aanpak van dit grootschalige project. De reeks werd uitgezonden op Canvas van 16 september 2009 tot 2 juni 2010. Meer dan 240.000 mensen volgden wekelijks de avonturen van Dirk Draulans en de wetenschappers op de Stad Amsterdam. Nog eens 15 000 bekeken de reeks via ‘Net Gemist’.

Awards
* 2009: diverse Tegels (prijs voor de beste journalistieke producties v/h jaar) in de categorie online.
* Winnaar van de prestigieuze Euroscience Media Award, waarbij de jury het format betitelde als zeer origineel en goed geconstrueerd.
* Episode 6 werd in 2009 bekroond met een Brazil award in de categorie Best Innovative Concept.
* In 2010 is de serie genomineerd voor de Prix Europa Trophy (competitie voor de beste Europese radio- & tv-programma’s).

Synopsis
In de voetsporen van Darwin tijdens de meest avontuurlijke en omvangrijke expeditie aller tijden… In het kielzog van Charles Darwin, die 178 jaar geleden op de HMS Beagle vanuit Plymouth vertrok, maakte de VPRO in samenwerking met Canvas en NTR dezelfde reis. Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam uit Plymouth markeerde het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zou duren. Een avontuurlijke expeditie waarbij vooral wordt gekeken naar veranderingen op aarde en antwoord wordt gezocht op de vraag hoe onze planeet er nu werkelijk voor staat. Is de mens bezig het leven op aarde te vernietigen, of is dit sterk overdreven? Zoals Darwin zijn hoofd brak over het ontstaan van de soorten, buigen de makers van ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’ zich over de toekomst ervan.

De legendarische wereldreis met de Beagle die Darwin inspireerde tot het schrijven van de evolutietheorie, blijkt in de huidige tijd een minstens zo spannend en spectaculair avontuur vol met nieuwe openbaringen. De clipper Amsterdam, doet dienst als onderkomen voor wetenschappers, filosofen, kunstenaars, artiesten, schrijvers en diverse nazaten van Charles Darwin. Het schip brengt ons in 35 afleveringen over drie oceanen en vijf continenten. Sarah Darwin (achterachterkleindochter van Charles Darwin), Dirk Draulans (bioloog), Redmond O’Hanlon (Britse auteur) en Lex Runderkamp (journalist) nemen u mee op avontuur om te onderzoeken hoe de wereld er nu voor staat.

De luxe editie van Beagle, in het kielzog van Darwin bevat:
* 8 dvd’s of 8 blu-rays met alle 35 afleveringen van de serie (totale speelduur: ruim 21 uur).
* 1 dvd met Beagle-scheepjournaals: een selectie exclusieve video-dagboeken die een uniek kijkje in de keuken van de Beagle-crew geeft (totale speelduur: circa 90 minuten).
* Het officiële Beagle-boek: een uniek hardcover boekwerk met alle achtergronden over zowel de wetenschappelijke als de menselijke kant van deze indrukwekkende expeditie. Naast tal van artikelen beschikt het boek ook over een aantal unieke interviews met de meest vooraanstaande leden van de Beagle expeditie.
* 1 muziek-cd met de originele Beagle-muziekscore van componist Paul M. van Brugge en gespeeld door het Metropole orkest.
* 3 audio cd’s met alle 24 afleveringen van VPRO’s OVT radioserie ‘De lange weg naar Darwin’.
* 1 audio cd met VPRO Noorderlicht en Radio 1 Journaal reportages.

Productspecificaties
Product: DVD, Blu-ray
Distributor: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 9 november 2010
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 2.0
Speelduur: Ruim 27 uur (Serie 1300 minuten + Bonus 357 minuten)
Genre: Documentaire
Classificatie:
Alle leeftijden


DARWINS VERSTEKELING

Tegelijk met de televisiereeks is er ook de film Darwins Verstekeling waarin de Britse schrijver Redmond O'Hanlon zijn visie op de Beagle-reis uit de doeken doet. Hij neemt de kijker mee op een wonderbaarlijke reis van prachtige vergezichten, afgewisseld met een exclusieve blik achter de schermen op het schip. Darwins Verstekeling werpt licht op de verschillende expedities en laat met verwondering de onmetelijke schoonheid van onze aarde zien. Redmond O'Hanlon is een vooraanstaand lid van de literatuurcommissie van de Arts Council of Great Britain (de Raad voor de Kunst van Groot-Brittannië). Hij werd lid van de Society for the Bibliography of Natural History, de Royal Geographical Society en de Royal Society of Literature. O’Hanlon was gedurende vijftien jaar redacteur van The Times Literary Supplement op het gebied van natuurlijke historie. Hij vergaarde vooral bekendheid met zijn reisverslagen waarin hij zijn zoektochten beschrijft naar dieren en gewoonten die al uitgestorven leken. In 2009 vaarde hij mee met de Beagle.

Synopsis
Na het succes van de tv-serie volgt nu de film waarin Redmond O'Hanlon’s visie op de wereldreis over zee uit de doeken wordt gedaan… Darwins Verstekeling vertelt het verhaal van Redmond O'Hanlon aan boord van de clipper Stad Amsterdam tijdens zijn wereldreis. Vanuit zijn perspectief wordt de kijker meegenomen op een reis van nooit eerder vertoonde beelden; vergezichten van exotische landen en grote oceanen worden afgewisseld met het reilen en zeilen aan boord en een exclusieve blik achter de schermen. Darwins Verstekeling werpt licht op de expedities en laat de verwondering en de onmetelijke schoonheid van onze aarde zien.

Regie: Hans Fels
Cast: Redmond O'Hanlon, Sarah Darwin
Beeld: 16:9 anamorphic widescreen (1.78:1) (dvd), 16:9 Widescreen 1080i (1.78:1)
Geluid: Dolby Digital 2.0
Speelduur: 97 minuten
Genre: Documentaire
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld