:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Lumière >> PERSBERICHT: TOKYO STORY
PERSBERICHT: TOKYO STORY
Bron: Lumière - Datum: 2015-06-22 - Geplaatst door: Werner
TOKYO STORY

Het meesterwerk van Yasujiro Ozu, al decennialang beschouwd als een van de beste films aller tijden. Nu de digitaal gerestaureerde versie beschikbaar op DVD.

Naast de bekende klassieker Tokyo Story werden ook vier van Ozu's zes kleurenfilms, Equinox Flower, Good Morning, Late Autum en An Autumn Afternoon gerestaureerd. Dit als onderdeel van een grootschalig digitaal restauratieproject door de befaamde Japanse studio Shochiku ter ere van Ozu’s 110e geboortejaar en vijftigste sterfjaar in 2013. Momenteel wordt ook de restauratie van Late Spring (Banshun) afgewerkt. Lumière plant in de komende maanden ook nog de DVD releases van bovenvermelde titels.

Eye Filmmuseum Amsterdam heeft naar aanleiding van deze recente digitale restauratie de klassieker Tokyo Stor met succes opnieuw uitgebracht in de theaters. Ook de vier gerestaureerde kleurenfilms van de meesterfilmer zijn te zien in Eye en in een select aantal bioscopen in Nederland. Met de programmatie van de Ozu-films loopt Eye vooruit op het grote overzicht dat het filmmuseum vanaf 24 september 2015 zal wijden aan de Japanse cinema.

Een diep ontroerend familieportret, waarin het veranderende familieleven in naoorlogs Japan centraal staat. Het oude echtpaar Shukishi en Tomi woont samen met hun ongehuwde dochter op het Japanse platteland. Als ze besluiten hun andere kinderen in Tokyo op te zoeken, draait het bezoek uit op een teleurstelling. Ze blijken zo druk met zichzelf en hun levens dat ze geen tijd voor hun ouders hebben. Ontgoocheld reist het echtpaar terug naar huis. Als Tomi onderweg ziek wordt, is het de beurt aan de kinderen om de lange reis af te leggen.

Yasujiro Ozu (Tokio, 1903 - 1963, Tokio) is wel ‘de meest Japanse van alle Japanse filmers’ genoemd, niet in het minst vanwege zijn voorkeur voor een spaarzame, uitgewogen filmstijl. In vrijwel al zijn films, meestal over de levens van de Japanse middenklasse, is de cameravoering statisch. Lang aangehouden opnamen, waarbij de camera 360 graden rondcirkelt vanuit een laag standpunt – 90 cm boven de grond, de ooghoogte van een zittende Japanse volwassene – waren Ozu’s favoriet.

The End Of Summer (1961) draaide in de Gouden Beer-competitie van het Filmfestival van Berlijn, waardoor zijn bekendheid bij het westerse publiek toenam. De Japanse filmmaker geldt als een van de grote cineasten van de 20ste eeuw en is vaak als inspirator genoemd door Europese filmers, onder wie namen als Jean-Pierre Melville, Wim Wenders en Jim Jarmusch.

Ozu filmde overwegend in zwart-wit, maar koos eind jaren vijftig en begin jaren zestig ook voor kleur. Van de zes kleurenfilms zijn er nu vier gerestaureerd, als onderdeel van een grootschalig digitaal restauratieproject door de befaamde Japanse studio Shochiku, ter ere van Ozu’s 110e geboortejaar en vijftigste sterfjaar in 2013. De vijf geselecteerde films zijn de afgelopen jaren op verschillende belangrijke festivals te zien geweest, waaronder die van Venetië en Berlijn en worden later dit jaar op dvd uitgebracht door Lumière.

Technische specificaties DVD:
Herkomst: Japan 1953
Speelduur: 136 min.
Taal: Japans
Ondertiteling: Nederlands of Frans
Beeldformaat: 4/3 - zwart/wit
Audio: Dolby Digital 1.0
DVD-release op 23 juni 2015