:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Dalton Distribution >> PERSBERICHT: THE LAND OF THE ENLIGHTENED
PERSBERICHT: THE LAND OF THE ENLIGHTENED
Bron: Dalton Distribution - Datum: 2016-11-28 - Geplaatst door: Werner
THE LAND OF THE ENLIGHTENED  
Fonk Vzw = Cinema ZED + DOCVILLE + Kortfilmfestival + Dalton Distribution + Zomerfilms + Filmklap
Vanaf 15 november op DVD!

The Land Of The Enlightened is zonder twijfel de meest besproken documentaire van het afgelopen jaar. Na een succesvolle festivalcarrière in binnen- en buitenland (Sundance, IFFR, Docville, HotDocs, Sheffield, Karlovy Vary,...) en volle zalen in België en ver daarbuiten is deze straffe documentaire nu ook verkrijgbaar op dvd.

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze verbluffende cinematografische reis, naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan.

De beelden die debuterend regisseur Pieter-Jan De Pue over een periode van zeven jaar op evocatieve 16 mm-film vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, dringen we in het spoor van De Pue diep in dit verborgen land binnen waar jonge jongens vogelvrije bendes vormen die handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken - ze volgen hun eigen oorlogsregels, die gemodelleerd zijn naar het desolate landschap dat ze geërfd hebben.

"Een unieke, intens cinematografische trip" **** Knack Focus
"Ehtnologische magie." - **** De Morgen
"Eén van de meest ambitieuze, grootse debuten sinds lange tijd." - **** De Standaard

Een film van Pieter-Jan De Pue
Herkomst: 2016
Speelduur: 1u27

Extra: 
• The Last Omelette - Making Of The Land Of The Enlightened
Het verhaal achter de film The Land Of The Enlightened is minstens zo fascinerend als de film zelf: filmen op (16 mm dan nog) in het chaotische, gevaarlijke en onvoorspelbare oorlogsgebied Afghanistan is dan ook geen evidentie. In de 7 jaar dat regisseur Pieter-Jan De Pue en zijn crew werkten aan de film werden ze geconfronteerd met legerprotocol, Talibanstrijders, budgetten die alsmaar overschreden werden en taal- en cultuurbarrières. De making of laat zien dat filmmaken niet alleen vakmanschap is maar ook doorzettingsvermogen en flexibiliteit. (Sphinx Cinema)
Een film van Grégoire Verbeke | 2016 | 0u52