:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> DVD Info >> NIEUWSBERICHT: CINEWEETJES #127
NIEUWSBERICHT: CINEWEETJES #127
Bron: DVD Info - Datum: 2023-01-17 - Geplaatst door: Didier
Welkom bij een nieuwe Cineweetjes. De Unie van Filmkritiek, wat een vereniging is van Belgische critici en waar sinds kort ook DVDInfo deel van uitmaakt, heeft Vortex van de Frans-Argentijnse regisseur Gaspard Noé bekroond met de Grote Prijs. De UFK vindt de film een radicaal en confronterend meesterwerk over ouderdom en de giftigheid van het verstrijken van de tijd. De film, die op virtuoze wijze gebruik maakt van de splitscreen-techniek, stelt de toeschouwer in staat om het verloop van zijn personages parallel en live te volgen, zorgt voor een krachtige cinematografische ervaring van grote soberheid, aldus voorzitter Marc Bussens. De film zat in competitie met EO, Drive My Car, The Triangle Of Sadness en Close.



Ook in Amerika werd er gestemd. De National Society of Film Critics, zeg maar de belangrijkste critici van Amerika, hebben hun jaarlijkse filmprijzen gestemd. Vorig jaar werden de prijzen gedomineerd door Drive My Car, die de prijzen won voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario en Beste Acteur. Penélope Cruz werd uitgeroepen tot Beste Actrice voor haar rol in Pedro Almodovar's Parallel Mothers. De belangrijkste prijzen dit jaar gingen naar Tàr en The Banshees Of Inisherin. De prijs voor Beste Actrice ging naar Cate Blanchett terwijl de klassieke muzieksaga van Todd Field ook de prijs voor Beste Film won. Colin Farrell kreeg de rol voor Beste Acteur voor The Banshees Of Inisherin. Charlotte Wells won de prijs voor Beste Regisseur voor Aftersun. Insiders verwachten dat deze stemming wel een invloed zou kunnen hebben op het verloop van de Oscars.



Paul Mescal, die momenteel te zien is in Aftersun en Normal People en daardoor beschouwd wordt als één van de acteurs om te volgen, zal waarschijnlijk in de sequel van Gladiator spelen. Ridley Scott heeft interesse om hem te casten als de neef van Commodus, die werd vertolkt door Joaquin Phoenix.



Owen Roizman, de legendarische cameraman die door zijn samenwerkingen met William Friedkin en Sidney Lumet mee aan de basis lag van de esthetiek van de Amerikaanse cinema uit de jaren '70, is op 86-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd aangekondigd door de American Society of Cinematographers. Hiermee neemt Hollywood afscheid van één van de meest invloedrijke cameramensen.De filmografie van Owen Roizmanuit de jaren '70 omvat enkele van de meest invloedrijke werken uit de filmgeschiedenis. Met regisseur William Friedkin maakte hij The French Connection, een film met één van de beste achtervolgingsfilms die ooit is gemaakt. Twee jaar later werkten Oizman en Friedkin opnieuw samen voor The Exorcist. Daarna werkte Oizman mee aan The Taking Of Pelham One Two Three, Three Days Of The Condor en Network. Later was hij ook betrokken als cameraman voor Tootsie, The Addams Family en Wyatt Earp.



In de Amerikaanse box office blijft Avatar: The Way Of Water nog steeds op nummer één, de enige film die voor "concurrentie" kon zorgen is de horrorthriller M3gan. Voor de rest was het maar een mager weekend met als enige echte nieuwkomer A Man Called Otto met Tom Hanks, wat een remake is van A Man Called Ove uit 2015.



De Blumhouse-horrorfilm M3gan is nu al zo'n hit dat de studio ondertussen groen licht heeft gegeven voor een sequel. De film kostte amper 12 miljoen dollar en heeft nu al 30,2 miljoen dollar opgebracht.



Deze week werden de Golden Globes uitgereikt. Close van Lukas moest de duimen leggen voor Argentina, 1985 van Santiago Mitre. Andere kanshebbers voor de categorie beste niet-Engelstalige film waren All Quiet On The Western Front, Decision To Leave en RRR. The Banshees Of Inisherin was de grootste kanshebber met acht nominaties en wist er daar drie van te verzilveren, waaronder beste film (musical/komedie), beste acteur voor Colin Farrell en beste scenario voor Martin McDonagh. The Fabelmans van Steven Spielberg won twee keer: beste film (drama) en beste regisseur.



We gaan eruit met nieuws over Filmfestival Gent, en waar je de komende dagen nog meer van zal vernemen. 2023 is namelijk een jubileumjaar voor Film Fest Gent. In oktober viert het festival zijn vijftigste editie. Een gouden festivaljaar waarin het festival zich naar de toekomst zal richten, maar ook de ideale gelegenheid om in aanloop het rijke verleden in herinnering te brengen. Op 25 januari - de startdatum van de allereerste editie, in 1974 - trapt Film Fest Gent zijn feestjaar af met een exclusieve vertoning in Studio Skoop van de eerst vertoonde film van 1974: Fassbinders Der Händler Der Vier Jahreszeiten. Zoals gezegd, meer feestnieuws volgt later en voor Cineweetjes zeggen we: tot volgende week!


UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron