:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOME LIKE IT HOT
SOME LIKE IT HOT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-31
FILM
Some Like It Hot maakt deel uit van Forever Marilyn-box, waartoe ook Gentlemen Prefer BlondesHow To Marry A MillionaireRiver Of No ReturnThe Seven Year ItchThere's No Business Like Show Business en The Misfits behoren.

Het magnum opus van Marilyn Monroe is zonder enige twijfel Some Like It Hot uit 1959 van Billy Wilder. De film staat nog altijd stevig genoteerd met een 38e plaats in de toch wel controversiële top 100 van zogezegd de beste films die eerder dit jaar werd gepubliceerd door Sight & Sound. Het is zeker niet het enige lijstje waarin de film hoge punten scoort. Zo wordt dit fantastische werk nog altijd aanzien als de beste Amerikaanse komedie aller tijden, die alleen maar achternagezeten wordt door Tootsie. Toeval of niet, twee films waarin mannen in vrouwenkleren de show stelen.
Filmcritici zijn het er zo goed als unaniem roerend over eens dat het script, dat door Billy Wilder en I.A.L. Diamond werd geschreven, één van de meest perfecte filmschrijfsels ooit is. Het antwoord van Tony Curtis op de vraag of hij nu wel of niet improviseerde tijdens de opnames, spreekt voor zich. Aan een volmaakt script zoals dat van Some Like It Hot hoef je zelf niks toe te voegen, aldus Curtis. Deze komedie mag dan wel een titel uit de fifties zijn, toch oogt hij geen beetje gedateerd wat een verdienste is die niet aan alle titels uit deze tijd is gegeven.

Some Like It Hot bevat werkelijk alles: een mix van verschillende stijlen, het genie van Billy Wilder, het sensationele zwart-wit camerawerk van Charles Lang, de chemie tussen Jack Lemmon en Tony Curtis, maar vooral is er niets dat boven de sprankelende uitstraling van Marilyn Monroe gaat. Zelf was ze er zich daar amper van bewust, want in 1959 zat de vedette al in een zware dip waar ze helaas nooit overheen is geraakt. De actrice had net een miskraam achter de rug, en door haar wispelturige karakter en tevens vervelende gewoonte om steeds te laat te komen was ze bijna onmogelijk om mee te werken. De enige cineast die dit brok dynamiet wel enigszins wist te temperen, was Billy Wilder.
Hoewel er geen mens is die er nu nog aan twijfelt dat Some Like It Hot één van de beste films ooit is, was dat in 1959 een tikkeltje anders. Niet iedere filmcriticus was gecharmeerd door de fratsen van twee mannen met make-up op. De film deed dan ook het nodige stof opwaaien. Alles werd gemaakt zonder het wakende oog van de Hays Code, wiens macht in het begin van de jaren vijftig fel aan het verzwakken was. Wilder wist dat de strenge commissie sowieso toch nooit een film over travestie zou goedkeuren, toch was het onderwerp nog steeds een groot taboe waardoor de film verbannen raakte in Kansas.

Het verhaal van de film is ondertussen cultureel erfgoed geworden dat iedere zichzelf respecterende cinefiel op zijn duimpje zou moeten kennen. Twee muzikanten (Lemmon en Curtis) zijn er tijdens de drooglegging in Chicago getuige van hoe de meedogenloze gangsterbaas "Spats" Colombo een rivaliserende bende genadeloos met een ratelend machinegeweer omver maait. De enige manier om te ontsnappen is door zich te verkleden als vrouwen en zich aan te sluiten bij de jazzband Sweet Sue And Her Society Syncopators die voor drie weken op tour gaat in Miami. Een perfect plan dat weliswaar in het honderd loopt door de onweerstaanbare charme van de aan bourbon verslaafde Sugar Kane (Marilyn Monroe).
Some Like It Hot duurt net geen twee uur en dat is geen minuut te veel. Alles is perfect afgelijnd, met iconische vertolkingen die je nadien nooit meer vergeet en met het soort humor dat vandaag jammer genoeg geen kans meer maakt. Door het succes van Ben Hur werd deze komedie weliswaar de grote verliezer bij de Oscars, hoewel Wilder het jaar daarop wel geëerd werd via The Apartment, toch blijft Some Like It Hot toch zijn meest monumentale werk.

BEELD EN GELUID
Deze komedie verscheen vorig jaar op 4K bij Kino Lorber. Wie tevreden is met minder, en wat geld wil besparen (want de release daarvan is vrij duur), kan zich met een gerust hart deze Blu-ray aanschaffen. Het resultaat is weliswaar niet verbluffend, maar meer dan voldoende. De filmgrain is vrij beperkt en het contrast tussen wit en zwart, wellicht met dank aan het geniale cinematografische brein van Wilder, nagenoeg perfect. De geluidsband is een sobere, maar uiterst aangename DTS-HD MA 5.1 met uiteraard dat ene onsterfelijk nummer, Wanna Be Loved By You. Bup-bum, bu-tle-doo-dle-dum-bum!
EXTRA'S
Er is een audiocommentaar die tegelijkertijd ingesproken wordt door A.L. Diamond's zoon, Paul Diamond, samen met scenarioschrijversduo Lowell Ganz en Babaloo Mande. Tussen deze drie hoor je ook nog wat stukken uit archiefinterviews met Tony Curtis en Jack Lemmon. Verder zijn er een paar featurettes die gemiddeld een twintig tal minuten duren. The Making of Some Like It Hot bestaat vooral uit interviews met Billy Wilder, I.A.L. Diamond, Jack Lemmon, Tony Curtis en anderen. In The Legacy of Some Like It Hot heeft men het dan weer over de blijvende impact die de film maakt. Nostalgic Look Back is een leuk gesprek tussen Leonard Maltin en Tony Curtis die met plezier wat herinneringen bovenhaalt. In Memories from the Sweet Sue's Featurette komen de verschillende muzikantes aan het woord die samen met Monroe de jazzband Society Syncopators vormden. Naast een trailer is er ook nog een Virtual Hall of Memories wat één lange fotogalerij van 20 minuten is.

CONCLUSIE
Dat Some Like It Hot zestig jaar na datum nog steeds als één van de beste films ooit wordt beschouwd, en door sommige zelfs als de allerbeste, is zeker geen toeval. Alles in deze komedie is perfect, van script tot regie en is zonder twijfel het meesterwerk van Monroe. Een film om te blijven zien.coverStudio: Fox

Regie: Billy Wilder
Met: Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis, Pat O'Brien, George Raft, Joe E. Brown

Film:
10/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1959

Leeftijd:
12

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626049067


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Tsjechisch Dolby Digital Mono 1.0
Turks Dolby Digital Mono 1.0
Chinees Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Russisch, Pools, Tsjechisch,Italiaans, Russisch, Grieks, Turks, Kroatisch, Chinees, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met verschillende filmhistorici
• The Making of Some Like It Hot
• The Legacy of Some Like It Hot
• Nostalgic Look Back
• Memories from the Sweet Sues Featurette
• Virtual Hall of Memories
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij