:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 3
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-10-09
INLEIDING
Om het half jaar zou een seizoen van The Simpsons op DVD worden uitgebracht. Zo klonk het nog een jaar geleden, maar de release van seizoen 2 ligt inmiddels alweer anderhalf jaar achter ons. En intussen lopen The Simpsons, inmiddels al aan hun vijftiende seizoen toe, door, wat ons leert dat de achterstand hoe langer hoe groter wordt. Fox heeft intussen al een tiental compilaties met telkens vier of vijf afleveringen uitgebracht, maar de ware fan zit natuurlijk op de seizoensboxen te wachten.



En nu is het dan eindelijk zo ver: de 24 afleveringen van seizoen 3, uit de periode 1991-1992, verschijnen deze maand eindelijk op DVD. Dit was meteen het laatste seizoen dat in Hongarije werd geanimeerd (wat aan de oude aflevering nog die iets verweerdere look geeft), het laatste seizoen vooraleer de producenten het tekenwerk van de Klasky-Czupo-studio's, verhuisden naar Film Roman. Drie van de afleveringen, Dog Of Death, The Otto Show en Flaming Moe's verschenen al op diverse andere compilaties, en dat is uiteraard jammer wegens overbodig. Maar in zijn totaliteit is dit een seizoen om duimen en vingers van af te likken: stuk voor stuk zijn dit de klassieke afleveringen die The Simpsons tot een begrip hebben laten verworden, en op DVD zien ze er uit zoals U ze nog nooit zag. Zo is in de aflevering Separate Vocations het stukje dat bij VT4 al sinds jaar en dag werd weggelaten ("Act II: Death Drives A Stick") in zijn volle glorie te bewonderen. En ook zal U een epiloog vinden aan de aflevering Treehouse of Horror II, die totnogtoe enkel in de US-versie te zien was ("Next Week On The Simpsons"). De seizoensopener, Stark Raving Dad, waarin Homer samen met Michael Jackson in het gekkenhuis belandt, was al meteen raak. Ook Aerosmith, Sting, een bus vol Amerikaanse baseballspelers die hier nauwelijks bekend zijn, Beverly D'Angelo en Steve Allen verzorgen gaststemmen; Danny DeVito herneemt voor de tweede (en voorlopig laatste) keer zijn rol als Homers halfbroer Herb Powell, maar de markantste gaststem is wel Joe Mantegna, die in de aflevering Bart The Murderer voor het eerst de mantel van zijn intussen fel gesmaakt semi-vaste bijrol, mafiabaas Fat Tony, omgordde.



Alle Simpsons-karakters, uitgezonderd Maggie, worden in deze reeks bedacht met afleveringen die rond hun persoon draaien, zelfs de hond. Dit levert pareltjes op zoals Lisa's Pony en Lisa The Greek, waarin Lisa met haar weltschmerz worstelt, of Radio Bart, waarin het rotjoch dankzij een uit de hand gelopen grap heel Springfield in de ban houdt. Maar nu in het derde seizoen de cast van bijrollen min of meer vaste vorm begon aan te nemen, was er ook ruimte om enkele verhaallijnen volledig te laten draaien rond één of meer nevenfiguren. Zo bijvoorbeeld Like Father, Like Clown, waarin Bart en Lisa proberen Krusty te herenigen met zijn vader, een joodse rabbijn die van zijn zoon vervreemd is, Bart The Lover, waarin Barts lerares, Mrs. Krabappel, voor het eerst redelijk ernstig blijkt te lijden onder het feit dat ze geen man heeft, When Flanders Failed, waarin de godvruchtige buur van The Simpsons zich wil vestigen als kleine zelfstandige, of natuurlijk de compleet geschifte aflevering The Otto Show, rond het rock en roll-leven van eeuwige misfit Otto, de schoolbuschauffeur, inclusief het hilarische Spinal Tap-concert.



En naar goede gewoonte worden er weer tal van films geparodieerd: 2001, A Space Odyssey in de openingsscène van Lisa's Pony, Days Of Thunder in het toepasselijk getitelde Saturdays Of Thunder, en natuurlijk de schitterende Indiana Jones-parodie in de openingsscène van Bart's Friend Falls In Love. Maar The Simpsons is natuurlijk méér dan zomaar wat geparodieer; kijk maar eens naar de legendarische dagdroom van Homer in Chocoladeland in de aflevering Burns Verkaufen Der Kraftwerk, waarin alle registers van de fantasie van de makers wordt opengetrokken. Een exhaustieve opsomming van alle andere hoogtepunten uit deze reeks opnoemen zou deze bespreking oervervelend lang maken; U moet zelf maar kijken, want het is zoveel grappiger om allemaal zelf te zien.

Er is echter ook één zwaar minpunt dat we moeten vermelden, en dat is het feit dat bij de Nederlandse vertaling voornamelijk bij de gezongen nummers er flink met de pet is naar gegooid. Ergst van al is dat sommige nummers, die vaak essentieel zijn in het verhaal, gewoon niet worden ondertiteld; "Bunk With Me Tonight" in Colonel Homer is daar een goed voorbeeld van. Volgende keer een betere vertaler onder de arm nemen, Fox! Een uitweg kunnen de Engelse subs wel bieden, die veel nauwkeuriger zijn.

AFLEVERINGEN
36. Stark Raving Dad
Bart heeft zijn rode gelukspet in de was gelaten, en al Homer zijn witte hemden zien rose. Op zijn werk wordt hij voor gek versleten, en hij wordt naar het gekkenhuis gebracht. Daar ontmoet hij een man die denkt dat hij Michael Jackson is, en wanneer hij uit het gekkenhuis ontslagen wordt, is Springfield in de ban van de Michael Jackson-koorts.

37. Mr. Lisa Goes To Washington
In een gratis tijdschrift ziet Homer een wedstrijd in patriottistische opstellen schrijven voor kinderen. Lisa doet mee, en de ganse familie mag naar Washington, omdat Lisa haar opstel in de finale moet voorlezen. In Washington is Lisa geshockeerd door de alomtegenwoordige corruptie, en ze verandert de inhoud van het opstel.

38. When Flanders Failed
Ned Flanders heeft zijn kantoorjob op om een winkel voor linkshandigen te beginnen. Homer wenst hem al spoedig het faillissement toe, maar wanneer Ned echt in de financiele problemen komt, en zijn inboedel moet verkopen, krijgt hij spijt van zijn wens, en probeert hij alsnog alle linkshandigen aan te zetten om bij Ned te gaan kopen.

39. Bart The Murderer
Na een pechdag op school komt Bart per ongeluk terecht in The Legitimate Businessman Social Club, een mafia-genootschap, alwaar hij een baantje als barman krijgt. Wanneer hij te laat op zijn werk komt, steekt hij de schuld op Directeur Skinner, omdat hij moest nablijven. 's Anderendaags is Skinner van de aardbol verdwenen.

40. Homer Defined
Homer kan, eerder per ongeluk dan wat anders, een kernongeval vermijden. Lisa staat in grenzeloze bewondering voor haar vader. Homer wordt werknemer van de maand, en moet op een andere centrale, in Shelbyville, veiligheidsinstructies gaan geven. En net toevallig heeft de reactor daar ook een probleempje.

41. Like Father, Like Clown
Krusty komt bij de Simpsons eten; hij blijkt joods van afkomst te zijn, en vervreemd te zijn van zijn vader, een rabbijn die neerkijkt op het beroep van clown. Krusty geraakt gedeprimeerd van de herinneringen aan zijn jeugd, en Bart zweert dat hij samen met Lisa de clown en de rabbijn terug zal samenbrengen.



42. Treehouse Of Horror II
Nadat ze teveel snoep hebben gegeten, krijgen Lisa, Bart en Homer nachtmerries.
  • The Monkey's Paw: De Simpsons komen in het bezit van een apepoot, die de eigenaar vier wensen verleent. De wensen hebben echter allemaal een nadelig neveneffect.
  • Bart The Monster: Bart is een metapsychisch telepathisch monster, die iedereen in Springfield die niet naar zijn pijpen danst, van gedaante doet veranderen.
  • Homer's Brain: Homer wordt het slachtoffer van een willekeurige reeks ontslagen. Hij wordt dan maar grafdelver, en Burns en Smithers nemen zijn lichaam mee van het kerkhof, om zijn brein over te kunnen planten in het lichaam van een robot.

43. Lisa's Pony
Homer is te laat op een saxofoonconcert van Lisa, voor wie hij een nieuw rietje moest meebrengen. Lisa is razend. Om haar terug voor hem te winnen, koopt Homer de pony die ze al zo lang wil. Een pony onderhouden kost echter veel geld, en Homer moet een tweede job aannemen: de nachtdienst in de Kwik-E-Mart.

44. Saturdays Of Thunder
Homer blijkt volgens een test in een damesblad een zeer slechte vader te zijn. Om de relatie met Bart te verbeteren, helpt hij hem om een go-cart te bouwen voor de nakende zeepkistenrace. In de voorronden crasht Martin, en opdat Nelson Muntz maar niet zou winnen, vraagt Martin aan Bart om de met liefde gebouwde maar kramikkelige go-cart van Homer in te ruilen voor zijn supersonisch model.

45. Flaming Moe's
Homer heeft een cocktail uitgedacht die pas op smaak komt wanneer die in brand wordt gestoken. Moe steelt het recept, en noemt de cocktail een Flaming Moe. Het drankje slaat aan, en Moe verdient geld als slijk; zelfs Aerosmith komt optreden. Homer is echter razend dat Moe munt slaat uit zijn idee, en dreigt het geheime ingredient te verklappen waar Moe's concurrenten nog niet achter zijn gekomen: Krusty-hoestsiroop.

46. Burns Verkaufen Der Kraftwerk
Mr. Burns is uitgekeken op zijn centrale, en verkoopt die aan enkele Duitse industrielen voor 100 miljoen dollar. De Duitsers lichten de centrale door, en het blijkt dat Homer hopeloos onbekwaam is. Hij wordt dan ook ontslagen. Burns is echter het respect van de arbeiders kwijt, die geen angst meer voor hem hebben, en hij wil de centrale terug. En dat komt net goed uit, want de Duitsers zijn er net achter gekomen dat een kerncentrale gevaarlijk is.

47. I Married Marge
Homer is bang dat Marge voor de vierde keer zwanger is; hij vertelt over de eerste keer. Het jaar is 1980, Homer gaat al geruime tijd uit met Marge Bouvier, en werkt op de minigolf-baan. Een avondje stappen eindigt echter op een vrij onvoorzichtige manier, en Marge blijkt zwanger van Bart. Homer moet nu gauw met Marge trouwen, en een deftige job zoeken. En hij heeft geluk: de kerncentrale werft arbeiders aan.



48. Radio Bart
Bart krijgt voor zijn verjaardag van Homer een microfoon waarmee hij zijn stem op de radio kan laten klinken. De practical jokes die hij met iedereen uithaalt, worden ten top gedreven, wanneer hij zich uitgeeft voor Timmy O'Toole, een jongetje dat in een waterput gevangen zit. Wanneer de grap dreigt uit te komen, wil Bart zijn radiootje uit de put gaan halen, maar geraakt echt in de put geklemd.

49. Lisa The Greek
In de hoop dichter bij haar vader te komen, kijkt Lisa mee met hem naar sport op de TV. Ze blijkt bovendien altijd juist te gokken wie de winnaar is, en Homer kan op die manier honderden dollars winnen door bij Moe te wedden. Wanneer de Super Bowl eraan komt, en Homer liever kijkt dan met Lisa Mount Springfield te gaan beklimmen, zoals hij beloofd had, is Lisa geschokt omdat Homer eigenlijk alleen maar in haar geinteresseerd is voor de sportuitslagen.

50. Homer Alone
Het drukke gezinsleven bezorgt Marge een zenuwcrisis. Om op haar positieven te komen, gaat ze alleen op vakantie naar Rancho Relaxo, een vakantiepark. Intussen logeren Lisa en Bart bij Patty en Selma, tot hun grote afgrijzen, en moet Homer voor Maggie zorgen. Maggie loopt echter van huis weg, op zoek naar Marge.

51. Bart The Lover
Bart krijgt een flinke straf van Ms. Krabappel nadat hij met zijn jo-jo de vissen in het aquarium heeft vermoord. Hij ontdekt dat Ms. Krabappel, wanhopig op zoek naar een man, een contactadvertentie heeft geplaatst, en hij reageert erop. Ms. Krabappel wordt verliefd, en wanneer zij en haar veronderstelde vriend een afspraakje maken, komt die niet opdagen wegens onbestaand. Bart krijgt echter spijt van zijn rotstreek, en zoekt naar een manier om zijn fout goed te maken. En om te beginnen biecht hij bij zijn ouders op. Intussen bouwt Homer een hondenhok, en vloekt daarbij zodanig veel dat het Ned Flanders op de zenuwen werkt.

52. Homer At The Bat
Mr. Burns heeft een miljoen dollar verwed dat het honkbalteam van de centrale kan winnen tegen dat van Shelbyville. Om het geluk een beetje te manipuleren neemt hij verschillende honkbalsterren aan in de ploeg, die de reguliere spelers van hun plaats verdringen. Homer is razend dat hij de wedstrijd op de bank zal moeten meemaken, en niet op het veld. De avond voor de wedstrijd hebben de diverse sportlui echter allerlei ongelukjes voor...

53. Separate Vocations
De PMS-testen geven aan dat voor Bart een carriere als politieagent weggelegd is, terwijl Lisa huisvrouw zou moeten worden in plaats van jazz-muzikant. Bart krijgt de smaak van de autoriteit te pakken, wanneer hij hallbewaker wordt, en als dusdanig Skinners rechterhand. Lisa wordt een ettertje, en ze steelt alle leraarsuitgaven van de tekstboeken (met oplossingen!), en Bart krijgt van Skinner de opdracht om de dief te vinden.



54. Dog Of Death
De Lottokoorts slaat toe in Springfield. Homer, die er zeker van is dat hij gaat winnen, koopt een stapel loterijbriefjes, maar wint uiteraard niks. Dan blijkt Santa's Little Helper een gedraaide maag te hebben. De operatie kost flink wat geld, en om dat te kunnen betalen moet iedereen in de familie een paar financiele offers brengen. Dit verzuurt zodanig hun stemming, dat Santa's Little Helper van huis wegloopt, en ingelijfd wordt bij de waakhonden van Mr. Burns.

55. Colonel Homer
Een avondje film loopt voor de Simpsons bijzonder slecht af. Homer rijdt ver de stad uit om af te koelen, en komt in een country & western-cafe terecht. Daar hoort hij de serveerster, Lurleen Lumpkin, een liedje zingen waardoor hij ontroerd geraakt. Samen met Lurleen nemen ze het liedje op CD op, en het wordt een gigantisch kassucces. Homer wordt Lurleens manager, tot groot ongenoegen van Marge, want Lurleen is verliefd geworden op Homer, en wil met hem naar bed.

56. Black Widower
Sideshow Bob mag voorwaardelijk vrij uit de gevangenis, want hij gaat trouwen! De kersverse verloofde is niemand minder dan Selma, die geen geschikte man schijnt te kunnen vinden onder de niet-gedetineerde vrijgezellen. De avond voor het huwelijk maken Bob en Selma flink ruzie over het al dan niet echt zijn van MacGyver, en Bart beseft net op het goede ogenblik dat de huwelijksreis een grote opzet van Bob is om Selma te vermoorden.

57. The Otto Show
Na het bijwonen van een concert van Spinal Tap wil Bart rockzanger worden, en hij krijgt een gitaar. 's Morgens geeft Otto een demonstratie, en om de verloren tijd in te halen begaat hij een reeks flagrante verkeersovertredingen. Bovendien blijkt hij geen rijbewijs te hebben, en omdat hij zijn job kwijt is, wordt hij uit zijn huis gezet. Bart stelt voor dat hij in de garage komt wonen, en intussen moet hij proberen om bij Patty en Selma zijn rijbewijs te gaan halen.

58. Bart's Friend Falls In Love
Een magisch speelgoedje voorspelt dat de vriendschap tussen Bart en Milhouse op de helling gaat komen te staan. En de voorspelling wordt bewaarheid wanneer Milhouse verliefd wordt op een nieuwe leerlinge, Samantha Stanky. Samantha's vader is echter niet opgezet met de relatie, en Bart speelt een vuil spelletje, met de bedoeling zijn vroegere vriend terug te winnen. Intussen probeert Homer gewicht te verliezen door een bandje met subliminale berichten. In plaats van een bandje om gewicht te verliezen hebben ze hem echter een woordenschat-opbouwer gestuurd!

59. Brother, Can You Spare Two Dimes?
Omdat hij door jarenlange blootstelling aan radioactiviteit steriel blijkt geworden, krijgt Homer een of andere nep-award, opdat hij de kerncentrale maar geen proces zou aandoen. Aan de prijs is een geldbedrag van 2000 dollar verbonden, die Homer wil investeren in een nieuwe sofa, die Bart heeft vernield tijdens het eetkamer-kampioenschap polstokzetelspringen. Homers geruineerde halfbroer Herb Powell duikt echter op, en hij vraagt Homer het geld om een prototype van een revolutionaire uitvinding te bouwen.



BEELD EN GELUID
Ook hier weer zijn alle afleveringen voorzien van een gloednieuw geremixed 5.1-audiospoor. De aflevering Mr. Lisa Goes To Washington was overigens de eerste die ooit in Dolby Surround werd uitgezonden. Ook hier is de toegevoegde waarde van een dergelijk spoor eerder gering, maar alles klinkt zoals het zou moeten zijn: toonzuivere muziek, duidelijke dialogen... toch hoor je bijvoorbeeld in I Married Marge bij "The Logical Song" van Supertramp duidelijk de PAL-speedup, maar dat is een technisch gegeven waar we niet onderuit kunnen. Zes afleveringen in 5.1 plus audiocommentaar plus extra's per disc is echter nogal aan de volle kant, en alweer is het het beeld dat daar het meest onder heeft te lijden. Sommige afleveringen zijn puik scherp, maar bijvoorbeeld de eerste scènes van When Flanders Failed lijden erg onder macro-blocking. In Stark Raving Dad zien we dan weer flink wat aliasing, bij het traliewerk van het gekkenhuis, en dat soort schoonheidsfoutjes herhalen zich met regelmaat. Uiteraard is ook deze animatiefilm niet gespaard van aliasing. Maar er zijn ook goede punten uit te delen. In de eerste plaats natuurlijk (alweer) voor het bijzonder mooie kleurenpalet, voorts is het zwart echt egaal zwart, zoals het hoort, en hebben we bijzonder te klagen over ruis of noise.

EXTRA'S
De release stelt een beetje teleur op gebied van extra's. Niet dat die zo slecht of zo zijn, maar de reden waarom deze release altijd weer werd uitgesteld, was omdat er toch nog zo veel extra's moesten worden bijgevoegd. En als je dan het netto resultaat bekijkt, tja, dan valt het beestje wat mager uit. Eén en ander heeft wel waarschijnlijk te maken dat wegens het opdoeken van Futurama die DVD-boxen voorrang kregen. Wat we echter erg blijven appreciëren is het voorzien van alle afleveringen van een commentaartrack, door producenten (Groening en de zijnen), stemacteurs (Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith en anderen) en crew. De commentaartracks zijn zeer grappig en gevarieerd, leveren een hoop interessante randinformatie op, en zijn bovendien ook nog eens Nederlands ondertiteld. Ook een pluim voor het openingsmenu van de vier discs, waarbij je telkens andere, niet eerder uitgegeven couch gags te zien krijgt (diegene waarin de familie Simpson verdwijnt onder een cascade van groene tekens in onvervalste Matrix-stijl was ongetwijfeld het toppunt). Voor de rest moeten we de extra's verdelen in algemene extra's en aflevering-specifieke extra's.



De algemene extra's zijn de volgende: op de eerste disc vinden we vijf zeer mooie, in onze contreien nooit eerder vertoonde commercials voor Butterfinger, bovendien niet gelijk aan diegene die we op seizoen 2 vonden. Disc twee bevat een kort filmpje over Macy's Thanksgiving Parade van 1991, waarin er een reuze-Bart Simpsons ballon meevloog. De vierde disc bevat een Jukebox, waarmee je alle gezongen nummers van de vier discs nog eens kan nabeluisteren.

De aflevering-specifieke extra's dan. We vinden volledige storyboards terug voor de volgende afleveringen: Homer Defined, Treehouse Of Horror II, Radio Bart, Black Widower. Eén per disc dus.

Een tweede feature onderbreekt door seamless branching de afleveringen een paar keer om wat exclusieve schetsen te tonen. Afleveringen met die mogelijkheid zijn: Like Father Like Clown, Treehouse Of Horror II, Flaming Moe's, Burns Verkaufen Der Kraftwerk, I Married Marge, Radio Bart, Homer Alone, Dog Of Death, Colonel Homer en Black Widower. Al bij al niet zo'n heel mooie extra - ze hadden alle meteriaal beter in een andere sectie ondergebracht, want dit middels seamless branching in een aflevering stoppen is helemaal te gek.

De aflevering Treehouse Of Horror II is voor de aardigheid te beluisteren in het Spaans, Quebecois, Tsjechisch en Pools. Het gaat hier echter niet over een heel clipje, maar over de gehele aflevering. Toch is dit maar een aardigheidje.

De aflevering Colonel Homer kan je ook bekijken met een pop-up track. Tijdens de afleveringen verschijnen er dan pancartes met wat randinformatie. Tevens vind je bij deze aflevering een TV-promospot met daarin niet in de uiteindelijke aflevering opgenomen materiaal.



De zogenaamde Baby Translator uit de aflevering Brother Can You Spare Two Dimes hebben we niet gevonden, en de beloofde easter eggs ook al niet, alhoewel we de discs bijna byte per byte hebben besnuffeld.



CONCLUSIE
We hebben lang op deze release moeten wachten, en als het toevoegen van extra's de reden van het uitstel was, dan zijn we bekocht. Desondanks zijn de afleveringen zelf een uitstekende staalkaart van het beste wat The Simpsons te bieden hebben: droge, maatschappijkritische humor. De beeldkwaliteit loopt af en toe een beetje mank, maar is aanvaardbaar, en het geluid is goed. Buiten de echte Simpsons-completisten zullen er niet te veel mensen warm lopen van de extra's. Kortom: goed, maar voor een volgende release alsjeblieft wéér geen anderhalf jaar wachten, alsjeblieft. Er komen wel zeven Star Trek-boxen per jaar uit! En ontsla die vertaler!


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau

Film:
10/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991-1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
552 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626014027


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar bij alle afleveringen
• Storyboards
• Trailers
• Internationale clips
• Trivia Track
• Filmpje Thanksgiving Day parade
• 5 Butterfinger-commercials
• Jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij