:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONG-BAK
ONG-BAK
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-02-02
FILM
Mijn collega’s recensenten bij DVDInfo weten na een aantal jaren onderhand wel dat ondergetekende niet meteen de snelste reviewer is van het Westelijk halfrond. Het zou wel eens durven gebeuren dat een bespreking langer dan gepland op zich laat wachten. Af en toe, héél af en toe, zijn er echter van die films die ons met zachte dwang naar de dichtst bijzijnde computer leiden, teneinde gezwind aan de bespreking te beginnen. Ong-Bak is één van die zeldzame, onweerstaanbare pareltjes.

Op een nacht wordt in een klein Thais dorpje het hoofd gestolen van Ong-Bak, het boedha beeldje waartoe de inwoners zich richten voor voorspoed en een goede oogst. De verdwijning van het hoofd is dan ook een regelrechte catastrofe voor de dorpelingen. De zware en moeilijke taak om Ong-Bak terug te vinden wordt toevertrouwd aan Ting (Tony Ja). Zijn zoektocht brengt Ting al snel in Bangkok alwaar hij het moet opnemen tegen een meedogenloze bende criminelen die allen gespecialiseerd lijken in Muay Thai (Thai boksen)

Dat niet alle nuances, verhaallijnen of verbanden bij Ong-Bak tijdens het bekijken van deze dvd even goed te volgen waren zal wellicht niemand verbazen indien men weet dat deze dvd-release tot onze grote spijt geen Engelstalige, laat staan Nederlandstalige, ondertitels bevat. Wij horen u al af vragen of wij helemaal op ons hoofd gevallen zijn om een Thaise film te bekijken zonder ondertitels. Er zijn verschillende redenen waarom ondergetekende besloot om deze film toch te bestellen. Eerst en vooral is er natuurlijk de film zelf: op heel wat internet forums en websites wordt Ong-Bak al sedert enkele maanden dermate bewierookt dat onze interesse en nieuwsgierigheid meer dan gewekt was. Alle bronnen waren het er roerend over eens dat de Ong-Bak (het is te zeggen deze dvd release) ondanks het ontbreken van ondertitels erg genietbaar en goed te volgen was. Na het zien van een 4 minuten durend filmpje dat wij vonden op het internet (met daarin een aantal van de meest spectaculaire actie scènes) waren wij helemaal verkocht. Een tweede goede reden om deze dvd-release op te pikken is het feit dat dit wellicht de enige volledige dvd versie is die de kijkers ooit te zien zullen krijgen. Premier Asie (onderdeel van het Britse Hong Kong Legends) heeft de rechten opgepikt voor Ong-Bak en er zijn plannen om de dvd eind 2004 uit te brengen. Geloof ons vrij als wij u zeggen dat deze film nooit (NOOIT) uncut door de Engelse censuur geraakt. De gevechten in Ong-Bak zijn niet alleen heel spectaculair maar ook heel brutaal. De kop-, knie- en elleboogstoten vliegen in het rond. De distributiefirma van de Franse producent / regisseur Luc Besson heeft de rechten verkregen voor grote delen van Europa en volgens de meeste bronnen zouden ook zij plannen hebben om in de film te gaan knippen (minstens 10 minuten en een andere soundtrack). Denk aan de gruwelijke dingen die Miramax uitgehaald heeft met Shaolin Soccer en zoveel andere Aziatische films en begin alvast te rillen. Een laatste reden om deze dvd aan te schaffen is de scherpe prijs: online is deze Ong-Bak te bestellen voor 12 dollar (op moment van schrijven nog geen 9 euro), verzending vanuit Thailand inbegrepen.

Wat Tony Ja (echte naam Panom Yeerom) tijdens deze film laat zien is gewoon magistraal. Hij werkte al enkele jaren als stuntman en stand in (blijkbaar heeft hij meegewerkt aan Mortal Kombat) maar Ong-Bak is zijn eerste film als acteur. Als Tony geen martial arts-superster wordt dan weten wij het ook niet meer, hij heeft namelijk alles om het te maken : uitstraling, een ongelofelijke lenigheid en talent bij de vleet. Vergeet The Matrix, vergeet Crouching Tiger Hidden Dragon, this is the real stuff. Geen wires, geen computereffecten. De stunts en gevechten zijn allen uitgevoerd door Tony, zonder gebruik te maken van allerlei technische hulpmiddelen of trucages. Wij kunnen er echt niet genoeg op wijzen hoe indrukwekkende de Muay Thai-gevechten zijn die bij momenten van het scherm spatten, adrenaline ten top. Buiten de klassieke Muay Thai-gevechten zijn ook de achtervolgingsscènes te voet, en per tuk tuk (de plaatselijke driewielers) zeker de moeite waard. We kunnen enkel hopen dat Tony Ja niet te snel door Hollywood opgevist wordt om in één of andere stupide Amerikaanse actiebaggerfilm een bad guy te vertolken. Actieliefhebbers en aanhangers van de Aziatische cinema zullen wellicht beamen dat het niet de goede kant uitgaat met de carrière van sterren als Jackie Chan, Jet Li en Chow Yun Fat sinds ze geadopteerd (gecastreerd?) werden door mainstream Hollywood.

Niet alle verdiensten gaan naar Tony Ya, ook regisseur Prachya Pinkaew laat zien heel wat in zijn mars te hebben. Ong-Bak is op het ene moment flitsend, het ander moment rustgevend (toegegeven, veel rust krijgt men niet bij films die overlopen van de actie). Wij waren ook heel te spreken over het feit dat de regisseur bepaalde actiescènes vanuit verschillende hoeken laat zien. Liefhebbers van de Aziatische cinema maakten een tijdje geleden reeds kennis met de Thaise Pang-broertjes (Bangkok Dangerous, The Eye) en nu is er dus ook Pinkaew. Thailand lijkt klaar om net als Zuid-Korea een steeds grotere rol op wereldvlak te gaan spelen op het gebied van film.

BEELD EN GELUID
We mogen hier dan wel te maken hebben met een heel recente film, het gaat wel niet om een Hollywoodproductie of een release door één van de grote studio’s. Of dit een excuus is voor de (bij momenten) iets minder kwaliteit? Misschien niet echt maar het is toch gedeeltelijk een verklaring. Voor alle duidelijkheid : de beeldkwaliteit van Ong-Bak is zeker niet slecht, verre van. Over het algemeen bezit de film een goed contrastniveau met de nodige nuances. Jammer genoeg zijn er wel stukken in de film waar nogal wat grain valt waar te nemen. Laat dit echter vooral de pret niet bederven. De nachtelijke scènes zijn soms iets te donker. Over naar het geluid: zowel de Dolby Digital 5.1- als de DTS- track zijn niet volledig overtuigend. Eerlijk gezegd zijn beide tracks inwisselbaar, het is heel moeilijk om verschil te horen tussen beiden. De aangename soundtrack (east meets west, het is te zeggen traditionele Thaise instrumenten en moderne beats) komt niet volledig tot zijn recht, meer punch had zeker gemogen. Over punches gesproken: iets wat toch de nodige gewenning nodig had is het gebruik van geluidseffecten tijdens de gevechtsscènes. In tegenstelling tot bij de meeste martial arts-films is er niet veel te horen op het moment dat onze vechtende medemensen op elkaar inbeuken. Jammer genoeg moesten wij constateren dat het geluidsniveau bij zowel de Dolby Digital 5.1- als de DTS-track niet constant is. Geen slechte tracks, wel middelmatige.

EXTRA’S
Deze dvd is voorzien van een aantal extra’s, de meeste zijn niet echt de moeite vanwege het ontbreken van de nodige ondertiteling. Het audiocommentaar door de regisseur, en Ja Panom’s fight choregraphy zijn onbegrijpelijk in het Thais.

Gelukkig zijn er een aantal zaken die wel te volgen zijn:
- Ong-Bak easter eggs: grappig genoeg moet men niet op zoek naar verborgen extra’s op de dvd. Deze extra staat gewoon tussen de rest en hij bevat info over 2 boodschappen naar andere regisseurs tijdens de film, namelijk aan Steven Spielberg en Luc Besson.

- Casting- en audition- filmpje

- Storyboard comparison: we krijgen hierin stukken van de training, voorbereiding te zien, heel indrukwekkend (9 minuten)

- Alternate ending & Deleted scene

- 3D animatic comparison

- Demo scènes: deze extra is gewoon een must see, wow. Gedurende 5 minuten (met eerst een korte inleiding door de regisseur) krijgt men tijdens een demonstratie te zien tot wat Tony Ja in staat is, men moet dit zien om het te geloven.

Zowel de demoscènes als de storyboard comparison zorgen ervoor dat deze extra’s een 5 op 10 verdienen. Dit is smullen voor een martial arts- en actieliefhebber.

CONCLUSIE
De meest fantastische martial arts-scènes van de laatste jaren en straffe stunts. Laat u niet tegenhouden door het gebrek aan ondertitels, ook zonder is Ong-Bak te volgen en zeker de moeite waard. Indien u beschikt over een regiovrije dvd speler en wel een fantastische portie actie op zijn tijd kan smaken dan bent u bij Ong-Bak aan het juiste adres. Wie echter een heel origineel, diepgravend scenario verwacht laat deze kelk beter aan zich voorbijgaan. Believe the hype!


cover




Studio: Sahamongkolfilm

Regie: Prachya Pinkaew
Met: Panom Yeerom (Tony Ja)T, Mum Jok Mok

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
3

Genre:
Actie

Versie:
Thailand

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8852635063101


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Thais DTS 5.1
Thais Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audiocommentaar
• Easter eggs
• Demo scenes
• Deleted scenes
• Alternate ending

Andere recente releases van deze maatschappij