:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 1 DEEL 3
FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 1 DEEL 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-03-28
SERIE
"My name is John Crichton, an astronaut. A radiation wave hit and I got shot through a wormhole. Lost in some distant part of the universe on a ship, a living ship, full of strange alien life forms. Help me. Listen, please. Is there anybody out there who can hear me? Being hunted... by an insane military commander. Doing everything I can. I'm just looking for a way home. "

Voor wie totaal onbekend mocht zijn met deze serie: in Farscape volgen we de avonturen van astronaut John Crichton (Ben Browder), die ongelukkigerwijs door een wormgat gezogen wordt en aan de andere kant van het universum min of meer verplicht is om de rangen te vervoegen van de onsnapte gevangenen de Luxaanse krijger Ka D'Argo (Anthony Simcoe), de Delviaanse priesteres Pa'u Zotho Zhaan (Virginia Hey), de Hyneriaanse afgezette vorst Rygel XVI (Jonathan Hardy/John Eccleston) en de in ongenade gevallen Sebacceaanse Peacekeeper Aeryn Sun (Claudia Black), die op een levend schip, Moya, bestuurd door een in symbiose levende soort parasiet, Pilot (Lani John Tupu), proberen om uit de klauwen van de Peacekeepers te blijven. Eén van de kapiteins van de Peacekeepers, kapitein Bialar Crais (Lani John Tupu) heeft de bevelen van zijn oversten genegeerd en Moya tot aan de rand van de buitenste zonnestelsels gevolgd, omdat hij wraak wil nemen op Crichton, die per ongeluk tegen zijn broer is gebotst. We volgen de belevenissen van John Crichton, die ondergedompeld wordt in een vreemd maar met zichzelf consistent universum, waarin hij moet uitmaken wie van een variëteit aan buitenaardse levensvormen vriend is en wie vijand, en waarin niets is wat het op het eerste zicht lijkt. John wil maar wat graag terugkeren naar zijn thuisplaneet, maar hij heeft tegelijkertijd enkele verplichtingen te vervullen tegenover zijn nieuwe vrienden.



De reeks is een samenwerking tussen het Australische Nine Network Television - de reeks is veelal op lokatie in Australië geschoten - het Amerikaanse mediabedrijf Hallmark en Jim Henson's Creature Shop, die voor de vele buitenaardse creaties zorgden, in een poging onder impuls van zoon Brian Henson om definitief van hun Muppet- en Sesamstraat-imago af te geraken, en ook wilden bewijzen dat ze in een voornamelijk voor volwassenen bedoelde reeks geloofwaardig zouden overkomen. Wat aardig gelukt is: Farscape is een reeks met hoge production values, bizarre maar interessante karakters en bovenal een trouwe fanbase, blijkbaar dé sleutel tot succes. Niet alle seizoenen van Farscape werden overigens met een zelfde graad van instemming bejubeld, maar zeker op het einde van deze derde reeks, wanneer de personages goed op elkaar beginnen ingespeeld te worden, is de reeks op de top van haar kunnen, en sluit uiteraard af met een kanjer van een cliffhanger.

Het derde en laatste deel van het eerste seizoen van de Farscape Starburst Edition rond niet alleen enkele verhaallijnen af waarin in het eerste en tweede deel de toon was voor gezet, er worden ook enkele nieuwe personages geïntroduceerd die tot en met de miniserie waarmee de reeks werd afgesloten, tot de vaste cast zouden blijven behoren. Eerst en vooral is er de intrede van de Nebariaanse slavin Chiana (Gigi Edgley), die haar opwachting maakt in Durka Returns. Chiana is een verleidster en een dievegge, maar blijkt toch onverwacht in haar karakter een "zachtere kant" te hebben, waar niemand die zou vermoeden. De scenaristen vonden het nodig om een andere sterke vrouwenrol in de cast te schrijven, om daarmee enkele verhaallijnen aan te boren die noch door de haast mythische Zhaan, nog door tomboy Aeryn konden gespeeld worden. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ze op het einde van de aflevering zou sterven, maar de makers zagen haar wel zitten, en schreven geleidelijkaan stukken dialoog bij voor haar rol. Vanaf aflevering 15 maakt ze dus vast deel uit van de cast, alhoewel het nog tot aflevering 21, Bone To Be Wild zou duren vooraleer ze in de openingscredits zou worden opgenomen. Een tweede, nieuwe rol, die de vaste antagonist van dienst zou worden, wordt vanaf de dubbelaflevering Nerve/The Hidden Memory ingevuld door Wayne Pygram in de rol van Scorpius, een Scarraanse-Sebacceaanse halfbloed die eruit ziet alsof hij in de beenhouwerij met zijn neus in de gehaktmolen heeft klem gezeten. Scorpius is vooral geïnteresseerd in de kennis over wormgaten die John Crichton in de aflevering A Human Reaction in zijn onderbewuste krijgt ingeplant, en hij beschikt over een uitgebreid arsenaal aan geraffineerde marteltechnieken om te krijgen wat hij wil. Hij slaagt erin om kapitein Crais wegens insubordinatie aan de kant te schuiven, en zelf met de inzet van een bloedhond met een Pavlovreactie achter de gevangenen van Moya aan te gaan. In dezelfde dubbelaflevering maken we ook kennis met Stark (Paul Goddard), een verminkte persoon met helende capaciteiten, die zichzelf voor waanzinnig verslijt opdat de Peacekeepers hem niet zouden trachten te peilen. Stark vertrekt uiteindelijk mee als vluchteling aan boord van Moya, maar ergens tussen aflevering 20 en 21 is de crew op mysterieuze wijze van zijn aanwezigheid verlost.



De laatste afleveringen van dit eerste seizoen bouwen mooi voort naar een climax. Het levend schip Moya is zwanger, en schenkt tegen het einde van de reeks het leven aan een kleine Leviathan. Er is echter iets grondigs mis met het jonge schip, Tylin, dat ongewild het slachtoffer is geworden van een genetisch experiment van de Peacekeepers. Een eerdere reeks soortgelijke experimenten is dramatisch afgelopen, en enkel doordat Moya aan de aandacht van haar bewakers is ontsnapt, en het leven heeft kunnen schenken aan haar baby in alle vrijheid, zijn beiden - voorlopig althans - door het lot gespaard gebleven. Eén en ander zorgt wel voor praktische problemen voor Moya's opvarenden op de vlucht voor de Peacekeepers: Moya kan in haar hoogzwangere conditie niet meer "starbursten" - ruimtesprongen maken om hun achtervolgers af te schudden - en eens de kleine geboren is, wil ze dat bovendien niet meer doen omdat ze haar jong, die die eigenschap nog niet heeft, niet alleen wil achterlaten. Een poging om toch te starbursten loopt in de aflevering Through The Looking Glass bijna fataal af. De bemanning van Moya zal dus vooral moeten rekenen op hun eigen ingenuïteit of pure bluf, want qua aantallen zijn ze hopeloos in de minderheid.



AFLEVERINGEN
1.15. Durka Returns
De zwangere Moya maakt onverwacht een starburst en botst tegen een ander schip op. Aan boord bevindt zich de Nebari Salis (Tiriel Mora), samen met twee gevangenen. De Nebari hebben de ergerlijke gewoonte om gevangenen te "hersenspoelen", zodanig dat ze niet langer een gevaar voor de maatschappij betekenen. Eén van de twee gevangenen is Selto Durka (David Wheeler), die eertijds Rygel heeft gemarteld, maar na de behandeling door de Nebari een willoze vod is geworden. Rygel vertrouwt het zaakje echter niet, en hij meent dat Durka nog steeds een gevaar betekent. Hij wil hem met een zelfgemaakte bom opruimen, maar door de schok keert Durka's geheugen terug, en hij neemt het commando over Moya over. De andere gevangene, Chiana, een Nebariaans straatschoftje dat zich niet wil plooien naar de gangbare normen van haar rasgenoten, smeekt Crichton om hulp, vooraleer ze net als Durka gebrainwashed wordt. Temidden van de chaos kan ze ontsnappen; het is aan Crichton om haar te hulp te roepen om Durka uit te schakelen.

1.16. A Human Reaction
Voor Johns ogen doemt er plots een wormgat op, waar_achter hij een glimp van de Aarde ziet. Na afscheid genomen te hebben van zijn reisgenoten, keert John terug in zijn Farscape-sloep, maar hij wordt door de crew van de NASA niet echt vriendelijk ontvangen. Zelfs zijn vader Jack (Kent McCord) bewaart een zekere afstandelijkheid. Plots landt ook de sloep van Moya op Aarde, met daarin D'Argo, Aeryn en Rygel, die prompt door de aardbewoners in een glazen stolp worden geplaatst voor onderzoek. John, die dankzij zijn taalmicroben de enige is die met hen kan communiceren, houdt vol dat het allemaal een misverstand is. Maar wanneer hij merkt dat iedereen, ook de meest toevallige voorbijgangers, hem bekend voorkomen, realiseert hij zich dat er iets niet klopt...

1.17. Through The Looking Glass
De bemanning van Moya uit haar zorgen dat Moya niet in staat is om een starburst te maken in haar zwangere toestand. Moya vreest dat de crew haar wil inruilen voor een sneller schip, en wil per sé proefondervindelijk aantonen dat ze nog best de hyperruimte in- en uit kan springen. Helaas loopt de sprong falikant af: Moya rijdt zichzelf ergens frontaal vast in een scheur tussen verschillende dimensies, en naast het universum zoals de bemanning het kent, zijn er drie parallelle universa bijgekomen: een rood universum, waar iedereen kotsmisselijk wordt, een blauw universum, waar een schelle fluittoon klinkt waardoor iedereen praktisch onverstaanbaar wordt, en een geel universum, waar iedereen ongewild de slappe lach krijgt. John heeft de doorgang tussen de universa gevonden waar respectievelijk D'Argo, Aeryn en Rygel in vast zitten, en probeert de zaak zodanig te coördineren dat in elk van de vier universa tegelijkertijd Moya een achterwaartse beweging maakt. Maar of dat verstandig is?



1.18. A Bug's Life
Een Peacekeeper-jager met een lek in de brandstoftank maakt een noodlanding op Moya. Omdat Moya nog steeds niet in staat is om een starburst te maken, doen Aeryn en John in een achtergelaten kapiteinsuniform alsof de andere passagiers terug gevangen genomen zijn. De kapitein, Larraq (Paul Leyden), eist om naar een geheime Gammak-basis van de Peacekeepers in de Uncharted Territories gebracht te worden, om er een militaire lading af te zetten, die goed bewaakt in een container in de laadruimte wordt bewaakt. Zowel Rygel als Chiana menen dat er in de container iets zit waar ze wat aan kunnen verdienen, en ze maken het ding open. Daarmee halen ze zich een hoop onheil op de hals: in de container zit een virus dat bij fysiek contact voortdurend van gastheer wisselt, waarbij deze zich achteraf niets herinnert van het feit dat hij of zij besmet was. Het virus hoopt lang genoeg los te lopen opdat het zichzelf zou kunnen vermenigvuldigen, wat een catastrofe zou betekenen. Eerst besmet het één van Larraqs mannen, Thonn (Richard White), maar daarna stapt het over op Chiana en vervolgens op John. De Peacekeepers en de crew van Moya moeten de handen in elkaar slaan om het virus terug te vangen. Helaas zijn ze verkeerdelijk van oordeel dat Rygel de drager is.

1.19. Nerve (1)
De meswonde die Aeryn heeft opgelopen, heeft haar centraal zenuwstelsel beschadigd, en het enige wat haar nog kan redden is een transplantatie met genetisch materiaal van Sebaceans. Zo ver in de Uncharted Territories is er echter geen Peacekeeper-basis in de buurt. Of toch? Larraq had over een geheime Gammak-basis gesproken, en Crichton denkt dat hij zijn nummertje blufpoker nog eens kan herhalen. In een uniform van de Peacekeepers met Chiana als zijn slavin aan zijn zijde daalt hij naar de basis af. Daar valt hij echter in de handen van Scorpius, die hem voor ondervraging onderwerpt aan de Aurora Chair, een meedogenloze machine die zijn herinneringen leegzuigt. Scorpius schijnt vooral belangstelling te hebben voor Crichtons kennis over wormgaten. Aan boord is ook tech girl Gilina (Alyssa-Jane Cook), die Chiana het nodige medicijn voor Aeryn kan bezorgen. De tijd dringt en Chiana moet naar Moya terugkeren... alleen!

1.20. The Hidden Memory (2)
In zijn cel maakt Crichton kennis met een zekere Stark, die omwille van zijn helende capaciteit door de Peacekeepers in leven is gehouden en herhaaldelijk onderworpen is aan de Aurora Chair. Stark doet tegenover zijn medegevangen alsof hij waanzinnig is geworden. Scorpius heeft intussen kapitein Crais ontboden, om samen proberen het mentale blok dat Crichton heeft opgeworpen, te breken. Crichton probeert de betrokkenheid van Gilina te verdoezelen, en Gilina weet de Aurora Chair te saboteren. Terwijl Aeryn, Zhaan en D'Argo naar de Gammak-basis afreizen om Crichton te bevrijden, begint Moya aan een moeilijke bevalling; haar kind heeft iets wat andere Leviathans niet hebben: een kant en klaar operationeel wapensysteem.



1.21. Bone To Be Wild
Moya en haar baby hebben zich in een asteroïdenveld verborgen voor Crais en Scorpius. Ze krijgen een noodsignaal binnen van een vrouw, M'Lee (Francesca Buller) die op een nabijgelegen asteroïde blijkbaar belaagd wordt door een monster. In de hoop dat er een kaart van het asteroïdenveld te vinden is, dalen Zhaan, D'Argo en John in een transportmodule af, en vinden op de asteroïde een bijzonder rijke collectie aan genezende planten. M'Lee beweert dat haar belager, Br'Nee (Marton Csokas), haar familie heeft uitgemoord. Br'Nee, die even later in het schip opduikt, beweert echter dat M'Lee juist een jager is die door zijn soort is uitgezet om alle planten-etende wezens te doden om de zeldzame specimen op de planeet te beschermen, en dat de crew daardoor in gevaar is. Eén van de twee is duidelijk aan het liegen en heeft slechte bedoelingen met de bemanning. Aeryn is op vraag van Pilot op Moya achtergebleven om het moederschip te helpen een band te kweken met haar jong. Aeryn ziet voor het eerst als passagier van het jonge schip de mogelijkheden ervan in.

1.22. Family Ties
Het commandoschip is nog steeds op zoek naar een teken van leven van Moya, die zich in de asteroïdenbelt heeft verstopt. Rygel heeft het schip verlaten, en is bereid om zijn vrienden aan de Peacekeepers over te dragen in ruil voor immuniteit. Op het commandoschip verneemt hij echter dat Crais in ongenade is gevallen, en dat Scorpius het bevel heeft overgenomen. Rygel vlucht terug naar Moya, met Crais bij zich, die asiel vraagt. Scorpius is van plan om John Crichton levend in handen te krijgen, om alles wat hij weet over wormhole-technologie aan hem te onttrekken. Om Moya, die zeker niet wil starbursten zonder haar kind, een kans te geven te ontsnappen, besluit de bemanning dat één van hen zich moet opofferen en met een tjokvol explosieven geladen schip naar het commandoschip moet vliegen om zo een afleiding te creëren. D'Argo heeft echter een veel stoutmoediger plan: hij wil de Gammak-basis van Scorpius opblazen. Wanneer de sloep op een aanvaringskoers met de van olie vergeven basis zit, zal Aeryn een laatste poging ondernemen om John en D'Argo uit de ruimte te plukken. Maar zo missen ze misschien de enige mogelijkheid om met Moya te vluchten...



BEELD EN GELUID
Van de reeks zijn in de Benelux enkel de eerste acht afleveringen uitgebracht, en wie daarna wil aanpikken, kunnen we deze uitstekende heruitgaven uit regio 1 aanraden. Op 3 kanten van 2 double layer discs vinden we de laatste acht afleveringen van seizoen 1, met een vierde kant gevuld met bonusmateriaal. Farscape werd opgenomen in 1.33:1, maar tegelijkertijd ook afgewerkt in Dolby Digital 5.1, welke track U naast een standaard Dolby Surround 2.0-track op deze release terugvindt. Het beeld is in NTSC-formaat, maar, mits U over de goede afspeelapparatuur beschikt, mooi scherp afgewerkt in heldere, vibrante kleuren waarin het compleet van de pot gerukte exotische universum erg goed tot zijn recht komt. De beeldband is onbeschadigd, het contrast blijft zelfs in de donkere scènes overeind, maar misschien is er hier en daar een klein spoortje van edge enhancement te zien. De compressie is meer dan bevredigend, en er is weinig interlacing te zien. De 5.1-geluidstrack is een perfect middel om een waaier aan surroundeffecten (luister maar eens naar de opening van de aflevering Bone To Be Wild) en zware uithalen met de subwoofer tentoon te spreiden. Helaas krijgt de dialoog hierdoor soms een beetje een schop in de verkeerde richting, en klinkt die na wat hevig subwoofergeweld wat diffuus, zoals in Rygels monoloog in de slotaflevering, Family Ties. Ook hier dus een geweldig immersieve geluidstrack, minus een paar slordige volumefouten. In het aparte universum van Farscape worden nogal wat neologismen en exotische begrippen gehanteerd waar zelfs Crichtons vertaal-microben geen blijf mee weten, en daarvoor is het handig om te weten dat dit voor zover we weten de enige Farscape-release is met Engelse ondertiteling, zij het wel in een knalgele kleur.



EXTRA'S
Ook deze derde Starburst Edition voegt aan de originele releases vooral een waaier aan substantieel bonusmateriaal toe, zodanig dat wie de afleveringen al op één van de vorige releases bezit, ongetwijfeld toch nog hierbij zijn of haar gading vindt. Maar liefst vijf commentaartracks - waarvan zeker drie nieuwe - sieren deze release: acteurs Ben Browder (John) en Claudia Black (Aeryn) delen met ons hun inzichten over de afleveringen A Human Reaction, Nerve en de seizoensfinale Family Ties; voor deze laatste aflevering is er nog een tweede commentaartrack ingesproken door auteurs/producers Rockne S. O'Bannon en David Kemper, en tot slot nog ééntje voor Bone To Be Wild, ingesproken door Anthony Simcoe (D'Argo). De hoeveelheid aan commentaartracks wordt wel wat overkill, en vooral die van het duo Black/Browder zijn niet altijd even interessant. Een ander combinatie van acteurs uitproberen lijkt ons dan ook de boodschap.

Net zoals op de vorige release krijg je bij elk van de afleveringen een reeks statische pagina's met Cool Farscape Facts, achtergrondinformatie bij elke aflevering, en een paar pagina;s uit The Farscape Chronicles, een encyclopedie van achter de schermen-informatie gesorteerd per aflevering, samengesteld door Farscape-kenner Paul Simpson, aangevuld met Alien Encounters, stukjes waarin de buitenaardse wezens aflevering per aflevering worden getoond, voorzien van een stukje filmfragment van de betreffende afleveringen. Al dit bonusmateriaal is uiteraard terug te vinden bij de afleveringen in kwestie.



Het overige bonusmateriaal is gehuisvest op de tweede zijde van disc 2. We beginnen met maar liefst acht videoprofielen: van actrice Gigi Edgley (Chiana, 19 min.), Lani John Tupu (Crais zowel als Pilot, 30 min.), Wayne Pygram (Scorpius, 11 min.) en Moya & Pilot (9 min.) zijn gecentreerd rond personages, de vier andere video-profiles belichten andere aspecten van de productie, zoals het kostuumontwerp van Terry Ryan (10 min.), die vooral zijn best doet om karaktertrekken van de personages in de kleding te verwerken (het ninja-achtige pak van D'Argo bijvoorbeeld); verder komen schrijver/producent Rockne S. O'Bannon (20 min.) en producent/co-auteur David Kemper (12 min.), en krijgen we een kijk achter de schermen bij de Jim Henson Creature Shop (9 min.). Enkele van deze featurettes, zoals de interviews met O'Bannon en Kemper, waren reeds op de Benelux-versie terug te vinden.

Op de tweede pagina vinden we dan nog enkele conceptuele gallerijen terug, over Chiana (2 min), Scorpius (3 min.), Crais (1 min.), en een algemene galerij met conceptuele schetsen en foto's van de gastacteurs met geen of maar gedeeltelijk make-up op (11 min.). Afsluiten doen we met enkele cross-promotionele trailers en dvd-credits.

CONCLUSIE
Dit deze derde Farscape Starburst Edition sluit een eerste, boeiende seizoen op een waardige manier af, en weet en passant nog enkele nieuwe intriges vlot in het verhaal in te bouwen. Niet slecht, als je weet dat het voortbestaan van de reeks altijd een beetje op de tocht is blijven staan. De Starburst Editions bevatten schitterende beeld-en geluidskwaliteiten, en dan ook nog eens ronduit deftige extra's.


cover



Studio: ADV Films

Regie: Tony Tilse, Rowan Woods, Ian Watson, Andrew Prowse
Met: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Jonathan Hardy, Lani John Tupu, Wayne Pygram, Paul Goddard

Film:
9,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1999-2000

Leeftijd:
NR

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
702727104824


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surorund 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 5 audiocommentaartracks,
• 8 videoprofiles,
• Cool Farscape Facts,
• The Farscape Chronicles,
• Alien Encounters,
• 4 fotogallerijen,
• ADV Previews