:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 2 DEEL 3
FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 2 DEEL 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-08-05
SERIE
Om de geheime wormtechnologie uit het brein van John Crichton (Ben Browder) te onttrekken, heeft zijn aartsvijand Scorpius (Wayne Pygram) een neurale kloon in zijn hersens ingeplant, die de relevante informatie moet uitspitten. De kloon heeft zich in Johns brein ingenesteld, waardoor die meer en meer begint te lijden aan waanideën, terwijl meer en meer van zijn persoonlijkheid wordt geabsorbeerd door zijn schizofrene persoonlijkheid. Daarenboven beleeft hij enkele traumatische ervaringen waardoor hij kleur moet bekennen wat zijn relatie met de koele, afstandelijke Aeryn (Claudia Black) betreft. Ook krijgt John verschillende keren de kans Scorpius naar de andere wereld te helpen, maar de chip verhindert zijn handelen. De Banik-slaaf Stark (Paul Goddard) is teruggekeerd naar Moya met schokkend nieuws voor D'Argo (Anthony Simcoe): zijn zoon Jothee (Matthew Newton) is nog in leven, maar lijdt een bestaan als mijnslaaf. D'Argo wil alles in het werk stellen om zijn zoon terug te vinden, zelfs al strookt één en ander niet met de morele principes van Zhaan (Virginia Hey). Stiekem droomt D'Argo al van een nieuw herenigd gezin, met zijn zoon en zijn nieuwe vrouw Chiana (Gigi Edgley) aan zijn zijde, maar zover is het nog lang niet. Met zowel de neurale kloon van Scorpius in de hersens van John als de échte Scorpius die hen voortdurend op de hielen zit, moet de bemanning van Moya op twee fronten tegelijk vechten. En het is ook nog maar de vraag of Rygel (Jonathan Hardy) zijn kameraden niet uitverkoopt aan wie hem maar het meest kan bieden. Ze krijgen echter de onverwachte steun van Bialar Crais (Lani John Tupu), die nu, rondzwervend in Moya's kind Talyn, evenzeer een verschoppeling van het systeem is geworden.



Het eerste en tweede deel van seizoen 2 worden uiteraard opgevolgd door de climax van het derde deel. Op het hoogtepunt van succes is voor Farscape een groot budget opzij gelegd voor speciale effecten - het vuurgevecht in aflevering Plan B blijft maar duren - en meer dan ooit overspoelen horden kwaadaardige aliens het scherm. Na de eerste driedubbelaflevering in deel 2, Look At The Princess, bevat dit derde seizoen een tweede driedubbelaar, Liars, Guns & Money, waarvan zeker de eerste episode meer losstaat van de twee volgende delen dan bij voorgenoemde. Na de zwangerschap en bevalling van Moya in het eerste seizoen wordt de hoofdverhaallijn in dit tweede seizoen vooral ingenomen door de neurale kloon in Crichtons hoofd. Die gaat daar prompt van aan het hallucineren, wat de auteurs de mogelijkheid biedt om de personages soms voor een aflevering lang uit hun klassieke context te kunnen rukken, zoals in Won't Get Fooled Again waarin we Aeryn als arts zien, Zhaan als therapeut, Rygel als yuppie scum CEO van een multinational en Pilot als deejay. De rode draad wordt daar wel een beetje minder duidelijk door, wat van de kijker meer inspanning vergt om uiteindelijk nog de plotlijnen aan elkaar te knopen. Ook qua inlevingsvermogen in de karakters wordt er van de kijkers wat gevergd, als bijvoorbeeld in With Friends Like These... verschillende personages plots van kamp verwisselen. Maar hey! Het is Farscape, hè! Waar zouden we zijn zonder goeie oude verraders? Toch worden de kijkers uiteindelijk beloond met een deel antwoorden aan het einde van deze reeks. Ook aan de interne verhoudingen van de personages wordt wat gewijzigd. Zo wordt in deze reeks Jothee, de zoon van D'Argo, voor het eerst opgevoerd als semi-vast castlid, en vooral Paul Goddards rol als de half geniale, half waanzinnige Stark, wordt opgewaardeerd van een occasionele bijrol naar een volwaardige rol - vanaf seizoen 3 wordt hij zelfs in de openingscredits opgenomen, evenals Lani John Tupu (Crais) en Wayne Pygram (Scorpius). Anticiperend op het derde seizoen is dit vooral bedoeld om de leemte op te vangen die dreigt te vallen wanneer één van de vaste castleden na twee seizoenen afscheid zal nemen van de reeks. De scenaristen hebben echter met de eindaflevering de fans een volle zomerstop lang op het verkeerde been gezet over wie uiteindelijk de reeks zou verlaten. Totnogtoe is dit zesde deel zeker het meest duistere en minst geschikt voor kinderen: een uitgestoken oog, een afgebeten vinger en een open hersenoperatie zijn uw deel.



AFLEVERINGEN
2.15. Won't Get Fooled Again
John ontwaakt zogezegd een week na de mislukte lancering en de daaropvolgende crash van de Farscape One, terug op Aarde alsof er niets gebeurd is, terug bij zijn vader Jack (Kent McCord) en zijn broer DK (Murray Bartlett). Hij heeft echter al snel door dat iemand zijn geest aan het manipuleren is om de wormgaten-technologie uit zijn herinneringen op te vissen, want zijn omgeving is hem iets te hard aan het aanzetten om hem tot een nieuwe vlucht met de Farscape te verleiden. Er zijn namelijk een paar feiten in zijn realiteit die absoluut onmogelijk kunnen stroken met de werkelijkheid: zijn behandelende arts is Aeryn, zijn psychiater is Zhaan, zijn concurrent-piloot D'Argo en zijn nieuwe baas Rygel. De wereld lijkt erg op de realiteit die de Ancients hem ooit hebben voorgehouden, alleen is alles ditmaal veel realistischer. Crichton denkt uiteraard dat Scorpius hier achter zit, die een neurale kloon van zichzelf in Crichtons hersens heeft ingeplant, maar ook Scorpy blijkt een speelbal van de nieuwe werkelijkheid te zijn. En wie hem ook aan het manipuleren is, hij of zij schrikt er niet voor terug om de grove middelen te gebruiken. Zoals het terug uit de doden opwekken van Johns overleden moeder Leslie (Carmen Duncan).

2.16. The Locket
Terwijl Moya zich in een intergalactische mist verbergt voor Peacekeepers, verdwijnt Aeryn tijdens een verkenningsvlucht even uit het zicht van de radar. Wanneer ze terugkeert is ze plots tientallen jaren ouder geworden. Ze beweert dat ze al die jaren heeft gewacht op de terugkeer van Moya, en op een planeet die onder de mist verborgen ligt, heeft geleefd, kinderen gebaard, en zelfs nog een kleindochter, Ennixx (Alyson Standen) heeft. De crew, geholpen door Stark, probeert uit te vissen hoe zoiets mogelijk is, en vooral, of het effect omkeerbaar is. Ze zullen echter al snel een lesje leren over de relativiteit van tijd. Stark is teruggekeerd omdat hij voor D'Argo nieuws heeft over zijn vermiste zoon: die wordt binnenkort als slaaf verkocht.



2.17. The Ugly Truth
Crais heeft een wapenstilstand onderhandeld met de crew van Moya. Hij vreest dat hij Talyn niet langer onder controle heeft, en wil zijn grootste kanon laten vervangen door een defensie-schild, maar hij heeft daarbij de hulp van de crew én Moya nodig. Hij heeft al een schild besteld bij de Plovakians, intergalactische wapendealers. Wanneer het Plovakiaanse schip arriveert, wordt het kanon plots geactiveerd en Talyn schiet het schip in frut. Crais dwingt de bemanning uit Talyn, en starburst zich met zijn schip in veiligheid. Aeryn, John, Zhaan, D'Argo en Crais worden gevangen genomen en ondervraagd door de strenge maar rechtvaardige Plovakians Gahv (Peter Carroll) en Fento (Linda Cropper). Eén voor één worden ze alle vijf ondervraagd om te bepalen wie de schuldige is die op de vuurknop heeft gedrukt. Met die randvoorwaarde dat, als ze tijdens de ondervraging op een leugen betrapt worden, ze er alle vijf aan gaan. We krijgen het relaas van wat er aan boord van Talyn gebeurd is te zien vanuit alle vijf de standpunten van de onfortuinlijke bemanningsleden.

2.18. A Clockwork Nebari
Chiana is teruggekeerd van een planeet waar ze informatie is gaan verzamelen over de slavenveiling waarop D'Argo's zoon wordt verkocht. In het escorte van Aeryn en Rygel reizen echter twee ongewenste gasten mee: de Nebari Varla (Skye Wansey) en Meelak (Malcolm Kennard). Ze zijn net aan een aanval van de Peacekeepers ontsnapt, en ze willen Chiana gevangen nemen en in een nabije Nebari-basis uitleveren. Ze hersenspoelen met een bepaalde drug de bemanning van Moya, alleen Pilot schijnt omwille van zijn fysiologie niet op de drug te reageren. Maar de Nebari maken een inschattingsfout: bij John wordt het effect teniet gedaan door de neurale kloon-chip van Scorpius, en bij Rygel werkt het effect sneller uit omwille van het hoge metabolisme van de vreetzak. Ze spelen echter het spelletje mee, in een poging om de Nebari te overmeesteren. Chiana verneemt dat de Nebari op zoek zijn naar haar broer Nerri (Simon Bossell), van wie ze dacht dat hij dood was. Hij is echter de leider van het verzet tegen een megalomaan plan van de Nebari om een groot deel van het universum te veroveren.

2.19. Liars, Guns And Money (1): A Not So Simple Plan
De crew pikt signalen op van Stark, die zichzelf intussen weer gerematerialiseerd heeft. Stark heeft de blauwdruk te pakken van een streng beveiligde kluis, en hij meent dat als ze die kunnen leegroven, ze geld genoeg gaan hebben om D'Argo's zoon Jothee vrij te kopen, die verkocht wordt in een contigent van tienduizend slaven. De rest van de crew meent echter dat het gekkenwerk is, en daarom zakt D'Argo alleen af naar de kluis. D'Argo wordt betrapt en gevangen genomen, maar dit blijkt allemaal deel uit te maken van Starks grotere plan. Zhaan geeft zich daarom uit voor een crimineel die een kluis wil huren, en beweert tegenover de bewaakster, Natira (Claudia Karvan) dat ze D'Argo vooruit had gestuurd om de beveiliging te testen. Het pakje dat Zhaan in de kluis wil deponeren, bevat Rygel in schijndode toestand, zodat die, eens wakker, binnenin de brandkast de labels op de kluizen kan verwisselen. Spijtig genoeg duikt op dat moment de eigenaar van de andere kluis ook op, en tot overmaat van ramp is het Scorpius! John tracht van de gelegenheid gebruik te maken om zijn vendetta met Scorpius voor eens en altijd te bezegelen, en hem met gelijke munt terug te betalen voor wat hij hem heeft aangedaan.



2.20. Liars, Guns And Money (2): With Friends Like These...
Scorpius heeft de partij slaven, waaronder Jothee, voor de neus van de crew van Moya opgekocht voor het driedubbele van de prijs. Hij stelt voor om Jothee te ruilen voor Crichton. D'Argo is uiteraard verleid door het aanbod, maar hij kan zijn vriend niet verraden. De andere 9.999 gevangenen, Baniks, worden "opgeruimd", waardoor Stark niet alleen een vlaag van waanzin, maar ook van strijdlust krijgt. John heeft daarom een ander plan uitgedacht: samen met enkele oude bekenden, huurlingen Teurac de Sheyang (Thomas Holesgove, stem Philip Hinton, uit PK Tech Girl), Bekhesh de Tavlek (John Adam, uit Throne For A Loss), Rorf de Bloodtracker (Jeremy Sims, uit Till The Blood Runs Clear) en de Zenetaanse piraat Kurz (David Bowers, uit The Flax) wil hij de Shadow Depository overvallen. Aeryn, John, D'Argo en Rygel gaan de vier huurlingen respectievelijk opzoeken. Rygel heeft daarbij een onaangenaam weerzien met zijn aartsvijand, kapitein Selto Durka (David Wheeler). Spijtig genoeg werken huurlingen alleen voor geld, en de buit die ze van Scorpius hebben gestolen is veranderd in metaaletende spinnen, die Moya van binnenuit aan het opvreten zijn.

2.21. Liars, Guns And Money (3): Plan B
Crichton heeft zichzelf vrijwillig overgeleverd aan Scorpius in ruil voor Jothee. Die dringt binnen in zijn brein om zijn neurale kloon verder te laten zoeken naar het geheim achter de wormtechnologie. Met Moya gewond vat Aeryn het plan op om samen met de huurlingen nu John te gaan bevrijden in plaats van Jothee. Spijtig genoeg zit er tussen de huurlingen een handlanger van Scorpius. Jothee en zijn vader D'Argo leren elkaar nu voor het eerst echt kennen, en de jarenlange scheiding is de psyche van Jothee niet echt gunstig gezind geweest. Crichton probeert intussen Natira ervan te overtuigen dat Scorpius haar toch van plan is te doden. Natira heeft bovendien laten verstaan dat ze een manier kent om de chip uit Crichtons hersens te verwijderen zonder hem te doden. Crichton biedt haar op Moya bescherming tegen Scorpius aan. Net wanneer de situatie er het slechtst uitziet krijgt Moya versterking vanuit onverwachte hoek.

2.22.. Die Me, Dichotomy
Crichton wisselt voortdurend van persoonlijkheid tussen zichzelf en die van de neurale kloon van Scorpius in zijn hersens. De crew bezoekt de planeet van een bijzonder kundige genezer, Diagnosan Tocot (Thomas Holesgrove), en zijn schraperige boekhouder Grunchlk (Hugh Keays-Byrne), om zowel Moya's uitgebrande compartimenten te laten verzorgen als te pogen de neurale chip uit Crichtons hersens te halen. Misschien is dat laatste mogelijk, maar dan moet Crichton donorweefsel hebben. Op de planeet zijn duizenden bijna-doden cryogeen ingevrozen waarvan er een paar mogelijk compatibel zijn. Zhaan vindt die techniek echter immoreel. Lang tijd om erover te beslissen krijgen ze echter niet, want de Scorpius-persoonlijkheid van Crichton begint langzamerhand een overwicht te krijgen. Wanneer hij in de Farscape ontsnapt en een signaal uitstuurt naar Scorpius, zet de rest van de crew de achtervolging in, waarbij één personage het leven laat... Terwijl John geopereerd wordt, trekt Crais de wacht op in Talyn.



BEELD EN GELUID
Wat kunnen we nog meer zeggen over deze Starburst Editions dat we de vorige keren nog niet hebben gezegd? Niets, eigenlijk: zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn enorm goed, als U tenminste over de juiste apparatuur beschikt om NTSC-bronnen correctaf te spelen. De acht afleveringen zijn verspreid over drie kanten van de 2 double sided discs (of de 4 single layers, als U deze box later heeft gekocht dan wij), waardoor de compressie op de discs met 3 afleveringen iéts beter te zien is. Maar laten we vooral niet te hard zeuren over een release die zo'n puntgaaf beeld met zo'n dynamisch surround-gebruik weet te combineren.



EXTRA'S
Misschien iets minder extra's op dit deel, maar toch nog altijd de moeite waard: naast de gebruikelijke rubrieken Cool Farscape Facts, The Farscape Chronicles en Alien Encounters terug, bevatten de eerste discs drie audiocommentaartracks. Op Won't Get Fooled Again werd deze ingesproken door regisseur Rowan Woods en producent Richard Manning, op The Locket, een aflevering die dieper ingaat op de relatie tussen John en Aeryn figureren acteurs Ben Browder en Claudia Black, en op de finale-aflevering Die Me, Dichotomy wordt dir duo vervoegd door scenarist David Kemper. Verspreid over de afleveringen is er in totaal nog een drietal minuten aan verwijderde scènes terug te vinden.

Kant vier met het traditionele restant van de extra's stelt qua hoeveelheid een beetje teleur. In twee documentaires uit de reeks "Listening in with composer Guy Gross", samen 21 minuten, heeft de huiscomponist toelichting bij de soundtrack van The Locket en Die Me, Dichotomy. Met twee van filmfragmenten voorziene Farspeak-spelletjes kan U nogmaals uw kennis van het Farscape-jargon testen, met ééntje over de gebruikte krachttermen, en ééntje met termen uit de Uncharted Territories. Dan vindt U nog een slideshow met productiefoto's (5 min.) terug, alsook 5 profielen van acteurs, ditmaal Gigi Edgley, Jonathan Hardy, Paul Goddard (die men overigens op de inlay vergeten is te vermelden), Wayne Pygram en Lani John Tupu, alsook profielen van de personages die ze vertolken. Afsluiter is de al even traditionele reeks cross-promotionele trailers van andere releases van ADV en een pagina met credits.

CONCLUSIE
Farscape, één van de meest spraakmakende scifi-drama's van de afgelopen jaren, is met deze zesde Starburst Edition in het midden van zijn looptijd gearriveerd. Het aantal extra's neemt naar het einde van seizoen 2 toe stelselmatig af, maar zeker ten opzichte van de UK-versies zijn deze regio 1-versies redelijk geprijsd.


cover



Studio: ADV Films

Regie: Ian Watson, Andrew Prowse, Tony Tilse, Rowan Woods
Met: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Jonathan Hardy, Lani John Tupu, Wayne Pygram

Film:
8,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2000-2001

Leeftijd:
NR

Speelduur:
367 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
702727099823


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Verwijderde scènes
• 3 audiocommentaartracks
• Cool Farscape Facts
• The Farscape Chronicles
• Alien Encounters
• 2 documentaires "Listening in with composer Guy Gross"
• Spelletje "The Farspeak game: Swear words"
• Spelletje "The Farspeak game: Terms of the Uncharted Territories"
• Productie-fotogallerij
• 5 acteurprofielen
• 5 personage-profielen
• Cross-promotionele trailers
• DVD credits