:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAD NEXT DOOR, THE
DEAD NEXT DOOR, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-06-13
FILM
Een epidemie is de oorzaak van een verschrikkelijke wereld vergeven van losgeslagen zombies, waaraan geen ontsnapping mogelijk lijkt te zijn. De Amerikaanse regering heeft een speciale antie-zombie eenheid, de "Zombie Squad", in het leven geroepen. Deze trekken onder leiding van Raimi (Pete Ferry) richting Ohio om een geneesmiddel tegen de zombieplaag te vinden. In plaats van het geneesmiddel stuiten ze op een geheimzinnige sekte die zombies proberen te beschermen, om zo volgens God's wil de wereld te herscheppen. Wanneer één van de leden van de "Zombie Squad" geïnfecteerd geraakt door een zombie, wordt het voor Raimi en zijn bende een race tegen de klok om het medicijn te vinden....

Heb jij bij het bekijken van een bepaalde film nooit eens gedacht "Dat kan ik ook?". Zoiets moet de 19 jarige J.R. Bookwalter uit Akron, Ohio ongetwijfeld ook gedacht hebben bij het bekijken van George A. Romero's Day Of The Dead. De horrorfan in hart en nieren schreef een scenario voor een zombiefilm dat duidelijk bedoelt was voor de kenners en liefhebbers van het genre. The Dead Next Door zit dan ook tot de nok gevuld met dikwijls weinig subtiele verwijzingen naar allerhande klassiekers uit het genre en grootheden uit het wereldje. Voor de originele Dead-trilogie en Sam Raimi's The Evil Dead bleken een grote inspiratiebron te zijn. De vele verwijzingen naar de laatst vernoemde prent bleken later echter geen toeval te zijn, want niemand minder dan Sam Raimi was één van de belangrijkste geldschieters van Bookwalters debuutfilm. Horrorfans zullen in de stem van onder andere Raimi (zoals ik eerder al vermelde "Weinig subtiel"), gespeeld door Pete Ferry, niemand minder dan Bruce Campbell uit The Evil Dead-trilogie herkennen. Omdat uit het geluid opgenomen op de set weinig of niets te maken was, heeft de cultheld even de dialogen van enkele personages komen inspreken.

Het acteerwerk is soms behoorlijk knullig, maar de echte hoofdrol is uiteraard (en gelukkig) weggelegd voor de heerlijk sappige speciale effecten. Hoewel ze niet allemaal even geslaagd zijn, hing onze kinnenbak bij sommige sequenties toch maar knap op de grond! Want rekening houdend met het enorm lage budget en de onervaren crew worden er spectaculaire dingen op het scherm getoverd. The Dead Next Door kreeg verrassend genoeg ruime distributie in Amerika en ook international maakte de zombiefilm naam en faam onder de fans en kenners van de levende doden. De prent groeide uit tot een culthit en mag nu zeker gezien worden als een onvervalste underground-classic. Er jaren sprake geweest van een sequel, maar daar is verder helaas weinig van in huis gekomen. J.R. Bookwalter werd wel een bekende naam in het wereldje van de onafhankelijke lowbudget-horror en maakte met zijn eigen Tempe label nog het fascinerende Ozone ('93). But nothing beats The Dead Next Door!

BEELD EN GELUID
Het originele 1.33:1 beeldformaat ziet er volgens de standaarden van de dag van vandaag behoorlijk zwak uit. De kleuren zijn afgewassen en soms overbelicht. Alsof dat nog niet genoeg is blijken de zwarte tinten meer grijs te zijn en het schaduwdetail behoorlijk plat. De print bevat hier en daar wat vuiltjes en krassen. Het beeld is net iets beter dan de VHS-versies van de film. Ook het geluid, een Engelstalige Dolby Surround 2.0-spoor, is maar beperkt doch verstaanbaar. Waarom toch telkens een 6/10? Omdat The Dead Next Door nooit echt professioneel is opgenomen, het budget érg laag was en de film er nooit beter heeft uitgezien dan dit. Van een stuk ijzer kan je ook nooit een blok goud maken nietwaar? Dus gezien het bronmateriaal een voldoende beeld- en geluidstransfer.

EXTRA'S
De audiocommentaar en een tweetal fotogalerijen is het enige dat de Benelux-fans van deze underground zombieclassic moeten missen, want voor de rest zijn al de extra's van de Amerikaanse speciale editie overgenomen. De meest leuke extra is de 16 minuten durende featurette "20 Years in 15 minutes". Hierin blikken enkele cast- en crewleden terug op het maken van de prent. Tussendoor komt er zeldzaam beeld- en fotomateriaal voorbij. Het enige vreemde is dat Bookwalter in geen velden of wegen te bespeuren is! De regisseur is daarentegen wel ruim aanwezig bij de volgende features: Behind the Scenes (19 minuten aan ruw beeldmateriaal, met commentaar van Bookwalter) en een resem deleted scenes en outtakes (7 min, met commentaar van opnieuw Bookwalter). Vervolgens zien we bij wijze van 'video storyboards' (8 min.) eerst een ruwe versie van een sequentie, met achteraf de uiteindelijke scène. Onder de noemer 'video pre-shoots' (6 min.) krijgen we enkele tests te zien om te onderzoeken met welk formaat er het beste dient gefilmd te worden. Ook erg amusant om te zien zijn de auditietapes (14 min.) en de reünie (6 min.) van de cast op een fanconventie in 2000. Tenslotte hebben we nog wat promomateriaal zoals de originele trailer en een rockvideo. Top!

CONCLUSIE
Heerlijke zombiefilm van de onafhankelijke horrorregisseur J.R. Bookwalter die terecht uitgroeide tot een cultclassic. De dvd draagt niet de aanduiding 'Special Edition', maar mag gerust zo bestempeld worden gezien de hoeveelheid waardevolle extra's! De technische kant van het schijfje is gezien het bronmateriaal bevredigend. Een must voor de fans van zombies en splatter!


coverStudio: Filmfreaks

Regie: J.R. Bookwalter
Met: Pete Ferry, Michael Grossi, Jolie Jackunas, Bogdan Pecic, Robert Kokai, Scott Spiegel

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette,
• Behind the Scenes,
• Deleted scenes,
• Video storyboards,
• Video Pre-shoots,
• Auditions,
• Music video,
• Reunion-featurette,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij