:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK THE THIRD
SHREK THE THIRD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-11-06
FILM
Prince Charming (Rupert Everett) is na zijn beschamende vernedering uit Shrek 2 gedoemd om de rest van zijn leven te slijten in achteraftheatertjes, waarbij hij op de planken speelt dat hij eindelijk het groene monster Shrek (Mike Myers) te grazen neemt. Zijn laatste kans op de troon van het sprookjes Far Far Away krijgt hij wanneer hij een paleiscoup leidt van boze sprookjesfiguren, die het beu zijn om eeuwig en drie dagen de slechterik te spelen. Shrek zelf kan zich intussen maar moeilijk inpassen in de hofhouding, en wanneer koning Harold (John Cleese) overlijdt, laat hij zijn zwangere vrouw Fiona (Cameron Diaz) achter en trekt met zijn spitsbroeders Donkey (Eddie Murphy) en Puss In Boots (Antonio Banderas) de wijde wereld in, op zoek naar een verre neef, Arthur (Justin Timberlake), die eventueel in zijn plaats op de troon kan komen. In de privé-kostschool in Worcestershire vindt hij Arthur terug, de voetveeg van de school, die door steekspel-jock Lancelot (John Krasinski) als oefenmateriaal gebruikt (of misbruikt) wordt, en zelfs door de dorks gepest wordt. Min of meer tegen de zin van Arthur kan Shrek hem meeslepen, en met behulp van de ietwat overspannen tovenaar Merlin (Eric Idle) keren hij en zijn vrienden terug naar Far Far Away. Daar zijn prinses Fiona en haar vriendinnen, getatoeëede nimf Sneeuwwitje, een kuiszieke Assepoester, een aan narcolepsie lijdende Doornroosje en een Rapunzel met een postiche, samen met schoonmoeder Lillian (Julie Andrews) en de verdwaalde travestiet Doris (Larry King), van de baby shower weggerukt en in de cel beland. Prince Charming heeft grootste plannen om een show te geven waarin hij definitief met Shrek afrekent, maar hij zou natuurlijk graag het originele monster te kakken zetten.



Alhoewel de makers van Shrek nu al de derde keer uit hetzelfde vaatje, of moeten we zeggen uit hetzelfde zompige moeras, tappen, zit er blijkbaar nog geen sleet op de formule. Het scherpe randje is er echter na drie keer duidelijk af, en ondanks het feit dat het leuk blijft om te zien hoe de scenaristen de klassieke sprookjes op de hak nemen, en dit voor een paar leuke scènes zorgt - Doornroosje heeft narcolepsie! Pinokkio denkt er niet aan om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om niet te opteren voor geen zevendubbele ontkenning - probeert er zich uit te kletsen om maar niet te moeten liegen - is het verhaal vrij braaf en voorspelbaar. De makers verdienen wél bewondering omdat ze niet alleen uit de Eddy Murphy van de dag van vandaag en Mike Myers, maar zelf uit een uitgedroogde druif als Justin Timberlake aanvaardbare prestaties weten te persen - en dat laatste toch nog voor elkaar krijgen is een speciale waard, inhoudelijk en qua inspanning ongeveer gelijkwaardig aan laten we zeggen het oeuvre van Stanley Kubrick of zo. De computeranimatie ziet er zelfs beter uit dan bij de vorige twee installaties: bij Shrek is ongeveer elke leverplek onderscheidbaar. Er wordt iets té hard geprobeerd om hip te zijn: verschillende Saturday Night Live-comediennes zijn gecast als het theekransje van Fiona, met Larry King als de odd one out. De kindertjes zullen - als ze zich na deze film al niet afvragen waar de kleine ogretjes vandaan komen - echter helemaal niet snappen wat een verklede vent tussen de vriendinnen van Fiona komt uitvreten, en waar de vorige twee films nog een beetje allebei de sporen van high brow en low brow comedy konden bewandelen, is die laatste component nu wat afwezig; Shrek 3 is een beetje kinderachtiger en beslist minder charmant dan zijn voorgangers, alhoewel acteurs als Antonio Banderas en Eddy Murphy aanvaardbare prestaties neerzetten. Shrek The Third mist duidelijk een antagonist, na John Lithgow en Jennifer Saunders in de eerste twee delen is het nogmaals opvoeren van sideshow Charming een beetje van het goede teveel, en het mobiliseren van een paar uitgerangeerde vilains uit de films van de concurrentie doet toch niet wat het zou moeten doen, alhoewel kapitein Haak's insinuatie dat Wendy's kind een bastaardje van Peter Pan zou zijn me heeft doen schateren. Ook heeft Eric Idle niet het charisma van een John Cleese die een draagbalk was voor de tweede prent, maar nu na vijf minuten al verhuist naar de kikkehemel. Muzikaal een artiest als Rufus Wainwright inruilen voor een paar Paul McCartney-afdragertjes (Live and Let Die? puh-leeeze!) maakt het geheel ook beduidend minder hip. Ondanks het feit dat Shrek The Third misschien een beetje een anticlimax lijkt na Shrek en het in sommige aspecten zelfs betere is het toch een kijkwaardige film.



BEELD EN GELUID
Ook deze Shrek The Third is voorzien van drie geluidstracks, een Engelse, een Vlaamse en een Nederlandse, waarbij we voor U alleen de eerste hebben beluisterd (mijn opofferingsgezindheid is nu weer niet zó groot). De kwaliteit is naar alle huidige normen aanvaardbaar, maar toch kreeg ik af en toe een lichte hint van asynchrone lipbewegingen te zien, alhoewel die ook kunnen te maken hebben met de late werkuren die we tegenwoordig voor DVD Info kloppen. De surrounds zijn netjes breed uitgesmeerd - de scène in de sportzaal van Worcestershire College zijn om van te smullen - en de muziek waarvoor Harry Gregson-Williams voor de derde opeenvolgende keer tekende verdringt nergens de dialoog. Voor de beeldkwaliteit kunnen we opnieuw hoge punten toekennen, alhoewel ik persoonlijk de totale schakering een beetje aan de donkere kant vind.

EXTRA'S
Van deze Shrek The Third zijn er een 1-en een 2-disc versie beschikbaar; wij kozen uiteraard weer eens voor de laatste, al was het maar om U maximaal geinformeerd te houden, alhoewel de meerwaarde van de tweede disc van de weeromstuit minder en minder wordt bij deze Dreamworks-releases. Daarom zullen we voor de goede orde de extra's eens even opsplitsen in twee discs



Disc 1:
De geanimeerde menu's zijn niet zo spitsvondig als bij het tweede deel, en audiocommentaar zat er deze keer niet in. Ook een extra bonusfilmpje - waarvoor bij Shrek zelfs een aparte release werd voorbehouden, zit er deze keer niet bij. Cross-promotionele trailers daarentegen zijn wél aanwezig, onder meer voor Bee Movie. Wat het nut is om in een aparte sectie nog cross-promotionele trailers voor de eerste twee films op te nemen is me een raadsel, want de kans dat U deze gaat kopen als U de eerste twee niet heeft, lijkt me nagenoeg onbestaande. In het Dreamworks Kids-menu vinden we nog een spelletje en wat DVD Rom-materiaal. Het Worcestershire Academy Year Book bevat wat statische plaatjes met informatie over personages uit de voornoemde school, ook dienenen die slechts marginaal een rol in de film spelen. Drie verwijderde scènes (18 min.) zijn blijkbaar nooit voorbij het stadium van een gegroeid. Documentaire "Meet the Cast" (11 min.) bevat wat redelijk leuke interviews van de stemmencast. Shrek's Guide to Parenthood bevat wat karaktergekleurde informatie voor jonge ouders: zo adviseert Puss in Boots om uw kroost op tijd en stond een vlooienbad te geven. Essentieel vulmateriaal, dus. "Tech of Shrek" (10 min.) is misschien nog het interessantste stukje featurette, dat naadloos aansluit bij de gelijknamige fragmentjes op de vorige twee films; de filmfragmentjes uit de drie films achter elkaar tonen mooi de evolutie van de computer graphics. De animation video jukebox bevat enkele muzieknummers uit de Dreamworksfilms van de laatste zeg maar tien jaar aan films, maar zijn net als de daarop volgende cross-promotionele trailers "maar" reclame.

Disc 2:
De Big Green Disc begint met nog een verwijderde scène van 7 minuten, en vervolgt met Merlin's Big Book Of Magic, een boodschappenlijstje met eenvoudige en best aardige natuurkundige proefjes (mét natuurlijk het stringente advies om deze alleen uit te voeren in bijzijn van een volwassene, en twee minuten aan computerfouten. De Donkey Dance op de tweede pagina extra's is een eerder nietszeggende clip van Donkey die het bekende Men Without Hats-nummer covert, met op de eerste pagina een primer om zijn gekke passen na te doen die dubbel zo lang duurt als de eigenlijke clip. Tenzij U vier poten en een staart heeft is dit een bijzonder nietszeggende featurette. "How to be green" (4 min.) bevat aan de hand van filmfragmenten wat beschamend simplistische milieutips, "It's a big world of green fairytales" (8 min.) is het virtuele equivalent van een roddelrubriek à la De Rode Loper, en wie na de experimenten van Merlijn nog leeft, mag zich nog eens onder begeleiding van dezelfde volwassene uitleven in de keuken met het interactieve kookboek "Green grub and Shrek". De Big Green Gallery Of Fun bevat nog de leukste featurettes van deze disc: een geanimeerde gallerij artwork van 14 minuten, een interactieve tekenles en een zes minuten durende kwis.



Samengevat: waarom de extra's niet op één disc gezet zouden kunnen zijn, lijkt ons eerder ingegeven door commerciële redenen.

CONCLUSIE
Shrek 3 is een aardige film, maar haalt het niveau van zijn eerste twee voorgangers niet. De technische afwerking is meer dan voldoende, de extra's zijn dat niet, zelfs niet op deze 2-disc.



cover




Studio: Paramount

Regie: Chris Miller & Raman Hui
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Eric Idle, Justin Timberlake

Film:
7,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717722770563


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Geanimeerde menu's
• Worcestershire Academy Year Book
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Meet the Cast"
• Shrek's Guide to Parenthood
• Documentaire "Tech of Shrek"
• Cross-promotionele trailers
• Spelletjes
• DVD ROM-materiaal
Disc 2:
• Verwijderde scène
• Merlin's Big Book Of Magic
• Bloopers
• Videoclip "Donkey dance"
• Videoclip "Learn the Donkey dance"
• Filmpje "How to be green"
• Filmpje "It's a big world of green fairytales"
• Interactief kookboek "Green grub and Shrek"
• Art gallery
• Interactieve tekenles
• Kwis

Andere recente releases van deze maatschappij