:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RE-CYCLE
RE-CYCLE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-09
FILM
Tsui Ting-Yin (Angelica Lee) is een succesvolle schrijfster. Voor haar nieuwe boek trekt ze zich in eenzaamheid terug in haar flatje. Helaas vlot het schrijven langs geen kanten en besluit Ting-Yin voor het eerst elementen uit haar eigen leven in het boek te verwerken. Toch is ze niet tevreden over het resultaat en al snel verdwijnt het moeizaam tot stand gekomen eerste hoofdstuk in de prullenmand. Maar dan begint Ting-Yin vreemdste dingen te zien! Is haar appartement behekst of zijn het haar afgekeurde pagina's die een eigen willetje hebben?

De Thaise tweelingbroertjes Danny en Oxide Pang scoorden in 2002 een internationale hit met de horrorprent The Eye. Hoewel wij niet echt helemaal mee waren met de hype, bewezen ze een dikke twee jaar later ook aan ons hun absolute talent in het scheppen van angst en ijzingwekkende scènes met de geslaagde sequel The Eye 2. Daarna volgden de absolute miskleun The Eye 10 (de derde The Eye-prent) en hun onevenwichtige Hollywood-debuut The Messengers. Je zou haast gaan denken dat het uiteindelijk dan toch ééndagsvliegen zijn! Gelukkig bevestigden de boertjes nét voor ze richting het grote, boze Amerika trokken hun reputatie met het originele horrorwerkstukje Re-Cycle. De horrorfilm is het best te omschrijven als een 'J-horror'-versie van "Alice In Wonderland", zowaar voorzien van een straffe en zélfs redelijk controversiële boodschap, maar je moet er even geduld voor hebben. Zo is de eerste act inruilbaar met eender welke Aziatische horrorprent van de laatste jaren, om daarna keihard om te slaan in een oase met originele én vooral surreële fantasiebeelden en met hier en daar zelfs invloeden uit het populaire zombiesubgenre. Re-Cycle ziet er erg glad uit dankzij de strakke regie van de Pangs, een goede production-design en een arsenaal geslaagde visuele effecten en klassieke make-up. De knappe soundtrack is lekker sfeerversterkend en de charismatische actrice Angelica Lee (The Eye, Divergence) is perfect gecast als de lead. Re-Cycle werd niet verwonderlijk een dikke hit in Hong Kong en bracht alleen al in zijn eerste week het recordbrekende bedrag op van meer dan 10 miljoen dollar. Kom dat zien!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft een goede scherpte en contrast. Zwartniveau en schaduwdetail zijn op hun beurt bevredigend. De gebruikte filmprint is vrij van vuil of andere beschadigingen. Hier en daar hebben we wat minieme filmgrain kunnen waarnemen. De Mandarijnse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch met goede ruimtelijkheid en een tikkeltje bombast waar nodig. De subwoofer doet ook zijn duit in het zakje en onderlijnt de ambiance. De dialogen, die overigens netjes uit de centerspeaker komen, klinken helder en steeds verstaanbaar. Ruis en/of storingen zijn niet aan de orde. De aanwezige Mandarijnse DTS 5.1-track biedt een warmer en breder geluidsbeeld dan zijn Dolby Digital-broetje.

EXTRA'S
De eerste extra feature, een making of-featurette, lijkt een samenbundeling van kortere segmenten te zijn. Hierin vertellen de regisseurs over hun ideeën achter de film. Men gaat ook in op de vele aanwezige speciale effecten en hoe deze tot stand kwamen. Alles is mooi doorspekt met setbeelden. Vervolgens zijn er een zestal verwijderde scènes, samen goed voor bijna 10 minuten aan nieuw beeldmateriaal. Sommigen zijn voor de verandering ook effectief leuk om te zien! Ooit al getuige willen zijn van de hele promotour van een film? Nu heb je je kans dankzij deze dvd, want zo zijn er achtereenvolgens filmpjes te ontdekken van de Persconferentie (9 min.), de Première (9 min.) en uiteraard de Party (7 min.) achteraf. Een boel glamour, glitter en schouderklopjes! Tenslotte hebben we nog de originele bioscooptrailer en enkele promotionele trailers.

CONCLUSIE
Re-Cycle is een origineel Aziatisch horrorsprookje van de makers van de succesvolle The Eye-trilogie. Beeld en geluid zijn prima en de toegevoegde extra's zijn interessant om te bekijken. Voor de liefhebbers van de betere (lees: originelere) Asian-horror!


cover
Studio: A-Film

Regie: Danny en Oxide Pang
Met: Angelica Lee, Lawrence Chou, Siu-Ming Lau, Yaqi Zeng

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijns DTS 5.1
Mandarijns Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making Of
• Verwijderde scènes
• Persconferentie
• Première
• Party
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij