:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHIELD, THE - SEIZOEN 4
SHIELD, THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-04-06
BEELD EN GELUID
Wat het beeld van The Shield betreft, is het nog altijd zo dat er twee versies van in omloop zijn. In regio 1 wordt de reeks uitgebracht op 1.33:1-formaat, met als doel de reeks zo veel mogelijk op een reality cop show te laten lijken. Voor Europa werd er echter een 1.78:1-versie ontwikkeld, die ten opzichte van de regio 1-versie méér beeld bevat. Bovendien zijn de rechten van de reeks nu in regio 1 overgegaan van Fox naar Sony, die van plan zijn om de gehele reeks als opmaat naar seizoen 7 volledig terug uit te brengen in widescreen. De beeldkwaliteit van deze reeks is uitstekend, zij het met de voor de hand liggende randbemerking dat de makers er bewust voor kiezen om het geheel er zo goed mogelijk te laten uitzien als een goedkope, met een handcamera gefilmde knoeiboel. Er wordt weinig tot geen gebruik gemaakt van kunstmatige verlichting, wat ervoor zorgt dat vooral bij scènes waarbij er van binnen naar buiten wordt gegaan en vice versa, onder- en overbelichting te zien is. De gebruikte beelden zijn vrij korrelig en vooral nachtelijke scènes zien er daardoor vuil uit, soms bijna alsof je door een nachtkijker kijkt. Maar vergis u niet, dit is allemaal met stellige zekerheid puur intentioneel zo gefilmd, waarbij de makers verdomd goed weten wat ze doen om een maximum aan impact te verkrijgen. Echte technische problemen, zoals beschadigingen op de print of zo, zijn er niet te zien. U moet echter deze stijl van filmen een beetje gewoon worden. Om dezelfde reden van eenvoud wordt er ook geen 5.1-track of zo uit de kast gehaald, maar moeten we het stellen met een doodgewone 2.0-track, zonder surroundcodering. De dialogen zijn veelal onverstaanbaar, niet door een fout van de geluidstrack, maar omwille van het feit dat er een plat koeterwaals wordt gesproken met veel slang in; incidentele muziek wordt er in The Shield weinig tot niet gebruikt, maar bij die paar occasionele uitzonderingsgevallen klinkt die telkens goed genoeg.EXTRA'S
De besturing is stroef. Na het selecteren van talen en afleveringen krijg je onveranderlijk een mededeling dat Sony niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor wat er tijdens de commentaartracks wordt uitgekraamd. Waar Sony wel verantwoordelijk voor gesteld kan worden is voor het feit dat deze boodschappen - die voor ons niet-juristen geen enkel praktisch nut hebben - alleen maar irritatie opwekken en dus skippable moeten zijn.

Acht afleveringen zijn van audiocommentaar voorzien, waarbij we bij de lijst deelnemers zowel bedenker Shawn Ryan terugvinden, scenaristen als Scott Rosenbaum, regisseurs als Stephen Kay, maar vooral heel veel acteurs. Passeren onder meer langs de microfoon: Benito Martinez (Aceveda), CCH Pounder (Claudette), Kenneth Johnson (Lemonhead), David Rees Snell (Gadocki), Catherine Dent (Danny), Michael Jace (Julien), Anthony Anderson (Antwon Mitchell), Michael Chiklis (Vic) en nog vele anderen. Niet alleen is het een goede keuze om navenant alle castleden evenveel te laten schitteren op deze tracks, er is ook gezocht naar een zeker evenwicht per aflevering, zodat alle commentaartracks een goeie mengeling zijn van technische knowhow en eerstehandsgetuigenissen van de acteurs.

In totaal zijn er ook 41 verwijderde scènes te bekijken die telkens in hetzelfde selectiemenu als de aflevering in kwestie te vinden zijn. De verwijderde scènes zijn telkens in 1.33:1 - dus gewoon rechtstreeks van de regio 1 afgeplukt.

Under The Skin is een 61 minuten durende en schitterende documentaire waarin we tien hoofdstukken lang telkens verschillende aspecten van het seizoen belicht zien: de acteurs, de scenario's, de rode draden in het verhaal, de productie... dit is net als bij de vorige seizoenen de betere documentaire.

Er wordt afgesloten met drie cross-promotionele trailers.CONCLUSIE
The Shield is een beenharde, bloedserieuze politiereeks die absoluut niet geschikt is voor watjes. Ook het vierde seizoen is een opeenvolging van feiten die wettelijk niet goed te praten zijn, waar je gebiologeerd naar blijft kijken omdat ze er zó ver over zijn. Sony mag deze reeks terecht aanprijzen als één van haar paradepaardjes.


Pagina: 1 - 2 - 3
cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Scott Brazil, Paris Barclay, Guy Ferland, Dean White, Vondie Curtis-Hall, Nick Gomez, Phillip Atwell, Stephen T. Kay, David Von Ancken
Met: Michael Chiklis, Catherine Dent, Walt Goggins, Michael Jace, Kenneth Johnson, Jay Karnes, Benito Martinez, CCH Pounder, Glenn Close

Film:
9/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
579 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Stereo 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• 8 afleveringen met audiocommentaar
• 41 verwijderde scènes
• Documentaire "Under The Skin" (61 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij