:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEET THE ROBINSONS
MEET THE ROBINSONS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-07-09
FILM
Lewis is een briljante jongen van bijna twaalf. Toch lijkt hij steeds alleen achter te blijven in het weeshuis, want telkens loopt er wel iets grandioos fout bij gesprekken met mogelijke adoptieouders. Omdat Lewis zich niet van de prangende vraag kan ontdoen waarom zijn mama hem bij de geboorte zomaar heeft achtergelaten op de stoep van het weeshuis, begint hij aan een ambitieuze uitvinding: Een geheugenscanner! De duivelse slechterik Bowler Hat Guy besluit echter stokken in de wielen te steken en laat het er tijdens de demonstratie op lijken alsof de uitvinding van Lewis niet werkt. Helemaal teneergeslagen besluit Lewis alle hoop op te geven in zijn zoektocht naar aanvaarding en liefde. Maar dan duikt uit het niets Wilbur Robinson op, een overenthousiaste jongen van ongeveer zijn eigen leeftijd. Hij vertelt Lewis dat hij mee moet op een missie in de toekomst om de wereld te redden. Lewis gelooft er weinig van, maar voor hij het goed en wel beseft bevinden de jongens zich in het jaar 2037...

Meet The Robinsons is de zoveelste poging van Disney om ook zonder het befaamde Pixar een onsterfelijk succesvolle computeranimatiefilm af te leveren. Net als met Chicken Little en The Wild slagen de makers er opnieuw niet in om - buiten knappe animaties - een boeiend verhaal te vertellen. Sinds de prominent aanwezige promotiecampagne in de Benelux-bioscoopcomplexen was ondergetekende uitermate benieuwd naar Meet The Robinsons. En we moeten toegeven dat het allemaal erg leuk uit de startblokken schiet, maar in de tweede helft compleet verwordt tot een schreeuwerige kakofonie van felle kleuren, bizarre wendingen en andere hyperactiviteiten die als een tang op een varken slaan. Soms valt er weliswaar wat te lachen, maar regisseur Stephen J. Anderson leunt toch een tikkeltje teveel op popcultuurreferenties en andere verwijzingen om makkelijk te scoren. Waar de film zoals te verwachten wél enorm in uitblinkt, zijn de vloeiende en soms fotorealistische computeranimaties. De personages zien er erg fraai uit, met meerdere lagen. Maar een mooi getekend stripverhaal zegt helaas ook maar weinig zonder interessante tekstballontjes en dat is iets wat Pixar nooit uit het oog verliest! Mensen die dan ook op zoek zijn naar de nieuwste The Incredibles of Ratatouille zijn er dus aan voor de moeite en kunnen deze kelk beter aan zich voorbij laten gaan.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld ziet er haarscherp uit, met een prima contrast en dito schaduwdeatil. De levendige kleuren spatten werkelijk van het scherm en de zwarte tinten zijn solide. Het beeld oogt verder erg netjes, zonder noemenswaardige onrechtmatigheden zoals vuiltjes of compressiefouten. De originele Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt erg goed, met een mooi dynamisch en warm geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt eerder op de voorste speakers, maar de goed geplaatste geluidseffecten en warme muziek zorgen voor een breed en ruimtelijk gevoel. De dialogen klinken helder en zijn goed geplaatst, zonder te verdwijning in al het audiogeweld. De subwoofer doet eveneens zijn duit in het zakje en zorgt voor een lekker laag waar nodig om alles extra in de verf te zetten. Ruis en/of storingen zijn niet aan de orde. De Vlaamse en Nederlandse tracks hebben we eveneens getest en ondanks de dubbing is ook hier het geluid van een prima kwaliteit.

EXTRA'S
Zoals gewoonlijk bij Disney/Buena Vista word je - of je dat nu wilt of niet - getrakteerd op een resem promotionele trailers. De echte extra's starten met een stukje audiocommentaar door regisseur Stephen J. Anderson. De man verteld duidelijk en zonder franjes hoe de film ontstaan is. Er komt heel wat informatie aan bod en het geheel is boeiend tot het einde. In twee featurettes ("Het Uitvinden Van De Familie Robinson" (17 min.) en "Kijk Altijd vooruit: Uitvindingen Die De wereld Bepaalden" (6 min.)) gaan de makers nog een keertje in op het maken van de film. Daarna is het echter 'fun & games', met de typische op de allerjongste gerichte features. Er zijn twee muziekvideo's en je kleintjes kunnen hun geheugen testen met het stamboomspelletje "De Familie Functie 5000". Ten slotte nog een drietal weggeknipte scènes (7 min.), telkens met uitleg waarom ze niet in het eindproduct zitten. 
 
CONCLUSIE
Meet The Robinsons is een fantasierijke en redelijk amusante computeranimatieprent, die helaas in de tweede act wat uit de bocht gaat. De technische kwaliteit van de dvd is dik in orde. Er zijn ook enkele extra's toegevoegd. Eerder een huurtip!cover
Studio: Buena Vista

Regie: Stephen J. Anderson
Met: Angela Bassett, Tom Selleck, Stephen J. Anderson, Jordan Fry, Laurie Metcalf, Adam West

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• 2 featurettes
• 2 muziekvideo's
• Stamboomspel
• Niet gebruikte scènes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij